witam! jeżeli się pomyliłem z tematem to przepraszam. Pytanie moje jak w opisie. czytalem troszke o tym choc nic nie znalazłem na forum. Posiadam octavie L&k 110 kM tdi 2001 po lifcie. w aucie jest napisany nowy program i zdaje mi sie że zaniża średnie spalanie które wynosi tylko 4,5 litra na trasie. Słyszałem że można zrobi korektę vagiem. moje pytanie jak to zrobic, gdzie wejsc i czy sie do? podobnież kanał 17 dalej 03. pozdr
komputer w autach z koncernu vag zaniża średnio spalanie o 0,3-0,5 litra nic nie zrobisz z tym podłączając kabelek. Według mnie jak pali koło 5,0 realnie na trasie, a pokazuje 4,5-6 to mieści się w tym błędzie. Poza tym to chyba traska typu maks 110 km/h co? to wtedy realne spalanie.
i tak naprawdę korekte zużycia paliwa robisz prawą stopą , niczym więcej :wink:
"VAG...17 Instruments -> 10 Adaptacja -> kanał 3
Domyślna wartość powinna być 100,
zmieniać można co 5 w zakresie 85-115,
jest to wyrażone w procentach."
"Nowa wartość adaptacji" = "Poprzednia wartość adaptacji" * "Spalanie obliczone" / "Spalanie rzeczywiste"
Czyli u Ciebie:
X = 100 * 7.14/6.6 = ~108
komputer w autach z koncernu vag zaniża średnio spalanie o 0,3-0,5 litra nic nie zrobisz z tym podłączając kabelek. Według mnie jak pali koło 5,0 realnie na trasie, a pokazuje 4,5-6 to mieści się w tym błędzie. Poza tym to chyba traska typu maks 110 km/h co? to wtedy realne spalanie.
i tak naprawdę korekte zużycia paliwa robisz prawą stopą , niczym więcej :wink:
Dziwne, bo u mnie średnie spalanie na kompie praktycznie zawsze pokrywa się z wyliczonym spalaniem po tankowaniu do pełna +- 0.1l.
Teraz po programie nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić.
własnie kolego po programie zaczyna znacznie oszukiwac
U mnie jak błąd był w okolicach 0.1l tak pozostał.
Tankowanie na tej samej stacji, tym samym dystrybutorze i to samo paliwo po 813km weszło 37,87l ON po 3 odbiciach (poprzednio tankowałem do drugiego odbicia) = średnia 4.658 l/100
Komputer pokazywał 4.5 l/100 także tragedii nie ma.
program (oczywiście zakładam program dobrze zrobiony) nie ma wpływu na wskazania spalania na kompie parasite, to się ciesz że Cię okłamuje tylko o 0,1. w większości wypadków w okolicach 0,3
Wstawiłem 115%, po swojemu - pojutrze dam znać czy się poprawiło, czy pogorszyło :diabelski_usmiech
PS. Piszą też, że co 1% można zmieniać w granicach 85-115, a nie co 5...
PPS. Nieważne, który z nas ma rację to tak sobie myślę, że te różnice (w dowolną stronę) to mam trochę spore. Czyżby coś w elekytronicznym mózgu mojego szkodnika szwankowało ? Ale co ? Przepływomierz ???
PPPS. Różnice ~1,5l występowały u mnie również przed programem, więc to nie to.
To sie nie zrozumieliśmy - spalanie rzeczywiste, co jest oczywistą oczywistością ma być... Rzeczywiste, czyli sprawdzone przy dystrybutorze Obliczone oblicza komputer w aucie na podstawie pieron wie czego, ale u mnie kiepsko mu szło
Po korekcie różnice u mnie spadły: 9,8 komputer na 10,2 faktycznie (rzeczywiste, z dystrybutora), liczone z pełnego baku tankowanego pod korek.
Inną sprawą jest pytanie, czemu aż tak duże rozbieżności miałem... Korekta na max i nadal za mało - poobserwuję i zgłoszę przy przeglądzie...
Komentarz