dla znawców superbów

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Zamieszczone przez sew1981
    dodam tylko że mój kolega ma cra 2.0 tdi w pasku b6 , tylko że 140 ps 6 manual, bardzo fajnie to jeździ,mało pali przelot powyżej 100 tkm
    Malo tzn ile, bo ja to widze 6-7l trasa po naszych zakorkowanych drogach zeby utrzymac jakas srednia na poziomie +80km/h oczywiscie bez jazdy po autostradach i 10l w miescie, a mi to kolo 12 wychodzilo.

Nowych aut sie nie szpachaluje, chyba ze robi sie w stodole a kase przytula. Wymienia sie element, a elementy ktore trzeba spawac to ew. na laczenia sa wyrownane szpachla

Znajomy mial w Focusie dobity naroznik, ktory na dobra sprawe mozna bylo wypchnac(moze 3cm do srodka) ASO wymienilo caly bok, pomalowalo i skasowalo ponad 10tys netto :diabelski_usmiech
    Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Tak się zastanawiam, po co autor wątku w ogóle się jeszcze nad tym superbem zastanawia? Mało to innych superbów do kupienia :szeroki_usmiech
      Odnosnie silnika 3.6 to rzeczywiscie szału ten silnik nie robi, lepiej zakupić 2.0 tsi i zapodac program, wyjdzie taniej i szyciej :wink:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• exportsubripp
        Rider
        • 2010
        • 304

Zamieszczone przez piramida
        Tak się zastanawiam, po co autor wątku w ogóle się jeszcze nad tym superbem zastanawia? Mało to innych superbów do kupienia :szeroki_usmiech
        .
        jakieś sugestie , przykłady tych "pewnych" egzemplarzy ???
        Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

Odnosnie silnika 3.6 to rzeczywiscie szału ten silnik nie robi, lepiej zakupić 2.0 tsi i zapodac program, wyjdzie taniej i szyciej :wink:
          tylko napędu nie dołożysz, a 200KM i więcej w przednim napędzie to niestety porażka :cry:

W polsce ceny psuje akcyza. Jak się policzy różnicę w cenie 2.0tsi vs 3.6 to bez akcyzy to różnica jest niewielka.
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2009
            • 10917
            • Fiat

Maicroft, generalnie jego 2.0 tdi cr w b6 pali ciut mniej niż moje 1.9 tdi pd w SI. Więc to małe spalanie. Na trasie nigdy nie osiągnął 6 litrów w każdym razie. 10 litrów w mieście? bez przesady, w 7,5-8 można się zamknąć spokojnie. Mówię o normalnej jeździe, a nie o butowaniu

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

Dodam swoje 3 grosze, żeby zamknąć temat tego egzemplarza.
              Kolega exportsubripp, poprosił mnie, żebym się przejechał i podpiął się kompem i przy okazji oblukał pojazd. Na wieść o podpinaniu się do kompa miły pan stwierdził, że poza ASO nie ma takiej opcji, więc grzecznie podziękowałem. Nie wiem, czy się boi uszkodzenia czegoś, czy ma coś do ukrycia - jego sprawa. Z drugiej strony taki cały silnik można wymienić na nowy z przebiegiem 500 - 5000 km dokładając 12-13 klocków, a stary opchnąć na części, więc bez paniki.
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• exportsubripp
                Rider
                • 2010
                • 304

po tel enriqueza napisalem do goscia maila dlaczego sie nie zgodzil na diagnostyke, wklejam wam jego odpowiedź: "prosze Pana nie znam pana kolegi i jego umiejetności w obsłudze komputerowej tego typu pojazdow i placąc za auto nowe 150tyś zl 3 lata temu nikt go nie diagnozował poza salonem skody i musi to pan zrozumieć. I Nic nie ukrywam niech pan przyjedzie pojedziemy do jakiegokolwiek salonu skody i niech sie podpinają pod komputery i robią co chca, wiem co mowie i zadnych problemów bledów itd z pojazdem nie ma. Cena 65tyś to jest cena do licytacji o cenie do ręki nie rozmawialiśmy a nie jest mniejsza jak rowne 70tyś i nie poruszajmy ceny auta oraz negocjacji dopóki nie zobaczy go pan na zywo i nie powie tak biore.
                Pozdrawiam,
                ps. jesli jest tak jak mówie i nie pkaze żadnego bledu pan płaci 70tyś i moze pan przysłac kolege na diagnostyke"
                .
                heh, i co na to starszyzna? :diabelski_usmiech

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

Mnie to nie dziwi, że nie chciał, abyś podłączał swój przewód. Sam bym też nie pozwolił i chciał pojechać do ASO, oczywiście na koszt kupującego.
                  A przynajmniej się przejechałeś lub oglądałeś jakoś dokładniej?
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• rowerek
                    Rider
                    • 2010
                    • 449

Zamieszczone przez Enriquez
                    Na wieść o podpinaniu się do kompa miły pan stwierdził, że poza ASO nie ma takiej opcji, więc grzecznie podziękowałem. Nie wiem, czy się boi uszkodzenia czegoś, czy ma coś do ukrycia - jego sprawa.
                    Zamieszczone przez tomek
                    Mnie to nie dziwi, że nie chciał, abyś podłączał swój przewód.
                    Mnie również nie dziwi, że się nie zgodził i ja podobnie jak tomek bym się nie zgodził na żadne podpinanie kablami. Nie chcę być w tym miejscu źle zrozumiany ale nigdy nie wiadomo kto przyjeżdża oglądać auto. Facet widzi kogoś pierwszy raz na oczy, nie zna go chociażby z forum a ten chce mu się pakować z kablami do auta... Też bym pogonił. Inaczej sprawa się ma jak ktoś aktywnie uczestniczy na forum, gdzie można powiedzieć, że anonimowość jest mniejsza (chociaż i tak 90% użytkowników nic o sobie nie wie).

Jako przykład podam mojego dalszego znajomego. W tematyce motoryzacyjnej bardzo słabo obeznanego. Sprzedawał auto, przyjechało dwóch chłopaków, oglądali, oglądali po czym się pytają czy mogą się podłączyć kablem i sobie sprawdzić czy błędów nie ma. Znajomy (nie świadomy co umożliwia podłączenie pod kompa) stwierdził, że dlaczego nie. Panowie się podłączyli, pogmerali i pojechali do domu stwierdzając, że to jednak nie to czego szukali. Koniec historii był taki, że po 3 dniach znajomemu ukradli auto spod domu... Przypadek? Nie sądzę.

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja bym sobie dal spokoj z tym samochodem....
                      70.000 zl to chyba nie jest specjalna okazja...? no chyba ze stan ideal... ale jak sie wydaje do idealu daleko (?)
                      ps. to ze gosc nie cchial podlaczyc kompa z drugiej strony moze nie jest nawet takie dziwne...
                      w sumie to nie wiem - jakby wszystko bylo ok. i te 70.000 zl dla Ciebie jest ok. to moze kup... ale IMHO to troche duzo...
                      ale coz - Twoje pieniadze.
                      w kazdym razie - jak bedzie mataczyl czy cham, to bym go olał.
                      ps. jakby sie okazalo, ze musisz np. w niedlugim czasie wymieniac silnik to cena rosnie jeszcze bardziej...
                      ps.2 moim zdaniem rola doradcy jest przede wszystkim chlodzic napalenie kupujacego, zeby nabyl dobre auto spokojnie... wiec staram sie chlodzic, ale jesli to bedzie auto ok - to jak Ci sie spodoba to kup. PS. MOZE WARTO TE AUTO ZBADAC W INNYM SERWISIE ASO NIZ TO GDZIE BYLO SERWISOWANE? Zeby wykluczyc mozliwosc taka, ze sprzedawca ma tam kolege...
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomek
                        tylko napędu nie dołożysz, a 200KM i więcej w przednim napędzie to niestety porażka :cry:

W polsce ceny psuje akcyza. Jak się policzy różnicę w cenie 2.0tsi vs 3.6 to bez akcyzy to różnica jest niewielka.
                        jeżeli zależało by mi na 4x4 to kupiłbym 1.8tsi lub tdi, 3.6 pali jak smok i oprócz dziwieku V6 to wiele on nie reprezentuje.

P.S. odnośnie trakcji to czy masz 160, 200 czy 300 koni to specjalnie nie ma różnicy, oska to ośka i zawsze będzie mielić :wink:

[ Dodano: Czw 31 Maj, 12 20:07 ]
                        Zamieszczone przez exportsubripp
                        .
                        proszę bardzo:
                        Jesteśmy jedną z największych sieci sprzedaży samochodów używanych z GWARANCJĄ Zapraszamy do naszych salonów Caroutlet. Oferujemy tylko sprawdzone samochody.

- młodsza
                        - z mniejszym przebiegiem
                        - z pewnego źródła
                        - niestety droższa ale cena pewnie do zbicia

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• exportsubripp
                          Rider
                          • 2010
                          • 304

[ Dodano: Czw 31 Maj, 12 20:07 ]
                          Zamieszczone przez exportsubripp
                          .
                          proszę bardzo:
                          Jesteśmy jedną z największych sieci sprzedaży samochodów używanych z GWARANCJĄ Zapraszamy do naszych salonów Caroutlet. Oferujemy tylko sprawdzone samochody.

- młodsza
                          - z mniejszym przebiegiem
                          - z pewnego źródła
                          - niestety droższa ale cena pewnie do zbicia[/quote]

Piramida, dzieki wielkie za sugestie, to dla mnie za drogo, a co do omawianego egzemplarza to w dupu z tym gosciem, nie bede sie z nim bawił w kotka i myszke , chocby to auto bylo nawet ze złota , to gosc mnie poprostu nie przekonal, dzieki wszystkim za pomoc. SZUKAM innego egzemplarza, p.wszystkim blizej mnie. I juz w sumie znalazlem bardzo bliko mnie 40 km od domu taką oto sztuke:

Mam na tyle blisko ze w kazdej chwili moge podjechac i obloookac ją

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

exportsubripp, fajne są superby, szukaj aż znajdziesz, najlepiej blisko siebie co by sie nie najeździć niepotrzebnie, kolejne moje auto pewnie też będzie superb

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

A mówcie sobie co chcecie, jakby facet chciał sprzedać i nie ma nic na sumieniu i co więcej buja się z tym samochodem już jakiś czas a ktoś chce to przyjechać zobaczyć i zeskanować to w czym jest problem? Chyba jak ktoś się bierze za kabel i grzebie w nie swoim aucie to wie co robi i ponosi za to odpowiedzialność!

[ Dodano: Czw 31 Maj, 12 21:32 ]
                              Już widziałem paru takich co kupili i się zdziwili w jakim kolorze jest Autoscan w ich pojeździe.
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• rowerek
                                Rider
                                • 2010
                                • 449

A mówcie sobie co chcecie, jakby facet chciał sprzedać i nie ma nic na sumieniu i co więcej buja się z tym samochodem już jakiś czas a ktoś chce to przyjechać zobaczyć i zeskanować to w czym jest problem?
                                Weź przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem parę postów wyżej... Z tego co tu było napisane to nie wzbraniał się przed sprawdzeniem auta kablem, tylko zastrzegł, że ma to być w ASO. Ja mu się nie dziwię.

Chyba jak ktoś się bierze za kabel i grzebie w nie swoim aucie to wie co robi i ponosi za to odpowiedzialność!
                                Jeżeli robi to ktoś w uczciwej wierze to owszem ale równie dobrze może to być jakiś oszust, który chce sobie ładnie cały Twój samochód zeskanować, skopiować dane itp. Dając podłączyć się komuś pod kompa podajesz mu auto na talerzu w pewnym sensie jeżeli jesteś nieświadomy jakiego oprogramowania używa. Druga sprawa to skąd On ma wiedzieć, że Ty wiesz co robisz podłączając się pod kompa i nic nie popsujesz? Bo Ty mu tak powiedziałeś? Proszę Cię...
                                Możecie się z moim stanowiskiem nie zgadzać ale ja sprzedającego rozumiem. Mało tego, gdyby w przyszłości się tak zdarzyło, że jakiś forumowicz chciałby kupić mój samochód to i tak z kablem bym go nie wpuścił. Chcesz sprawdzać? Ok, zgadzam się na każdą propozycję byle było to ASO lub inny wyspecjalizowany salon. I co, wtedy też waliłbyś teksty, że mam coś do ukrycia?

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

--- usunięty ---
                                  nie chce mi się
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

sew1981,
                                    Na trasie nigdy nie osiągnął 6 litrów w każdym razie.
                                    Pozostaje mi jedynie sie posmiac :lol:

Ten czarny do ogladniecia, mozliwe ze utrzymany normalnie, tam gosciowi nie konczy sie jakis leasing, bo Legnica to ma inne blachy przeciez. Ma pakiet na bezdroza, wiec jest pancerny z dolu, do tego ma spojlerek ktorego normalnie nie daja. Prawie jak nasz, tylko nie ze czarny bez DSG i 2x przebiegiem Ja bym jechal.

BTW. Jezdziles tym dieslem kiedys, zebys sie nie przerazil jakie to glosne, mulowate i pije jak smok
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• exportsubripp
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 304

Zamieszczone przez Maicroft
                                      sew1981,
                                      Na trasie nigdy nie osiągnął 6 litrów w każdym razie.
                                      Pozostaje mi jedynie sie posmiac :lol:

Ten czarny do ogladniecia, mozliwe ze utrzymany normalnie, tam gosciowi nie konczy sie jakis leasing, bo Legnica to ma inne blachy przeciez. Ma pakiet na bezdroza, wiec jest pancerny z dolu, do tego ma spojlerek ktorego normalnie nie daja. Prawie jak nasz, tylko nie ze czarny bez DSG i 2x przebiegiem Ja bym jechal.

BTW. Jezdziles tym dieslem kiedys, zebys sie nie przerazil jakie to glosne, mulowate i pije jak smok
                                      .
                                      z ciekawosci, powaznie takie glosne? przeciez to comon rail ? po drugie, teraz jezdze 1.2 tsi i jestem bardzo zadowolony, myslisz ze 2.0 tdi 170 km bedzie przy tym mułowate? Moze ktos sie wypowie?

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2009
                                        • 10917
                                        • Fiat

Maicroft, a co w tym niby śmiesznego? dodam ważny szczegół, że mój kolega na trasie nie przekracza 120 km/h więc spokojnie można zejść do poziomu 5,5 w manualu 2.0 tdi cr o 6 przełożeniach. Wiadomo, że jak ktoś lata 150 km/h na trasie to może palić to 6,5 literka.

[ Dodano: Czw 31 Maj, 12 22:47 ]
                                        są różne pojęcie mułowatości, wedlug mnie to nie jest mułowate auto i dużo sprawniej się porusza niż 1.2 tsi bez obaw. A co do głośnośni common rail chodzi przyjemniej niż pompowtrysk - mam porównanie mojego i kolegi, superb poza tym w środku jest dobrze wyciszony. Wiadomo diesla będziesz słyszał, ale nie będzie to łomot jak za dawnych diesli i w środku będzie przyjemnie.
                                        Maicroft, nie wiem na podstawie czego takie doświadczenia masz

[ Dodano: Czw 31 Maj, 12 22:55 ]
                                        exportsubripp, dziwny ten koleś, albo jakiś imbecyl ,albo ma coś do ukrycia.
                                        Enriquez, dobrze, że próbowałeś, przynajmniej sprawa stała się jasna

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

No bo jest glosniej niz w benzynie TSI wsadzonej do Superba, 6,5 do 100 tez nie ma, a mi pali duzo (przykladowo trasa BB-Wawa-BB pokonywana w ekspresowym tempie wynoszacym 11godzin to cos kolo 6,2-6,4l wychodzi obecnie, bywa ze i ponad 7). Moze lepiej teraz komus powiedziec ze pali tyle, a tyle a nie, zeby potem byl rozczarowany.

Ale mozna jak gosc tu http://www.spritmonitor.de/en/detail/495905.html, ale widac ze jezdzi powoli z domu na autostrade i na niej sie tez nie spieszy.

Taka srednia niemieckich Superbow to jest 6,5l dla tego silnika :idea:

Niech kolega jedzie ogladac tamtego do Legnicy i przy okazji nim pojezdzi, bo to jednak duze auto i jezdzi nim sie inaczej niz Octavia.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• exportsubripp
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 304

Jestem daleki od napalania sie , jutro podjade do legnicy i pojezdze tym superbem, szkodaq ze nie ma dsg , bo ta skrzynia od pewnego czasu mi sie marzy, kiedys bym automatu nie kupil bo mialem raz i sie sparzylem ale dsg ludzie tak chwalą że chetnie bym wziął taką.I jeszcze te blachy wrocławskie mnie odstraszają, mam nadzieje ze koles nie mieszka we wrocławiu bo tajemnicą poliszynela jest ze stamtąd aut sie nie kuouje bo są tak rozj....ane że szok. Ale moze poprostu brał leasing i dlatego ma blachy z wrocka. Aha, no i widząc co sie dzieje , jak trudno znalezc zadbany egzemplarz, mysle jednak nad octavią równiez tylko w combi bo teraz mam sedana i ledwo sie miescimy z rodzinką. Po przetrząśnieciu allegro znalazlem najlepszą oferte wsród O2. Oto ona

Autko zajebiste, dobrze doposazone, można w nim pomodzić , no i przede wszystkim pewne i ma gwarancje fabryczną. Gdyby miala jeszcze dsg to chyba nie pisalbym tu na forum tylko już bym jechał po nią własnie.... A tak to jeszcze jutro obejrze tego superba w legnicy.

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2009
                                              • 10917
                                              • Fiat

exportsubripp, za tę kasę ewentualnie możesz to brać od danielcia - to jego auto, wystawione na naszej giełdzie forumowej, pewnie autko i ładne, mniejsze ,ale engine ten sam :twisted: i dsg

chociaż faktycznie z OII na OII się przesiadać to trochę lipny plan, ale z drugiej strony to RS

Komentarz

• czesio73
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 64

Ostrzegam przed kupowaniem jakichkolwiek samochodów w tej firmie.
                                                To są handlarze, którzy na masową skalę ściągają szroty głównie z Włoch, przekręcają liczniki, piorą tapicerkę, myją silnik. Do sprzedawanych pojazdów oprócz dokumentów rejestracyjnych niczego nie posiadają (brak faktur itp.). Wiele z tych samochodów to pojazdy flotowe i taxi. O przeszłości wypadkowej nawet nie wspominam.

Komentarz

• sew1981
                                                  RS
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2009
                                                  • 10917
                                                  • Fiat

czesio73, smutna polska rzeczywistość jak zwykle...a tak ładnie ten salonik wygląda, opakowanie mylne :x

Komentarz

• exportsubripp
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 304

exportsubripp, za tę kasę ewentualnie możesz to brać od danielcia - to jego auto, wystawione na naszej giełdzie forumowej, pewnie autko i ładne, mniejsze ,ale engine ten sam :twisted: i dsg

chociaż faktycznie z OII na OII się przesiadać to trochę lipny plan, ale z drugiej strony to RS
                                                    juz ponad tydzien temu zanim sie pojawilo na allegro to danielcio mi proponowal swojego RSa i mialem go brac w ciemno ale jak sie okazalo ze to sedan to czar prysł, jesli octavia to tylko kombi , sedanem jezdze teraz i jest za maly, superb ewentualnie obleci w sedanie bo jest wiekszy od O2.

[ Dodano: Pią 01 Cze, 12 09:58 ]
                                                    Tak jeszcze wklejam maila od tego goscia z tematu, ja w sumie juz itak chyba nie kupie , ale moze komus sie przyda , bo facet wydaje sie byc jednak wiarygodny , ale ta cena juz jest dla mnie za wysoka, cytuje jego odpowiedz na mojego maila:
                                                    .
                                                    "To że cześć pracowników w ASO jest niekompetentna sam dobrze o tym wiem.Także tego nie komentuje. Jest spore zainteresowanie bo ci którzy chcą to auto kupic wiedza ile kosztowało nowe i ile jest warte na chwile.To nie jest autko za 65 tyś zł, a ja ceny nie podniosłem tylko powiedzialem ostateczną, od jakiejś ceny trzeba pojazd wystawić w mediach, rzecza jasna jest fakt ze nawet bym nie sprzedał pojazdu przez allegro bez obejrzenia przez klienta wcześniej bo to nie zakup parasolki czy krótkich spodenek.
                                                    Szanuje pana jako potencjalnego klienta i nie chce oszukać, podałem VIN bo nie mam nic do ukrycia.
                                                    Dla swiętego spokoju zeby udowodnic panu że silnik nie ma błedów pana znawca moze przyjechac podpiać się pod komputer dzisiaj najlepiej w godzinach 10-14 mimo to czy pan weżmie czy nie.
                                                    pozdrawiam"

Komentarz

Pracuję...