dziwny odgłos po zapaleniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skodovkaand
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 245

jeszcze 11 dni do spota postaram się być
  • zibio
    Classic
    • 2006
    • 6

Octawia 1 1,9TDI 90KM. Przy zimnym silniku przez jakąś sekundę po odpaleniu słychać jakiś dziwny dźwięk. Przy wyższych temperaturach nie słyszłałem go. Jestem od niedawna użytkownikiem TDI i nie wiem czy jest to normalne czy to jakieś niepokojące objawy?

zibio

Komentarz

• Purchawa
      Admin
      S_OCP Member
      • 2004
      • 8007

zibio, nikt tu raczej wrozka nie jest.

Sprobuj opisac jaki to dzwiek, oraz w przyblizeniu z ktorej czesci auta sie wydobywa.
      Wtedy mozna cos probowac prorokowac.
      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• zibio
        Classic
        • 2006
        • 6

Słychc to gdzieś z silnika. Coś jakby przeciąganie łańcucha, albo raczej jak wiertarke udarową z mechanicznym udarem, ale nie tak głośno. Pojawia się to zaraz po odpaleniu na zimnym silniku i trwa nie dłużej niż sekunde do półtorej. Odpala super, później też chodzi ładnie. Jak go kupowałem,(ok 2500 km temu ) też to usłyszałem, ale diler twierdził że to jest normalne bo to jest coś podobnego jak ssanie w benzynowym. Oczywiście zaraz po nabyciu dałem zrobić rozżąd, komputer wskazywał wszystko ok. ale wtedy były cieplejsze dni i tego nie było słychać. Może to faktycznie nic groźnego ale wolałbym to usłyszeć nie od dilera.

zibs

Komentarz

• przem1978
          Ambiente
          • 2006
          • 201

u mnie też cos takiego słychać, ale to jakby turbina startowała, nawet miły ten dźwiek...
          Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• stachoo
            Classic
            • 2006
            • 4

Posluchajcie probek dzwiekowych tutaj
            Zgrzyty, piski i stuki podczas uruchamiania zimnego silnika

moze to ten sam problem jaki mnie dotknal
            w wypowiedziach znajdziecie rozwiazanie
            Octavia I, 1.9TDI, 90KM

Komentarz

• witkow
              Classic
              • 2006
              • 16

U mnie od wczowraj pojawił się podobny problem, odkąd temp spadła poniżej 0 jak samochód jest zimny tuż po odpaleniu słychać dziwny odgłos, jakby coś przez chwilę nie miało smarowania, czy jakby trudno miało ruszyć trwa to chyba max 3 sekundy a potem ju ż normalnie pracuje silnik.
              Odgłos dziwny budzący we mnie strach, że coś jest nie tak? Poradźcie coś.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Norma i nie nalezy sie przejmowac - jak zapala to nie ma co szukac sobie problemow :diabelski_usmiech
                Spritmonitor.de

Komentarz

• przem1978
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 201

znalazłem,

przy włączonym climatronicu na AUTO uruchamia sie wentylator, chyba jego łożysko się kończy... ? po chwili jest OK, gdy sie dobrze rozkręci...

mam sie tym stresować ?
                  Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• witkow
                    Classic
                    • 2006
                    • 16

Maicroft "fajnie" że to norma, ale mimo wszystko chciałbym wiedzieć co tak hałasuje, wiesz coś więcej. MOja Octa jest bez klimy.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Jak zapale to przez chwile jest taki halas i wydaje mi sie, ze w tym momencie silnik dopasowuje kat wtrysku i potem jest juz cisza.

Jak przez 100kkm nic sie nie stalo, to nie planuje aby cos wyszlo teraz. Stare sieczkarnie mialy regulowany kat wtrysku na dzwignie i jak zapalily to dopiero byl odglos

przem1978, Jak zmniejszysz lub zwiekszysz predkosc nadmuchu to bedzie lepiej to slychac, a czy sie konczy, rok temu slyszalem ze czasem popiskuje, teraz tez czasem mu sie zdarzy i nie sadze, aby chcial sie zatrzec. Jak cos to bedzie do rozbiorki
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• DGW
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 2330

Panowie głowy nie dam sobie uciąć ale rękę...
                        Jest coś takiego jak hydrauliczne popychacze i to one hałasują w 99 przypadkach na 100
                        A czy to jest norma... Powiem tak: 30000 temu wymieniałem wszystkie choć były zużyte tylko 3 i jeśli założyłbym np. ORI to pewnie na wiosne nie musiałbym ich znów wywalać a tak, wcześniej klepały tylko 3 a po założeniu FEBI i 30tyś przelotu, klepią chyba wszystkie. Oczywiście przy uruchamianiu zimnego silnika po nocy, dopóki popychacz nie napełni się olejem, te stuki słychać
                        NFPNorth-West
                        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                        WARSZTAT www.dsize.pl
                        ->
                        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• m!
                          Classic
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 27

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                          Jest coś takiego jak hydrauliczne popychacze i to one hałasują w 99 przypadkach na 100
                          A czy to jest norma... Powiem tak: 30000 temu wymieniałem wszystkie choć były zużyte tylko 3 i jeśli założyłbym np. ORI to pewnie na wiosne nie musiałbym ich znów wywalać a tak, wcześniej klepały tylko 3 a po założeniu FEBI i 30tyś przelotu, klepią chyba wszystkie. Oczywiście przy uruchamianiu zimnego silnika po nocy, dopóki popychacz nie napełni się olejem, te stuki słychać
                          Czy to dotyczy również 1.8T? Faktycznie teraz jak się ochłodziło jak samochód postoi dwa dni to też zaraz po rozruchu słychać opisywany dźwięk ok. 1s. Ponieważ samochód jest jeszcze na gwarancji zastanawiałem się czy nie podjechać do serwisu, ale jak tam dojadę to i tak tego nie usłyszą, chyba żebym im postawił samochód na dwa dni na placu

Pozdrawiam.

Komentarz

• DGW
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 2330

m!, tak jak napisałem: głowy nie ale rękę...

sprawa dotyczy silników wyposażonych w hydrauliczne popychacze a z tego co się orientuje to u Ciebie też takie są.

Jedynie sprostowanie do mojego postu z grudnia :
                            FEBI idą na pierwszy montaż
                            ponadto febi, hans p. , ina i pewnie jeszcze inne klepane są w jednej fabryce
                            NFPNorth-West
                            2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                            WARSZTAT www.dsize.pl
                            ->
                            CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                            spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• m!
                              Classic
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 27

dobrygrzeswawa, dzięki za odpowiedź

Komentarz

Pracuję...