Gdzie znajde info o silnikach TDI czyli który np lepszy ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo
    Drive
    • 2004
    • 44

daneczek76, byłem w skodeksie i gadałem z Adamem i test z kompem mi robili.
    turbawka ok - cisnienie doskonałe
    przepływka ok
    wtryski podobno idealnie tryszczą (mówił że może mi jeszcze dawke na rozruch i kąt zmienic ale to niekoniecznie)
    Moc ma znakomitą-taka opinia
    Dymienie i odpalanie stawiają na walniętą mapę kompa.Trzeba by nową mapke wgrać -oni by jezdzili i nic nie zmieniali ale ja się jeszcze zastanawiam.
    daneczek76, Pokazywali mi tą srebrna octe po zalaniu ,ale syf :shock:

A i dowiedziałem się od chłopaków ze skodeksu że mam 110 KM a nie 90 mimo oznaczenia ALH :?
    Jak mu powiedziałem że ma 90 KM i się nią przejechał to powiedział że chyba sobie jaja robie że ma 90 kucy.Zaglądali pod maske i stwierdzili że 110.
    Generalnie wszystko obejżeli i pod kompem i w silniku i wyszło na mapy..

daneczek76, dzięki mam nadzieje że to to

A i co ja sie kurw.. nakrażyłem żeby tam dojechać... :twisted:

[ Dodano: Nie 13 Maj, 07 23:25 ]
    Zdjecie zapożyczone od kolegi Adriana

Chłopaki powiedzieli że jak mam tą czarna plastykową gruchę to mam 110 KM bo 90-ki jej nie mają TO PRAWDA!!
    Czyżby ktoś wymieniał silnik .gdzie jest numer na silniku?
    [ Dodano: Nie 13 Maj, 07 23:26 ]
  • orzel720
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2267
    • Superb III (3V3)

jak w temacie
    zastanawiam się nad OI TDI z lata 2001-2003 i nie wiem który typ silnika szukać czy ma to jakies znaczenie ?
    Z góry dzięki za pomoc...

Komentarz

• Masmo
      L&K
      • 2005
      • 1145

Re: Gdzie znajde info o silnikach TDI czyli który np lepszy

Zamieszczone przez orzel720
      jak w temacie
      zastanawiam się nad OI TDI z lata 2001-2003 i nie wiem który typ silnika szukać czy ma to jakies znaczenie ?
      Kolego na całym forum masz takie informacje. Ma jakies tam znaczenie jaki silnik :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .
      Najlepiej (i najdrożej) 130 KM (ASZ).
      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• wolff
        Classic
        • 2005
        • 10

Re: Gdzie znajde info o silnikach TDI czyli który np lepszy

jak w temacie
        Jezeli pytasz czy ma to jakies znaczenie - to dla Ciebie nie ma znaczenia :twisted: :twisted:
        Octavia 1,9TDI 1999 /AWX 181KM /6gear /288mm /Bilstein B6

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

orzel720, musisz poświęcić trochę czasu i przejrzeć forum, bo jest na ten temat duuuużo . Mocniejsze silniki to wieksza frajda, a w zupełnie normalnej jeździe spalanie tez jest niewielkie. Ja śmigam 110-tką i jest ok.
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• adasko007
            Classic
            • 2007
            • 21

orzel720, Przyłączam sie do opinji endryu najlepsza jest 110-tka. Nie wyobrażam sobie jak 90-tka ciągnie taką budę (nie jechałem nigdy) ale w 110-tce jest w sam raz (dobra zależność zużycia paliwa do mocy). Z moich doświadczeń wiem, że pompowtryskiwacze więcej palą (często i oleju). A jak Ci to nie wystarczy zawsze możesz poprawić osiągi... Chip, Chip :drive:
            P.S. model po lifcie też jest najładniejszy
            niegdyś: ALH SLX'99/ASV L&K'01/AGR SLX'99 + virus
            Miała być O1 kombi wyszedł Golf Variant High.'03 AXR

Komentarz

• Masmo
              L&K
              • 2005
              • 1145

Zamieszczone przez adasko007
              orzel720, Przyłączam sie do opinji endryu najlepsza jest 110-tka. Nie wyobrażam sobie jak 90-tka ciągnie taką budę (nie jechałem nigdy) ....
              Mój Tata ma AGR-a (90KM) i powiem Ci że jeszczę parę lat temu myślałem że to ciągnie zaj....ście. Ale czasy się zmieniły. Na rynek weszły wszelkie TDCI, CDI, HDI i mając 90KM na trasie czujesz że jesteś słabiutki...., a z 110 KM tez nie porządzisz.
              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• JaroSz
                Ambiente
                • 2006
                • 166

Zamieszczone przez Masmo
                Na rynek weszły wszelkie TDCI, CDI, HDI i mając 90KM na trasie czujesz że jesteś słabiutki....
                Ja mam AGR (podobno po chipsie- podobno teraz ma ok. 127 KM) i miesiąc temu na trasie do Koszalina ścigałem się z Mondeo TDCI. Nie wiem ile on miał koników, ale muszę powiedzieć, że uśmiech na mojej twarzy wywoływał widok jego coraz większych oczu
                JaroSz
                Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

Zamieszczone przez JaroSz
                  Zamieszczone przez Masmo
                  Na rynek weszły wszelkie TDCI, CDI, HDI i mając 90KM na trasie czujesz że jesteś słabiutki....
                  Ja mam AGR (podobno po chipsie- podobno teraz ma ok. 127 KM) i miesiąc temu na trasie do Koszalina ścigałem się z Mondeo TDCI. Nie wiem ile on miał koników, ale muszę powiedzieć, że uśmiech na mojej twarzy wywoływał widok jego coraz większych oczu
                  To musiało być słabsze TDCI (115). Ze 130-ką ja mam poważne problemy.
                  Bez zmiany wtrysków nie wyciśniesz 127 KM z AGR-a. No chyba że na hamowni V-tech. :wink:

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

ja bym nie przesadzal z ta slaboscia 90tki - zalezy kto czego oczekuje ale IMHO mozna calkiem przyjemnie sie takim autem przemieszczac.
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Masmo
                      L&K
                      • 2005
                      • 1145

Zamieszczone przez szkoda
                      ja bym nie przesadzal z ta slaboscia 90tki - zalezy kto czego oczekuje ale IMHO mozna calkiem przyjemnie sie takim autem przemieszczac.
                      To dlaczego kupiłeś 2.0 TDI?? Można się przemieszczać maluchem, ale jeździć zwłaszca na trasie to razej czymś co ma zauważalnie powyżej 100 KM.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Masmo
                        szkoda napisał/a:

To dlaczego kupiłeś 2.0 TDI?? Można się przemieszczać maluchem, ale jeździć zwłaszca na trasie to razej czymś co ma zauważalnie powyżej 100 KM.
                        mialem 1.9 TD 90KM w V40 i bardzo dobrze jezdzilo mi sie tym samochodem (i po niemieckich autobanach i w polsce) a podejrzewam, ze wrazenia sa bardzo podobne, a BKD kupilem, bo uwazam ze jest lepszy niz np AGR, co w moim przekonaniu nie znaczy, ze 90 jest beznadziejna.

jest pewnien próg jakosci przemieszczania sie i ja akurat uwazam ze dla wielu moze byc to bardzo dobry motor (np dla mojego starego, ktoremu swietnie jezdzi sie 1.4 TDCI), jak zwykle kazdemu wg potrzeb

[ Dodano: Pon 05 Lut, 07 22:20 ]
                        ale oczywiscie celowalbym w jak najmocniejszy silnik - to jest chyba oczywiste :roll:

[ Dodano: Pon 05 Lut, 07 22:23 ]
                        a generalnie chodzi mi o to, ze jakbym kupowal uzywke i trafil swietną pod wzgledem utrzymania, bezwypadkowosci itd 90tke to bym sie pewnie nie wahal
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3773
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ale do 110-tki fajny programik i jest już 140 ps i momencik pod 300-tkę niutków

Komentarz

• Masmo
                            L&K
                            • 2005
                            • 1145

Zamieszczone przez szkoda
                            jest pewnien próg jakosci przemieszczania sie i ja akurat uwazam ze dla wielu moze byc to bardzo dobry motor (np dla mojego starego, ktoremu swietnie jezdzi sie 1.4 TDCI), jak zwykle kazdemu wg potrzeb ....ale oczywiscie celowalbym w jak najmocniejszy silnik - to jest chyba oczywiste :roll:
                            I tu się zgadzam z Tobą w 100%. Napisalem o swoich subiektywnych preferencjach. Wszystko zależy od tego jak się jeżdzi i gdzie się jeździ. Ale uważam że im mocniejszy silnik w rękach dobrego kierowcy tym bezpieczniej się jeździ. Zwłaszcza w Polsce gdzie nie mamy autostrad i MUSIMY wyprzedzać żeby jechać.
                            Podam taki przykład:
                            Dojeżdzamy codziennie do pracy 90 km drogą krajową z dużym ruchem. Mamy kolegę który jadąc slabym autem ma taki sam czas jak my, ale on ryzykuje życiem codziennie. Jedzie "na wariata" wpycha się miedy TIR-y zmuszjąc innych do zjezdznia na pobocze. My jedziemy autem które ma 2 razy tyle koni i jedziemy dużo bezpieczniej (nie mówię że zgodnie z przepisami :wink: ) ale nie wpychamy się na chama, wyprzedznie trwa dużo krócej (co prawda i na nas czasem lecą bluzgi przez CB).
                            Reasumując jeśli umiecie jeździć kupujcie najmocniejsze auto na jakie Was stać. Bo nie ma co ukrywać MOC kosztuje i to nie tylko w zakupie auta ale też w eksploataji.
                            Jednak MOC to BEZPIECZEŃSTWO.

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez Masmo
                              Ale uważam że im mocniejszy silnik w rękach dobrego kierowcy tym bezpieczniej się jeździ
                              jasna sprawa :!:
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Garret
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1196
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Masmo
                                ....
                                Jednak MOC to BEZPIECZEŃSTWO.
                                I radość z jazdy!
                                Garret

-----------
                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• adasko007
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 21

Aaaaa... Ciekawe co Orzel720 ma w tej sprawie jeszcze do powiedzenia?
                                  Bo ja to juz sam nie wiem która jest lepsza!
                                  Mój staruszek ma 2.0 TDI i bez Chipsa mierzone 155 PS, jezdzi sie tym fajnie i cichsza od mojej i bardziej komfortowa ale chleje jak smok a moja i tak ładniejsza.
                                  I dobrze bo każdy ma swój gust, jest w czym wybierac
                                  niegdyś: ALH SLX'99/ASV L&K'01/AGR SLX'99 + virus
                                  Miała być O1 kombi wyszedł Golf Variant High.'03 AXR

Komentarz

• endryu
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3773
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

adasko007,
                                    4,4 l/100km
                                    jazda w kapeluszu ?
                                    u mnie w AHF-ie średnio 6 l/100km

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

adasko007, Troche inna konstrukcja, do tego wiecej wygluszen i jest lepiej, ale do rewelacji brakuje duzo. Szczegolnie odglosow tylnego zawieszenia, jakie czasem z niego dochodza.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

4,4 l/100km
                                        może tak ale w AGR bo to naj oszczędniejsz jednostka w TDI jak się nie myle. Ale umnie średno i tak spala w miescie 5,8 - 6 litra na 100.
                                        Ale na temat spalenia to nie jest dyskusja bo znów sie burza rozpęta.
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Fleishmachine
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 292

Zamieszczone przez daneczek76
                                          4,4 l/100km
                                          może tak ale w AGR bo to naj oszczędniejsz jednostka w TDI jak się nie myle. Ale umnie średno i tak spala w miescie 5,8 - 6 litra na 100.
                                          Ale na temat spalenia to nie jest dyskusja bo znów sie burza rozpęta.
                                          Mam AGR i raczej moglbym sie sprzeczac na temat tej wartosci spalania... fakt, raz udalo mi sie uzyskac wartosc srednia 3.8l/100km na odcinku 300km w nocy z predkoscia 80km/h - srednie spalanie mam jednak zblizone do 6l/100km... no chyba ze ktos tutaj jezdzi tylko na trasach i nigdy mu sie nie spieszy, to takie spalanie jest mozliwe...

powracajac do poprzednich watkow - moje AGR ma 90KM i przez lata mi to w zupelnosci wystarczalo, jednak wiemy, ze kiedy masz co chcesz - wiecej chcesz, niezaleznie ile bys nie mial -> ja przynajmniej tak mam dlatego teraz chce doladowac programem troche mocy, a nastepny TDI to napewno bede bral z moca conajmniej 130KM i od razu zostanie zawirusowany...

co do tekstu typu : im wiecej mocy tym bezpieczniej ---> no tak, tylko wszystko zalezy jeszcze od tego kto tej mocy uzywa

Komentarz

• orzel720
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 2267
                                            • Superb III (3V3)

Hmm im więcej czytam tym mniej wiem

Chce autko co będzie jeżdźić codziennie 90 km krajówką Olkusz Kraków i dotego pojemne (wożę sprzęt pomiarowy w teren) i mało paliło. Z reguły jeżdżę solo.
                                            Co doradzicie ale bez wymądrzania ?
                                            Pozdro Orzeł720

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Kazdy bedzie palil tyle samo, przy tym samym stylu jazdy. Do przemieszczania wystarczy 90KM silnik i nie bedzie problemow.

Podam Ci lepszy przyklad seryjny AHF110KM vs. ~180KM ASZ (w serii 130KM), ten pierwszy spala jakies 0,2l wiecej.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Fleishmachine
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 292

Hmm im więcej czytam tym mniej wiem

Chce autko co będzie jeżdźić codziennie 90 km krajówką Olkusz Kraków i dotego pojemne (wożę sprzęt pomiarowy w teren) i mało paliło. Z reguły jeżdżę solo.
                                                Co doradzicie ale bez wymądrzania ?
                                                Pozdro Orzeł720
                                                co masz na mysli mowiac teren?? ten szkodnik ma strasznie niskie zawieszenie o czym nie raz sam sie przekonalem na lesnych drogach - pojemne i oszczedne jak najbardziej... jesli zalezy Ci na oszczednosci i nie masz potrzeby wciskac gazu do samej podlogi, to spokojnie mozesz brac najslabsza wersje TDI ( byle nie SDI ), na pewno bedziesz zadowolony.

Komentarz

• daneczek76
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 3642
                                                  • Toyota

AGR na trasie do 140 km / h pali 5,2 litra po miescie jak go dobrze cisne a lekkkiej nogi niemam to 6,7 litra jesli jeźdze z dzieckiem i z żoną to już spokojniej i tu jest po miescie 5,8 - 6,0 litra.mysle ze 90 KM tdi ci calkowicie wystarczy co nie znaczy że jak znajdziesz mocniejszy to masz nie kupic wrecz przeciwnie bo mocy nigdy nie zawiele.
                                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...