dla znawców superbów

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dato
    L&K
    • 2012
    • 1431

Zamieszczone przez sew1981
    exportsubripp, teraz to mnie wkurzyłeś, że tak jedziesz po kolegach....
    Nikt Ci superba w krzakach nie kazał kupować sam wiesz i nie o to chodzi...
    Sam go tutaj zaraz po koledze Mihau opierdzieliłem za pieszczenie się chciałabym i boję się - nie skomentował, więc pewnie przyjął do wiadomości i wyciągnął wnioski.
    A w dalszej części swojego postu po prostu pitolisz - z UKS jesteś, czy księgowość mu prowadzisz ??? Gucio wiesz, a się mędrkujesz...

Zamieszczone przez hotrain
    Zamieszczone przez exportsubripp
    odliczam 19 procent z kwoty brutto
    ale w którym momencie? Możesz mi wyjaśnić bo nie łapię tego gdzie ten zyska na tej operacji a też prowadzę działalność i może bym jakieś złocisze zaoszczędził.
    Ty też jesteś księgowym ? Czy też z UKS ?
    Bo jeśli po prostu chcesz wiedzieć to może grzecznie zapytaj i czegoś się nauczysz, zamiast jątrzyć...

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

dato, ad. 2 fajnie i przyjemnie jest wiele rzeczy robić, ale czy na tym tylko mamy bazować?
      Masz rację nie ma co napierać. Jak chce tak , to niech robi. Denerwuje mnie tylko jak ktoś uświadamia innym swoją głupią decyzję, żeby uspokoić swoje sumienie, że się ją zrobiło. Oczywiście jeśli może korzystać z leasingu i stać go na 8 tysi jak pisze żeby dopłacić do 17 koni mechanicznych w 2 lata młodszej octavii to niech tak robi.Jego cyrk, jego małpy. Ale finansowo i logicznie ten ruch nie ma najmniejszego sensu nawet w momencie leasingu.A poza tym kolega załozył parę wątków o kupnie auta, to możemy swoje zdanie wyrazić, tym bardziej, że nas pytał o to wcześniej. Thats all folks :wink: peace on earth

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

qrwa co za glupia gadka, jak nie wiesz to po co gadasz glupoty. Konczy ci sie leasing to wykupujesz za 1 procent wartosci jakoosoba prywatna i sprzedajesz gdzie cghcesz
        1. dla samochodów osobowych przy leasingu 24 miesięcznym zazwyczaj wartość wykupu to 14 czy 12 % ale nie 1% oczywiście może się zdarzyć firma oferująca 1% ale to dość ryzykowne, dla leasingu 36 miesięcznego lub dłuższego 1% wykupu jest ok

2. podatek dochodowy

"Samochód jest rzeczą ruchomą. Sprzedaż takich rzeczy prywatnie, poza działalnością gospodarczą, może być źródłem przychodu, jeśli pomiędzy nabyciem rzeczy a jej sprzedażą nie upłynęło co najmniej pół roku.
        Przepis art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d) ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.) - dalej u.p.d.o.f., stanowi bowiem, że źródłem przychodów jest odpłatne zbycie rzeczy ruchomych, jeżeli nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie (w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany)."

Sprzedaż pojazdu przez osobę fizyczną, dokonana poza działalnością gospodarczą przed upływem pół roku od nabycia tego pojazdu, będzie skutkowała powstaniem przychodu podatkowego - wyjaśnia ekspert Vademecum Głównego Księgowego.

więc tak było by to ok jeśli będzie to leasing na 36 mc. + dodatkowe powiedzmy 7 mc. czyli ponad 3,5 roku

pozdrowienia

ketiw

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

Sew.

Ma do tego pełne prawo nawet gdyby jego jedynym argumentem było to, że chce mieć auto, któremu nikt przed nim nie pierdział w fotel. Jest argument ? No jest. I koniec pieśni.

Mnie kolega autor też wqrwiał jak się pieścił z decyzją, w końcu na szczęście ją podjął i chwała mu za to. Bo byśmy mieli jeszcze 99 wątków o zakupie Superba w krzakach (bez urazy. Czy się usprawiedliwia ? Może trochę, nie wiem - ja osobiście i na jego miejscu miałbym to głęboko, ale może on się Waszą opinią - wyrażaną po fakcie - przejmuje.

Nic z powyższego nie uprawnia nikogo z nas do oceny - zrobił, zdecydował, jego auto, portfel, małpy, cyrk, koszty, etc, etc...

Jego sprawa. Taka durna dyskusja świadczy wyłącznie o zajadłej i zapiekłej zawiści, niczym innym...

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2009
            • 10917
            • Fiat

dato, jestem tajnym agentem CIA hehee co to ma do rzeczy kolego?
            Staram się logicznie spojrzeć na jego ruch to wszystko, nie widzę w tym nic złego, tymbardziej, że długo z nim o tym pisaliśmy i tu i na pw pytał mnie o porady. Niedługo ktoś wyda cała pensje w burdelu i zapyta w temacie na forum o to czy dobrze robi, a później będzie bronił swojego błędu (każdemu takie się jednak zdarzają oczywiście i można się nauczyć przez nie), to też będziesz sugerował "niech robi co chce" i pytał "kim ja jestem"? Pytał o auto to pisze w tym wątku co o tym zakupie myślę, thats all.Takie prawo przyjacielu mam :P
            i gwarantuje Ci, że żadnej zawiści nie ma w tej dyskusji.Tylko wyrażam swoją opinię. Peace brothers

Komentarz

• dato
              L&K
              • 2012
              • 1431

Zamieszczone przez ketivv
              exportsubripp napisał/a:
              qrwa co za glupia gadka, jak nie wiesz to po co gadasz glupoty. Konczy ci sie leasing to wykupujesz za 1 procent wartosci jakoosoba prywatna i sprzedajesz gdzie cghcesz

1. dla samochodów osobowych przy leasingu 24 miesięcznym zazwyczaj wartość wykupu to 14 czy 12 % ale nie 1% oczywiście może się zdarzyć firma oferująca 1% ale to dość ryzykowne, dla leasingu 36 miesięcznego lub dłuższego 1% wykupu jest ok

2. podatek dochodowy
              Następny z UKS
              Cytujesz bezmyślnie zapisy z d... wzięte. Nie chce mi się już dyskutować, więc powiem krótko: mylisz się.

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 23:48 ]
              dato, jestem tajnym agentem CIA hehee co to ma do rzeczy kolego?
              Staram się logicznie spojrzeć na jego ruch to wszystko, nie widzę w tym nic złego, tymbardziej, że długo z nim o tym pisaliśmy i tu i na pw pytał mnie o porady. Niedługo ktoś wyda cała pensje w burdelu i zapyta w temacie na forum o to czy dobrze robi, a później będzie bronił swojego błędu (każdemu takie się jednak zdarzają oczywiście i można się nauczyć przez nie), to też będziesz sugerował "niech robi co chce" i pytał "kim ja jestem"? Pytał o auto to pisze w tym wątku co o tym zakupie myślę, thats all.Takie prawo przyjacielu mam :P
              i gwarantuje Ci, że żadnej zawiści nie ma w tej dyskusji.Tylko wyrażam swoją opinię. Peace brothers
              Wizę mi załatw, grand canyon bym se pozwiedzał :P

Komentarz

• tomba7
                Drive
                • 2009
                • 96
                • Mercedes-Benz

odliczam 19 procent z kwoty brutto
                ale w którym momencie? Możesz mi wyjaśnić bo nie łapię tego gdzie ten zyska na tej operacji a też prowadzę działalność i może bym jakieś złocisze zaoszczędził.
                Kolega faktycznie z tym VATem obecnie nie poszaleje. Przedstawiona inżynieria finansowa bardzo ciekawa :lol: Odniosłem wrażenie, że prowadząc działalność można za pomocą leasingu prawie zarabiać na samochodach, które są przecież narzędziem i stanowią w działalności KUP a nie przychód.

Dawajcie coś o Superbie a nie zeszło na podatki i księgowość
                W wolnym czasie dwa koła

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

dato, a gdzie widzisz niegrzeczne pytanie? Pytam misiu kolorowy, bo może moja księgowa jest nie tak dobra ja mówi. Racz więc nie doszukiwać się jątrzenia poszukiwaczu spiskowych teorii dziejów :lol:
                  A Ty adwokat jesteś? 8)
                  ketivv , dzięki za przypomnienie jak to wygląda

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

dato, dobra :wink: nie ma problemu, wpadnij do 3 city zapodamy na projektor u mnie i pooglądamy sobie przy browarze

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 23:55 ]
                    hotrain, panowie...czy coś was łączy o czym nie wiemy tu na forum i Twoja księgowa też nie wie (mam na myśli księgową, o której często wspomina w tym znaczeniu kolega Le-Ce czyli żona)?..."misiu kolorowy"....fuuu....heheh
                    niedługo będzie temat dla znawców....ale pytanie czego....

Komentarz

• dato
                      L&K
                      • 2012
                      • 1431

dato, a gdzie widzisz niegrzeczne pytanie? Pytam misiu kolorowy, bo może moja księgowa jest nie tak dobra ja mówi. Racz więc nie doszukiwać się jątrzenia poszukiwaczu spiskowych teorii dziejów :lol:
                      A Ty adwokat jesteś? 8)
                      ketivv , dzięki za przypomnienie jak to wygląda
                      Nono... Adwokat diabła :diabelski_usmiech

Wqurza mnie takie pitolenie po prostu. Zrobił, zdecydował i niech ma. A jak nie wierzysz swojej księgowej, to se ją zmień, do księgowej trzeba mieć zaufanie większe niż do księdza spowiednika :szeroki_usmiech

dato, dobra :wink: nie ma problemu, wpadnij do 3 city zapodamy na projektor u mnie i pooglądamy sobie przy browarze
                      Trójmiasto mam po drodze donikąd niestety. Projektor mam, czniam takie oglądanie, Ty się po prostu bezczelnie z załatwienia wizy wykręcasz, pewnie w CIA to jesteś konserwatorem powierzchni płaskich w delegaturze Gdynia...

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

tomba7, superb fajne wozidło jest:

Komentarz

• tomek
                          L&K
                          • 2005
                          • 1078

Zamieszczone przez tomek
                          muszę się przyjrzeć jak działa leasing, bo wydawalo mi się, że jak się sprzedaje samochód to stanowi on dochód - więc nie wiem jaki to interes zmieniać samochód "bo leasing mi się skończył"
                          .
                          qrwa co za glupia gadka, jak nie wiesz to po co gadasz glupoty. Konczy ci sie leasing to wykupujesz za 1 procent wartosci jakoosoba prywatna i sprzedajesz gdzie cghcesz i to żaden doch\od.
                          nie głupia tylko tego właśnie nie rozumiem. też mam samochód na firmę i wydawało mi się, wykup musi być przez leasingobiorcę. Ale z tego co piszesz, jest inaczej. Ja jak kalkulowałem leasing to zakładałem, że go wykupię i będę go miał dalej na stanie.
                          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

dato, czyli jednak realistą jesteś jak żydzisz na podróż do Trójmiasta do mnie, bez upieczenia paru pieczeni przy okazji...patrzysz u siebie na rozchodzy i przychody...aktywa i pasywa itp...warto żeby autor wątku też uczył się tak myśleć koniec koniec, wiem wiem.
                            rozkminiłeś mnie wykładam w delegaturze CIA .....kafelki w klopie :lol: :wink:

Komentarz

• Ayu
                              RS
                              • 2009
                              • 4154

sew1981, e tam, Le-ce ma inną księgową a mnie po prostu zainteresował fakt, coś czego nie wiem. Nic więcej. A to czy autor wątku będzie latał na miotle czy jeździł Ferrari mnie grzeje tak jak i Ciebie

Komentarz

• dato
                                L&K
                                • 2012
                                • 1431

A zaraz potem możesz go sprzedać na osobę prywatną. Niekoniecznie za cenę rynkową. Jaśniej ?

Komentarz

• andrzej111
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1391

Zamieszczone przez Ferd
                                  Tu nie chodzi o wrak w kontekście tego Superba. Superb miał wypadek, po którym wymieniono drzwi. Jakby miał stłuczkę parkingową to drobina szpachli, lakier i już.
                                  ale farmazony opowiadasz... ja mam mały wgniecenie, dosłownie 1cm2. Żeby to zobaczyć musiałbyś się chwilę przyjrzeć i to pod słońce a jakbym nie umył auto to byś tego nie zobaczył :lol: TU policzyło mi cały element do wymiany no ale wypadek był :lol:
                                  Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

andrzej111, ale żeś kotleta odgrzał....temat tego superba już dawno nieaktualny, bo sprzedający chciał sprzedać auto za 70 tys pln autorowi w krzakach....(mam nadzieje, że innych niecnych czynów nie planował przy okazji krzaczastych transakcji hehe)

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

tomek, spokojnie, jeśli leasing jest na Twoją firmę to kupujesz Ty od leasingodawcy i masz auto. Nie pamiętam tylko jaką wartość przyjmuje się kiedy kiedy wciągasz auto na stan jako środek trwały.

Komentarz

• dato
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1431

dato, czyli jednak realistą jesteś jak żydzisz na podróż do Trójmiasta do mnie, bez upieczenia paru pieczeni przy okazji...patrzysz u siebie na rozchodzy i przychody...aktywa i pasywa itp...warto żeby autor wątku też uczył się tak myśleć koniec koniec, wiem wiem.
                                        rozkminiłeś mnie wykładam w delegaturze CIA .....kafelki w klopie :lol: :wink:
                                        To Ty wpadnij do mnie, fugę mam do poprawienia (bąbelki) :szeroki_usmiech
                                        No i fakt faktem - nie lubię PL morza ops:

Komentarz

• ketivv
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1155

tomek, spokojnie, jeśli leasing jest na Twoją firmę to kupujesz Ty od leasingodawcy i masz auto
                                          twoją firmę tj. osoba prowadząca działalność gospodarczą a nie "twoja" jako np. 100% udziałowiec sp. z o.o.
                                          inaczej mówiąc jeśli "firma" ma osobowość prawną to auto leasingowane musi być sprzedane przez leasingodawce w atrakcyjnej cenie wykupu tylko leasingobiorcy

Nie pamiętam tylko jaką wartość przyjmuje się kiedy kiedy wciągasz auto na stan jako środek trwały.
                                          wg. faktury zakupu z firmy leasingowej

Komentarz

• andrzej111
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1391

sew1981, czytam wątek od początku
                                            Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• dato
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1431

tomek, spokojnie, jeśli leasing jest na Twoją firmę to kupujesz Ty od leasingodawcy i masz auto
                                              twoją firmę tj. osoba prowadząca działalność gospodarczą a nie "twoja" jako np. 100% udziałowiec sp. z o.o.
                                              inaczej mówiąc jeśli "firma" ma osobowość prawną to auto leasingowane musi być sprzedane przez leasingodawce w atrakcyjnej cenie wykupu tylko leasingobiorcy

Nie pamiętam tylko jaką wartość przyjmuje się kiedy kiedy wciągasz auto na stan jako środek trwały.
                                              wg. faktury zakupu z firmy leasingowej
                                              Ty chłopie naprawdę piszesz bez zrozumienia. Leasingodawca za ustaloną w umowie cenę wykupu sprzedaje auto leasingobiorcy. Leasingobiorca ma prawo sprzedać to auto komukolwiek tego samego dnia. Jeśli ma "bojącą" księgową, to za cenę wykupu +1zł jako minimum. Wartość środka trwałego = cenie wykupu. Ten kto wykupi ma prawo sprzedać dalej. Wszystko da się ogarnąć jednym przerejestrowaniem.

Jak potrzebujesz wsparcia odnośnie księgowości to - serio - są lepsze fora...
                                              Tutaj fajnie byłoby gdybyś - jak nie wiesz - nie oceniał...
                                              EOT z mojej strony.

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2009
                                                • 10917
                                                • Fiat

dato, dlatego nad polskim morzem browar się pije w dużych ilościach, bo bez niego zimno :wink:

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

Zamieszczone przez dato
                                                  Jeśli ma "bojącą" księgową, to za cenę wykupu +1zł jako minimum
                                                  "Kiedy organ podatkowy ustali cenę sprzedaży samochodu?
                                                  W przypadku gdy cena sprzedaży samochodu bez uzasadnionej przyczyny będzie znacznie odbiegała od wartości rynkowej sprzedawanego pojazdu organ podatkowy zakwestionuje jej wysokość. Wówczas przychód ze sprzedaży będzie ustalony przez organ podatkowy w wysokości wartości rynkowej z uwzględnieniem opinii biegłego.
                                                  Organ podatkowy przed dokonaniem zmiany wartości ceny powinien wezwać strony do zmiany tej wartości lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie ceny znacznie odbiegającej od wartości rynkowej. Określenie wartości rynkowej przez organ może nastąpić w przypadku nieudzielania odpowiedzi, niedokonania zmiany wartości lub niewskazania przyczyn, które uzasadniają podanie ceny znacznie odbiegającej od wartości rynkowej."

Komentarz

• dato
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1431

dato, dlatego nad polskim morzem browar się pije w dużych ilościach, bo bez niego zimno :wink:
                                                    Sew, wątki mieszasz ja jestem duży i browar wlewam w siebie w dużych ilościach bez patrzenia na geolokalizację :lol:

[ Dodano: Sob 09 Cze, 12 01:02 ]
                                                    Zamieszczone przez dato
                                                    Jeśli ma "bojącą" księgową, to za cenę wykupu +1zł jako minimum
                                                    "Kiedy organ podatkowy ustali cenę sprzedaży samochodu?
                                                    W przypadku gdy cena sprzedaży samochodu bez uzasadnionej przyczyny będzie znacznie odbiegała od wartości rynkowej sprzedawanego pojazdu organ podatkowy zakwestionuje jej wysokość. Wówczas przychód ze sprzedaży będzie ustalony przez organ podatkowy w wysokości wartości rynkowej z uwzględnieniem opinii biegłego.
                                                    Organ podatkowy przed dokonaniem zmiany wartości ceny powinien wezwać strony do zmiany tej wartości lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie ceny znacznie odbiegającej od wartości rynkowej. Określenie wartości rynkowej przez organ może nastąpić w przypadku nieudzielania odpowiedzi, niedokonania zmiany wartości lub niewskazania przyczyn, które uzasadniają podanie ceny znacznie odbiegającej od wartości rynkowej."

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=1611
                                                    Wiesz co. Idź się doucz, albo idź na etat, albo idź się utop.
                                                    A potem wróć i pisz. Napisałem EOT, więc po co mnie wywołujesz do tablicy ???

Każdy głupi potrafi cytować co mu się wygugla. Nie każdy umie wyguglać ze zrozumieniem. Ty nie umiesz. Nie zamierzam Cię tu za darmo douczać, za dużo moja godzina normalnie kosztuje, tu odpoczywam. Pocytować Ci przepisy ruchu drogowego ?
                                                    Nie wiesz o czym piszesz, więc - bardzo proszę - odstosunkuj się.

Ok ?

Komentarz

Pracuję...