z tymże automapa XL nie miesci sie na standardowych 64MB wbudowanej pamieci, wiec dolicz jeszcze karte. Chyba ze wystarcza Ci wybrane plany miast + Polski i nie musisz miec calosci.
Przechowywanie opon
Zwiń
X
-
Przechowywanie opon
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
z tego co wiem to w wulkanizacjach w magazynach maja temperature powyzej zera
w miejscu skladowania
ale chyba nie przeszkadza oponom temperatura ponizej zera wszak ludzie jezdza na letnich caly rokSZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców
Komentarz
-
-
Byłe...:
Skoda S100L, rok produkcji: 1974
Skoda 120L, rok produkcji: 1988
Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005
Jest
Octavia 2, rok produkcji 2010
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rendihttp://www.opony.com.pl/encyklopedia/encyklopedia.asp?ID=425&name=ID
tutaj jest dokładnie opisane jak pzrechowywac na felgacj lub same opony
No to wszystko wiem, wielkie dzięki!Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Podsumowując: opony bez felg przechowuje się w pozycji pionowej, najlepiej w temperaturze pokojowej, obrót opon co 4 tygodnie.
opony bez felg poziomo jedna na drugiej (i nie trzeba ich obracać) i jajo sie nie bedzie z nich robić - a może tylko zimówki sie tak przechowuje nie wiem
napompowane opony z felgami pionowo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BonusPodsumowując: opony bez felg przechowuje się w pozycji pionowej, najlepiej w temperaturze pokojowej, obrót opon co 4 tygodnie.
opony bez felg poziomo jedna na drugiej (i nie trzeba ich obracać) i jajo sie nie bedzie z nich robić - a może tylko zimówki sie tak przechowuje nie wiem
napompowane opony z felgami pionowoLeon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
to było ze dwa lata temu w któryms numerze tygodnika "Auto Świat" ale nie mam pojęcia w którym
[ Dodano: Sob 26 Lis, 05 22:29 ]
ale tak teraz patrze na stronie autoswiatu" i sie okazuje:
"Ogumienie (...) należy zabezpieczyć przed (...) działaniem tlenu, ozonu, światła, ciepła, rozpuszczalników, olejów, smarów, paliw i kwasów. Trzeba je również przechowywać tak, aby nie były narażone na deformację. Opony (...) Michelin można magazynować (...) bez większej utraty ich właściwości pod warunkiem, że są przechowywane bez dostępu światła w temp. od -5° do + 25°C. Zaleca się, aby kompletne koła składować w pozycji leżącej lub zawieszone na ścianie na hakach, z ciśnieniem powietrza podwyższonym o 0,4 bara."
wszystko mi sie pokręciło nie mam racji racji
"kompletne koła składować w pozycji leżącej" chyba nie więcje niz dwa na kupie
Komentarz
-
-
aciu, ja zawsze myję je szamponem samochodowym w środku i na zewnątrze -alumy jak i stalówki. Leżą one na kupce ale zamieniam je czasem np ta co była na dole teraz idzie na górę aby nie zrobiły się odkształcenia. Zakonserwować? Proponuję takie czernidło do opon PzdrByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Opony przechowujemy wg wskazowek zawartych na stronach interentowych producentow opon i sprzedawcow opon. W skrocie:
1) opony bez felg pionowo i co jakis czas obrocic o 90', zeby sie jajka nie zrobily
2) opony z felgami na plaska
Miejsce skladowania, zeby nie mialo dostepu swiatla bo guma niszczeje jak na nia slonce swieci.
A umyc i zakonserwowac, no to chyba logiczne, chyba ze ktos wklada do szafy swoje zimowe buty takie po wiosennym blotku :twisted:
Komentarz
-
-
mam dużo wątpliwości: jedni pisza że z felgami trzeba na poziomo a nie w pionie (aby opona nie była obciążona z jednej strony) jeszcze inni piszą że z felga tylko zawieszonae na haku na feldze a ja na razie mam postawine w pionie w ciemnym garażu a felgi posmarowane smarem ale chyba zmienie sobie na poziome po dwie na kupie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bonusmam dużo wątpliwości: jedni pisza że z felgami trzeba na poziomo a nie w pionie (aby opona nie była obciążona z jednej strony) jeszcze inni piszą że z felga tylko zawieszonae na haku na feldze a ja na razie mam postawine w pionie w ciemnym garażu a felgi posmarowane smarem ale chyba zmienie sobie na poziome po dwie na kupie
ja przechowuje od lat na stercie, czasem je przekladam (i same opony i kola) i nic sie nigdy nie zdarzylo ciekawegosaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
jak masz zaufanego wulkanizatora to warto skorzystac z opcji przechowywania opon, korzystalem z tego przy poprzednim aucie kiedy mialem jeden komplet felg i dwa opon.
Zdaje sie przechowanie za sezon kosztowalo jakies 20zl, a przy okazji nie musialem sie brudzic z wozeniem opon (ledwo sie miescily ;-))
Czesto to takie przechowywanie niewiele kosztuje bo wulkanizatorom to na reke bo maja wieksza pewnosc ze znowu skasuja na zime/wiosne za zalozenie. Oczywiscie czesc ludzi twierdzi ze potem te opony sie podmienia, ale wydaje mi sie ze marginalne zjawisko i w pewnym warsztacie nie ma sie co obawiac zostawic swoje opony.:: O1 AXR Kombi
Komentarz
-
-
ja swoje mam na felgach i sa powieszone na sciane (nie dotykaja jej)
i sobie spokojnie lato tam przeczekuja
co do konserwowania, to az glupio sie przyznac ale nigdy tego nie robilem :|
ale naprawie sie i jutro wyciagam karchera i wymyje felgi i oponki
PS czy jak macie opony na felgach to czy spuszczacie troche powietrza z nich
jak tak to do ilu atmosfer???
pzdr
Komentarz
-
Komentarz