Alarm

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slavi
    Rider
    • 2004
    • 422

Alarm

U mnie taki objaw podobny do ssania powietrza (szumi) z lewej stronu po lekkim dodaniu gazu i odpuszczeniu. Ale to ewidentnie tylko podczas spadku obrotów na biegu jałowym.
  • Guciek
    Drive
    • 2004
    • 58

Alarm

Mam problem z alarmem. Niedawno mi akumulator siadł, a jak go już naładowałem to zauważyłem, że zamykając samochód pilotem nie zamyka dżwi. Alarm sie uzbraja i jest wszystko ok oprócz centralki. Chciałem jeszcze dodać, że centralka jest sprawna i działa tylko jak zamykam samochód kluczykiem. Chciałbym wiedzieć czy jest jakiś sposób naprawienia tego samodzielnie czy musze jechać do jakiegoś warsztatu. Może komuś już takie coś sie przydażyło i wie jak usunąć taką usterkę. Alarm był zakładany przez Skode a firma produkująca alarm to "Texalarm".

Komentarz

• Martinez
      L&K
      • 2004
      • 1366
      • Audi

Znaczy alarm działa, wyje itd tylko nie zamyka drzwi? A centralny z guzika lub klucza działa? Jeżeli tak to alarm jakby nie był podpiety do centralnego? Może ktoś grzebał w alarmie. Ale to może niech sie wypowie ktoś kto ma podobny alarm bo ja mam jakie "chujwieco"
      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Guciek
        Drive
        • 2004
        • 58

Tak, alarm działa bez zażutu tylko chyba zapomniał, że jest centralny zamek :| Napewno nikt nie grzebał bo samochód stał w garażu. Mam nadzieje, że ktoś bedzie w stanie pomuc.

Komentarz

• franca
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 532

może to głupie co napisze ale...
          Jakis czas temu alarm zaczał mi świrować też niezamykał się centralny, migał co chwila kierunkami wył. niewiedziałem co zrobić a byłem na działce więc wyłączyłem syrenkę i odłączyłem akumulator samochód postał jakiś czas a powłączeniu zasilania okazało się że wszystko działa więc może najpierw spróbuj go w ten sposób może zadziała. zawsze najlepiej od najproszrzego rozwiązania zacząć :wink:

Komentarz

• Guciek
            Drive
            • 2004
            • 58

Odłańczałem akumulator już ale tylko na minutke góra dwie ale nie na dłużej. nie prubowałem na dłuzej dziś moze zostawie go na noc bez zasilania i rano będzie git. Mam nadzieje, że poskutkuje terapia wstrząsowa bo zamykanie samochodu z kluczyka jest uciążliwe jak tego dawno sie nie robiło.

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez Guciek
              Odłańczałem akumulator już ale tylko na minutke góra dwie ale nie na dłużej. nie prubowałem na dłuzej dziś moze zostawie go na noc bez zasilania i rano będzie git. Mam nadzieje, że poskutkuje terapia wstrząsowa bo zamykanie samochodu z kluczyka jest uciążliwe jak tego dawno sie nie robiło.
              Kurde ja nawet nie mialbym takiej opcji. Zamki w mojej Skodzie zostaly zabite przez nieuzywanie. Zadne wd40, ani nic innego ich nie rusza. :?
              TDI 205PS

Komentarz

• Martinez
                L&K
                • 2004
                • 1366
                • Audi

Zamieszczone przez MiKruS

Kurde ja nawet nie mialbym takiej opcji. Zamki w mojej Skodzie zostaly zabite przez nieuzywanie. Zadne wd40, ani nic innego ich nie rusza. :?
                mam to samo, jednej zimy stawałem wzdłuż ulicy i chyba sporo syfu z solą tam sie nawpierniczało. Kluczyk da rade włozyć ale nie da rady przekręcić :/
                Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• zeb
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 415

może to i lepiej w pewnych sytuacjach :wink:

Komentarz

• Guciek
                    Drive
                    • 2004
                    • 58

mam to samo, jednej zimy stawałem wzdłuż ulicy i chyba sporo syfu z solą tam sie nawpierniczało. Kluczyk da rade włozyć ale nie da rady przekręcić :/
                    Od strony kierowcy zamek mi nie działa, zamykam samochód od strony pasażera i to powoduje, że jest to nie do zniesienia!!!

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Jakie masz kluczyki?? Klucz z CZ w jednym a oprocz tego alarm z CZ z drugiego pilota z alarmu FOX?? Czy moze jeszcze jakos inaczej. Czy ten CZ masz fabryczny czy to jakis dokladany.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Wiecman
                        Drive
                        • 2004
                        • 81

a propo alarmu i centralnego

to ja mam jeszcze inny problem :!:
                        jak temperatura spada ponizej zera to centralny nie chodzi w przeciwienstwie do alarmu ktory dziala bez zarzutu w kazdych warunkach
                        i musze otwierac samochod kluczykiem!!

czy jest na to jakas rada??!!

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Wiecman,
                          Nie wiem wlasnie czy centralny w Octavii jest pneumatyczny czy elektryczny. Ale chyba wina nie dzialania lezy w tym ze trzeba by bylo mechanizmy przesmarowac jakims psikadlem od srodka i wydaje mi sie ze to by pomoglo. Wina moze tez lezec w zasniedzialych stykach, ale w to watpie.

A czy jak otwierasz z kluczyka to otwieraja sie wszystkie drzwi czy ten nie zawsze??
                          Bo cos podobnego dzieje sie znajomemy w Seacie, ale mowi ze nie moze czasem zamknac i otworzyc jednych drzwi. Zamek tak jakby chcial sie ruszyc ale nie starcza mu sil. Jak jest cieplo dziala bez problemu.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Piotrus
                            Rider
                            • 2004
                            • 524

Centralny jest elektryczny :wink:
                            Piotruś
                            AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez Piotrus
                              Centralny jest elektryczny :wink:
                              Pytam bo tego nie rozkladalem, a na Allegro widzialem kiedys jakies pneumatyczne pompki do centralnych zamkow do aut z rodziny VW.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Guciek
                                Drive
                                • 2004
                                • 58

Jakie masz kluczyki?? Klucz z CZ w jednym a oprocz tego alarm z CZ z drugiego pilota z alarmu FOX?? Czy moze jeszcze jakos inaczej. Czy ten CZ masz fabryczny czy to jakis dokladany.
                                Alarm mam firmy "Texalarm", w kluczyku nie mam centralnego, na odległość samochód mogłem zamknąc jedynie przez pilota od alarmu.
                                Niestety nie poskutkowało odłączenie akumulatora na noc.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez Guciek
                                  Alarm mam firmy "Texalarm", w kluczyku nie mam centralnego, na odległość samochód mogłem zamknąc jedynie przez pilota od alarmu.
                                  Niestety nie poskutkowało odłączenie akumulatora na noc.
                                  Z tym FOX-em cos mi sie mylnelo - nie wiem czemu, przepraszam. :roll:

A czy centralny zamek byl razem z autem czy to dodatkowo byl montowany. Z reguly jest tak ze alarm ma swoja centralke ktora jest zdalnie oblugiwana z pilota. Taka centralka ma dopiero polaczenie z sterownikiem centralnego zamka. Sa dwa przewodziki i w tym miejscu bym szukal dziury w calym. Jesli centalka od alarmu jest pod maska to tam poruszac wszystkie kabelki moze mu pomoze, bo na rozbieranie zawsze jest czas Jak piszesz ze sam alarm chodzi tzn ze z polaczeniem radiowym wszytsko ok, a sam centralny z kluczyka to on tez dziala i ma zasilanie (oczywiscie jesli wszystkie drzwi z niego sie zamykaja/otwieraja).
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Guciek
                                    Drive
                                    • 2004
                                    • 58

Alarm i centralka byly od nowosci, tzn alarm byl dokupiony ale montowany w servisie.
                                    Tak wiec bede musial poszukac tych magicznych przewodzikow.
                                    PS. gdzie tak mniejwiecej moga byc te przewodziki i jak moga wygladac??(przypomne ze alarm i centralka byly od nowosci)

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Watpie zeby to byl taki typ alarmu, ale czasami cala ta elektronika miesci sie w tym miejscu co syrena alarmu. Jak tam nie to mozna isc po kabelku w koncu gdzies on musi trafic. :diabelski_usmiech Niestety tu moja wiedza jest juz za uboga.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Wiecman
                                        Drive
                                        • 2004
                                        • 81

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Wiecman,
                                        Nie wiem wlasnie czy centralny w Octavii jest pneumatyczny czy elektryczny. Ale chyba wina nie dzialania lezy w tym ze trzeba by bylo mechanizmy przesmarowac jakims psikadlem od srodka i wydaje mi sie ze to by pomoglo. Wina moze tez lezec w zasniedzialych stykach, ale w to watpie.

A czy jak otwierasz z kluczyka to otwieraja sie wszystkie drzwi czy ten nie zawsze??
                                        Bo cos podobnego dzieje sie znajomemy w Seacie, ale mowi ze nie moze czasem zamknac i otworzyc jednych drzwi. Zamek tak jakby chcial sie ruszyc ale nie starcza mu sil. Jak jest cieplo dziala bez problemu.
                                        kluczykiem jak otwieram to otwieraja sie wszystkie zamki zawsze
                                        ten problem powtarza sie od nowości co zime juz 4 zimy wiec jakos do tego przywyklem ale robi sie to troche wkurzajace!! :evil:
                                        a jak otwieram przez pilota to zamek jakby chcial sie otworzyc a nie starcza mu sil :evil:

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

No to na 100% jesli z klucza idzie a z pilota nie ma sil to mechanizmy. One poprostu pomarzna i nie maja takiej sily. Faktycznie denerwujace troche. Jak bedzie cieplej i bedzie Ci sie chcialo to przesmarowal bym te wszystkie mechanizmy w srodku moze cos temu pomoze.

A probowales robic na dwa razy. Nacisnac raz zeby otwarl potem jeszcze raz zamknac i znow otworzyc bo wtedy troche sie rozrusza i powinien calkiem otwierac.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Wiecman
                                            Drive
                                            • 2004
                                            • 81

Zamieszczone przez Maicroft

A probowales robic na dwa razy. Nacisnac raz zeby otwarl potem jeszcze raz zamknac i znow otworzyc bo wtedy troche sie rozrusza i powinien calkiem otwierac.
                                            tzn jak jest za niska temperatura to nawet to nie pomaga!! to skutkuje do -2 stopni (okolo)

a jak nasmarowac - rozebrac zdzwi czy prysnac z gory albo z boku

Komentarz

• Kmab
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 269

Też miałem problem z autoalarmem - immobilizer blokował zapłon. Okazało się, zę pomogła wymiana bezpiecznika :wink:
                                              Zobacz czy przypadkiem wszystko jest w porzadku z bezpiecznikami.
                                              Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Zamieszczone przez Wiecman
                                                tzn jak jest za niska temperatura to nawet to nie pomaga!! to skutkuje do -2 stopni (okolo)

a jak nasmarowac - rozebrac zdzwi czy prysnac z gory albo z boku
                                                Nie wiem czy z zewnatrz pomoze. Sam silownik do otwierania jest w srodku i to jego by trzeba bylo poruszac i posmarowac.

Zamieszczone przez Kmab
                                                Zobacz czy przypadkiem wszystko jest w porzadku z bezpiecznikami.

Ale to spadek napiecia na takim zasniedzialym bezpieczniku bylby straszny. Sam kiedys szukalem dziury w calym przy okazji nie swiecenia jednej z zarowek a przyczyna byl glupi bezpiecznik ktory wygladal na dobry, a jak sie mu potem przygladnalem to szczelil ale tak ze raz byl a raz nie :diabelski_usmiech
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Wiecman
                                                  Drive
                                                  • 2004
                                                  • 81

jak zrobi sie troche cieplej to nasmaruje te silowniki wszystkie troceh mi sie nie chce ale zrobic trzeba
                                                  nie wiem czy to silownik jest przyczyna bo wszystkie drzwi nie chca sie otworzyc!!

dzieki za rade k

Komentarz

Pracuję...