czy silnik 1.6 MPI to juz totalny przezytek?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek
    L&K
    • 2005
    • 1078

Dla mnie 1.6 nie jest ekonomiczny. Fabia mojej mamy 1.6 w automacie pali prawie tyle samo co moja RSka 2.0tsi dsg, a jest lżejsza i ma opony 185 vs 225.
    Patrząc na dane katalogowe spalania to różnica w porównaniu 1.6 do 1.2tsi jest średnio ponad 1 litr a w mieście to nawet 2,5 litra. i teraz:
    1 litr na 100 km.
    6pln na 100km.
    6000pln na 100000.

jeżeli jeździ tylko po mieście, to na 100000 jest: 15000PLN :!:
    a ceny ciągle rosną...

Uważam, że niezależnie od stylu jazdy 1.6 i 1.2 przejadą 100000 bez napraw. Żeby naprawa 1.2tsi wyniosła 6000pln to naprawdę musiałby się mocno popsuć. Myślę, że zerwany rozrząd to taniej da się naprawić.
    Ja bym kobicie kupił 1.2TSI i nauczył ją podstawowej obsługi tego silnika.

No chyba, że ktoś zakłada gaz, to wtedy tylko 1.6.
    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Octavianos
      L&K
      • 2010
      • 1130

Zamieszczone przez tomek
      Dla mnie 1.6 nie jest ekonomiczny. Fabia mojej mamy 1.6 w automacie pali prawie tyle samo co moja RSka 2.0tsi dsg, a jest lżejsza i ma opony 185 vs 225.
      Patrząc na dane katalogowe spalania to różnica w porównaniu 1.6 do 1.2tsi jest średnio ponad 1 litr a w mieście to nawet 2,5 litra. i teraz:
      1 litr na 100 km.
      6pln na 100km.
      6000pln na 100000.

jeżeli jeździ tylko po mieście, to na 100000 jest: 15000PLN :!:
      a ceny ciągle rosną...

Uważam, że niezależnie od stylu jazdy 1.6 i 1.2 przejadą 100000 bez napraw. Żeby naprawa 1.2tsi wyniosła 6000pln to naprawdę musiałby się mocno popsuć. Myślę, że zerwany rozrząd to taniej da się naprawić.
      Ja bym kobicie kupił 1.2TSI i nauczył ją podstawowej obsługi tego silnika.

No chyba, że ktoś zakłada gaz, to wtedy tylko 1.6.
      Tak, ale zauważ, że to są 2 różne silniki. W Fabii 1.6 to 16-zaworówka 105KM, która pali jeszcze więcej niż 1.6 8v 102KM. Silnik z Fabii to jednak był niewypał - nie jechał od dołu, a palił jak mały smok do tego był głośniejszy.
      SIMPLY CLEVER
      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez Octavianos
        Tak, ale zauważ, że to są 2 różne silniki.
        Dokładnie. To co było w fabii to inny silnik niz 1.6 BSE z Octavii.
        Czarny Elegance

Komentarz

• Kenu
          Ambiente
          • 2012
          • 222
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Northeusz
          Zamieszczone przez Kenu
          Podłączę się pod temat. Jak głowica tego silnika (konkretnie chodzi mi o głowicę najnowszej wersji, bo taką zamówiłem) znosi gazowanie?

Nasłuchałem się o historiach, gdy po 90 000 kilometrów głowicę od środka można było skrobać plastikową łyżeczką i stąd moje pytanie.

edit: akurat to 90 000 to historia nie o Skodzie, lecz o jakimś francuzie. Renault bodajże. Ja tylko pytam czy w naszym 1.6 nie jest podobnie.
          Nie ma chyba silnika lepiej nadającego się pod LPG niż 1.6 . W zasadzie można powiedzieć, że on powstał pod LPG, a benzynę w nim zrobiono przez przypadek lub podążając tradycją ojców . A z tym skrobaniem głowicy łyżeczką - można skrobać, tylko po co? :szeroki_usmiech. Tak samo jak można małpę na wrotki wsadzić - sensu to nie ma, głupio wygląda, ale zabronione nie jest . Jak dla mnie to najbardziej udany silnik w VW. Prosty, niezawodny i zawsze bez mruknięcia dowiezie
          Tak dla ścisłości.

Jeszcze raz powtórzę, że chodzi o jakiś silnik Renault. I to jest pierwsze primo.

A drugie primo jest takie, że bez powodu właściciel tej renówki silnika nie rozbierał.

A pozatym wszystko jasne.

Komentarz

• Northeusz
            RS
            • 2010
            • 1677
            • Octavia I (1U2)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Kenu
            Zamieszczone przez Kenu
            Podłączę się pod temat. Jak głowica tego silnika (konkretnie chodzi mi o głowicę najnowszej wersji, bo taką zamówiłem) znosi gazowanie?

Nasłuchałem się o historiach, gdy po 90 000 kilometrów głowicę od środka można było skrobać plastikową łyżeczką i stąd moje pytanie.

edit: akurat to 90 000 to historia nie o Skodzie, lecz o jakimś francuzie. Renault bodajże. Ja tylko pytam czy w naszym 1.6 nie jest podobnie.
            Nie ma chyba silnika lepiej nadającego się pod LPG niż 1.6 . W zasadzie można powiedzieć, że on powstał pod LPG, a benzynę w nim zrobiono przez przypadek lub podążając tradycją ojców . A z tym skrobaniem głowicy łyżeczką - można skrobać, tylko po co? :szeroki_usmiech. Tak samo jak można małpę na wrotki wsadzić - sensu to nie ma, głupio wygląda, ale zabronione nie jest . Jak dla mnie to najbardziej udany silnik w VW. Prosty, niezawodny i zawsze bez mruknięcia dowiezie
            Tak dla ścisłości.

Jeszcze raz powtórzę, że chodzi o jakiś silnik Renault. I to jest pierwsze primo.

A drugie primo jest takie, że bez powodu właściciel tej renówki silnika nie rozbierał.

Wiem, że pisałeś o renówce, ale wypowiedź zakończyłeś "Ja tylko pytam czy w naszym 1.6 nie jest podobnie", "naszym" czyli Skodowym. Więc chyba wypowiedziałem się jednak na temat, że nie jest podobnie . Reszta odpowiedzi chyba jest satysfakcjonująca?
            Pozdrawiam
            Northeusz

Komentarz

• Kenu
              Ambiente
              • 2012
              • 222
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Kenu
              Zamieszczone przez Kenu

Tak dla ścisłości.

Wiem, że pisałeś o renówce, ale wypowiedź zakończyłeś "Ja tylko pytam czy w naszym 1.6 nie jest podobnie", "naszym" czyli Skodowym. Więc chyba wypowiedziałem się jednak na temat, że nie jest podobnie . Reszta odpowiedzi chyba jest satysfakcjonująca?
              Ależ nie twierdziłem, iż wypowiadasz się nie na temat. Czuję sie niesamowicie usytasfyakcjonowany odpowiedzią

Komentarz

• delirium
                Classic
                • 2012
                • 12

jeszcze jedno pytanie bo widze ze maja dwie wersje octavi teraz - octavia tour i octavia.
                Rozumie ze to tylko roznice na wyposarzeniu bo cenowo tour jest troche tansza i jest wlasnie
                z tym silnikiem MPI tylko a ta druga ma cala game silnikow w tym MPI i TSI.

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4829
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wyglad sie rożni przecież na stronie widać jak one wygladaja. octavia tour to o2 przed fl a octavia to juz o2 fl.
                  do toura sa dwa silniki 1.4 i 1.6 i okrojone wyposażenie
                  w octavii masz sporo silników i doposażyć możesz w co chcesz
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6
                  JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marcin1978
                    Drive
                    • 2012
                    • 49

Przy zakupie sprzedawca porównując dwie wersie o2tour i o2 FL stwierdził że w zasadzie samochody różnią się tylko zderzakami i lampami, to chyba takie zasadnicze różnice a i na końcu cena wersji podstawowej. Co do silnika ja po miesiącu jazdy jestem zadowolony pali około 9 litrów gazu, silnik w mieście spisuje się dobrze (ja preferuję spokojną jazdę) ale też nie wlokę się jeśli można szybciej to jadę. Na trasie jestem bardzo zadowolony jedzie się przyjemnie i spokojnie a silnik dużo żwawszy i samochód ładnie przyspiesza.

Komentarz

• ryjeks
                      Rider
                      • 2010
                      • 488
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Big
                      1.6 MPI idzie ładnie od samego dołu. Dodatkowo ten silnik wcale nie jest taki mułowaty. Jeszcze się nie zdarzylo aby ktoś kto jechał moim autem i nie wiedział jaki jest silnik pod maską nie powiedział, że " ty tu masz z 1.8 prawda ?
                      Z całym szacunkiem ale poniosło Cię

Akurat jechałem dzisiaj Tourem z tym 1.6 i w porównaniu do 1.2 TSI to jest przepaść.
                      Dużo pali, jedzie bo jedzie, ale faktem jest, że większe przebiegi nie robią na nim wrażenia

Komentarz

• patrykL
                        Rider
                        • 2009
                        • 588

Akurat jechałem dzisiaj Tourem z tym 1.6 i w porównaniu do 1.2 TSI to jest przepaść.
                        Dużo pali, jedzie bo jedzie, ale faktem jest, że większe przebiegi nie robią na nim wrażenia
                        nie porownujcie silnikow z i bez turbo, bo nie ma to najmniejszego sensu

Komentarz

• demmsi
                          Elegance
                          • 2011
                          • 966
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Stałem przed tym samym pytaniem rok temu. I tylko dlatego nie kupilem nowej Octavii Tour bo trzeba bylo masakrycznie długo czekać. Wybór padł na 1.9TDI :diabelski_usmiech

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

Mnie w BSE brakuje biegu Nr. 6, bo by było ciszej. Poza tym, że to nie ma tego przyspieszenia, to w zasadzie jest OK.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• Podbiel
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 164

Zamieszczone przez Enriquez
                              Mnie w BSE brakuje biegu Nr. 6, bo by było ciszej. Poza tym, że to nie ma tego przyspieszenia, to w zasadzie jest OK.
                              Dokładnie ma wysokie obroty.Kreci się wysoko bo największy moment ma przy ok 4k ale ta 6 na trasie >140 by się przydała to i spalanie było by mniejsze.
                              Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• exportsubripp
                                Rider
                                • 2010
                                • 304

no wlasnie to by bylo idealne rozwiazanie gdyby do tego silnika dali skrzynie 6 biegową to wtedy ja bym tez go kupil ze wzgledu na bezawaryjnosc, a tak to niestety jest głośny i ma wysokie obroty przez co nawet na autostradzie dużo pali, mój 1.2 tsi ma 6 biegów i to nawet nie ma co porównywać zarówno dynamiki jak i kultury jazdy.
                                Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

exportsubripp,

6,5 l/100 km na autostradzie przy zapiętym tempomacie na 140 km/h to chyba nie ma co narzekać...
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• cezaryaksum
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 126

exportsubripp,

6,5 l/100 km na autostradzie przy zapiętym tempomacie na 140 km/h to chyba nie ma co narzekać...
                                    chyba komputer tyle pokazywał bo realne to większe wyszło napewno.
                                    pozdrawiam

Komentarz

• krzys301
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 244
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

1.6 8V VW w Skodzie to najlepsza rzecz dla szukających taniej jazdy, szczególnie pod względem eksploatacyjnym.

Komentarz

• robert70
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 499

Zamieszczone przez cezaryaksum
                                        exportsubripp,

mnie na autostradzie K-ce - Legnica wyszło 9l/100km przy 130-140km/h
                                        a silnik 1,6 to nadaje się raczej do spokojnej jazdy, nie ma czym przycisnąć, ot takie toczydełko z punktu a do punktu b. Na plus jest to, że każdy mechanik naprawi przy pomocy "młotka"
                                        O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• cezaryaksum
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 126

Zamieszczone przez robert70
                                          exportsubripp,

mnie na autostradzie K-ce - Legnica wyszło 9l/100km przy 130-140km/h
                                          mi na trasie stryków-poznań i 11 potrafi wypić Ale i i poniżej 8 też potrafię zejść-jak kto woli, "dla każdego coś miłęgo" :szeroki_usmiech
                                          pozdrawiam

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Jakim cudem wy uzyskujecie tak ogromne spalanie w tym 1.6 ?? :shock:
                                            Największe spalanie jakie udało mi sie uzyskać na trasie to było 7,7 (Lublin-Gdańsk) ale wtedy jechałem naprawdę szybko (miejscami do 170-180 km/h).
                                            Narmalne spalanie na trasie w moim aucie to 6,8-7,1 przy prędkosciach 120-130 km/h.
                                            W mieście moja O II z 1.6 MPI pod maska pali mi ok. 9,7-9,8.
                                            Prawdą natomiast jest, że przy większych silnikach i spokojnej jeździe spalanie jest identyczne jak w słabszym 1.6. Na przykład w służbowej O II 2.0 FSI przy jeździe z prędkosciami ok. 120 km/h na trasie uzyskuję spalanie 7,0-7,1. jednak przy ostrzejszej jeździe i prędkosciach dochodzących do 150 km/h to juz jest 7,9-8,0 l/100km.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

Też jestem zdziwiony wysokim spalaniem kolegów w trasie. Trzeba się chyba nauczyć płynnie jeździć, bez zbędnego zwalniania i przyśpieszania...
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• cezaryaksum
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 126

Zamieszczone przez Big
                                                mowa oczywiście o LPG realnym spalaniu. Przy normalnej jeździe też pali 8-9 ale jak się załączy w głowie tryb sportowy :evil:
                                                pozdrawiam

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

mowa oczywiście o LPG realnym spalaniu.
                                                  aaaa, no to teraz wszystko jasne.
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• jacekzat1
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 87
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                                                    Największe spalanie jakie udało mi sie uzyskać na trasie to było 7,7 (Lublin-Gdańsk) ale wtedy jechałem naprawdę szybko (miejscami do 170-180 km/h).
                                                    Narmalne spalanie na trasie w moim aucie to 6,8-7,1 przy prędkosciach 120-130 km/h.
                                                    W mieście moja O II z 1.6 MPI pod maska pali mi ok. 9,7-9,8.
                                                    Prawdą natomiast jest, że przy większych silnikach i spokojnej jeździe spalanie jest identyczne jak w słabszym 1.6. Na przykład w służbowej O II 2.0 FSI przy jeździe z prędkosciami ok. 120 km/h na trasie uzyskuję spalanie 7,0-7,1. jednak przy ostrzejszej jeździe i prędkosciach dochodzących do 150 km/h to juz jest 7,9-8,0 l/100km.
                                                    No Panie naprawdę szybko jechałeś . Jak wrażenia słuchowe?. Penie FL jest dobrze wytłumiona. Ja przy 150 odpuściłem, bałem się, że silnik zgubię. Potwierdzam tutaj wypowiedzi przedmówców, że do spokojnej i ekonomicznej jazdy z punktu A do punktu B jest OK. Może gdyby była "szóstka" dało by się jeździć szybciej (oczywiście max to 190, ale wysokie obroty unie-milą jazdę). Swoją drogą niema u nas zbyt wielu dróg gdzie można tak szybko jeździć więc octavia z tym silnikiem jest w sam raz na nasze drogi. 8l/100km gazu w trasie, czteroosobowa rodzinka + bagaże (przepisowa jazda jest pokutą po uświadamianiu i umorzeniu 500zł mandatu przez Pana władzę), w mieście jak na obecną aurę 9-10llpg/100km.

Komentarz

Pracuję...