Oplacalnosc/sens LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Jacho
    do zwykłego samochodu nigdy bym gazu nie założył, no chyba, że byłoby to jakieś 1.8T albo VR6
    czyli -> założyłbyś :lol:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja mam LPG w O2T tylko dlatego że jego cena zakupu była taka sama jak bez instalacji.
      Miałem kiedyś Poloneza 1,6GSI z LPG II generacji gaz założony przy przebiegu 20 000km i przelatałem nim na gazie 100 000km. Przez ten czas:
      -wymiana przewodów wysokiego napięcia i świece co 20kkm,
      -uszczelka pod głowicą, bo płyn wywalało na zewnątrz od strony skrzyni/obudowy sprzęgła (gniazada zaworowe/zawory bez zarzutu)
      -silnik nie brał nawet grama oleju pomiędzy wymianami (co 10 000km)
      -rozwaliło mi obudowę filtra powietrza (ale strzałów nie słyszałem - chyba...)
      -no i najgorsze, że już po tym przebiegu 100kkm miałem problemy z odpaleniem silnika na zimno z benzyny (pompa nowa i to samo).
      Zraziło mnie to do gazu ale to inna instalacja była. Jeżeli obecnie mam LPG IV generacji i mimo serwisowania pojawią się uciążliwe problemy to ostatecznie oleję gaz i uznam go za ustrojstwo...
      Jeżdżąc teraz na LPG, mimo że wszystko chodzi pięknie, to i tak nie mam do tego typu zasilania 100% przekonania...
      Nie wiem jak będzie, czas pokaże.
      Napisałem w którymś poście jak tam LPG u kolegów ktorzy mają O2/O2Tour z LPG Landi Renzo i większe przebiegi, to nikt nie odpisał jak to się sprawuje po większych przebiegach...
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

Napiszę też swoje doświadczenia z użytkowaniem LPG. Moa skodzina miała założoną instalację BRC Sequent 24 przy przebiegu 98 kkm obecnie na budziku jest ponad 340 kkm.
        Użytkuję auto 4 lata i w tym czasie wymieniłem dwa razy świece z przewodami, tłumik końcowy w 2010 roku który był jeszcze ori fabryczny oraz jeden wtrysk gazu. Silnik oleju nie łyka od wymiany do wymiany. Jedyną wadą LPG jest mały zasięg na butli bo w trasie ok 480 km.

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• mlac
          Ambiente
          • 2008
          • 200
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Proszę nie instaluj LPG i inni też NIE INSTALUJCIE bo kurde jak wszyscy będą jeździć na LPG to będzie po 6 zł i nie będę miał tanio.

Także proszę tankujcie benzynę nie marudźcie bo LPG to wstyd, wiocha, śmierdzi w aucie, wszystko się sypie w silniku no i nie zapominaj że na stacji do LPG masz jeden dystrybutor a do benzynki czy diesla min 4 albo 6.

PS konkretnie moje spalanie 8,64 PB i 1,54 LPG jazda po Krakowie itp.
          Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
          Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

Zamieszczone przez mlac
            jak wszyscy będą jeździć na LPG to będzie po 6 zł i nie będę miał tanio.
            mlac, jak na chwilę obecną to w ciągu ostatniego tygodnia LPG staniało o 12 gr i podobno ma jeszcze lecieć w dół :lol:

филип
            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• mlac
              Ambiente
              • 2008
              • 200
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

To moje 4 auto i 15 rok z LPG więc powiem Ci, że to normalne, w lato LPG tanieje, benzyna drożeje. Potem w październiku zaczyna się jazda w górę na LPG aż do marca. Pozdrawiam
              Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
              Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• acero1964
                Ambiente
                • 2010
                • 118

a moje 2.0 miało gaz założony przy 46 tyś km a teraz ma 255 tyś i nic się złego nie dzieje to moje drugie auto z lpg więc zdecydowanie polecam. dobry gaziarz i instalacja i wszystko gra

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez acero1964
                  a moje 2.0 miało gaz założony przy 46 tyś km a teraz ma 255 tyś i nic się złego nie dzieje to moje drugie auto z lpg więc zdecydowanie polecam. dobry gaziarz i instalacja i wszystko gra
                  ile 2,0 pali lpg?
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• acero1964
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 118

no tak na co dzień to trasa miasto 50/50 to 9.5-10l, w korku niestety duuuużo. ale na trasie jadąc przepisowo do 140km/h spali koło 8l lpg, nie spiesząc się zejdzie się do 7.

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

Jacho, a czym się różni spalanie 1.8t od 2.0 wolnossak? chyba niewiele.....

[ Dodano: Wto 26 Cze, 12 16:54 ]
                      acero1964, przepisowo do 140? to chyba głównie po autosradach jeździsz, którym w polsce za wiele nie ma :wink:

Komentarz

• acero1964
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 118

sew1981, mieszkam 1km od A4 więc dla mnie trasa to głównie autostrada

Komentarz

• kurczak1985
                          Rider
                          • 2009
                          • 300

Zamieszczone przez Jacho
                          kurczak1985, Chodziło mi o to, że gaz ładować do samochodu wtedy, gdy autem robisz spore przebiegi, tak jak. np dostawczy, albo do silnika który dużo pali.
                          No i to mozna zrozumiec kazdy kto potrafi uzywac kalkulatora powinien sam sobie odpowiedziec ile to jest spory przebieg oraz ile to jest duze spalanie

[ Dodano: Wto 26 Cze, 12 17:40 ]
                          Zamieszczone przez mkania777
                          Ja mam LPG w O2T tylko dlatego że jego cena zakupu była taka sama jak bez instalacji.
                          Miałem kiedyś Poloneza 1,6GSI z LPG II generacji gaz założony przy przebiegu 20 000km i przelatałem nim na gazie 100 000km. Przez ten czas:
                          -uszczelka pod głowicą, bo płyn wywalało na zewnątrz od strony skrzyni/obudowy sprzęgła (gniazada zaworowe/zawory bez zarzutu)
                          -no i najgorsze, że już po tym przebiegu 100kkm miałem problemy z odpaleniem silnika na zimno z benzyny (pompa nowa i to samo).
                          Zraziło mnie to do gazu ale to inna instalacja była. Jeżeli obecnie mam LPG IV generacji i mimo serwisowania pojawią się uciążliwe problemy to ostatecznie oleję gaz i uznam go za ustrojstwo...
                          Jeżdżąc teraz na LPG, mimo że wszystko chodzi pięknie, to i tak nie mam do tego typu zasilania 100% przekonania...
                          Napisałem w którymś poście jak tam LPG u kolegów ktorzy mają O2/O2Tour z LPG Landi Renzo i większe przebiegi, to nikt nie odpisał jak to się sprawuje po większych przebiegach...
                          Nie wiem czy ja sie zaliczam do wiekszych przebiegow, ale mam przejechane 110 kkm i instalacja dziala tak samo jak auto bylo nowe Wsiadam, odpalam i jade - najpiekniejsze jest to, ze nie musze kompletnie oszczedzac, bo jakos nie robi mi roznicy jak auto spali 1l wiecej :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech Przy benzynie lub ropie juz bym sie zastanawial.... :roll:

Bardziej od samej instalacji LPG denerwuje mnie auto jako calosc, tzn tu cos plasticzek skrzypnie, tam cos puknie... Taka troche tandeta :| moze za duzo jezdze.... :lol:

Komentarz

• Northeusz
                            RS
                            • 2010
                            • 1677
                            • Octavia I (1U2)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez kurczak1985
                            Zamieszczone przez Jacho
                            kurczak1985, Chodziło mi o to, że gaz ładować do samochodu wtedy, gdy autem robisz spore przebiegi, tak jak. np dostawczy, albo do silnika który dużo pali.
                            No i to mozna zrozumiec kazdy kto potrafi uzywac kalkulatora powinien sam sobie odpowiedziec ile to jest spory przebieg oraz ile to jest duze spalanie

[ Dodano: Wto 26 Cze, 12 17:40 ]
                            Zamieszczone przez mkania777
                            Nie wiem czy ja sie zaliczam do wiekszych przebiegow, ale mam przejechane 110 kkm i instalacja dziala tak samo jak auto bylo nowe Wsiadam, odpalam i jade - najpiekniejsze jest to, ze nie musze kompletnie oszczedzac, bo jakos nie robi mi roznicy jak auto spali 1l wiecej :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech Przy benzynie lub ropie juz bym sie zastanawial.... :roll:

Bardziej od samej instalacji LPG denerwuje mnie auto jako calosc, tzn tu cos plasticzek skrzypnie, tam cos puknie... Taka troche tandeta :| moze za duzo jezdze.... :lol:
                            kurczak1985, ale później tankując do pełna masz to zrekompensowane . A "plasticzek" znależć i poprawić. Poza tym jak ahmed799 napisał - cena LPG spada, a wyjazdy wakacyjne za pasem - nic tylko się cieszyć
                            Pozdrawiam
                            Northeusz

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez piotrek_os
                              ile 2,0 pali lpg?
                              AGG czyli starsza wersja tego co w Octavii pali mi 14-18l w miescie :twisted:
                              Ale zanosi sie ze nastepny na LPG tez malo nie bedzie palil 16-22l, tak mowia fora :diabelski_usmiech

W ubieglym roku LPG byl po 2,2 u nas, a teraz powoli dopiero dochodzi do 2,6

[ Dodano: Wto 26 Cze, 12 18:59 ]
                              Zamieszczone przez kurczak1985
                              najpiekniejsze jest to, ze nie musze kompletnie oszczedzac, bo jakos nie robi mi roznicy jak auto spali 1l wiecej :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech Przy benzynie lub ropie juz bym sie zastanawial.... :roll:
                              Bo w 1.6 to sa wlasnie takie rozbieznosci 1-2l max. W takim V6 czy V8 to 4-8l wiecej to bez wysilku
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Northeusz
                                RS
                                • 2010
                                • 1677
                                • Octavia I (1U2)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                Zamieszczone przez piotrek_os
                                ile 2,0 pali lpg?
                                AGG czyli starsza wersja tego co w Octavii pali mi 14-18l w miescie :twisted:
                                Ale zanosi sie ze nastepny na LPG tez malo nie bedzie palil 16-22l, tak mowia fora :diabelski_usmiech
                                A co następne na LPG Maicroft jest w planach? Bo zakładając spalanie na poziomie 22 litra (po obecne 2,70 ~ 59,4 PLN) to na PB wychodzi ~ 10 litrów
                                Pozdrawiam
                                Northeusz

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Northeusz, Co za roznica 10Pb czy 9ON

Rozwazam jakies quattro starsze jako drugie auto w domu - oczywiscie V6 lub V8 :wink:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Northeusz
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1677
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                    oczywiscie V6 lub V8
                                    Jedyne słuszne :diabelski_usmiech

Pytałem co następne, ponieważ spalanie 22 litry LPG to jeszcze za mało na HEMI i za dużo na jakąś wolnossącą, rzędową 4 (przy dobrze ustawionej instalacji)
                                    Pozdrawiam
                                    Northeusz

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

to 2.0 pali do 18 w mieście?...to naprawdę sporo. Chrysler Voyager 3,3 v6 automat, normalnie jeżdząc pali tyle samo LPG. Szybko na szczęście nie chce się tym nawet jeździć po mieście, bo automat i zawiecha nie są skore do tego :P

Komentarz

• acero1964
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 118

18? no u mnie bym musiał chyba stać 100km w korku żeby to osiągnąć :P

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2009
                                          • 10917
                                          • Fiat

acero1964, no tak napisał maicroft wyżej, sam się dziwie :roll:

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

sew1981, To jest skrajnie, zalezy od tego tez jak widze kiedy odbija wielozawor. Srednio z miasta okolo 15-16l. Ale benzyny palil 13-14 wiec gazu odpowiednio wiecej. Toledo 1.8 RP w miescie palilo mi 10-11l benzyny
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...