[O1] jazda na oleju spożywczym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • parasite
    L&K
    • 2011
    • 1368

Zamieszczone przez kazik4x4
    parasite, Co do mówienia że zalałeś paliwo na Bliskiej to tak łatwo nie jest przyjacielu.
    Nie jest to tyko ocena "na oko", bo jak to mówią "na oko to chłop może oślepnąć".
    Policjant zasysa ze zbiornika próbkę paliwa, umieszcza jego część w próbówce i wykonuje próbę. W próbówce jest płyn który tylko z ON nie reaguje chemicznie i nie zmienia koloru. Jeśli próbka zmieni kolor na inny niż był przy nabraniu to znaczy że w zbiorniku jest coś innego niż ON. Jak wyjdzie coś innego to przyznajesz się do zatankowania lewizny i prowadzone jest wobec ciebie postępowanie karno-skarbowe. Zazwyczaj się to kończy na naliczeniu akcyzy od maksymalnej pojemności zbiornika paliwa w tym modelu auta oraz kosztami mandatu i grzywną. Całość kosztów od zbiornika w osobówce nie przekracza 700-800pln.
    Oczywiście możesz też się nie zgodzić z wynikiem próby i dalej twierdzić że masz legalne paliwo, ale wtedy pobierana jest próbka ok. 500ml czyli pół litra i wysyłana do analizy. Oczywiście koszt analizy (coś kojarzę że jest to miedzy 2500-3500pln netto) w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego składu paliwa pokrywasz Ty + dochodzą wspomniane wcześniej koszty.
    Policjanta/celnika nie obchodzi co tankujesz i gdzie, dla nich się liczy czy odprowadzone zostały od tego podatki.
    Czyli z tego co piszesz jak naleje BIO100 na Bliskiej próba się nie powiedzie i co dowalą mi akcyzę chociaż już ją zapłaciłem? To jest legalne paliwo.
    AGR 112KM, 232Nm
    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez parasite
      Czyli z tego co piszesz jak naleje BIO100 na Bliskiej próba się nie powiedzie i co dowalą mi akcyzę chociaż już ją zapłaciłem? To jest legalne paliwo.
      Oczywiście że tak może być w naszym kochanym kraju, ale bardzo się nie martw, bo test do sprawdzania paliwa jest oparty na zasadzie reakcji ze składnikiem paliwa który jest zarówno w ON jak i BIO, więc przy BIO tez nie zmienia koloru.
      Kiedyś były tzw. próby kwasowe polegające na sprawdzeniu czy w potencjalnym paliwie ON nie ma kwasu solnego który był używany do odbarwiania OO. Policjant z pozoru normalny ON nalewał do próbówki, dodawał specyfik i po chwili wiedział z czym ma do czynienia.

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

Zamieszczone przez kazik4x4
        Oczywiście że tak może być w naszym kochanym kraju, ale bardzo się nie martw, bo test do sprawdzania paliwa jest oparty na zasadzie reakcji ze składnikiem paliwa który jest zarówno w ON jak i BIO, więc przy BIO tez nie zmienia koloru.
        Kiedyś były tzw. próby kwasowe polegające na sprawdzeniu czy w potencjalnym paliwie ON nie ma kwasu solnego który był używany do odbarwiania OO. Policjant z pozoru normalny ON nalewał do próbówki, dodawał specyfik i po chwili wiedział z czym ma do czynienia.
        To, że testy działają na ON i odbarwione OO to wiem, ale, że już nawet z BIO100 działa to pierwsze słyszę. Ciekawe jakie jest tam stężenie tego wskaźnika i czy, aby test oszukać wystarczy mieszać pół na pół z paliwem ze stacji.
        AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

Koledzy a po ile u was jest olej rzepakowy ?????

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Zamieszczone przez tryton
            Koledzy a po ile u was jest olej rzepakowy ?????
            Ostatnio za 4.80zł chyba widziałem. Ale tu bardziej się rozchodzi o olej posmażalniczy niż prosto ze sklepu.
            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

JanuszSz, Chyba mnie jednak nie poniosła. Nie wiem jak ciebie, ale mnie mój szef nie okrada (tak to jest ta ręka, która mnie karmi) tak, że to chyba ciebie jednak fantazja poniosła kolego :wink: Mam możliwości, a jednak nie kradnę. Czy to takie nienormalne?
              obrus, widzisz jaki ktoś jest w małych sprawach taki jest i w dużych. Spx nie obrażam się

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

A jak z opalem do Webasto. W koncu to do ogrzewania, a nie do jazdy bylby zakup
                Spritmonitor.de

Komentarz

• parasite
                  L&K
                  • 2011
                  • 1368

Zamieszczone przez Maicroft
                  A jak z opalem do Webasto. W koncu to do ogrzewania, a nie do jazdy bylby zakup
                  Z tego co wiem to Webasto ciągnie paliwo z baku . Musiałbyś chyba zamontować dodatkowy bak, ale w takim wypadku bym lał i się nie martwił. W końcu kontrola zagląda do baku głównego. 8) Ale może jednak się mylę:

BTW
                  Tak w ogóle to ktoś miał w życiu kontrolę w baku w prywatnym samochodzie osobowym?
                  AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• KilaN
                    Drive
                    • 2011
                    • 55

no to drogi Kabanosie, wszem i wobec ogłaszam Cię czystym i nieskażonym brudem świata doczesnego...fanfary proszę... dziękuje.

Ale pamiętaj, coś uczynił temu najmniejszemu z braci moich mnie uczyniłeś... czyli jeśli robisz nas w trąbę i wspomniany wcześniej brud świata doczesnego tak przylgnął do Ciebie iż Ty go nie widzisz... wówczas biada Tobie, Poczta Polska będzie złym, posłańcem przynoszącym złą nowinę od Tego Którego Imienia Wymawiać Nie Wolno ( czytaj Urząd Skarbowy). Oni wiedzą wszystko i o wszystkich...tylko nie wiedzieć czemu zgłaszają się do delikwenta, jak karne odsetki przekraczają magiczną granicę, która dla zwykłego śmiertelnika pozostaje nieznana.
                    to samo od nowa

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Opał może kupić każdy kto wypełni oświadczenie w którym poda swoje dane osobowe lub Regon/NIP (dla firm). Trzeba też podać rodzaj urządzenia grzewczego z numerami fabrycznymi, ilość zakupionego oleju oraz podpisać się o znajomosci ustawy o podatku akcyzowym oraz oświadczyć że produkt jest przenaczony tylko i wyłącznie do w.w. urządzenia grzewczego.

[ Dodano: Pon 02 Sty, 12 18:13 ]
                      Zamieszczone przez parasite
                      Tak w ogóle to ktoś miał w życiu kontrolę w baku w prywatnym samochodzie osobowym?
                      Ja nie miałem, ale z racji branży w której pracuję znam mnóstwo (co najmniej kilkadziesiąt) osób które taką kontrolę miały. Kilka postów wyżej napisałem co może to kosztować oprócz poszarpanych nerwów.
                      Kontrolę zbiornika może przeprowadzić Policja, Celnicy, SG, ŻW i inne służby kiedy zachodzi podejrzenie lub domniemanie jazdy na nieobjętym akcyzą paliwie lub po prostu kontrolno-prewencyjnie. zdradzić może zapach
                      Tu muszę napisać, że nie tylko olej roślinny ma charakterystyczny zapach. Nawet OO da się na nos sprawdzić, ale tu już jest spory margines pomyłki.
                      Po przeprowadzeniu kontroli spisywany jest protokół na okoliczność wykrycia w zbiorniku pojazdu paliwa nieobjętego akcyzą, w protokole kierujący pojazdem powinien podac w jaki sposób paliwo tam się znalazło. Ściemniać można- ale zapłacić trzeba, ile zatankował to sprawa wtórna bo i tak jest naliczane od pełnego baku.
                      Jeśli policja dokonuje kontroli to kieruje sprawę do UC włściwego dla kierujacego pojazdem, jesli Celnicy to kieruje sprawę do UC właściwego dla miejsca kontroli.
                      Jeśli kierujacym jest inna osoba niż właściciel pojazdu to i tak za bety jest brany kierujący chocby to na prawdę nie on nalał tam paliwa nieakcyzowego, a to z tego prostego względu że to kierujacy odpowiada za stan, wyposażenie i zgodnosc pojazdu z przepiasmi.
                      Potem może na drodze cywilnej dochodzić swoich praw wobec tego kto mu takiego wozu na chrzczonym paliwie użyczył))
                      Zazwyczaj i jedna i druga strona wie co w baku piszczy wiec szarpią tylko kierowcę nawet mając jego oświadczenie że to nie on nalewał. Kierowca godzi się na mandat od policjanta/celnika + opłatę akcyzy i grzywnę w dalszym toku postępowania. opłacenie akcyzy kończy postępowanie karno-skarbowe w danej sprawie.
                      Z tego samego tytułu znam też wybieg (tak, wybieg bo tu trzeba uprzedzić kontrolę) prawno-podatkowy który w przypadku kontroli i to niejednokrotnej pozwoli spać spokojnie bez obawy o jakieś szczególnie dotkliwe sankcje.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

0,5l/h spala Webasto. Zakladam ze chodzi 24/h. Czyli 12l dziennie mi przysluguje. Wiec na legalu moge te ~300l kupic i zuzyc. Drugi zbiornik, hmm dyskusyjne, ale mozliwe.

Tylko ile ten opal jest tanszy na dzien dzisiejszy. Chyba nawet 1pln nie ma roznicy
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                          RS
                          • 2008
                          • 2728

Opał na dzień dzisiejszy 3.98/l brutto. Ok. 1,50zł różnicy na litrze.

Komentarz

• kabanos
                            RS
                            • 2011
                            • 4544
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

KilaN, no cóż, każdy pracuje w życiu na swoje konto. To od Ciebie zależy ile w nim uzbierasz + a ile - :wink:

Komentarz

• KilaN
                              Drive
                              • 2011
                              • 55

Zabrzmiało, jakbyś chciał prorokować, tudzież nawracać zbłąkanych w Twoim mniemaniu.... zaprawdę powiadam Ci....odpuść sobie Myślę, że nikomu z nas nie jest dane oceniać co jest na plus a co na minus....

a tak w ogóle to chyba nie tutaj powinniśmy o tym pisać, bo dostaniemy po banie ;D
                              to samo od nowa

Komentarz

• kabanos
                                RS
                                • 2011
                                • 4544
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

KilaN, nikogo nie zamierzam nawracać. To nie mój cel. Ale czy nie mogę pisać, co uważam za dobre, a co za złe? EOT.

Komentarz

Pracuję...