[O1] HID

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alx
    Drive
    • 2011
    • 51

[O1] HID

Panowie znacie może na podkarpaciu jakąś hurtownie albo dobry sklep, w którym można kupić w maty filcowe samochodowe, maty bitumiczne i inne szpeje coby samochód wygłuszyć? założenie mam takie, że na drzwi idą maty + pianka akustyczna a na nadkola maty filcowe. Pasuje mi to kupić w jednym miejscu, a nie chce zamawiać na razie z neta, gdyż wolę pierwsze coś zobaczyć, dotknąć itp.
  • ahmed799
    RS
    • 2009
    • 6910
    • Ford

fryta1979, mam u siebie wstawione w soczewkach HIDy. To co wstawiłeś to jest tylko sam żarnik trzeba jeszcze kupić przetwornice na każdy reflektor cena ok 100 zł sztuka z wyższej półki. HIDy w PL są nielegalne tak informacyjnie

филип
    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• fryta1979
      Ambiente
      • 2010
      • 188

Jak to nielegalne? Rozumiem ze to sie daje w miejsce normalnych zarowek?

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7461
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez fryta1979
        Jak to nielegalne?
        Tak nielegalne, że masz niehomologowany klosz/lampe/odbłyślnik/łotewer do tego typu żarówek.
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• ahmed799
          RS
          • 2009
          • 6910
          • Ford

Możesz dać ale będziesz wypalał oczy innym kierowcą. Najlepiej to zamontować w soczewce o przeciwmgielnego i jeździć w dzień. W swojej oci tak mam.

филип
          Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

Zamieszczone przez fryta1979
            Jak to nielegalne? Rozumiem ze to sie daje w miejsce normalnych zarowek?
            tak nielegalne, że jak Cię policja zatrzyma do kontroli drogowej to dostaniesz mandat i zatrzymany będziesz miał dowód rejestracyjny
            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Biszczu
              tak nielegalne, że jak Cię policja zatrzyma do kontroli drogowej to dostaniesz mandat i zatrzymany będziesz miał dowód rejestracyjny
              a ubezpieczalnia jak się dowie w razie jakiegokolwiek zdarzenia drogowego z twoim udziałem, to bardzo chętnie odmówi wypłaty odszkodowania, bo wsadzenie tego w reflektor = utrata homologacji

osobiście - jeśli kiedykolwiek dojdzie do zdarzenia drogowego z udziałem moim oraz auta z tego typu "oświetleniem", to idę w zaparte, że mnie oślepił jako przyczyna stłuczki - niezależnie od % mojej winy, ten drugi też będzie miał problemy w razie wykrycia niehomologowanych części w aucie

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Fajnie, że znów wpadł temat o HID-ach, bo:
                Powiedzcie mi, czy moze być prawdą to, że mając reflektory soczewkowe można zamontować HID-y bez obawy o zabranie dowodu? Podobno przepisy (atesty/aprobaty takich reflektorów) dopuszczają (według znajomego mechanika) stosowanie w nich takich źródeł światła...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Agamek12,
                  każdy reflektor ma homologację na określone źródło światła
                  no więc masz HC albo DC - HC=krótkie halogen, DC - krótkie xenon
                  HR albo DR - HR=długie halogen, DR=długie xenon
                  dodatkowo łamaniec między nimi, czyli np. HC/R oznacza, że krótkie mają obowiązek się wyłączyć przy włączaniu długich (np. żarówki H4), HCR = oba halogen, długie nie wyłącza krótkiego
                  dodatkowo homogacja na postojówki z literą A, ale to nie o tym temat

czyli: albo reflektor ma homologację na halogen, albo na palnik. nawet jeśli są praktycznie identyczne (vide bihalogen/bixenon w fabce2/roomsterze), to homologacja jest na jedno z nich - tym bardziej, że zapinki się różnią dla H7 i D2S

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

Agamek12, jeśli na reflektorze jest oznaczenie jak kolega czernobyl, napisał jeszcze jest DE dotyczące soczewki (jak dobrze pamiętam )

Komentarz

Pracuję...