Zamieszczone przez MisiekWAW
Wymiana filtra paliwa - Octavia TDi AGR
Zwiń
X
-
Wymiana filtra paliwa - Octavia TDi AGR
Witam,
czy do wymiany filtra paliwa w Octavi TDi konieczne jest wykonywanie jakis dodatkowych czynnosci.
Mam zamiar po raz pierwszy wymienic filtr po zakupie Octavki i chcialbym zrobic to sam, tylko czy sa jakies kruczki przy tej wymianie typu odpowietrzenie ukladu??Pozdrawiam
Radek
-
-
Najlepiej gdy bedziesz mial dostep do kompresora oraz pompki podcisnieniowej.
1 - dmuchasz z zewnatrz na stary filtr zeby usunac zanieczyszczenia
2 - montujesz nowy filtr , do krocca ktory odchodzi do pompy wtryskowej podlaczasz pompke podcisnieniowa i zaciagasz paliwo do filtra
3 - podlaczasz wezyk idacy od filtra do pompy i odpalasz auto
Generalnie nalezy pamietac o zachowaniu jak najwiekszej czystosci
Komentarz
-
-
ja jak wymienialem to stary sobie odkrecilem zobaczylem jaki z niego syf leci :| to az mnie zatkalo.
do nowego wlalem strzykawa prawei 0,5litra ON i zalozylem i autko odrazu zakrecilo,
w warsztatach cenia sobie 20-30zl za wymiane chyba sa smieszni k
milej wymianyprosze nie pisac o etke etosa bo nie mam juz , prosze
Komentarz
-
-
Jeśli kotoś by wymieniał filtr paliwa na własną rękę to bezwzględnie zalecam zalenie filtra paliwemZamieszczone przez Piotruszalac filtr czystym ON przez otwor w ktory wchodzi termostat na wezu przelewowym (ten czarny plastik).Teraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
Też przerabiałem temat zapowietrzenia układu. Jak kupiłem auto pojechałem do mechanika na wymiane rozrządu, oleju i filtrów. Auto póxniej nie chciało odpalić, a jak z trudem odpaliło to gasło. Znajomy mi kiedyś mówił, że ponoć one sie same odpowietrzają po ok 15 min. Ale czy to prawda to nie wiem, bo ja go z 15 min kręciłem żeby odpalił.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RadkowCzyli bez pompki podcisnieniowej nie mam co zaczynac[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Ja też się sparzyłem na wymianie filtra pierwszy raz, bo nie nalałem paliwa
myśląc naiwnie, że sam zaciągnie. A tu zonk!. Kręciłem, kręciłem i nic.
Jak się strzeli taką gafę, to lepiej nie kręcić, bo pompa chodzi na sucho
(jak to zaznaczył Piotrus) tylko zalać filtr z bańki ropą, jak jeszcze nie zassa
to popuścić wtryski i wtedy kręcić
UWAGA! - nie pochylać się nad silnikiem wtedy bo pranie ubrania murowane->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Właśnie przed chwilą wymieniłem filtr paliwa, po 30 tys. km, zalałem go powoli i dokładnie (ok. 0,3 l diesla gold strzykawką), podłączyłem wężyki i... auto zapaliło na styk, nawet nie zdążyłem przytrzymać kluczyka :shock: Poprzednio jak wymieniałem to też zalałem dokładnie, ale trzeba było kręcić z 10 razy, a tym razem zapaliło ledwo przekręciłem kluczyk
Komentarz
-
-
zeby nie walnać zadnej gafy, to jest filtr paliwa?:P
Jutro chce go wyciągnąć i pewnie zmienić, wystarczy zdjąć wężyki i sam wyjdzie? czy jest przyomocwany? jak do środka wlać ropy? i w wężykach płynie paliwo, jak je wyciągnę paliwo ucieknie, jak je potem uzupełnić?była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072
https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album
Komentarz
-
-
Tak, to jest filtr paliwa. Trzeba poluzować jedną śrubkę ściskającą opaskę - zauważysz ją od góry, obok filtra, następnie przygotować nowy filtr wlewając paliwo przez ten otwór, na który założony jest plastikowy klips. Wtedy odpinasz stary (wężyki wiadomo jak, plastikowe kółko wyjmiesz wyciągając ten drut - czasami ciężko go wsadzić, ale dasz radę), wyciągasz go, wkładasz nowy i zakładasz węże, po czym mocujesz go dokręcając ww śrubkę. Staraj się, aby wężyki przy wymianie nie spojrzały w dół - nic się nie wyleje. Po odpaleniu potrzymaj go na lekkim gazie, 1500obr na przykład kilkanaście sekund, żeby nie zgasł jakby niedajboże się zapowietrzył.
PS jak będziesz lał paliwo do filtra odczekaj trochę i dolej, wpije trochę
Komentarz
-
-
Iqwan, jak dobrze pamietam to z boku masz na opasce jedna srubke. Luzujesz opaski z przewodów po lewej stronie i je sciagasza. Przy tzw podgrzewaczu wyciagasz zawleczke (te takie oczka) i podgrzewacz wyciagasz do góry. I tam mozesz zalac filtr ropa - ja to robiłem strzykawka - i po zmontowaniu wszystkiego auto powinno palic odrazu
Komentarz
-
-
Filtr już mam, ile się za nim nachodziłem:/
A ile tego paliwa mam wlać ?była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
Komentarz
-
-
Idę robić;dbyła Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek13Tak, to jest filtr paliwa. Trzeba poluzować jedną śrubkę ściskającą opaskę - zauważysz ją od góry, obok filtra, następnie przygotować nowy filtr wlewając paliwo przez ten otwór, na który założony jest plastikowy klips. Wtedy odpinasz stary (wężyki wiadomo jak, plastikowe kółko wyjmiesz wyciągając ten drut - czasami ciężko go wsadzić, ale dasz radę), wyciągasz go, wkładasz nowy i zakładasz węże, po czym mocujesz go dokręcając ww śrubkę. Staraj się, aby wężyki przy wymianie nie spojrzały w dół - nic się nie wyleje. Po odpaleniu potrzymaj go na lekkim gazie, 1500obr na przykład kilkanaście sekund, żeby nie zgasł jakby niedajboże się zapowietrzył.
PS jak będziesz lał paliwo do filtra odczekaj trochę i dolej, wpije trochę
własnie mam taki problem ze nie pompuje paliwa ze zbiornika ( po wymianie filtra)
z filtra na silnik i powrót jest przepływ ale ze zbiornika kicha
czy ktos moze pomóc ?
dzxadamadam
Komentarz
-
-
wyjmij jeszcze raz ten plastikowy zawór-jednokierunkowy, dolej paliwa, załóż ponownie zawór (sprawdź właściwe jego ułóżenie-strzałęczką do przewodu powrotu paliwa zbiornika, oznaczony na niebiesko) i kręcisz rozrusznikiem do momentu odpalenia.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz