[Inne] awaryjne odpalenie na gazie Landi Renzo OII Tour

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mynia
    Ambiente
    • 2011
    • 112

Zamieszczone przez piotrek_os
    a jak otwierasz dzwi i zapalaja się diody na wyswietlaczu od gazu to czasem nie zalancza sie pompa paliwa?
    U mnie zaobserwowałem,,,,,,, czasami zdarza się ,,,,,, że gazowy wyświetlacz diodowy jest włączony (jakby instalacja gazowa była włączona) już w momencie otwarcia drzwi (bez załączonego zapłonu,,,ba! -> bez włożonego kluczyka do stacyjki).

@piotrek_os rozwiń swoją myśl.
    Pozdrawiam
    Marek

combi 1.9TDi BJB i 1.6 MPi BSE

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

Zamieszczone przez Mynia
      U mnie zaobserwowałem,,,,,,, czasami zdarza się ,,,,,, że gazowy wyświetlacz diodowy jest włączony (jakby instalacja gazowa była włączona) już w momencie otwarcia drzwi (bez załączonego zapłonu,,,ba! -> bez włożonego kluczyka do stacyjki).
      standart, tak ma być

Komentarz

• Polon
        Rider
        • 2010
        • 315

Zamieszczone przez Mynia
        ...U mnie zaobserwowałem,,,,,,, czasami zdarza się ,,,,,, że gazowy wyświetlacz diodowy jest włączony (jakby instalacja gazowa była włączona) już w momencie otwarcia drzwi (bez załączonego zapłonu,,,ba! -> bez włożonego kluczyka do stacyjki).
        U mnie jest to samo. Nie zaobserwowałem jakiejś prawidłowości więc o tym nie pisałem. Ważne dla nas jest to, że u wszystkich jest tak samo, czyli że nie jest to uszkodzenie instalacji tylko jej cecha, a konkretnie cecha programu kontrolera Omegas. Jakaś niedoróbka, ale nie przeszkadza.

Natomiast irytująca jest inna cecha. Mianowicie po zgaszeniu gorącego silnika i ponownym odpaleniu, pomimo że są idealne warunki do pracy na gazie, silnik przez pewien czas pracuje na benzynie. Nie rozumiem, po co ta zwłoka. Czyżby miało to coś wspólnego z pracą pompy benzynowej, tak jak sugeruje piotrek_os ?
        Pozdrawiam

Komentarz

• Mynia
          Ambiente
          • 2011
          • 112

Sprawdziłem, i u mnie minimalny odstęp czasu od zgaszenia do możliwości ponownego odpalenia awaryjnego wynosi 45 sek.

Także jak komuś gdzieś zdechnie na środku ronda bez kropli paliwa w baku, to nie panikować, tylko kluczyk ze stacyjki i czekać 45 sekund :lol:
          Pozdrawiam
          Marek

combi 1.9TDi BJB i 1.6 MPi BSE

Komentarz

• ponurix
            Drive
            • 2011
            • 40

piotrek_os, Mynia
            Inżynierzy Skody chyba "mają coś z drzwiami", bo pamiętam, że w Felicji dieselu według instrukcji podgrzewanie świec też było jakoś sprzężone z drzwiami. Nie pamiętam dokładnie, ale miało być chyba tak, że podgrzewanie świec się nie włączało, jeżeli pomiędzy wyłączeniem, a włączeniem silnika nie były otwierane drzwi. Generalnie działało to jak chciało i nikt nie był w stanie znaleźć w tym reguły, więc w końcu po prostu przerobiliśmy na podgrzewanie na przycisk

Komentarz

Pracuję...