auto z b.dużym przebiegiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4x4BKF
    L&K
    • 2010
    • 1279

Zamieszczone przez piotrek_gdy
    4x4BKF, ale napisac pisemko i pogrozic paluszkiem może
    a nuz tamten wymieknie i sie dogadaja- nieco kasy odpusci i bedzie git

Zamieszczone przez 4x4BKF
    sfałszowanie dokumentów
    - poświadczenie nieprawdy
    - posługiwanie się sfalszowanym dokumentem na polski obszar celny
    nie on fałszował
    poswiadczenie nieprawdy-sliski temat bo musieliby udowodnic świadome dzialanie(a mógł niewiedzieć)
    zresztą niech się wypowiedza forumowi prawnicy

dla mnie:
    1.albo niech nie biadoli
    2.albo niech coś zrobi :roll:
    Nic nie zrobi handlarzowi. I się nie dogada też. Handlarz sprzedając mu "na niemca" wiedział że w ten sposób pozbywa się auta z jednoczesnym złapaniem haka na kupującego.
    Kupujący świadomie poświadczył nieprawdę spisując umowę "na Niemca" więc nie pisz, że to nie on fałszował.
    Poświadczenie nieprawdy - oczywiście nic nie wiedział mając przed sobą handlarza Polaka i pisząc umowę z Helmutem Schmittem Wiedział jedynie że zaoszczędzi jeszcze 600pln tytułem PCC lub kilka stów z VATU-marży - i tu oprócz zwykłej sprawy karnej jeszcze mu może majaczyć widmo karnej-skarbowej.

Jedyne wyjście jest takie, że pójdzie z tym na psy i powie, że przy okazji sprawdzania stanu auta ktoś go poinformował, że sporządził złą umowę. Zezna że nie wiedział że nie spisuję się takich umów, że nie wiedział bo nie codziennie się kupuje auto a on tym się nie para zawodowo, że umowę już wypełnił in blanco Herr Schmitt a handlarz wpisał tylko jego dane i że teraz się zorientował. Na 99% przy takim toku zgłoszenia prokurator umorzy wobec niego postępowanie.

Ja bym nigdy nie kupił wozu od handlarza w ten sposób. Jak chcesz mi auto sprzedać to wystaw mi na nie FV-marża i tyle. A jak nie to szukaj frajera.
    4x4

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Panowie, generalnie chuja im zrobi i tyle, może ich straszyć, pisac pisma a i tak nasze prawo jest bezradne więc niech lepiej jeżdzi i sie cieszy.
      Chyba że robi po 30-40kkm w roku to może długo sie nie nacieszyć :wink:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Ferd
        Rider
        • 2011
        • 320

4x4BKF

Nic nie zrobi handlarzowi. I się nie dogada też. Handlarz sprzedając mu "na niemca" wiedział że w ten sposób pozbywa się auta z jednoczesnym złapaniem haka na kupującego.
        Kupujący świadomie poświadczył nieprawdę spisując umowę "na Niemca" więc nie pisz, że to nie on fałszował.
        Poświadczenie nieprawdy - oczywiście nic nie wiedział mając przed sobą handlarza Polaka i pisząc umowę z Helmutem Schmittem Wiedział jedynie że zaoszczędzi jeszcze 600pln tytułem PCC lub kilka stów z VATU-marży - i tu oprócz zwykłej sprawy karnej jeszcze mu może majaczyć widmo karnej-skarbowej.
        Jest dokładnie tak jak piszesz

Jedyne wyjście jest takie, że pójdzie z tym na psy i powie, że przy okazji sprawdzania stanu auta ktoś go poinformował, że sporządził złą umowę. Zezna że nie wiedział że nie spisuję się takich umów, że nie wiedział bo nie codziennie się kupuje auto a on tym się nie para zawodowo, że umowę już wypełnił in blanco Herr Schmitt a handlarz wpisał tylko jego dane i że teraz się zorientował. Na 99% przy takim toku zgłoszenia prokurator umorzy wobec niego postępowanie.
        Ja bym nigdy nie kupił wozu od handlarza w ten sposób. Jak chcesz mi auto sprzedać to wystaw mi na nie FV-marża i tyle. A jak nie to szukaj frajera.
        Dokładnie tak jak piszesz. jedyne wyjście prawne, to pójść na Policję lub do prokuratora i podzielić się tymi wątpliwościami. Skarbówka sprawdza takie umowy na "niemca" i składa doniesienia do Prokuratury. Lepiej uprzedzić jej ruch. Przy dobrowolnym, samodzielnym zgłoszeniu sprawa powinna być umorzona, a parszywy handlarzyna będzie miał kłopoty, może nawet do pierdla pójdzie. W końcu za takie przestępstwa to do 8 lat wiezienia nawet kodeks karny przewiduje, nie wspominając o sprawie karno-skarbowej

Myślałem, że słynne umowy "na niemca" to już zamierzchła przeszłość. Jak widać się myliłem.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Ferd
          Myślałem, że słynne umowy "na niemca" to już zamierzchła przeszłość. Jak widać się myliłem.
          śmiem powiedzieć, ze wiekszość tranzakcji w DE tak sie odbywa. Sprzedajacy daje birif - a reszta to juz radosna twórczosc. Ja jak pierwszy raz x lat temu pojechałem na gielde do Essen to byłem w szoku jak to wszystko wyglada - jak tablice przekladane byly z auta do auta.....itp. Dlatego nawet kupujac osobiscie w DE tez mozna się naciac na to, ze np ostatni własiciciel w brifie juz nie był włascicielem tylko np firma ubezpieczeniowa itp.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Zorr
            RS
            • 2011
            • 2110

kasal jak widzisz, jeszcze trochę i będzie to Twoja wina, że handlarz sprzedał Ci samochód z kręconym licznikiem na umowę na jakiegoś Niemca.
            Jak wyjdziesz z pierdla to realny przebieg auta będzie akuratni do wieku autka i spokojnie będziesz mógł sprzedać auto. :szeroki_usmiech

Ot Polska.
            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Zamieszczone przez Zorr
              kasal jak widzisz, jeszcze trochę i będzie to Twoja wina, że handlarz sprzedał Ci samochód z kręconym licznikiem na umowę na jakiegoś Niemca.
              Jak wyjdziesz z pierdla to realny przebieg auta będzie akuratni do wieku autka i spokojnie będziesz mógł sprzedać auto. :szeroki_usmiech

Ot Polska.

Komentarz

• shok
                RS
                • 2009
                • 2070
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

To ,że km zrobione po DE to z jednej strony fajnie bo w trasie.Jednak jeżeli auto było firmowe lub wypożyczalni to już nie fajnie. Bo oleje itd były wymieniane po 30? czesto 40i więcej tyś. Po drugie niemieckie autostrady mają to do siebie,że prędkości przelotowe aut sięgają 180-200km/h a dla diesla jazda non stop z takimi prędkościami ten silnik zabija.Gaz w podłodze przez np. 4godziny non stop znam takie przypadki. ( auta firmowego nikt nie oszczędza na zachodzie a tym bardziej Niemiec-bo auto to jak bluzka kupi się nową ,liczą się wyniki w pracy )
                Czyli podsumowując pazerność Cię zjadła. Bo skoro potrafiłeś na internecie wyszukać OCP i się zarejestrować to bez problemu byłeś w stanie zobaczyć na stronie DE ile kosztują auta z takimi przebiegami. Nawet sam sprawdziłem i co ciekawe pierwsze 3strony ogłoszeń to auta już stojące w Polsce... :roll:

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Zamieszczone przez Zorr

Ot Polska.
                  Np niestety, ale taka jest prawda. Kolega chciał tanio i dobrze, to tak to tylko w Erze (a jak wiemy jej już nie ma). Ja w tej chwili sprzedaję taki sam samochód tylko że o 10 kPLN droższy, bo ma prawdziwe 106 kkm, w związku z tym nie kosztuje 30 tysi. . . .
                  (pomimo że ogłoszenie ma już ponad 2 tygodnie, nikt nie zadzwonił).

Polacy są Sami sobie winni. Najpierw dupę szkłem podetrzeć a później pretensje że się skaleczyłem (czytaj samochód ma 350 kkm).

Komentarz

• kasal
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 168

koledzy, wczoraj odwiedziałem stacje diagnostyczną - komputer nie stwierdził żadnych błędów, poduszki są, silnik ok, wtryski ok, 1 się podobno troszku zacina , ale wskaźniki w normie. amortyzatory, zawieszenie w bdb. stanie, co najważniejsze auto nie składane z kilku, wszystko na oryginalnych częściach i podzespołach. 1-wsza rejestracja była na firmę - ale przyznam szczerze, jeśli chodzi o zadbanie jest bdb. sam pracuje w firmie, gdzie są flotowe samochody z mniejszymi przebiegami i tak nie wyglądają.......
                    Jeszcze jedna ważna rzecz, komputer nie wykazał cofnięcia licznika na niczym na czym można sprawdzić, wiec ktoś się pofatygował i wg, czujników, kompa , itp. przebieg 110 tyś.

[ Dodano: Sro 09 Maj, 12 15:34 ]
                    jeszcze co do pochwalenia sie sosiądowi, nie o to chodzi, chciałem kupić rodzinny samochód i cieszyć sie nim przez lata. ja chciałm paska b6, żona jednak tego i tak zostało

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Wskazania na szafie względem tych sprawdzanych w ECU za pomocą VCDS powinny się nieznacznie różnić, pewnie przy 100 000 km o kilkaset km, jak jest tylko kilka, to niedawno był cofany licznik.

Komentarz

• kasal
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 168

sprawdzany był jakmiś diagnostycznym kompem z zainstalowanym programem chyba bosha , obsł. min. skode. różnicy nie pokazywał w ogóle

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Zamieszczone przez kasal
                          koledzy, wczoraj odwiedziałem stacje diagnostyczną - komputer nie stwierdził żadnych błędów, poduszki są, silnik ok, wtryski ok, 1 się podobno troszku zacina , ale wskaźniki w normie. amortyzatory, zawieszenie w bdb. stanie, co najważniejsze auto nie składane z kilku, wszystko na oryginalnych częściach i podzespołach. 1-wsza rejestracja była na firmę - ale przyznam szczerze, jeśli chodzi o zadbanie jest bdb. sam pracuje w firmie, gdzie są flotowe samochody z mniejszymi przebiegami i tak nie wyglądają.......
                          Jeszcze jedna ważna rzecz, komputer nie wykazał cofnięcia licznika na niczym na czym można sprawdzić, wiec ktoś się pofatygował i wg, czujników, kompa , itp. przebieg 110 tyś.
                          no to nic tylko jeździć i się nie przejmować.
                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• kasal
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 168

Zorr, i ak pewnie tez będie, już w drodze są dla niego noewe opony continental premium contact 2
                            jaki polecacie rozrząd i olej do niego)?
                            I Dziękuję wzystkim za pomoc i wsparcie !! Duże Piwo, a dla tych so nie piją cola

Komentarz

• parasite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1368

No to jak buda cała, niespawana, silnik chodzi jak trzeba to nie ma co się martwić tylko dbać o filtry itp.
                              O olejach jest cały wątek więc zapraszam.
                              AGR 112KM, 232Nm
                              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2009
                                • 10918
                                • Fiat

kasal, no to jeździj śmiało.
                                a co do tej stacji - prawdziwy fachowiec po kodowaniu (jakimś układzie cyfr tam) dojdzie, że coś było grzebane z przebiegiem, a nie po przebiegu jaki pokazuje komp.
                                i dobrze że nie kupiłeś passka b6 2.0 tdi z tych lat, bo byś miał dużo większe problemy niż przebieg cofany - problemy z silnikiem

Komentarz

• str33t
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 625

kasal, w takim razie tankuj, jeździj i się niczym nie przejmuj :wink:

Co do kolegów, którzy na proponują jednak wychodzić na drogę sądową. Mnie się wydaje, że taki handlarz jest dość dobrze obiegany w przepisach i przy zakupie wie, jak zmanipulować klienta, żeby ten w razie reklamacji miał więcej problemów niż on, który sprzedał auto.

Komentarz

• kasal
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 168

str33t, ale na chuja skarbowke nasle

[ Dodano: Sro 09 Maj, 12 16:19 ]
                                    parasite, wie, wątek ma ponad 400 stron - wybrałem olej, co prawda nie przeczytałem wszystkich wpisów - olej to Motul 6100 Synergie , będzie odpowiedni? - znacie historie mojego auta, wiec nie chcę skakać z wątku na wątek.

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kasal, ten olej będzie git
                                      p.s. popraw literówkę w nazwie miejscowości :wink:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• kasal
                                        Ambiente
                                        • 2012
                                        • 168

dzięki )kabanos,

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10918
                                          • Fiat

URO, mój dziadek też ułan
                                          Ale sam raz miałem taką sytuację już i wiem, że jak ma się umowę z "niemaszkiem" podpisaną in blanco to można o h......walczyć tyle w temacie. Nie ma to poprostu sensu, więcej nerwów i nic z tego nie będzie, a jeszcze i Ciebie mogą pociągnąć jak koledzy zresztą zauważyli.
                                          Chyba że metodą jest nasłanie mafyi...to może odda kasę :wink: ale też mogą Ci ryj obić, zależy kto sprzedawał...

Komentarz

• Kapuhy
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 132

Zamieszczone przez kasal
                                            Tak naprawdę musiałbyś podłączyć VCDSa (albo starszego VAG-COMa) lub VASa z ASO, żeby zobaczyć czy nie ma błędów we wszystkich sterownikach, teraz wiesz że nie ma w sterowniku silnika - większość programów łączy się tylko z silnikiem. VCDS da Ci również możliwość weryfikacji przebiegu inną metodą niż sprawdzenie sterownika instrumentu, ale nie zawsze to działa niestety (u mnie akurat działa i różnica jest ok 100 km).

Komentarz

• kasal
                                              Ambiente
                                              • 2012
                                              • 168

kabanos, a mógłbyś podpowiedzieć gdzie, go kupić, na allegro jest ktoś zaufany czy tylko inter cars pozostje?

Komentarz

• blackrs
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4826
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

w dziale ogloszenie masz paru zaufanych sprzedawców co handlują olejami i nie tylko
                                                BYŁA o1 rs
                                                BYŁA o2 1.6
                                                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Kapuhy - jak to sprawdzasz VCDS'em?

Komentarz

• Ferd
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 320

Zamieszczone przez kasal
                                                    co najważniejsze auto nie składane z kilku, wszystko na oryginalnych częściach i podzespołach.
                                                    To kasal gratulacje. Naprawdę cieszę się, że nie trafiłeś na ulepa czy rodzyna od naszych rodzimych bandytów motoryzacyjnych. To teraz tylko porobić rzeczy eksploatacyjne, może trochę wygłuszyć :szeroki_usmiech i cieszyć się samochodem i jazdą.

Natomiast jeżeli chodzi o umowę "na niemca", to musisz dla własnego bezpieczeństwa trochę posprawdzać aktualny stan prawny tego patologicznego zjawiska. Ja mam wiedzę gdzieś tak sprzed 2.5 lat, kiedy szukałem samochodu i kupowałem swój samochód. Posprawdzaj jak na dzień dzisiejszy te sprawy się mają.

Naprawdę cieszę się, że udał Ci się zakup

ps.
                                                    Pamiętaj, aby wymieniając filtr kabinowy założyć węglowy, a nie zwykły 8)

Komentarz

Pracuję...