Listwa Omegas

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niezapominajka
    Classic
    • 2011
    • 2

Listwa Omegas

Zamieszczone przez Mariusz87
    McGan, widziany dziś na pieszo
    :diabelski_usmiech piękne
  • rayaki444
    Classic
    • 2010
    • 3

Listwa Omegas

Witam. Już drugi raz od założenia sekwencji padła mi ta nieszczęsna listwa. Auto ma 4 lata. Pierwsza padła po dwóch latach ,ale wymienili ja w ramach gwarancji. Teraz znowu zapaliła się kontrolka "check point" i diagnoza serwisu skody jak wyżej. Do wyłożenia w serwisie 1200 zł. Zastanawiam się czy ta listwa jest tak wadliwa czy serwis chce na mnie zarobić. Ale patrząc na cenę to napewno nie zrobię tego u nich. Czytając neta silnik jest jednym z lepszych do zagazowania - 1,6 MPI. Jeśli ktoś zna dobrego gazownika z Bydgoszczy prosze o kontakt. Pozdrawiam

Komentarz

• słoń
      Elegance
      • 2010
      • 777

rayaki444, a gwarancja na tą listwę już się skończyła?

Komentarz

• djwyrebas
        Ambiente
        • 2011
        • 214

Do wyłożenia w serwisie 1200 zł.
        Kod:
        http://allegro.pl/listwa-wtryskiwacze-med-omegas-4-cyl-landi-renzo-i2721364998.html
        wymiana banalna, jedynie podjedź "po", na regulację.
        Przy wymianie oczywiście filtry także, można też węże od reduktora poprzez f.f. lotnej, do listwy.
        gazu, bo dogania nas starość!

Komentarz

• rayaki444
          Classic
          • 2010
          • 3

Gwarancja na wymieniony element niestety skończyła sie pół roku temu. A auto we wrześniu było na kompletnym przeglądzie z instalacja gazową włacznie.

Komentarz

• Jaroslav92525
            Rider
            • 2009
            • 358
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

A ten "check point" powoduje że w ogóle nie można jechać na LPG ? Bo jeśli jest inaczej to jest nadzieja... :lol: U mnie tez się pojawił check ale ja zamiast oddać auto do ASO (nawet próbowałem ale kazali mi przyjechać za kilka dni bo mieli problemy z diagnostą etc.) kupiłem sobie na Allegro interface za 30 zł , do tego soft za 0 zł i samodzielnie zestroiłem auto. Check'a nie widziałem już od 2 lat a do tego wyeliminowałem to delikatne szarpanie na wolnych obrotach o którym pisze sporo osób więc nie zawsze listwa kwalifikuje się do wymiany... Na niski rachunek w ASO to bym raczej nie liczył bo to firma (jak każda) nastawiona na zysk.
            Pozdrawiam,
            Jaroslav92525

-----------------------
            VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• t271828
              Elegance
              • 2008
              • 928

Re: Listwa Omegas

Zamieszczone przez rayaki444
              diagnoza serwisu skody jak wyżej. Do wyłożenia w serwisie 1200 zł. Zastanawiam się czy ta listwa jest tak wadliwa czy serwis chce na mnie zarobić.
              Dobry gazownik to podstawa, medy to trwale wtryski i nie chce mi sie wierzyc, ze padly drugi raz w ciagu 4 lat. IMO albo fachowcy cos popsuli przy montazu, albo diagnoza jest bledna.

Komentarz

• tom.tom
                Rider
                • 2009
                • 296

Kolego rayaki444, o ile masz od nowości listwę wtryskową MED i padła Ci juz 2-gi raz, to cos jest nie tak z Twoja instalacją lub tankujesz badziewny gaz. Te listwy są jednymi z najlepszych listew. Ja robię juz na swojej prawie 90 tys. bez żadnych najmniejszych problemów.

Skąd wiesz że padła listwa wtryskowa ? Co z napięciem zasilającym cewki, co z ciśnieniami, co z dyszkami w koelktorze wlotowym ? A świece, kable, styki elektryczne ? Pewny jesteś że np. masz dobrą kolejność wtrysków do odpowiednich cylindrów ? Ktoś to sprawdzał ? W ASO z reguły kompletnie nie znają się na diagnostyce Omegasa, potrafią go ładnie założyć i nic więcej. gazownicy także o Omegasie z reguły nie mają bladego pojęcia i strzelają w ciemno. Zwykle zakładają STAGi i BRC. Omegas to inna liga. Musisz podjechać do autoryzowanych stacji Landi Renzo (np. do Mikołowa) i tam na pewno powiedzą, co jest nie tak.

Moim zdaniem masz zupełnie inny problem, a padające wtryskiwacze LPG to tylko następstwo tego problemu, a nie źródło problemu.
                Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

No cena z kosmosu.

Filtry fazy cieklej i lotnej co ile wymieniane i na jakie :?:

4 tryski Hana kosztuja 400zl, pozostaje kwestia czujnika cisnienia i temp gazu do tej instalacji.

Za 1000zl, to bym wywalil to gowno spod maski i wsadzil STAGa zostawiajaca tylko parownik i butle z wezami.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• djwyrebas
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 214

Zamieszczone przez Maicroft

Za 1000zl, to bym wywalil to gowno spod maski i wsadzil STAGa zostawiajaca tylko parownik i butle z wezami.
                    całą instalkę by wymienił za ta kasę oprócz zbiornika.

[ Dodano: Sro 17 Paź, 12 11:40 ]
                    Zamieszczone przez tom.tom
                    Ja robię juz na swojej prawie 90 tys. bez żadnych najmniejszych problemów.
                    ja robię już 130 tyś. i tylko delikatnie jeden med odstaje od reszty.

A gazownicy jak zwykle - "listwa do wymiany".

Komentarz

• Northeusz
                      RS
                      • 2010
                      • 1677
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

W takiej cenie to już się zbliżamy do Keihinów :diabelski_usmiech. Zrób jak pisze Maicroft jeśli chodzi o Hany. Resztę jak już ruszyć to na Staga.
                      Pozdrawiam
                      Northeusz

Komentarz

• yunior81
                        RS
                        • 2010
                        • 1657
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

i wsadzil STAGa
                        ,

[ Dodano: Sro 17 Paź, 12 15:26 ]
                        Zamieszczone przez djwyrebas
                        A gazownicy jak zwykle - "listwa do wymiany".
                        , niestety ale przy duzym przebiegu nawet jak jeden wtrysk padnie to i tak trzeba zdrowo rozsądkowo wymienic wszystkie cztery wiec lepiej juz wsadzic Staga np. z Hana

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Za 1000 z robota, to kolega nie ogarnie STAGa 300/4 + 4 Hanki + jakis reduktorek np AC 150 albo KME Silver. Taki zestawik ciut wiecej, wychodzi nie cale 1200 + robota pewnie z 300zl. Ale zestaw ma znow gwarancje na 2 lata, jest IMO lepszy i bardziej rozwojowy niz gotowy kit jaki jest teraz. Od biedy reduktor mozna zostawic.

Pewne jest, ze bedzie jedna znaczaca roznica, Hanki beda cichutkie, a te listwy tluka sie strasznie.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• djwyrebas
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 214

Za 1000 z robota, to kolega nie ogarnie STAGa 300/4 + 4 Hanki + jakis reduktorek np AC 150 albo KME Silver. Taki zestawik ciut wiecej, wychodzi nie cale 1200 + robota pewnie z 300zl. Ale zestaw ma znow gwarancje na 2 lata, jest IMO lepszy i bardziej rozwojowy niz gotowy kit jaki jest teraz. Od biedy reduktor mozna zostawic.

Pewne jest, ze bedzie jedna znaczaca roznica, Hanki beda cichutkie, a te listwy tluka sie strasznie.
                            pisałem jakiś czas temu, kiedy myślałem, że mi tez padła listwa, a wystarczyło profi czyszczenie, za max 1200zł gazownik proponował przeróbkę, tj. pozostawienie tylko butli, instalki na staga 300 w ciągu jednego dnia z gwarancją 2letenią bez limitu km.
                            Zakład w Strzale k. Siedlec.
                            W cenie oczywiście późniejsze regulacje itp.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez djwyrebas
                              za max 1200zł gazownik proponował przeróbkę, tj. pozostawienie tylko butli, instalki na staga 300 w ciągu jednego dnia z gwarancją 2letenią bez limitu km.
                              Tak STAG nie jest jakos drogi, ale reduktor mozna wsadzic do 100KM za 150zl a mozna za 300zl. Wtryski mozna za 120zl, a mozna za 400. Stad biora sie pewne roznice.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Andrzej.P
                                RS
                                • 2011
                                • 1516
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

STAGa 300/4 + 4 Hanki + jakis reduktorek [...] KME Silver.
                                Wypisz wymaluj mój setup (z tym, że u mnie siedzi Stag ISA2). Dobrze to działa i tyle.

No chyba, że gdzieś na allegro kupic Medy i podmienić pojedynczy wtryskiwacz albo całą listwę.
                                Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• djwyrebas
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 214

Zamieszczone przez Andrzej.P
                                  No chyba, że gdzieś na allegro kupic Medy i podmienić pojedynczy wtryskiwacz albo całą listwę.
                                  mój kolega wymienił jednego meda, bo nie nadążał za pozostałymi i udało się. Chodzi jak igła.

Komentarz

• Andrzej.P
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1516
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Znajomy w Clio (nauka jazdy) podobnie. Kupił całą listwę, zamienił i chodzi. Do tego zostały wtryskiwacze w zapasie
                                    Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                    FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

Pracuję...