skoda octavia o1 silniki benzynowe wolnossace

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adam_154
    Classic
    • 2013
    • 7

takie męskie
  • robbox6
    Classic
    • 2012
    • 9

witam was,
    prawdopodobnie zmienie diesela na benzyne
    interesuja mnie wasze opinie i doswiadczenia na temat trzech wersji wolnossacych
    sa to:
    1.8 20V (125 KM) AGN
    2.0 (115 KM) AEG, APK, AQY, AZH, AZJ
    2.0 (120 KM) ATF

i jakie wystepuja w tych modelach roznice mechaniczne

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

robbox6, ten ostatni to pierwsze słysze o takim silniku w OI, ale wujek google powiedział, że występuje tylko w wersji 4x4.
      1.8 i 2.0 oba dobre, szczególnie pod gaz, wielkiej różnicy w dynamice pewnie nie ma. prostszy i starszy jest 2.0 (8v), 1,8 (20 v - zaworów). Oba silniki raczej bezproblemowe, poszukaj na forum, dużo i nich było pisane.
      Łatwiej pewnie znaleźć 2.0, chociaż to też nie łatwe zadanie, bo najwięcej jest 1.6 (ten odradzam ze względu na padające skrzynie i dynamikę średnią bardzo) i 1.8 t (nad tym ostatnim się nie zastanawiałeś?)

Komentarz

• kamel1980
        Rider
        • 2009
        • 304

Zamieszczone przez robbox6
        1.8 20V (125 KM) AGN
        Przez 4,5 roku miałem Golfa IV z tym silnikiem.
        W zasadzie silnik nie do zdarcia.
        Poza wymianami eksploatacyjnymi nic a nic nie dokładałem.
        Jak go kupiłem miał przebieg 106.000km, a sprzedałem przy przebiegu 178.000km i gdyby nie to, że potrzebowałem czegoś większego to nadal byłby u mnie.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad 1,8T, o którym wspomniał sew1981.
        W porównaniu z 1,8 AGN to 1,8T będzie miało lepszą dynamikę i (co niektórym może wydać się dziwne) mniejsze spalanie. Miałem okazję trochę pojeździć Octą z 1,8T i spalanie przy codziennej jeździe po mieście wychodziło mi ok. 9,5-10l/100km, gdzie w MK4 przy AGN w automacie wynosiło ok. 11-12l/100km.

Komentarz

• Robert82
          Classic
          • 2012
          • 7

Mam 2.0 AZJ czyli model z największą ilością ekodupereli wokół silnika (odkurzacz, 2 lambdy itp.)
          Przebieg 220tyś km, do tej pory lany był syntetyk 5w40 i silnik wciągał ok. 2litrów na 10.000 z tym, ze tylko jeżeli jeździło się z wykorzystywaniem elementów eco-drivingu, przy normalnej jeździe brał o połowę mniej. W tej chwili jest pół syntetyk 10w40 i pobór oleju zanikł.
          Nie mam problemów z tym silnikiem, w mieście można latem zejść do 9L w tej chwili spalanie oscyluje w okolicach 9.8- 10,6. Dodam, ze jeżdze 5km do pracy. Jest bardzo czuły na stanie w korkach-momentalnie spalanie wzrasta nawet do 12L i nie mówię tu o wskazaniach komputera tylko rzeczywistej wartości. Trasa to przy jednostajnej jeżdzie okolice 6.5litra. Co uważam za naprawdę godne wyniki (Kombi i 1300kg)
          Dynamika jest ok, bez szału ale to nie wina motoru, czy ciężkiej budy (Kombi) tylko zbyt długich przełożeń np 2bieg ciągnie do 105km/h
          Myslę, ze jeżeli chodzi o koszty utrzymania to są naprawdę ok.

Przed zakupem zastanawiałem się tak samo jak Ty tylko 1.8T też wchodził w grę. Padło na 2.0 bo to najtańsza jednostka jeżeli chodzi o utrzymanie.
          Octa 2.0 8v kombi

Komentarz

• logan_x
            Rider
            • 2011
            • 401
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sew1981
            bo najwięcej jest 1.6 (ten odradzam ze względu na padające skrzynie i dynamikę średnią bardzo) i 1.8 t (nad tym ostatnim się nie zastanawiałeś?)
            Co do skrzyni w używanych razem z silnikiem 1.6 to czytałem na forum, że w 2001 roku zmieniono konstrukcje i nie ma już problemów z pękającymi nitami w dyferencjale.

Komentarz

• bws34
              Rider
              • 2011
              • 543

Ja się bujam 2.0AQY zagazwoanym 2,5 roku temu,w moim posaidaniu od 1,5 roku i nic odpukać nie musiałem robić z jakiś napraw nieprzewidzianych (poza mechanizmem wycieraczek z przodu,ale to większość O1 dotyczy) a tak to wszystko robione z rzeczy eksploatacyjnych.Ogólnie auto fajnie jeździ z tym silnikiem,pali to 8-10 LPG więc nic tylko jeździć Jak szukałem swojej to też brałem pod uwagę 1.8T i 1.8 ale mechanik odradził ze względu na droższe części (rozdządy itp).
              "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• zsolpyw
                Elegance
                • 2012
                • 897

Wklejam moja opinie o 2.0 z innego postu:

Mam 2.0 wiec moge sie w temacie wypowiedziec.

Oba silniki 1.6 i 2.0 sa stare a tym samym trwale, tanie i latwe w serwisie. Projektowane jeszcze przez inzynierow a nie magistrow ekologii i innych milosnikow ptaszkow i zuczkow.

Zdecydowanie lepiej jedzie 1.8T ale drozszy serwis, bardziej skompikowama konstrukcja. W przypadku remontu 8 zaworow a 20 robi roznice.

Co do turbiny, jak sie pilnuje to krzywdy nie ma, ale np. cisniesz autobahna, zatrzymujesz sie na skrzyzowaniu, silnik ci gasnie (problem z kablami, lub kobieta za kierownica ) ..... czytalem ze zgaszenie silnika po autostradzie turbince nie przebacza,

Spalanie : benz. 6,5, LPG 8,3 jazda odcinkami 20 km , miasto 10%. W trasie 2x600km z duzym obciazeniem ostatnio zjadlo 8,1 LPG

Olej: u mnie ponizej 0,2/ 1000km Motul 5w40 fullsynth.

Reasumujac: chcesz tani serwis bierz 1.6 lub 2.0 ze wskazaniem na 2.0 ze wzgl. na lepsza dynamike i barytonowy pomruk pow. 3000 obr 8)
                lub 1.8T jak nie chcesz oszczedzac i lubisz przyklejac plecy do oparcia
                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

kamel1980,dokładnie - 1.8 t najsensowniejszy jest według mnie też

Komentarz

• patrykL
                    Rider
                    • 2009
                    • 588

jesli pod lpg i do jazdy miejskiej, tzn. czeste gaszenie i odpalanie, to wedlug mnie lepszy 2,0l, brak turbo = brak problemow, niby tylko 115KM, ale nie ma tragedii, swoja droga ten silnik to takie moje ciche marzenie w o2, zamiast 1,6l, chociaz, na moje potrzeby wystarcza

Komentarz

• Tony065
                      RS
                      • 2009
                      • 2487
                      • Octavia I (1U2)
                      • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
                      ...
                      Co do turbiny, jak sie pilnuje to krzywdy nie ma, ale np. cisniesz autobahna, zatrzymujesz sie na skrzyzowaniu, silnik ci gasnie (problem z kablami, lub kobieta za kierownica ) ..... czytalem ze zgaszenie silnika po autostradzie turbince nie przebacza...
                      Mam TDI, więc co ja tam wiem o turbobenzynach :wink: ,ale gdzie na autostradzie są skrzyżowania :?:
                      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                      @ by Tune-up Gdańsk
                      TDI VP++ i jeszcze rośnie
                      Antek

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

Tony065, chodziło koledze o nie chłodzenie po jeździe tak jak w tdi :wink:

Komentarz

• zsolpyw
                          Elegance
                          • 2012
                          • 897

Zamieszczone przez Tony065
                          Zamieszczone przez zsolpyw
                          ...
                          Co do turbiny, jak sie pilnuje to krzywdy nie ma, ale np. cisniesz autobahna, zatrzymujesz sie na skrzyzowaniu, silnik ci gasnie (problem z kablami, lub kobieta za kierownica ) ..... czytalem ze zgaszenie silnika po autostradzie turbince nie przebacza...
                          Mam TDI, więc co ja tam wiem o turbobenzynach :wink: ,ale gdzie na autostradzie są skrzyżowania :?:
                          Sa bramki i stacje benzynowe
                          Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• zbigzydecki
                            Drive
                            • 2010
                            • 43

Octavia silnik 1.8 20V 125/92,olej od wymiany do wymiany zero ubytku przy 218 tys przejechanych.Do tej pory sil.bez problemu oprócz jakiś dupereli typu przetarty wężyk. I bez turbo daje radę.
                            zibi

Komentarz

Pracuję...