[O1] HID

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alx
    Drive
    • 2011
    • 51

[O1] HID

Panowie znacie może na podkarpaciu jakąś hurtownie albo dobry sklep, w którym można kupić w maty filcowe samochodowe, maty bitumiczne i inne szpeje coby samochód wygłuszyć? założenie mam takie, że na drzwi idą maty + pianka akustyczna a na nadkola maty filcowe. Pasuje mi to kupić w jednym miejscu, a nie chce zamawiać na razie z neta, gdyż wolę pierwsze coś zobaczyć, dotknąć itp.
  • fryta1979
    Ambiente
    • 2010
    • 188

[O1] HID

Witam

instalował ktos kiedys cos takiego?

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

fryta1979, mam u siebie wstawione w soczewkach HIDy. To co wstawiłeś to jest tylko sam żarnik trzeba jeszcze kupić przetwornice na każdy reflektor cena ok 100 zł sztuka z wyższej półki. HIDy w PL są nielegalne tak informacyjnie

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• fryta1979
        Ambiente
        • 2010
        • 188

Jak to nielegalne? Rozumiem ze to sie daje w miejsce normalnych zarowek?

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez fryta1979
          Jak to nielegalne?
          Tak nielegalne, że masz niehomologowany klosz/lampe/odbłyślnik/łotewer do tego typu żarówek.
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

Możesz dać ale będziesz wypalał oczy innym kierowcą. Najlepiej to zamontować w soczewce o przeciwmgielnego i jeździć w dzień. W swojej oci tak mam.

филип
            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Biszczu
              RS
              • 2011
              • 5567

Zamieszczone przez fryta1979
              Jak to nielegalne? Rozumiem ze to sie daje w miejsce normalnych zarowek?
              tak nielegalne, że jak Cię policja zatrzyma do kontroli drogowej to dostaniesz mandat i zatrzymany będziesz miał dowód rejestracyjny
              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• czernobyl
                L&K
                • 2008
                • 1276
                • Octavia III (5E3)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                tak nielegalne, że jak Cię policja zatrzyma do kontroli drogowej to dostaniesz mandat i zatrzymany będziesz miał dowód rejestracyjny
                a ubezpieczalnia jak się dowie w razie jakiegokolwiek zdarzenia drogowego z twoim udziałem, to bardzo chętnie odmówi wypłaty odszkodowania, bo wsadzenie tego w reflektor = utrata homologacji

osobiście - jeśli kiedykolwiek dojdzie do zdarzenia drogowego z udziałem moim oraz auta z tego typu "oświetleniem", to idę w zaparte, że mnie oślepił jako przyczyna stłuczki - niezależnie od % mojej winy, ten drugi też będzie miał problemy w razie wykrycia niehomologowanych części w aucie

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

Fajnie, że znów wpadł temat o HID-ach, bo:
                  Powiedzcie mi, czy moze być prawdą to, że mając reflektory soczewkowe można zamontować HID-y bez obawy o zabranie dowodu? Podobno przepisy (atesty/aprobaty takich reflektorów) dopuszczają (według znajomego mechanika) stosowanie w nich takich źródeł światła...
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• czernobyl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1276
                    • Octavia III (5E3)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Agamek12,
                    każdy reflektor ma homologację na określone źródło światła
                    no więc masz HC albo DC - HC=krótkie halogen, DC - krótkie xenon
                    HR albo DR - HR=długie halogen, DR=długie xenon
                    dodatkowo łamaniec między nimi, czyli np. HC/R oznacza, że krótkie mają obowiązek się wyłączyć przy włączaniu długich (np. żarówki H4), HCR = oba halogen, długie nie wyłącza krótkiego
                    dodatkowo homogacja na postojówki z literą A, ale to nie o tym temat

czyli: albo reflektor ma homologację na halogen, albo na palnik. nawet jeśli są praktycznie identyczne (vide bihalogen/bixenon w fabce2/roomsterze), to homologacja jest na jedno z nich - tym bardziej, że zapinki się różnią dla H7 i D2S

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

Agamek12, jeśli na reflektorze jest oznaczenie jak kolega czernobyl, napisał jeszcze jest DE dotyczące soczewki (jak dobrze pamiętam )

Komentarz

Pracuję...