Zamieszczone przez alfee
Octavia II
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
tak bardzo szybciej :lol: po co Ci po ESP jak nie widzisz gdzie jedziesz :?: :roll:Zamieszczone przez lonerrbierz elegance takie moje skromne zdanie :szeroki_usmiech , a xenony sobie kupisz za pol roku
, nie wiem czy to prawda i na polskich dziurawych drogach xenony sie przepalaja szybciej ;|. Natomiast zamiast xenonow wolalbym wziasc ESP, przedewszystkim bezpieczenstwo. PozdroTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Re: Octavia II
Ja brałbym Ambiente z xenonami, a jezeli nie zamierzasz pozniej rzezbic z 17tkami to tez na fabrycznych 16 calowych aluskach - auto nabiera wygladuZamieszczone przez stysiekWitam
Właśnie się zdecydowałem
na Octavie II 1.9TDI
i teraz problem czy brać ambiente z xenonami i felgami 16
czy elegance bez xenonów i felgami w standardzie.
Normalnie nie wiem co zrobił
chyba xenony warte są pewnych wyrzeczeń.
Pozdrawiam
StysieK
k
Co do xenonow, to jest zupelnie inny komfort jazdy... takie dzien a noc
:zlosnik:
Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
eeeee... nie bardzo wiem jakich wyrzeczen :roll: pomijajac juz to ze mialem Octavie bez xenonow, pozniej zalozylem do niej xenony i pozwole sobie miec na ten temat SWOJE ZDANIE :!: dziekuje za uwage :P :szeroki_usmiechZamieszczone przez PerfeeNie demonizowałbym xenonów. Bez przesady - nie są warte takich wyrzeczeń. Ja wybrałbym ELEGANCE. :wink:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWeeeee... nie bardzo wiem jakich wyrzeczen :roll: pomijajac juz to ze mialem Octavie bez xenonow, pozniej zalozylem do niej xenony i pozwole sobie miec na ten temat SWOJE ZDANIE :!: dziekuje za uwage :P :szeroki_usmiechZamieszczone przez PerfeeNie demonizowałbym xenonów. Bez przesady - nie są warte takich wyrzeczeń. Ja wybrałbym ELEGANCE. :wink:
pfff :P zwykle tez świecą i widać gdzie sie jedzie, narazie jeszcze mi sie nie zrobiło ciemno przed oczami
, a chyba większą ilość km przejechałes w dzień ;/, chyba ze nocny łowca jestes 
nie napisałem ze sa zbędne, ale można dokupić pozniej, a jeździć troszke na normalnych jak juz sie chce bardzo xenony.
Powiedz mi MisiekWWW, jak to jest z tymi zarówkami nie przepalaja sie jak sie jezdzi po dziurach :| bo nad xenonami tez sie dlugo juz rozwodze ale nie sa niezbędne bo normalne światła też świeca
Komentarz
-
-
takie są róznice:
-kurtyny
-aktywne zaglowki
-czujnik parkowania przód
-climatronic
-tempomat
-przyciemniona przednia szyba
-siatka i haki w bagazniku
-podswietlenie przestrzeni wokół drzwi w lusterkach
-+4 glosniki
-fabryczne radio
-maxi dot
-seryjnie alu 16
-pakiet skórzany + skórzana kierownica
niestety sam musisz sobie odpowiedziec, czy warto to zamienic na xenony, ja z róznych powodów wybrałbym elegance'a, ale od razu bez bicia przyznaje, ze sam zapomniałem zamówić xenony
ops: :lol: i musze teraz jakos z tym życ :szeroki_usmiech
ale na 100% nie bede dokładał - jeżdze po omacku
[ Dodano: Pią 19 Sty, 07 21:39 ]
zresztą Grześ juz dawno stwierdził, ze mam swiatla jak w trabancie :szeroki_usmiech
[ Dodano: Pią 19 Sty, 07 21:42 ]
i jeszcze mam taką złotą myśl - jak dotychczas nie miales xenonów to na luzie wytrzymasz
gorsza jest przesiadka w drugą stronę...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
nie jestem nocnym łowcą, ale po założeniu xenonow jazda noca jest dla mnie duzo mniej nieprzyjemna :idea: nie przepadam za jezdzeniem noca, ale na xenonach jakos łatwiej to znoszeZamieszczone przez lonerrpfff :P zwykle tez świecą i widać gdzie sie jedzie, narazie jeszcze mi sie nie zrobiło ciemno przed oczami
, a chyba większą ilość km przejechałes w dzień ;/, chyba ze nocny łowca jestes 
co wyscie sie czepili tak tego "elegance" :?: :shock: co on takiego ma czego nie ma ambiente a co naprawde jest niezbedne do zycia :?: :?: :?: powtarzam niezbedne a nie bedace spelnieniem jakis Waszych fanaberii :?: :roll:
Zeby daleko nie szukac to jesli chodzi o dodatkowe wyposazenie mam u siebie:
- elektryczne szyby z tylu, z ktorych nie korzystam
- funkcje follow me home ktora uruchomilem raz zeby zobaczyc jak dziala
- schowek na okulary w ktorym nie mieszcza mi sie okulary
- uchwyt na napoje w ktorym jedynym napojem ktory sie daje umiescic i sie trzyma jest puszka 0.33 i zadna inna
- tzw "pakiet skorzany" z ktorego ostala mi sie dzwignia hamulca recznego, bo galke wymienilem na ladniejsza od SuperBa, a kolo sterowe ktore ktos przez pomylke nazwal kierownica a ktore nie dosc ze bylo cienkie to jeszcze skora ktora podobno bylo obszyte przypominala naciagniety kondom zastapilem kierownica od RSa
przy takiej doplacie jaka jest w Skodzie za xenony fabrycznie, IMHO nie oplaca sie dokladac ich pozniej ryzykujac utrata gwarancji jesli serwis bedzie w zlym humorze albo utrate dowodu rejestracyjnego jak policjant bedzie w zlym humorze :idea:Zamieszczone przez lonerrnie napisałem ze sa zbędne, ale można dokupić pozniej, a jeździć troszke na normalnych jak juz sie chce bardzo xenony.
sam jestes "WWW"Zamieszczone przez lonerrPowiedz mi MisiekWWW
nie wiem kto Ci naopowiadał takich bajek :roll: nie bardzo rozumiem powodu dla ktorego zarowki w xenonach mialyby sie przepalac od jazdy po dziurach :roll: jezdze 2 lata na xenonie, caly czas na utwardzonym (coraz bardziej) zawieszeniu i na oponach o niskim profilu i jakos dziwnym trafem zadna zarowka mi sie nieprzepalila :PZamieszczone przez lonerrjak to jest z tymi zarówkami nie przepalaja sie jak sie jezdzi po dziurach :| bo nad xenonami tez sie dlugo juz rozwodze ale nie sa niezbędne bo normalne światła też
świeca
druga sprawa... nawet jeśli sie przepali to co :?: swiat sie zawali :?: :roll: na allegro mozna kupic zarowki xenonowe Phillipsa za ~65zł sztuka - to jakis kataklizm :?: :shock:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
z dodatków takie rzeczy jak tempomat, siatka i haki, faryczne radio - pewnie wytargujesz. dokładanie xenonów to jednak parę kzł na lampy, czujniki poziomowania i rzeźbienie. Ale climatronic to jednak wygoda nawet pojedynczy. Jak dużo jeździsz w nocy to obstawiałbym xenony, jak w dzień - cóż lata (a nawet zimy) ostatnio upalne jakieś.....
ops:
Komentarz
-
-
A elegance z xenonami to juz nie mozna kupic co?Wole dopłacic i miec to co chce niz później jeździć i "żałować".A z pewnoscią jezeli sie zdecydujesz na którykolwiek z tych wariantów tak będzie.Nie ma co oszczedzac,w koncu nie kupujesz wozu na tydzien tylko pare lat.A z xenonami i pożądnym wypasem łatwiej bedzie przy odsprzedaży.Jaro
Komentarz
-
-
nie demonizowałbym korzyści wynikających z climatronica, zwłaszcza, ze w O2 jest polautomat a nie klima reczna :idea: jesli mialbym juz doplacac do climatronica to tylko dwustrefowego zeby rozwiazac wieczny konflikt ze mi jest za cieplo a Dusi za zimno :lol:Zamieszczone przez rezonz dodatków takie rzeczy jak tempomat, siatka i haki, faryczne radio - pewnie wytargujesz. dokładanie xenonów to jednak parę kzł na lampy, czujniki poziomowania i rzeźbienie. Ale climatronic to jednak wygoda nawet pojedynczy. Jak dużo jeździsz w nocy to obstawiałbym xenony, jak w dzień - cóż lata (a nawet zimy) ostatnio upalne jakieś.....
ops:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Ale Ty sie denerwujesz OMG :P, ja za zarowke zapłacilem 24 zł i dalej widze droge, z tym przepalaniem to musiałem sie upewnić bo znajomy mowił ze jak przyjechal do PL to 4 sztuki spalil ;/, może to wina gów... Peugota, nie znam się ;].
za WWW przepraszam
-kurtyny
-aktywne zaglowki
-climatronic
-+4 glosniki
-fabryczne radio
-maxi dot
-seryjnie alu 16
takie dodatki, ale kwesta gustu
a z wymiana Xenonow ty odrazu zabierać dowód byś chciał :P, może Skoda zrobi promocje i beda za 3 tys
to sobie chopak zamontuje
.
MisiekWAW - climatronic jest dwustrefowy
przynajmniej ja taki mam i sie zwie climatronic
wiec nie ma problemow z zasiadającą Dusia :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
w swoim ambiente nie mam tylko Follow me (ale tego bardzo rzadko używam w drugim samochodzie), kierownicę obszyłem niedaleko Katowic, na schowek okularowy nie narzekam - ale oprawki druciane, bo rowerowych nijak się tak nie wepchnie.Zamieszczone przez MisiekWAWelektryczne szyby z tylu, z ktorych nie korzystam
- funkcje follow me home ktora uruchomilem raz zeby zobaczyc jak dziala
- schowek na okulary w ktorym nie mieszcza mi sie okulary
- uchwyt na napoje w ktorym jedynym napojem ktory sie daje umiescic i sie trzyma jest puszka 0.33 i zadna inna
- tzw "pakiet skorzany" z ktorego ostala mi sie dzwignia hamulca recznego, bo galke wymienilem na ladniejsza od SuperBa, a kolo sterowe ktore ktos przez pomylke nazwal kierownica a ktore nie dosc ze bylo cienkie to jeszcze skora ktora podobno bylo obszyte przypominala naciagniety kondom zastapilem kierownica od RSa
Komentarz
-
-
nic (no moze kurtyny sa naprawde istotne), ale, czyż samochód dla takich dużych chłopców jak my, nie ma być fajną zabawką i spełnieniem jakichs tam fanaberii?Zamieszczone przez MisiekWAWco wyscie sie czepili tak tego "elegance" :?: :shock: co on takiego ma czego nie ma ambiente a co naprawde jest niezbedne do zycia :?: :?: :?: powtarzam niezbedne a nie bedace spelnieniem jakis Waszych fanaberii :?: :roll:
nie mów mi, że tego nie rozumiesz
a to, że xenony są zarazem i bajerem i baaardzo przydatną rzecza, a w dodatku w skodzie kosztują chyba stosunkowo niewiele, to chyba oczywiste, nieprawdaż?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
kurtyny i aktywne zagłówki - oby sie nigdy nie przydały, jeśli auto by miało seryjnie to OK, ale gdybym miał za to doplacac to :roll:Zamieszczone przez lonerr-kurtyny
-aktywne zaglowki
-climatronic
-+4 glosniki
-fabryczne radio
-maxi dot
-seryjnie alu 16
takie dodatki, ale kwesta gustu
czujniki parkowania z przodu poprostu ROTFL, moze w ogole system parkowania, ktory zalatwi cale myslenie za kierowce :lol: :lol: :lol:
climatronic przy seryjnym polautomatycznym climaticu to imho bez sens
podswietlenie przestrzeni wokol drzwi w lusterkach... :lol: pewnie fajny jak sie na lale jedzie :szeroki_usmiech
+4 glosniki i fabryczne radio :roll: ja mam 4 glosniki i jakos zyje :roll: w subaru mam z tylu dodatkowe 4 glosniki i 4 w Octavii vs 8 w subaru wybieram zdecydowanie Octavie... ale dlatego ze naglosnieine nie jest seryjne, fabryczne radio daje zludne poczucie swietego spokoju, ale specjalisci od CA nie wypowiadaja sie o nim jakos specjalnie dobrze
no maxi dot to faktycznie fajny bajer
k ale nic poza tym :roll:
seryjne felgi zdaje sie klega chcial dokupic
o seryjnym pakiecie skorzanym na podstawie O1 juz sie wypowiedzialem
ale one wlasnie tyle kosztuja do nowego auta :roll:Zamieszczone przez lonerra z wymiana Xenonow ty odrazu zabierać dowód byś chciał :P, może Skoda zrobi promocje i beda za 3 tys
to sobie chopak zamontuje
.
[ Dodano: Pią 19 Sty, 07 22:14 ]
oczywiscie ze oczywiste, ale wlasnie dlatego, ze jako fabryczna opcja kosztuja ~3000 to w zasadzie nie ma sie nad czym zastanawiac :szeroki_usmiechZamieszczone przez szkodanic (no moze kurtyny sa naprawde istotne), ale, czyż samochód dla takich dużych chłopców jak my, nie ma być fajną zabawką i spełnieniem jakichs tam fanaberii?Zamieszczone przez MisiekWAWco wyscie sie czepili tak tego "elegance" :?: :shock: co on takiego ma czego nie ma ambiente a co naprawde jest niezbedne do zycia :?: :?: :?: powtarzam niezbedne a nie bedace spelnieniem jakis Waszych fanaberii :?: :roll:
nie mów mi, że tego nie rozumiesz
a to, że xenony są zarazem i bajerem i baaardzo przydatną rzecza, a w dodatku w skodzie kosztują chyba stosunkowo niewiele, to chyba oczywiste, nieprawdaż?
IMHO i cala sprawa sie o to IMHO rozbija :wink: xenony sa duzo potrzebniejsza opcja niz zamiana climatica na climatronica :roll:
jezeli mam rozpatrywac 105 konna krowe w kategorii zabawki to ja odpadam
ops: mam inne wyobrazenie zabawki :wink:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
o właśnie :wink:Zamieszczone przez lonerrOgólnie każdy ma swoje wobrażenia i potrzeby
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Czesc,
de gustibus non disputandum est - jak mawiali Rzymianie - o gustach sie nie dyskutuje,
ale skoro pytasz, i kilka osob wyrazilo swoje zdanie (wychodzi na to ze wiekszosc jednak wolalaby wersje elegance zamiast xenonow...), to i ja dorzuce swoja cegielke :-)
Szczerze mowiac dla mnie nie byloby dylematu, bo wolalbym elegance :-)
Dlaczego? Coz dotychczas jakos bez xenonow sobie radzilem, podobnie jak chyba 95 % kierowcow w Polsce, natomiast bardzo mi sie podoba wykonczenie wersji elegance i to dodatkowe wyposazenie - ktorego bez doplaty/wytargowania nie ma wersja amb.
Najlepiej byloby zebys sobie obejrzal na zywo obie wersje - ponoc experyment jest krolowa metod - jak nie bedzie w salonie, to moze na jakims spocie, albo jakis kolega forumowicz przedstawi "zady i walety" konkretnego interesujacego Cie egzemplarza na zywo.
Co do alufelg to spokojnie mozna je potem dokupic...
Reasumujac - moj glos traktuj jako zachete do elegance - aczkolwiek cokolwiek kupisz - kup tak zebys byl zadowolony - Twoje pieniadze - wiec Twoja zabawa :-)
Milego kupowania :-)
Komentarz
-
-
Elegance powinna mieć Xenony w standardzie... W końcu 3kPLN przy ponad 90kPLN za 1.9TDI kombi to pryszcz... Wtedy to auto byłoby w zasadzie (niemal, bo jeszcze brak ESP) kompletne... A tak ze swojego doświadczenia. Gdy sprzedawałem O2 było niemało osób, które właśnie o ESP i Xenony pytały. Może to też warto wziąć pod uwagę
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Generalnie jednego nie rozumie. Xenon jest w dodatku, wchodzisz do salonu i mowisz, ze bierzesz to i to, ale xenon ma byc za free, za 3-6tyg jezdzisz autem.
Brac Elegance i po sprawie. Na dodatkach mozna wiecej wynegocjowac, niz na golej wersji.
A czy potrzebny Ci 2.0TDI, sadze ze 1.9TDI w zupelnosci wystarczy.
Jaka jest roznica w OII z i bez xenonow - tak jakbym jechal na postojowkach, albo swiatlach mijania H4.
Czy zarowki sie psuja, jeszcze mnie to nie spotkalo. Moze 4 lata to malo, w OI zarowka kosztuje cos kolo 80zl, a ile kosztuje komplet hiper zarowek, ktore padaja co 6 miesiecy
W OII sa drozsze, ale i zwykle hiper zarowki tez sa drozsze
Komentarz
-
-
Misiek, no jak rany, no masz inne wyobrażenie zabawki, jasne, tylko co z tego wynika :?:Zamieszczone przez MisiekWAWjezeli mam rozpatrywac 105 konna krowe w kategorii zabawki to ja odpadam
ops: mam inne wyobrazenie zabawki :wink:
przecież nie każdy musi mieć impreze, nie każdy może i nie każdy chce :roll:
kazdy ma takie zabawki na jakie go stać i jakie ma ich wyobrażenie właśnie, a to juz zależy od wielu czynników, musisz zrozumieć, że nie każy kupuje samochody, żeby je dłubać, ścigać się, jeździć po torach i co tam jeszcze.
dla mnie czyjeś inne wyobrażenie czegokolwiek, nie wnosi absolutnie nic
dlatego napisałem, że pytajacy, tak na prawde musi sam zadecydować.
w ogóle dyskutowanie z czyimś zdaniem jest IMHO zupełnie pozbawione sensu
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Nie wiem czy dobrze wywnioskowałem ale opcję Elegance zamiast ksenonów polecają tylko osoby które ich nie mają w swoim aucie (nie wiem tylko jak jest z kolegą Perfee) :twisted:
W moim następnym aucie na 100% bedą zamontowane ksenony - o ile kiedyś mogłem jeździć nawet w nocy na postojowych to ostatnio mam coraz duże problemy z jazdą po ciemku
Komentarz
-
Komentarz