Octavia II

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kjedi
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 282

Octavia II

Zamieszczone przez alfee
    Ceny jeszcze nie znam. Ale podejrzewam, że mnie powali. :P
    Nowy kosztuje około 150zł :shock:
  • stysiek
    Rider
    • 2007
    • 537

Octavia II

Witam

Właśnie się zdecydowałem
    na Octavie II 1.9TDI

i teraz problem czy brać ambiente z xenonami i felgami 16
    czy elegance bez xenonów i felgami w standardzie.

Normalnie nie wiem co zrobił

chyba xenony warte są pewnych wyrzeczeń.

Pozdrawiam
    StysieK

Komentarz

• lonerr
      Rider
      • 2006
      • 402

bierz elegance takie moje skromne zdanie :szeroki_usmiech , a xenony sobie kupisz za pol roku , nie wiem czy to prawda i na polskich dziurawych drogach xenony sie przepalaja szybciej ;|. Natomiast zamiast xenonow wolalbym wziasc ESP, przedewszystkim bezpieczenstwo. Pozdro
      Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
      Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

Zamieszczone przez lonerr
        bierz elegance takie moje skromne zdanie :szeroki_usmiech , a xenony sobie kupisz za pol roku , nie wiem czy to prawda i na polskich dziurawych drogach xenony sie przepalaja szybciej ;|. Natomiast zamiast xenonow wolalbym wziasc ESP, przedewszystkim bezpieczenstwo. Pozdro
        tak bardzo szybciej :lol: po co Ci po ESP jak nie widzisz gdzie jedziesz :?: :roll:
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

Re: Octavia II

Zamieszczone przez stysiek
          Witam

Właśnie się zdecydowałem
          na Octavie II 1.9TDI

i teraz problem czy brać ambiente z xenonami i felgami 16
          czy elegance bez xenonów i felgami w standardzie.

Normalnie nie wiem co zrobił

chyba xenony warte są pewnych wyrzeczeń.

Pozdrawiam
          StysieK
          Ja brałbym Ambiente z xenonami, a jezeli nie zamierzasz pozniej rzezbic z 17tkami to tez na fabrycznych 16 calowych aluskach - auto nabiera wygladu k

Co do xenonow, to jest zupelnie inny komfort jazdy... takie dzien a noc :zlosnik:
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• Perfee
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2005
            • 179

Nie demonizowałbym xenonów. Bez przesady - nie są warte takich wyrzeczeń. Ja wybrałbym ELEGANCE. :wink:
            Perfee
            149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

Zamieszczone przez Perfee
              Nie demonizowałbym xenonów. Bez przesady - nie są warte takich wyrzeczeń. Ja wybrałbym ELEGANCE. :wink:
              eeeee... nie bardzo wiem jakich wyrzeczen :roll: pomijajac juz to ze mialem Octavie bez xenonow, pozniej zalozylem do niej xenony i pozwole sobie miec na ten temat SWOJE ZDANIE :!: dziekuje za uwage :P :szeroki_usmiech
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

• lonerr
                Rider
                • 2006
                • 402

Zamieszczone przez MisiekWAW
                Zamieszczone przez Perfee
                eeeee... nie bardzo wiem jakich wyrzeczen :roll: pomijajac juz to ze mialem Octavie bez xenonow, pozniej zalozylem do niej xenony i pozwole sobie miec na ten temat SWOJE ZDANIE :!: dziekuje za uwage :P :szeroki_usmiech

pfff :P zwykle tez świecą i widać gdzie sie jedzie, narazie jeszcze mi sie nie zrobiło ciemno przed oczami , a chyba większą ilość km przejechałes w dzień ;/, chyba ze nocny łowca jestes

nie napisałem ze sa zbędne, ale można dokupić pozniej, a jeździć troszke na normalnych jak juz sie chce bardzo xenony.

Powiedz mi MisiekWWW, jak to jest z tymi zarówkami nie przepalaja sie jak sie jezdzi po dziurach :| bo nad xenonami tez sie dlugo juz rozwodze ale nie sa niezbędne bo normalne światła też świeca

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

takie są róznice:

-kurtyny
                  -aktywne zaglowki
                  -czujnik parkowania przód
                  -climatronic
                  -tempomat
                  -przyciemniona przednia szyba
                  -siatka i haki w bagazniku
                  -podswietlenie przestrzeni wokół drzwi w lusterkach
                  -+4 glosniki
                  -fabryczne radio
                  -maxi dot
                  -seryjnie alu 16
                  -pakiet skórzany + skórzana kierownica

niestety sam musisz sobie odpowiedziec, czy warto to zamienic na xenony, ja z róznych powodów wybrałbym elegance'a, ale od razu bez bicia przyznaje, ze sam zapomniałem zamówić xenony ops: :lol: i musze teraz jakos z tym życ :szeroki_usmiech
                  ale na 100% nie bede dokładał - jeżdze po omacku

[ Dodano: Pią 19 Sty, 07 21:39 ]
                  zresztą Grześ juz dawno stwierdził, ze mam swiatla jak w trabancie :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pią 19 Sty, 07 21:42 ]
                  i jeszcze mam taką złotą myśl - jak dotychczas nie miales xenonów to na luzie wytrzymasz
                  gorsza jest przesiadka w drugą stronę...
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

pfff :P zwykle tez świecą i widać gdzie sie jedzie, narazie jeszcze mi sie nie zrobiło ciemno przed oczami , a chyba większą ilość km przejechałes w dzień ;/, chyba ze nocny łowca jestes
                    nie jestem nocnym łowcą, ale po założeniu xenonow jazda noca jest dla mnie duzo mniej nieprzyjemna :idea: nie przepadam za jezdzeniem noca, ale na xenonach jakos łatwiej to znosze

co wyscie sie czepili tak tego "elegance" :?: :shock: co on takiego ma czego nie ma ambiente a co naprawde jest niezbedne do zycia :?: :?: :?: powtarzam niezbedne a nie bedace spelnieniem jakis Waszych fanaberii :?: :roll:

Zeby daleko nie szukac to jesli chodzi o dodatkowe wyposazenie mam u siebie:
                    - elektryczne szyby z tylu, z ktorych nie korzystam
                    - funkcje follow me home ktora uruchomilem raz zeby zobaczyc jak dziala
                    - schowek na okulary w ktorym nie mieszcza mi sie okulary
                    - uchwyt na napoje w ktorym jedynym napojem ktory sie daje umiescic i sie trzyma jest puszka 0.33 i zadna inna
                    - tzw "pakiet skorzany" z ktorego ostala mi sie dzwignia hamulca recznego, bo galke wymienilem na ladniejsza od SuperBa, a kolo sterowe ktore ktos przez pomylke nazwal kierownica a ktore nie dosc ze bylo cienkie to jeszcze skora ktora podobno bylo obszyte przypominala naciagniety kondom zastapilem kierownica od RSa

nie napisałem ze sa zbędne, ale można dokupić pozniej, a jeździć troszke na normalnych jak juz sie chce bardzo xenony.
                    przy takiej doplacie jaka jest w Skodzie za xenony fabrycznie, IMHO nie oplaca sie dokladac ich pozniej ryzykujac utrata gwarancji jesli serwis bedzie w zlym humorze albo utrate dowodu rejestracyjnego jak policjant bedzie w zlym humorze :idea:

Powiedz mi MisiekWWW
                    sam jestes "WWW"

jak to jest z tymi zarówkami nie przepalaja sie jak sie jezdzi po dziurach :| bo nad xenonami tez sie dlugo juz rozwodze ale nie sa niezbędne bo normalne światła też
                    świeca
                    nie wiem kto Ci naopowiadał takich bajek :roll: nie bardzo rozumiem powodu dla ktorego zarowki w xenonach mialyby sie przepalac od jazdy po dziurach :roll: jezdze 2 lata na xenonie, caly czas na utwardzonym (coraz bardziej) zawieszeniu i na oponach o niskim profilu i jakos dziwnym trafem zadna zarowka mi sie nieprzepalila :P
                    druga sprawa... nawet jeśli sie przepali to co :?: swiat sie zawali :?: :roll: na allegro mozna kupic zarowki xenonowe Phillipsa za ~65zł sztuka - to jakis kataklizm :?: :shock:
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

z dodatków takie rzeczy jak tempomat, siatka i haki, faryczne radio - pewnie wytargujesz. dokładanie xenonów to jednak parę kzł na lampy, czujniki poziomowania i rzeźbienie. Ale climatronic to jednak wygoda nawet pojedynczy. Jak dużo jeździsz w nocy to obstawiałbym xenony, jak w dzień - cóż lata (a nawet zimy) ostatnio upalne jakieś..... ops:

Komentarz

• jlupino
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 362

A elegance z xenonami to juz nie mozna kupic co?Wole dopłacic i miec to co chce niz później jeździć i "żałować".A z pewnoscią jezeli sie zdecydujesz na którykolwiek z tych wariantów tak będzie.Nie ma co oszczedzac,w koncu nie kupujesz wozu na tydzien tylko pare lat.A z xenonami i pożądnym wypasem łatwiej bedzie przy odsprzedaży.
                        Jaro

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Zamieszczone przez rezon
                          z dodatków takie rzeczy jak tempomat, siatka i haki, faryczne radio - pewnie wytargujesz. dokładanie xenonów to jednak parę kzł na lampy, czujniki poziomowania i rzeźbienie. Ale climatronic to jednak wygoda nawet pojedynczy. Jak dużo jeździsz w nocy to obstawiałbym xenony, jak w dzień - cóż lata (a nawet zimy) ostatnio upalne jakieś..... ops:
                          nie demonizowałbym korzyści wynikających z climatronica, zwłaszcza, ze w O2 jest polautomat a nie klima reczna :idea: jesli mialbym juz doplacac do climatronica to tylko dwustrefowego zeby rozwiazac wieczny konflikt ze mi jest za cieplo a Dusi za zimno :lol:
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• lonerr
                            Rider
                            • 2006
                            • 402

Ale Ty sie denerwujesz OMG :P, ja za zarowke zapłacilem 24 zł i dalej widze droge, z tym przepalaniem to musiałem sie upewnić bo znajomy mowił ze jak przyjechal do PL to 4 sztuki spalil ;/, może to wina gów... Peugota, nie znam się ;].

za WWW przepraszam

-kurtyny
                            -aktywne zaglowki
                            -climatronic
                            -+4 glosniki
                            -fabryczne radio
                            -maxi dot
                            -seryjnie alu 16

takie dodatki, ale kwesta gustu

a z wymiana Xenonow ty odrazu zabierać dowód byś chciał :P, może Skoda zrobi promocje i beda za 3 tys to sobie chopak zamontuje .

MisiekWAW - climatronic jest dwustrefowy przynajmniej ja taki mam i sie zwie climatronic wiec nie ma problemow z zasiadającą Dusia :diabelski_usmiech

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

elektryczne szyby z tylu, z ktorych nie korzystam
                              - funkcje follow me home ktora uruchomilem raz zeby zobaczyc jak dziala
                              - schowek na okulary w ktorym nie mieszcza mi sie okulary
                              - uchwyt na napoje w ktorym jedynym napojem ktory sie daje umiescic i sie trzyma jest puszka 0.33 i zadna inna
                              - tzw "pakiet skorzany" z ktorego ostala mi sie dzwignia hamulca recznego, bo galke wymienilem na ladniejsza od SuperBa, a kolo sterowe ktore ktos przez pomylke nazwal kierownica a ktore nie dosc ze bylo cienkie to jeszcze skora ktora podobno bylo obszyte przypominala naciagniety kondom zastapilem kierownica od RSa
                              w swoim ambiente nie mam tylko Follow me (ale tego bardzo rzadko używam w drugim samochodzie), kierownicę obszyłem niedaleko Katowic, na schowek okularowy nie narzekam - ale oprawki druciane, bo rowerowych nijak się tak nie wepchnie.

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

co wyscie sie czepili tak tego "elegance" :?: :shock: co on takiego ma czego nie ma ambiente a co naprawde jest niezbedne do zycia :?: :?: :?: powtarzam niezbedne a nie bedace spelnieniem jakis Waszych fanaberii :?: :roll:
                                nic (no moze kurtyny sa naprawde istotne), ale, czyż samochód dla takich dużych chłopców jak my, nie ma być fajną zabawką i spełnieniem jakichs tam fanaberii?
                                nie mów mi, że tego nie rozumiesz
                                a to, że xenony są zarazem i bajerem i baaardzo przydatną rzecza, a w dodatku w skodzie kosztują chyba stosunkowo niewiele, to chyba oczywiste, nieprawdaż?
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• misiekwaw
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7715
                                  • Ford

-kurtyny
                                  -aktywne zaglowki
                                  -climatronic
                                  -+4 glosniki
                                  -fabryczne radio
                                  -maxi dot
                                  -seryjnie alu 16

takie dodatki, ale kwesta gustu
                                  kurtyny i aktywne zagłówki - oby sie nigdy nie przydały, jeśli auto by miało seryjnie to OK, ale gdybym miał za to doplacac to :roll:

czujniki parkowania z przodu poprostu ROTFL, moze w ogole system parkowania, ktory zalatwi cale myslenie za kierowce :lol: :lol: :lol:

climatronic przy seryjnym polautomatycznym climaticu to imho bez sens

podswietlenie przestrzeni wokol drzwi w lusterkach... :lol: pewnie fajny jak sie na lale jedzie :szeroki_usmiech

+4 glosniki i fabryczne radio :roll: ja mam 4 glosniki i jakos zyje :roll: w subaru mam z tylu dodatkowe 4 glosniki i 4 w Octavii vs 8 w subaru wybieram zdecydowanie Octavie... ale dlatego ze naglosnieine nie jest seryjne, fabryczne radio daje zludne poczucie swietego spokoju, ale specjalisci od CA nie wypowiadaja sie o nim jakos specjalnie dobrze

no maxi dot to faktycznie fajny bajer k ale nic poza tym :roll:

seryjne felgi zdaje sie klega chcial dokupic

o seryjnym pakiecie skorzanym na podstawie O1 juz sie wypowiedzialem

a z wymiana Xenonow ty odrazu zabierać dowód byś chciał :P, może Skoda zrobi promocje i beda za 3 tys to sobie chopak zamontuje .
                                  ale one wlasnie tyle kosztuja do nowego auta :roll:

[ Dodano: Pią 19 Sty, 07 22:14 ]
                                  Zamieszczone przez szkoda
                                  nic (no moze kurtyny sa naprawde istotne), ale, czyż samochód dla takich dużych chłopców jak my, nie ma być fajną zabawką i spełnieniem jakichs tam fanaberii?
                                  nie mów mi, że tego nie rozumiesz
                                  a to, że xenony są zarazem i bajerem i baaardzo przydatną rzecza, a w dodatku w skodzie kosztują chyba stosunkowo niewiele, to chyba oczywiste, nieprawdaż?
                                  oczywiscie ze oczywiste, ale wlasnie dlatego, ze jako fabryczna opcja kosztuja ~3000 to w zasadzie nie ma sie nad czym zastanawiac :szeroki_usmiech

IMHO i cala sprawa sie o to IMHO rozbija :wink: xenony sa duzo potrzebniejsza opcja niz zamiana climatica na climatronica :roll:

jezeli mam rozpatrywac 105 konna krowe w kategorii zabawki to ja odpadam ops: mam inne wyobrazenie zabawki :wink:
                                  Był WRX
                                  Była Octa

Komentarz

• lonerr
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 402

Poddaje się :P
                                    Lale chyba nie leca na swiecące lusterka :P, nie są mi takie znane
                                    Lepiej nosić niż sie prośić ( oby nigdy nie była potrzebna zadna poducha)
                                    Mi skórzana kierownica pasi w łapy i naprawde mi sie fajno smiga

Ogólnie każdy ma swoje wobrażenia i potrzeby

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

Ogólnie każdy ma swoje wobrażenia i potrzeby
                                      o właśnie :wink:
                                      Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Czesc,

de gustibus non disputandum est - jak mawiali Rzymianie - o gustach sie nie dyskutuje,

ale skoro pytasz, i kilka osob wyrazilo swoje zdanie (wychodzi na to ze wiekszosc jednak wolalaby wersje elegance zamiast xenonow...), to i ja dorzuce swoja cegielke :-)

Szczerze mowiac dla mnie nie byloby dylematu, bo wolalbym elegance :-)
                                        Dlaczego? Coz dotychczas jakos bez xenonow sobie radzilem, podobnie jak chyba 95 % kierowcow w Polsce, natomiast bardzo mi sie podoba wykonczenie wersji elegance i to dodatkowe wyposazenie - ktorego bez doplaty/wytargowania nie ma wersja amb.

Najlepiej byloby zebys sobie obejrzal na zywo obie wersje - ponoc experyment jest krolowa metod - jak nie bedzie w salonie, to moze na jakims spocie, albo jakis kolega forumowicz przedstawi "zady i walety" konkretnego interesujacego Cie egzemplarza na zywo.

Co do alufelg to spokojnie mozna je potem dokupic...

Reasumujac - moj glos traktuj jako zachete do elegance - aczkolwiek cokolwiek kupisz - kup tak zebys byl zadowolony - Twoje pieniadze - wiec Twoja zabawa :-)

Milego kupowania :-)
                                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• mariobros
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 551

Elegance powinna mieć Xenony w standardzie... W końcu 3kPLN przy ponad 90kPLN za 1.9TDI kombi to pryszcz... Wtedy to auto byłoby w zasadzie (niemal, bo jeszcze brak ESP) kompletne... A tak ze swojego doświadczenia. Gdy sprzedawałem O2 było niemało osób, które właśnie o ESP i Xenony pytały. Może to też warto wziąć pod uwagę
                                          Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                                          Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Generalnie jednego nie rozumie. Xenon jest w dodatku, wchodzisz do salonu i mowisz, ze bierzesz to i to, ale xenon ma byc za free, za 3-6tyg jezdzisz autem.

Brac Elegance i po sprawie. Na dodatkach mozna wiecej wynegocjowac, niz na golej wersji.

A czy potrzebny Ci 2.0TDI, sadze ze 1.9TDI w zupelnosci wystarczy.

Jaka jest roznica w OII z i bez xenonow - tak jakbym jechal na postojowkach, albo swiatlach mijania H4.

Czy zarowki sie psuja, jeszcze mnie to nie spotkalo. Moze 4 lata to malo, w OI zarowka kosztuje cos kolo 80zl, a ile kosztuje komplet hiper zarowek, ktore padaja co 6 miesiecy W OII sa drozsze, ale i zwykle hiper zarowki tez sa drozsze
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

jezeli mam rozpatrywac 105 konna krowe w kategorii zabawki to ja odpadam ops: mam inne wyobrazenie zabawki :wink:
                                              Misiek, no jak rany, no masz inne wyobrażenie zabawki, jasne, tylko co z tego wynika :?:
                                              przecież nie każdy musi mieć impreze, nie każdy może i nie każdy chce :roll:
                                              kazdy ma takie zabawki na jakie go stać i jakie ma ich wyobrażenie właśnie, a to juz zależy od wielu czynników, musisz zrozumieć, że nie każy kupuje samochody, żeby je dłubać, ścigać się, jeździć po torach i co tam jeszcze.
                                              dla mnie czyjeś inne wyobrażenie czegokolwiek, nie wnosi absolutnie nic
                                              dlatego napisałem, że pytajacy, tak na prawde musi sam zadecydować.
                                              w ogóle dyskutowanie z czyimś zdaniem jest IMHO zupełnie pozbawione sensu
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Piotrus
                                                Rider
                                                • 2004
                                                • 524

Nie wiem czy dobrze wywnioskowałem ale opcję Elegance zamiast ksenonów polecają tylko osoby które ich nie mają w swoim aucie (nie wiem tylko jak jest z kolegą Perfee) :twisted:

W moim następnym aucie na 100% bedą zamontowane ksenony - o ile kiedyś mogłem jeździć nawet w nocy na postojowych to ostatnio mam coraz duże problemy z jazdą po ciemku
                                                Piotruś
                                                AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• eR_
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 411

Mi skórzana kierownica pasi w łapy i naprawde mi sie fajno smiga
                                                  jaka ona skórzana :?: :?: :?: - jakaś czarna trochę twardsza gąbka :|
                                                  Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                                                  Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

Pracuję...