No to zgodnie z tym, co pisali koledzy chociażby w temacie o jakości montażu, najlepiej będzie, jakbyś podjechał do serwisu LR (a nie do ASO), aby porzadnie wyregulowali instalkę.
LPG w Nowym Tourze
Zwiń
X
-
Wracając jeszcze do montażu butli i pozycji wielozaworu - ja mam też w pozycji do jazdy na wstecznym - i wizualnie myślę, że może LR tak zaleca dla tego modelu ?? - np. chociażby łatwiej wizualnej zobaczyć manometr przy wielozaworze z tej pozycji - pewnie z jakiegoś powodu on tam jest.
to może ktoś z kolegów dysponuje instrukcją od LR co do montażu gazu przez dilerów - tam powinno być jak umiejscowić butlę prawidłowo - a pewnie ta instrukcja jest dołączana do każdego zestawu...i wtedy można domagać się od ASO przełożenia w razie czego...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez seba.79chociażby łatwiej wizualnej zobaczyć manometr przy wielozaworze z tej pozycji - pewnie z jakiegoś powodu on tam jest.
IMO w instrukcji jeśli coś będzie, to podobnie, jak w wytycznych od elpigazu - że ma być na wstecznym.
Jeśli nie ma problemów, to nie ma co ruszać - prawdopodobnie nie pokryje się otwór wentylacyjny i będzie kolejna dziura we wnęce koła - trochę szkoda w nowym aucie.
---
jeszcze jeden link do lpg-forum, właśnie odnośnie Skody:
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mau74ale nikt nie odpowiedział na temat delikatnego szarpnięcia podczas przełączania z benzyny na gaz
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mau74ale nikt nie odpowiedział na temat delikatnego szarpnięcia podczas przełączania z benzyny na gaz
No ale to tylko teoria..
P.S.
Ja sobie radzę w następujący sposób:
ustawiłem sobie obroty na 2000/min żeby całkowicie panować nad przełączaniem benzyna/LPG. Po uzyskaniu odpowiedniej temp. silnika (obserwuję temp.) wciskam sprzęgło i dodaję "gazu" do ponad 2000 obr/min... ale muszę pobawić się z tymi czasami przełączania benzyna/LPG.Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
A ja sobie dzisiaj zmieniłem nieco ustawienia kompa gazowego: czas nakładania paliw z 0.00s na 0.06 s i przełączanie LPG przy rosnących obrotach.. no i tez mam teraz ZERO szarpnięcia... ale to może być przypadek wiec następna wiarygodna próba dzisiaj wieczorem albo jutro.
P.S.
Moja instalacja to LandiRenzo Omegas.
P.S. 2
Minęło 5 dni, auto używałem dosyć intensywnie i szarpnięcia już nie powróciły czyli chyba trafiłem z tym czasem nakładania paliw za pierwszym razemPozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GaberPytałem o tą sprawę w ASO. Wgrali najnowsze oprogramowanie. Jeśli chodzi o ustawienie w sterowniku przełączania na LPG przy obrotach malejących to mają wytyczne od LR i nie mogą nic takiego ustawić. Efekt szarpnięcia przy pierwszym przełączaniu dalej występuje.Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez seba.79Podaj które to ASO było a będziemy omijać szerokim łukiem...Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GaberPytałem o tą sprawę w ASO. Wgrali najnowsze oprogramowanie. Jeśli chodzi o ustawienie w sterowniku przełączania na LPG przy obrotach malejących to mają wytyczne od LR i nie mogą nic takiego ustawić. Efekt szarpnięcia przy pierwszym przełączaniu dalej występuje.
Dziś byłem ze swoim Szkodnikiem na przeglądzie LPG po 1000 km. Jak wspomniałem o szarpnięciu Pan uśmiechnął się i powiedział, że problem jest im znany i coś zaradzimy Komputer został przeprogramowany i gaz załącza się podczas opadania obrotów. Także kolego Gaber twój serwis ściemnia i to mocno, trzeba by gdzieś obsmarować te pseudo fachury, co by wszyscy omijali szerokim łukiem... Mam nadzieję, że u mnie szarpanie wyeliminowane Pozdrówki
Komentarz
-
-
Ja też jestem po przeglądzie LPG 1000 km, w protokole mam wypełnione wszystkie pozycje poza: "10. Spuścić kondensat z reduktora i 11. Wykonać analizę spalin" - jakoś zapomniałem zapytać dlaczego, potem w domu dopiero doczytałem, że sa to obowiązkowe pozycje- więc chyba powinny być odfajkowane??
Komentarz
-
Komentarz