Zamieszczone przez Gmero
Alternator?
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
chester
Alternator?
Witam forumowiczów.
Dzisiaj miełem ciekawą przygodę. Jadę sobie do pracy a tu nagle zapala mi się kontrolka ładowania i w tym samym czasie przestaje działąć wspomaganie. Zaglądam pod maskę a tam, poza pracującym silnikiem, zero ruchu tzn najbardziej widoczna rolka się nie obraca, pasek w stoi miejscu. Później pasek zaczął się bardzo wolno obracać ale niewiele to zmieniło ( kontrolka nalad świeci i po wspomaganiu tylko wspomnienie). PO kilu telefonach dowiedziałem się że możliwe przyczyny to :
- rozwalone łożysko/a w alternatorze (70%)
- zatarta pompa wody(10%)
- pęknięta obudowa alternatora(10%)
- rolki napinacza paska (10%)
W uzupełnieniu dodam, że pasek był całkiem sztywny i faktycznie miałem odgłosy podobne do kulek w łożysku. Rzecz ma miejsce w OI, 1.9TDI. Tak czy inaczej mam zamiar wymontować alternator i sprawdzić ale...
Może ktoś miał podobną przygodę i może podzielić się wrażeniami?
pozdr
-
Po co od razu demontowac alternator. Zdejmnij pasek i sprawdź czu sie obraca swobodnie. Mozesz też szarpnąć za koło pasowe alternatora i zobaczyc czy nie ma promieniowych luzów. To samo zró z rolką napinająco. Jeżeli ktoreś z lożysk sie zatarło i silnk nie miał siły go obrócić to ty też nie bedziesz mógl. Wszystko powinno sie lekko kręcićRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chesterDzisiaj miełem ciekawą przygodę. Jadę sobie do pracy a tu nagle zapala mi się kontrolka ładowania i w tym samym czasie przestaje działąć wspomaganie. Zaglądam pod maskę a tam, poza pracującym silnikiem, zero ruchu tzn najbardziej widoczna rolka się nie obraca, pasek w stoi miejscu. Później pasek zaczął się bardzo wolno obracać ale niewiele to zmieniło ( kontrolka nalad świeci i po wspomaganiu tylko wspomnienie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamZamieszczone przez haskaale to jest popsute łozysko jednokierunkowe
z tego co sie nie myle to taka czesc przenosi moment w jednym kierunku.ale lepiej pytaj sie kolegow, ktorzy bardziej sie na tym znaja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamco to za dźwięki, bo u mnie ostatnio słychać takie "dzyń dzyń" i taki stukot z okolicy paska od alternatora
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez haskaz tego co sie nie myle to taka czesc przenosi moment w jednym kierunku.ale lepiej pytaj sie kolegow, ktorzy bardziej sie na tym znajaRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
chester
Naprawione ;-)
Po diagnozie garażowej okazało się, że alternator jest OK ( klima, wspomaganie, napinacz też). Zatarło się łożysko w rolce prowadzącej ( taka plastikowa z łożyskiem w środku pomiędzy kimą a alternatorem) do tego stopnia, że oderwała się cześć plastikowa, a na śrubie mocującej pozostała tylko tuleja z łożyska. Koszt takiej rolki to 91 PLN ( SKF) plus pasek. Wymienić można samemu ( potrzebny tylko kanał, ampul nr 6 i dużo cierpliwości przy zakładaniu paska )
pozdr
Komentarz
-
Zamieszczone przez mrokoPo co od razu demontowac alternator. Zdejmnij pasek i sprawdź czu sie obraca swobodnie. Mozesz też szarpnąć za koło pasowe alternatora i zobaczyc czy nie ma promieniowych luzów. To samo zró z rolką napinająco. Jeżeli ktoreś z lożysk sie zatarło i silnk nie miał siły go obrócić to ty też nie bedziesz mógl. Wszystko powinno sie lekko kręcić
[ Dodano: Pią 09 Lis, 07 19:25 ]
Zamieszczone przez marekzuZamieszczone przez chesterdużo cierpliwości przy zakładaniu paska
Komentarz
-
-
Witam
U mnie, byla taka kolej rzeczy. Odpalam i słychać dzwięk jak by zacierało się jakieś łożysko, Maska do góry, pasek się obraca ale świeci się kontrolka ładowania. Gaszę silnik, odpalam go jeszcze raz, bez zmian. Nie ładuje akumulatora i ten dzwięk jakiegoś grzechotania przy alternatorze. No i zrobił się problem ciemno do domu daleko. Odpalam następny raz i stała się jasność, nie grzechocze, akumulator się ładuje, jedziemy. Następnego dnia wizyta u speca od alternatorów. Diagnoza że wysiadło sprzęgło jednokierunkowe w kołe pasowym alternatora. Koszt samego sprzęgła 170 zł, przy okazji wymienili szczotki i bieżnie szczotek. Razem z robocizną 450 zł. ale przejechane mam już 158 tys.
Pozdrawiam wszystkichbachi
Komentarz
-
-
witam.
odgrzewam kotleta :twisted:
Padlo wlasnie to sprzegielko i teraz pytanie jak odkrecic skoro walek alternatora sie kreci i nie ma jak tego zablokowac :evil:
rozumiem ze sprzeglo kupowac w ASO bo pewnie nie ma zamiennikow?
PS Zniklo moje konto fakt ze dawno sie nie logowalem ale zeby odrazu tak mnie ukarac :wink:
[ Dodano: Pon 10 Mar, 08 14:06 ]
sam sobie odpowiem na pytanie :wink:
Komentarz
-
Komentarz