O2 1.9 TDI BXE vs. O1 1.9 TDI ASZ - subiektywne porównanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maciulla
    Classic
    • 2013
    • 4

andrzej111, ja stawiam na ambiente :wink:
  • respector
    Classic
    • 2011
    • 17
    • Octavia I (1U2)
    • AGN 1.8 20V 125 KM

witam,

chciałbym się podzielić (subiektywnymi) wrażeniami z porównania obu tych aut (a szczególnie silników), ponieważ muszę przyznać, że sam jestem ich porównaniem trochę zaskoczony na korzyśc starszego jednak ASZ. Akurat w moim przypadku ewolucja była odwrotna do chronologicznej, tzn. najpierw woziłem się (nadal się wożę) O2 z silnikiem BXE, a ostatnio kupiłem jako drugie auto O1 ASZ.

O2 jest z 2007 i ma najechane 65 tys. (głownie przeze mnie), a O1 z 2003 (zresztą ASZ wychodziły chyba tylko w tym roku?) z 240 tys. przebiegu. Oba auta w serii bez chipa.

Jeśli chodzi o dynamikę i elastyczność silnika to ASZ po prostu masakruje BXE! Oczywiście spodziewałem się różnicy wynikającej z danych na papierze (105 vs. 130 hp), ale w rzeczywistości jest ona jeszcze bardziej odczuwalna. ASZ świetnie się zbiera właściwie w każdym zakresie obrotów i na każdym biegu... ciągnie praktycznie od samego dołu, podczas gdy BXE budzi się do życia przy jakichś 2200-2300 obrotach (turbo mam sprawne). Poza tym w O1 jest skrzynia 6, czego mi bardzo brakuje w O2 na trasie (wiem, że 2.0 TDI mają 6, ale do BXE chyba nigdy nie wkładali?). Dośc powiedzieć, że na trasie w O2 mam przy 140 km/h takie same obroty i zbliżone chwilowe spalanie jak w O1 przy 170...

Oczywiście sam komfort jazdy jest większy w O2, wnętrze jest lepiej wyciszone (przy większych prędkościach nie słychać tak owiewającego powietrza jak w O1, nie słychać tak pracy silnika), natomiast gdyby nie to, to nie wiem czy kultura pracy ASZ nie byłaby większa niż BXE...

w O2 jest też lepsze zawieszenie... nie uprawiam sportowego stylu jazdy, jestem raczej "królem prostych" ale nawet dla mnie O2 prowadzi się pewniej od jedynki, szczególnie w zakrętach... Hamulce podobne.

W dwójce są też użyte wyraźnie lepsze materiały (jedna i druga wersja to elegance), chociaż zważywszy na dużo większy przebieg w jedynce - tragedii nie ma.

Oczywiście w O2 jest dużo więcej miejsca z tyłu, jeśli to dla kogoś ważne.

Jednak jak napisałem wyżej największa różnica dotyczy silnika i co za tym idzie przyjemność z jazdy ASZ jest po prostu o wiele większa (szczególnie w trasie). Nie wiem jak to wygląda w dwójce z silnikiem 2.0 TDI, pewnie podobnie albo nawet lepiej, ale co do 1.9 BXE to moje wrażenia są takie, że te motory graję w trochę innej lidze...

pozdro.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

respector, ale masz problem, zrób program i będziesz miał około 145 koni, octa złapie drugi oddech :wink:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• respector
        Classic
        • 2011
        • 17
        • Octavia I (1U2)
        • AGN 1.8 20V 125 KM

Zamieszczone przez piramida
        respector, ale masz problem, zrób program i będziesz miał około 145 koni, octa złapie drugi oddech :wink:
        piramida, ja nie mam z tym problemu, po prostu jestem trochę zaskoczony aż taką różnicą... ale co fakt to fakt - zacząłem się teraz zastanawiać nad chipem w BXE a co do ASZ to tam podobno bez problemu na samym sofcie można zrobić 170 koników (czysto teoretycznie, bo przy takim przebiegu to chyba lepiej nie ruszać).

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

respector, bo złe porównanie robisz, BXE to możesz porównać do ASV (110 ps - choć i tu bedzie lepiej ciut pewnie szło auto niz BXE) a nie do ASZ. ASZ jest bliższy osiągami do BKD, bo OII jest cięższa. Wiem bo miałem ASZ przed SI i dawałem rade jak się przyłozyłem audikom a4 2.0 tdi 140 ps w nowej budzie. Znajomy jak wsiadl z audika a4 1.9 tdi 131 ps swojego, to stwierdził, ze Occia moja się lepiej zbiera niż jego audicz. Więc się nie dziw , że bxe zostaje w tyle
          Ja miałem ASZ z 2004 roku , więc z 04 też są dostępne.
          p.s. a niektórzy tu na forum mieli ASZ po chipsie swego czasu, to spokojnie to 165-170 pękało ps. I jechałem jedną taką kolegi z forum, to faktycznie w tej konfiguracji jeszcze lepiej się do odpychało, tylko z tego co pamiętam 170 ps/370 Nm to już porostu granica dla sprzęgła w nich

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

respector, jeżeli turbo jeszcze dobrze pompuje to nie ma przeciw wskazań na zrobienie programu, przed chipem tuner sprawdzi stan turbiny, 240kkm to jeszcze nie tragedia
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• respector
              Classic
              • 2011
              • 17
              • Octavia I (1U2)
              • AGN 1.8 20V 125 KM

Zamieszczone przez sew1981
              respector
              (...)
              p.s. a niektórzy tu na forum mieli ASZ po chipsie swego czasu, to spokojnie to 165-170 pękało ps. I jechałem jedną taką kolegi z forum, to faktycznie w tej konfiguracji jeszcze lepiej się do odpychało, tylko z tego co pamiętam 170 ps/370 Nm to już porostu granica dla sprzęgła w nich
              doczytałem się, że ludzie wkładają też sprzęgła z sharana ASZ (podobno mocniejsze).

Komentarz

• adaś
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 876
                • Volkswagen

respector,

myslę, ze to właśnie ta różnica +30KM (seria ASZ zazwyczaj wypluwa ok. 140KM na hamowni) i +NM robi różnicę. Tak jak napisał sew1981 porównywanie BXE z ASZ jest nietrafione - to inna liga.
                Zrób program w O2 i motor odżyje
                Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

adaś, dokładnie :wink:
                  dopiero bxe z programem zbliży się parametrami do asz w serii.

Komentarz

• adaś
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 876
                    • Volkswagen

A tak swoją drogą, to niemal idealnie byłoby mieć O2 z silnikiem ASZ :ideia: :szeroki_usmiech
                    Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                    a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                    Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                    O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

adaś, też popieram może jakiś maniak zrobi swapa?ale wtedy to już warto arla wrzucić w opakowanie O2

Komentarz

• loru
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4286
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ale wtedy to już warto arla wrzucić w opakowanie O2
                        i program

Zamieszczone przez respector
                        Jeśli chodzi o dynamikę i elastyczność silnika to ASZ po prostu masakruje BXE! Oczywiście spodziewałem się różnicy wynikającej z danych na papierze (105 vs. 130 hp), ale w rzeczywistości jest ona jeszcze bardziej odczuwalna.
                        BXE zaczyna normalnie się poruszać dopiero po programie i to też bez szału wielkiego, no ale to moje zdanie
                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2009
                          • 10917
                          • Fiat

loru, oczywiście...programik się rozumie samo przez się...to dla naszych autek jak dla nas ludzi obowiązek odżywiania się dobrego :twisted:

Komentarz

• McGan
                            RS
                            • 2010
                            • 3573
                            • Superb III (3V3)

wtedy to już warto arla wrzucić w opakowanie O2
                            Tak plug & play nie podejdzie ze względu na kompletnie inny czujnik wału Już temat przerabiałem, niestety odpada, bo rzeźba jest za duża - lepiej sobie 2.0 BMM wpakować
                            Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                            Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

Pracuję...