Mam pytanie, jakie sa objawy uszkodzonej lapy czy poduszki przedniej silnika? Czy moze to byc drganie kierownicy podczas przyspieszania, a szczegolnie hamowania? Przeguby wew ok - sprawdzane w 5 stacjach obslugi. Wymienione tarcze tyl i klocki tydzien temu, przod tarcze i klocki ok. 5000 km temu, a jak hamuje to drga. Gumy na stabiliz, tuleje wahacza, opony, sworznie, sprezyny i nie wiem co tam jeszcze - geometrie, wywazaniaitp.. Wszystko wymienione. Dodam, ze najwieksze drganie przy lekkim hamowaniu 120-80 km/h. Mechanior powiedzial, ze to tarcze (ale nikt nie sprawdzal zegarem) i ze poduszka silnika. A i wymienialem poduszki amorkow tydzien temu i caly czas drzy. Czytalem gdzies, ze poducha moze tez drgania powodowac. Nie chce, zeby mi pol auta wymienili jak moga tylko "cos"
jak miałem poduszke uszkodzona to mi przegub rozwalało bo sie silnik przesuwał przy przyspieszaniu :roll: wiec jak przeguby ci nie leca to raczej poduszka to nie jest
ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Bedzie to podpowiedz laika motoryzacyjnego ale moze cos naprowadzi.
Hamulce tylnie wymieniales niedawno - one raczej winne nie sa. Przy hamowaniu, szczegolnie ostrym ciezar samochodu przesuwa sie na przod i tyl wykonuje stosunkowo niewiele pracy - w dodatku drgania nie bylyby wyczuwalne na kierownicy.
Przod (hamulce) wymieniales jakies 5kkm wiec moze byc tak ze zalozyles/zalozyli Ci jakies gowniane zamienniki i sie po prostu "wygły"
Dwa pytania: drzy przy przyspieszaniu czy hamowaniu bo stwierdzenie "...podczas przyspieszania, a szczegolnie hamowania?" jest co najmniej dwuznaczne
Pytanie drugie dotyczy hamowania: czy drzy caly samochod czy tylko kierownica - jesli to drugie to IMHO bedzie to winna ukladu hamulcowego.
yogi_at_pozen, i tu masz racje, przy przyspieszaniu lekoo, a przy hamowaniu bardzo. Oddalem do serwisu zobaczymy jutro. Ponoc poduche mam walnieta, a znajac moje szczescie to i tarcze sie "wygly". Oj cos mi ten szkodnik daje do wiwatu, ale nie dam sie, zeby mnie czeszka tak robila Dzieki
[ Dodano: Pon 19 Mar, 12 15:53 ]
ogolnie drzy cale auto, ale jak przyhamuje to dolacza sie kierownica
Cubarius, miałem ostatnio u siebie podobny objaw ,wymieniona cała zawiecha a przy ruszaniu lub wjeżdżaniu tyłem było czuć charakterystyczne puk , co sie okazało przy wymianie koła 2masowego to padnięta była dolna poduszka silnika ,odlew aluminiowy tak skorodował ze się rozleciała po odkręceniu , po wymianie nastała cisz , taki jest objaw walniętej poduszki silnika , natomiast twoje objawy są na 100% wywołane krzywymi tarczami ,daj je do przetocznia tokarzowi i napisz czy dalej jest tak samo czy ustało .ok
Komentarz