I jeszcze jedno o Scout - serynje są opony na obręczach 17" o profilu 50!!! - nawet na polne drogi, bez ambicji terenowych to pomyłka. Tak mi się podobał te samochód, mam przyajmiej nadzieję, że da się założyć MNIEJSZE felgi i grubsze gumy (poza skodą mamy alfę 4x4 (żona) i felgi 17 to jej słabość, a mniejszych się nie da (nie wejdą hamulce))
Octavia Scout
Zwiń
X
-
alfik
-
lec
Komentarz
-
Zamieszczone przez alfikI jeszcze jedno o Scout - serynje są opony na obręczach 17" o profilu 50!!! - nawet na polne drogi, bez ambicji terenowych to pomyłka. Tak mi się podobał te samochód, mam przyajmiej nadzieję, że da się założyć MNIEJSZE felgi i grubsze gumy (poza skodą mamy alfę 4x4 (żona) i felgi 17 to jej słabość, a mniejszych się nie da (nie wejdą hamulce))Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
lec
Panowie..... tacy duzi a wciaz nie wiecie ze sa auta terenowe i "terenowe" ? jest sztywna rama i jest płyta podłogowa. O czym my tu wogole mowimy ? :P
Komentarz
-
Zamieszczone przez lecPanowie..... tacy duzi a wciaz nie wiecie ze sa auta terenowe i "terenowe" ? jest sztywna rama i jest płyta podłogowa. O czym my tu wogole mowimy ? :P
Ale po moich doświadczeniach dochodzę do wniosku że gdybym nie miał organiczeń finasowych chciałbym mieć dwa auta:
1. osobowe z napędem 4x4 z prześwitem 16-18 cm (Audi allroad, XC70, Octavia Scout, Alfa Q4)
2. Prawdziwą terenówę z większymi kołami i oponami terenowymi i prześwitem >25 cm.
Kiedyś myślełem o SUV-e ale tak naprawę SUV-y są kiepskie na czarnym i tak naprawdę nie nadają się w prawdziwy teren.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Cześć Masmo,
Ja właśnie pozbyłem sie mojej Octavki (po 10 latach - sentyment duży) na korzyść nowego SUV-ika. Bez obrzydenia wziąłem Chevroleta Captivę w wersji 2,0 TDi 150kM.
Skończy sie właśnie myślenie, czy już coś urwałem pod spodem, czy jeszcze wisi i da się przyśrubować.
PozdrawiamPo 10 latach zdradziłem Octavię, ale sentyment został
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez herman00Cześć Masmo,
Ja właśnie pozbyłem sie mojej Octavki (po 10 latach - sentyment duży) na korzyść nowego SUV-ika. Bez obrzydenia wziąłem Chevroleta Captivę w wersji 2,0 TDi 150kM.
Skończy sie właśnie myślenie, czy już coś urwałem pod spodem, czy jeszcze wisi i da się przyśrubować.
Pozdrawiamsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
No cóż, głośno było o Oplu Antara. Teoretycznie bliźniak z Captivą, tylko 6cm krótszy. Pojawił się problem w wersji z dieslem i manualem, bo podobno w momencie dołączenia napędu 4x4 dochodziły jakieś dziwne odgłosy. Miałem mieszane uczucia, bo właśnie wziąłem tę wersję. Opla podobno zablokowali, natomiast Captivy wzięli na testy w terenie i były katowane na poligonie, w Polsce także na poligonie, gdzieś pod Opolem. Ponieważ robił to koleś, więc mam wieści z pierwszej ręki, że wszystko jest OK i auto śmiga bardzo dobrze, bez problemów. Ja jeździłem wersją 3,2 benzyna automat i dieslem, oczywiście tylko po normalnej szosie. Jeździ się świetnie, dobrze zgrane zawieszenie, na drodze jak w limuzynie, a na dołkach też komfortowo. Powiem, że od razu nastawiłem sie na diesla i może to sugestia, ale ciągnie nie gorzej od benzyny 3,2. Co będzie zobaczymy w praniu.
Jak kupowałem pierwszą Octavię w grudniu 1997, to niektórzy pukali się w czoło, że to niesprawdzona konstrukcja i wogóle nie wiadomo co to jest. A naprawdę po tych 10 latach muszę stwierdzić, że Octavia (przynajmniej "I") to udane autko.Po 10 latach zdradziłem Octavię, ale sentyment został
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez herman00Cześć Masmo,
Ja właśnie pozbyłem sie mojej Octavki (po 10 latach - sentyment duży) na korzyść nowego SUV-ika. Bez obrzydenia wziąłem Chevroleta Captivę w wersji 2,0 TDi 150kM. ....Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez herman00od razu nastawiłem sie na diesla
Zamieszczone przez Masmojeżdziłem Hundayem Tuscanem i raczej się zraziłem do SUV-ów(do tego jednego przynajmniej)
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Tucson jest dużo mniejszy, Captiva jest wymiarowo zbliżona do Santa Fe.
Jak wspomniałem jeździłem tylko po asfalcie i jest super. Nawet spece od testów twierdzili, że zawieszenie to najmocniejsza strona Captivy. Jest zestrojone raczej na szosę i bardzo mi się dobrze jeździło. Nie ma bujania, ale i ESP robi swoje. Wogóle jest full wypas, bo dla terenu jest system zabezpieczajace przed nadmiernym przechyłem, tylny zawias jest pompowany i jak zapakujesz 7 osób i z tyłu masz za duży ciężar, to ci poziomuje budę.
Co do "dłubnięcia" dieselka to nie wiem. To jest common rail, z filtrem cząstek, więc obawiam się może to być niemożliwe.Po 10 latach zdradziłem Octavię, ale sentyment został
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez herman00....Jak wspomniałem jeździłem tylko po asfalcie i jest super. ....
Jednak wolałbym chyba Scouta. Myślę że jego osiagi i zużycie paliwa nie odbiegałoby znacząco od OII a w prawdziwym terenie ani jeden ani drugi nie dałby rady, a do wyciągu oba by dojechały bezstresowo.
BWT nie wiesz jaki wymiar mają koła w Captivi? W grząskim piachu i błocie zasadnicze znaczenie ma obniżenie ciśnienia w oponach na co mogą pozwolić duże koła o wysokim profilu. Stosowanie profilu "50" w takich wozach to nieporozumienie. Opony terenowe mają profil "75" lub "80" i wymiar 30" :szeroki_usmiech. Tuscan ma 27" i profil "65".Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
Komentarz