Zestawy xeonowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Said
    Classic
    • 2007
    • 10

Zestawy xeonowe

Witam
    Nie 4000 zł tylko 2600 zł.
    Mam założoną sekwencję Stag300 i jestem bardzo zadowolony.
    Panowie - "każda sroczka swój ogonek chwali".
    Przez 11 lat jeździłem ropniakiem, od czterech miesięcy zasuwam Pb/LPG, i jak to w życiu wszystko ma swoje plusy i minusy.
    W poprzednim samochodzie (eskort 1,8 TD) miałem przez trzy lata problemy z silnikiem, kilku fachowców nie potrafiło go doprowadzić do pełnej sprawności. Na ASO mnie po prostu nie stać. Kolega ma w tej chwili 1,9 TDI z przebiegiem 159000 km, i od kilku tygodni jeździ po warsztatach bo ma "dziury" jak dodaje gazu, i na razie tylko każą wymieniać to: N-75, kierownicę powietrza, turbinę, coś wspominają o wtryskach. Acha samochód kumpla to Passat z 2001 roku.
    Dobrze założona i dobrana sekwencja potrafi dać dużo radości-też.
    Pozdrawiam Jacek
  • axpol
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 116

Zestawy xeonowe

Witam
    Chciałbym poznac wasze opinie o zestawach xeonowych

Komentarz

Jakich zestawach ?

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

axpol, TZN???? Bo nie rozumiem, kit wkladany w miejsce w ori zarowki, cala lampa, rzezba jakas czy co :roll:

Jak kit wkladany w miejsce zarowki, to jak do auta sa ori xenony to sie wklada ori wynalazek a nie kombinuje.

Taka Toyota Rav4 nie ma nawet w opcji xenonow podobnie jak Roomster, ale ma zwykle soczewkowe lampy i tam juz od biedy cos takiego mozna wlozyc

To takie moje skromne zdanie
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Bartek_2012
          Ambiente
          • 2006
          • 208

Zastawy żarówek xenonowych do lamp zwykłych np. H7 kosztują ok. 900 zł (te "lepsze"), problem w tym że żarówki które są w tych kompletach mają ogniskową ustawianą pod odpowiedni model reflektora H1, H7 lub H4, dotyczy to też samej oprawki i w razie wymiany będziesz musiał szukać odpowiedniego typu i takiej samej temperatury (barwy)[stK] jak to która jeszcze świeci. Najczęśceij kończy się to zakupem dwóch nowych żarówek. Jak kupisz taki zestaw to musisz się liczyć z przeróbką instalacji elektrycznej. To dodatkowe koszty no i niezłe główkowanie. Jak już wszystko zrobisz i będzie działać to albo nie przejdzie najbliższego przeglądu rejestracyjnego, albo jakiś łepski policjant (a ostatnio takich nie brakuje) zabierze Ci dowodzik za nie homologowane światła mijania + odpowiedni mandacik i opłata za odholowanie pojazdu. Lepiej dodać trochę grosza i kupić oryginalne lampy i przerobić silniki poziomowania. Poza tym w oryginałach jest soczewka która przy żarówkach xenonowych lepiej się sprawdza - nie oślepia.
          BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
          JEST: Volvo S80 II D5
          JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• karmel
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1363

a jak z temperatura???
            Zamieszczone przez Maicroft
            Taka Toyota Rav4 nie ma nawet w opcji xenonow podobnie jak Roomster, ale ma zwykle soczewkowe lampy i tam juz od biedy cos takiego mozna wlozyc
            w roomster sa ksenony w opcji
            TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• -Piotr-
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1018
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez karmel
              w roomster sa ksenony w opcji
              w typowych ofertach ich nie spotkałem.
              O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
              KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
              O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Bartek_2012
                Ambiente
                • 2006
                • 208

Jeżeli chodzi o temperaturę jaką dają same żarówki [stC] jest ona znacznie mniejsza od np H7, więc żaden klosz się nie wypali. Podobnie z poborem mocy [W] Przy rozruchu jest potrzebne ok 50 W potem, jak zabłyśnie, pobór mocy jest na poziomie 35 W.
                BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
                JEST: Volvo S80 II D5
                JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• karmel
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1363

ciekawa alternatywa ale wole orgi ksenony załozyć przynajmniej wiem jak to działa i jak wyglada
                  TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

karmel, Ja tez nie widze, chocbym nie wiem jak tego szukal w opcjach roomstera. Swiatla doswietlajace pobacze przy skrecie kierownica to nie xenon

Bartek_2012, Te lepsze widziale, ze wystarczylo wtyczke instalacji auta wpiac do kabla od tego zestawu i przyczepic przetwornice. Nic wiecej. Regulacja manualna, odbywa sie tak jak w przypadku zwyklej zarowki.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• TDi-2002
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 108

rzeczywiście.... running lights i nic więcej....

Komentarz

• przem1978
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 201

moze przy okazji tematu ktos mi podpowie, czy moge trochę podnieść xenony,

oczywiście bez regulacji całego reflektora, ponieważ długie (drogowe) mam OK, a mijania (xenony) trochę za blisko mi ucinają widoczność... w serwisie powiedzieli, ze jak mi podniosa reflektor to długie będą walic po drzewach...
                        Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

Owszem, jest możliwość.

Mi swego czasu ASO Chełm to robiło... Przy okazji zmienili jakieś inne parametry światła tak aby nie było niedoświetlonego "trójkąta" przed maską...

Troche im to czasu zajeło... ale jakos zrobili.

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

bezduszny, nie ma możliwości bo soczewka porusza sie z całym lustrem a to że ucina zasięg to jest normalne xenon tak ma można podnieść wyżej i uwież długie nie będą walić po drzewach

Komentarz

djczas, nie wiem jak innych... ale mnie troche przerażała jazda z przedkościa około powyżej 100km/h kiedy mam pieknie oświetlkone pobocze..a środka drogi nie widzę.

Z tak oświetlona drogą... xenony były jak dla mnie gorsze niż zestaw lamp H1 (drogowe) + H7 (mijania) w Scenic'u.

Nie wiem jak to zrobili.. ale udało im sie to za którymś tam razem....

Komentarz

• przem1978
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 201

Zamieszczone przez djczas
                                bezduszny, nie ma możliwości bo soczewka porusza sie z całym lustrem a to że ucina zasięg to jest normalne xenon tak ma można podnieść wyżej i uwież długie nie będą walić po drzewach
                                gosciu w serwisie przy mnie podnosił, ale na sprzęcie jego wyszło, że wali po drzewach, musiałem uwierzyć w to...

a tak na marginesie, dlaczego nie ma ręcznej elektrycznej regulacji xenonów...?

Komentarz

Nie chodzi aby podnieść całe lampy....

Coś dłubali przy geometrii lampy xenonowej. Dokładnie nie wiem co... ale można się przecież dowiedzieć

Komentarz

• przem1978
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 201

Zamieszczone przez bezduszny
                                    djczas, nie wiem jak innych... ale mnie troche przerażała jazda z przedkościa około powyżej 100km/h kiedy mam pieknie oświetlkone pobocze..a środka drogi nie widzę.

Z tak oświetlona drogą... xenony były jak dla mnie gorsze niż zestaw lamp H1 (drogowe) + H7 (mijania) w Scenic'u.

Nie wiem jak to zrobili.. ale udało im sie to za którymś tam razem....
                                    zgadzam sie z Tobą, bo mam bardzo duży problem podczas jazdy obwodnicą trójmiejską i przy przekroczeniu 150 km/h mam za małą widoczność, a długie nie wchodza w grę... ;(

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

przem1978, ponieważ światło powstaje za pomocą łuku elektrycznego jak przy spawaniu i oślepiją bardzo mocno i dlatego zamontowano układ samo poziomowania podobno taki jest wymóg unijny ponieważ zdarzyło sie kilka poważnych wypadków z powodu oślepienia bo pierwsze xenonynie miały ani samopoziomowania ani spryskiwaczy tak słyszałem i nie wiem dokońca czy tak było i czy czegoś nie pokręciłem

co do zasięgu xenonów mam u siebie i długie nie walą po drzewach jak je włączam i są one podniesione

Komentarz

djczas, ale chyba mówimy o czymś innym.

Mi nie podniesiono zasięgu lamp xenonowych a zmieniono geometrię ich świecenia.
                                        Oświetlały po tych "modach" nie pobocze.. a środek drogi i część pobocza.

Układ poziomowania był nietknięty.

Komentarz

• przem1978
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 201

czy ten układ poziomowania ma cos wspólnego z tzw. żyroskopami... ?

Komentarz

Nim steruje komputer na podstawie czujników zamocowanych na zawieszeniu (chyba na amorkach) samochodu.

Dla tego nie bierze on pod uagę krzywizny pod jaką stoi samochód (pod górkę) a tylko poziom z zawieszenia i jego obciążenia.

Komentarz

• przem1978
                                              Ambiente
                                              • 2006
                                              • 201

no własnie, bo słyszałem o problemach, które były spowodowane najwidoczniej błędnym odczytem z poziomu zawieszenia... i xenony nie podnosiły sie tyle ile powinny, ale u mnie to jest raczej ta geometria o której pisałeś powyżej... przycisnę serwis...

Komentarz

• djczas
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 9612

bezduszny, chyba tak ale umnie kręcili śrubkami w reflektorze wiem że jedna to jest na boki a druga góra dół czy cos takiego ale nie jestem pewien

[ Dodano: Sob 25 Lis, 06 21:42 ]
                                                bezduszny, z wachaczy

Komentarz

• przem1978
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 201

i dlatego mam zamiar pobawić sie na razie śrubkami, które już dzisiaj sie do mnie uśmiechały, ale bałem sie je ruszać... ;-) jutro będe bardziej odważny...

Komentarz

Pracuję...