Skrzynia biegów skoda Octavia tour 2010 60tys przebiegu d

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neoXs
    Rider
    • 2010
    • 555

Zamieszczone przez CYRULICZEK
    Czesto bywało jak piszesz ze biegi wchodziły jak masło a czasem jak toporem cięzko w ostatnim czasie przed awaria wchodziły normalnie moja trasa do pracy Oborniki Poznan max predkosc 70na h wiec za duzo sie nie na machałem skrzynią wiec proponuje zapytac w serwisie ja za godzinke jade do nich rozmawiac na ten temat normalnie szok ale dziekuje wam wszystkim za dobre podpowiedzi jakos człowiek nie czuje sie osamotniony w swoim problemie
    No to srogo :| za 1.5 miesiąca muszę jechać na serwis, gwarancja kończy mi się gdzieś koło 28 sierpnia. Zapytam się ASO o te skrzynie itd.

Jakby okazało się, że jest oparta na nitach to co doradzacie robić? Sprzedać auto? Bo sry ale jakby tfu tfu jebło tak jak u autora tematu, to mnie nie stać na takie naprawy w żaden sposób.

Po tym jak zniknął Tour to nawet nie ma na co wymienić samochodu (sedan) :| Jedyna nadzieja w Rapidzie/Mission L ale poza tym klapa.

Komentarz

• słoń
      Elegance
      • 2010
      • 777

CYRULICZEK, skoro serwisowałeś u nich furę to pewnie masz GDM i powinni dać Ci lawete gratis raczej????

Komentarz

• Jaroslav92525
        Rider
        • 2009
        • 365
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez neoXs
        ...Jakby okazało się, że jest oparta na nitach to co doradzacie robić? ...
        Po tym jak zniknął Tour to nawet nie ma na co wymienić samochodu (sedan) :| Jedyna nadzieja w Rapidzie/Mission L ale poza tym klapa.
        Na nitach to był oparta technologia Titanica który zatonął ponad 100 lat temu... :-( Ja bym z czymś takim dalej nie współpracował - no i przy okazji muszę sprawdzić czy i w moim bolidzie nie ma "nitów" bo czasami (ale rzeczywiście bardzo rzadko) też mam problemy ze skrzynią...chociaż to auto z silnikiem BSE). Z drugiej strony może właśnie dlatego zaprzestano produkcji Toura bo firma zaczęła bać się skandalu związanego ze skrzyniami...
        Pozdrawiam,
        Jaroslav92525

-----------------------
        VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• patrykL
          Rider
          • 2009
          • 588

w kazdym aucie z serii vw mialem zawsze delikatny problem z ktoryms biegiem, ale to chyba taka przypadlosc tych skrzyn i nie oznacza z gory, ze maja jakas wade, poza tym chodza naprawde przyzwoicie. w bse jest inna skrzynia niz u Kolegi Cyruliczek, z tego co wiem to chyba jest taka jak w golfie V

Komentarz

• ryjeks
            Rider
            • 2010
            • 488
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez mkania777
            Dziwne to, że normalnie użytkowana skrzynia powiedziała "auf wiedersehen" po przejechaniu tylko 60kkm...
            Żeby nie powtórzyła się historia, jaka była z pierwszymi wypustami tych silników z wadliwą skrzynią. Wujek miał Borę 1.6 z 1998r.
            Nalatane miał 270kkm, silnik żyleta, ale skrzynia 3x wymieniana :shock:

Przykładowo: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=438381

Komentarz

• luks
              Ambiente
              • 2009
              • 240

wspolczuje zwlaszcza przy tak swiezym aucie... juz zostalo powieziane ale : nie szukaj DUU, raczej DLP (chyb po 2003) .. z tego co pamietam one mialy mniej nitow o innej srednicy..
              skoda
              fuckyeah!

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2009
                • 10918
                • Fiat

ryjeks, no właśnie, musicie spojrzeć na wlepę czy nie widnieje których z tych symboli w waszych OI tour 1.6 i OII 1.6 (również OII tour) - "Wadliwe skrzynie mają oznaczenia kodowe DUU, DUS, DUW, DUV, ERT". Jeśli gdzieś się to pojawi....to trochę lipa i zostaje podmiana na DLP zapewne i smród w SAP.I powtórka z rozrywki sprzed lat. Słyszałem, że poprawili te walące się skrzynie, ale awaria wskazuje na to, że może nie do końca tak jest, albo nie we wszystkich wypustach.

Komentarz

• neoXs
                  Rider
                  • 2010
                  • 555

No to dupa :| w książce serwisowej mam coś takiego:

Kod literowy skrzyni biegów: DUU 9910

Super! :/ Po takich akcjach nie wiem czy mam ochotę na dalszą przygodę ze Skodą, która uwielbia lecieć w kulki (zresztą jak większość firm).

Mam przelatane niecałe 20 tys km, za 2 miesiące kończy się gwarancja..... I co teraz starsi stażem doradzają zrobić?

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Zamieszczone przez sew1981
                    Słyszałem, że poprawili te walące się skrzynie, ale awaria wskazuje na to, że może nie do końca tak jest, albo nie we wszystkich wypustach.
                    To jest na razie tylko jeden przypadek - IMO po prostu pech, gdyby cos bylo na rzeczy mielibysmy juz wiecej takich kwiatkow na forum

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2009
                      • 10918
                      • Fiat

neoXs, radzę spojrzeć na tę skrzynie czy nadal ma nity, i prześledzić historię czy została poddana jakiejś modyfikacji (najlepiej zapytać kogoś kto pracuje w Skodzie i nie będzie ściemniał, tylko prawdę powie nam,bo gdzieś mówili że już właśnie w OI tour 1.6 bfq to poprawili...teorie tej sytuacji na czystą rozumowanie są dwie:
                      1. Może poprostu do niektórych wkładali jeszcze "duu", a do niektórych lepsze odmiany skrzyni, może to zależy od daty produkcji;
                      2. Pytanie, czy to wyjątkowo wadliwa skrzynia była poprostu u autora tematu, czy historia z duu się powtarza ciągle (czy ją pożądnie zmodyfikowali po wcześniejszych przygodach, czy "modyfikacja" polega na realizacji punktu 1)
                      Tu trzeba przeprowadzić dochodzenie.
                      A swoją się nie przejmuj, narazie jeździj i tak nic nie wymyślisz przecież, jak się okaże że nity Ci padną...to zostanie używka "dlp" na śrubach za 1500 zł do kupienia na alledrogo. W tdi wymienia się dwumas, a w 1.6 skrzynie niedługo będzie to materiał eksploatacyjny na to wychodzi w tym silniku :wink:

Komentarz

• Rosomak
                        L&K
                        • 2011
                        • 1365
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja mam O2TOUR z 2011r i oznaczenie skrzyni biegów LVN...
                        Więc pewnie nowe TOURy 1.6BSE mają to samo...
                        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2009
                          • 10918
                          • Fiat

t271828, no właśnie, bo są przecież skodziny co mają 150 tkm już nalatane i cisza spokój ze skrzynią (pytanie czy mają duu czy inną? albo to duu już jest poprawione - choć myślę, że by wtedy zmienili oznaczenie kodowe po modyfikacji). Zresztą tak jak piszę wyżej, trzeba to sprawdzić, a nie gdybaćOby to był jednostkowy przypadek, tego wam życzę.

[ Dodano: Sob 09 Cze, 12 10:13 ]
                          mkania777, no właśnie w OII tour 1.6 bse są już skrzynie LVN, droższe i pewnie polepszone znacznie. Więc ten problem nie dotyczy tych autek.
                          Może tak - niech wszyscy co mają OI tour z silnikiem 1.6 BFQ sprawdzą oznaczenie skrzyni, jeśli będą wszędzie "DUU", to znaczy, że problem autora tematu jest odosobniony i "to wypadek przy pracy", bo już dużo tych aut ma znaczny przebieg, większy niż jego i problemów ni ma. Jeśli będą też inne skrzynki ,to może wskazywać, że do niektórych wypustów pakowali wadliwe DUU i niech Ci liczą że sprzęt padnie i pozostanie wymiana na używkę na śrubach ( czyli dokładnie tak jak było w starych 1.6 AKL)

Komentarz

• Artur73
                            Drive
                            • 2007
                            • 82

Moja Skoda ma skrzynię DUU, 63 tysiące i nic się z nią niedobrego nie dzieje, kolega z pracy nalatał już 140 tysięcy i też bez problemu, były wątki o uszkodzonych skrzyniach w 1.8 na gwarancji, wadliwa skrzynia zawsze może się trafić, ale nie oznacza to że wszystkie są złe.

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10918
                              • Fiat

Artur73, no właśnie takich uzytkowników co mają koło 150 tkm trzeba się pytać, o takie opinie mi chodziło.
                              Jak parę takich się pozbiera, to znaczy, że to odosobiony przypadek i poprawili DUU w OI TOUR.
                              A o jakich 1.8 piszesz (mowa o OII)?

Komentarz

• CYRULICZEK
                                Classic
                                • 2012
                                • 30

Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi są bardzo przydatne szkoda ze przy 60tys taki pech mnie spotkał czyli szukac skrzyni o oznaczeniu DLP czy jakis numer bedzie potrzebny czy samo oznaczenie wystarczy ?
                                piotr

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2009
                                  • 10918
                                  • Fiat

CYRULICZEK, jeszcze poszperaj w necie, wiem że w "aklach" zamienali na "dlp". Nie wiem czy podejdzie tak bezproblemowo do bfq, jeśli zmodyfikowali te duu w nich. Na moje oko podejdzie, ale lepiej się upewnij jeszcze szperając w necie i może podpytaj jakiegoś mechanika skodowskiego (vagowskiego)

Komentarz

• CYRULICZEK
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 30

Jeszcze jedno pytanie jaka jest róznica miedzy skrzynią po regeneracji a taka normalna wyjeta z innego auta , która lepiej kupic po regeneracji maja gwarancje

http://allegro.pl/skrzynia-golf-octa...387100602.html taka znalazłem nie wiem czy mozna temu ufac

[ Dodano: Nie 10 Cze, 12 12:28 ]
                                    po regeneracji maj gwarancje 3 miesiące i 6 miesięcy

czy szukac tych co naprawiaja i jechac do nich oczywiscie , czy ktoś korzystał z naprawy skrzyni w Podrzewiu koło Pniew w wielkopolsce bo taka firme znalazłem prosze o porade ?
                                    piotr

Komentarz

• Ferd
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 320

CYRULICZEK

To nie pech tylko jakieś jaja sobie VW/Skoda robią z klientów. Przecież nie kupiłeś ulepa tylko nowy samochód w salonie i nie zrobiłeś 0,5 mln kilometrów autem.

Koniecznie pojedź do jakiegoś NIEZALEŻNEGO warsztatu, najlepiej specjalizującego się w silnikach i skrzyniach i niech Ci tam to odpłatnie sprawdzą, powiedzą co dalej i wycenią dalsze prace. Wtedy podejmiesz decyzję.

W niby awaryjnych francuzach pada jakaś drobna elektronika, a w "bezawaryjnym" VW po kilkudziesięciu tysiącach kilometrów wały korbowe rozbijają bloki silnika, skrzynie biegów padają. To chore coś jest. :evil:

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10918
                                        • Fiat

Ferd, no tak, ale nic nie uzyska w SAPie, bywa tak ,ze czasem jest jakiś wadliwy element w aucie i niestety potrafi paść po gwarancji. To nic nowego.
                                        Kiedyś nam też padła totalnie skrzynia w nowym aucie - akurat był to Fiat CC, na szczęście auto było jeszcze na gwarancji. I to był odosobniony przypadek, w naszym aucie miała jakąś wadę.

[ Dodano: Nie 10 Cze, 12 13:38 ]
                                        CYRULICZEK, a czemu znowu DUU chcesz włożyć na nitach?! poszukaj zamiennika na śrubach, który się nie posypie - przecież piszę wyżej. Zapytaj dobrego mechaniora czy np. DLP podejdzie do silnika BFQ
                                        Ja bym kupił używkę wyjętą z rozbitka 9nie żadną po regeneracji) i podmienił skrzynkę. Myślę że naprawa będzie droższa, ale zapytać w dobrym warsztacie możesz jaki koszt.

Komentarz

• luks
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 240

regeneracja w przypadku skrzyń duu zwykle oznacza także spawanie obudowy i tutaj zaczyna się grząski teren. ja spawałem bo dziurę zrobiło u mnie niewielką ale podobno miałem szczęście..
                                          skoda
                                          fuckyeah!

Komentarz

• CYRULICZEK
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 30

Dziekuje za pomoc dzis wioze na lawecie auto do punktu naprawy skrzyni beda ja naprawiac tzn śrubować jak sie wszytsko skonczy napisze kto robił gdzie i za ile jako podpowiedz na przyszłosc dla tych co im tez skrzynia sie rozleci z tego co mówił gośc nic nowego ze strzeliła ta skrzynia wszystkie DUU maja problem
                                            piotr

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2009
                                              • 10918
                                              • Fiat

CYRULICZEK, czyli jednak wszystkie "duu"...taka przeróbka to też dobra rzecz według mnie. Pytanie ile wezmą kaski. Powodzenia, żeby dobrze zrobili i oby cena była logiczna

Komentarz

• CYRULICZEK
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 30

wszystko opisze a gość dobrze robi z tego co sie wywiedziałem po ludziach co juz tam robili
                                                piotr

Komentarz

• patrykL
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 588

beda ja naprawiac tzn śrubować
                                                  tak z ciekawosci, na czym to polega?

Komentarz

• CYRULICZEK
                                                    Classic
                                                    • 2012
                                                    • 30

Witaj jak odbiorę auto wszystkiego się wywiem i opisze szczegółowo

pozdrawiam
                                                    piotr

Komentarz

Pracuję...