Ziomal, jescze Jedrzejm
Kontrolka poduszki!!!
Zwiń
X
-
Kontrolka poduszki!!!
Witam, jak kupowałem auto w lecie to paliła się kontrolak airbagu. Koleś mówił, że mu się tak dzieje przy ujemnej temperaturze i wystarczy wykasować vag-iem. Wczoraj autko postało na dworze przy ujemnej temp. i znowu zaczęła się palić kontrolka airbag-u! Co to może być?Pzdr Mariusz
Koleś mówił mi coś o stykach pod fotelem, ale ja nie wiem czy mam boczne poduszki. Mam jeszcze opla, który ma m.in poduszki boczne, ale tam są fotele oznakowane (notabene opel tez 2000, ale w przez 6 lat nie spędził w warsztatach tyle co SO przez pół roku). W skodzie nic takiego na fotelach nie widziałem!!
Mam jeszcze jedno pytanie - Co to może być, zapala już za każdym razem, ale dzisiaj rano musiałem kręcić chyba wieczność (5-7 sek) zanim zapalił. Auto stoi w garażu, temp. ok8-10 st.Pzdr Mariusz
-
Potwierdzam, woda, wilgoć i sól to jest przyczyną korozji złącz elektycznych systemu air-bag.
Prosze sprawdzić czy pod dywanami nie zalega wilgoć, bo tam są czujniki uderzenia do poduszek bocznych.
Wykasownie błędów nie rozwiązuje problemu, należy usunąć przyczynę ich powstawania, czyli żróło dostawania się wody do wnętrza auta.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
u mnie są cztery poduchy i żadnych złych sygnałów, jest w porządku
Zamieszczone przez gisamaale ja nie wiem czy mam boczne poduszki
[ Dodano: Nie 11 Lut, 07 14:52 ]
Zamieszczone przez gisamaA koleś mówił (jak mi go sprzedawał), że nic w niego nie włożęO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QBAendryu, od kiedy w SLX bylo mozna miec wiecej poduszek niz dwie?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Witam, nie zakładam nowego tematu bo mam podobny problem. Po deszczowej pogodzie zapaliła mi się kontrolka od AirBagu. Z różnych źródeł i opinii dowiedziałem się że to może być przyczyna styków. I tu pojawia się pytanie: gdzie dokładnie ich szukać? Czy ktoś dysponuje może schematem/obrazkiem instalacji gdzie byłyby one zaznaczone (mam 4xAirB)? Po przeczyszczeniu styków wykasuję błąd i zobaczę czy powtórnie się pojawi.1.9 TDI 110KM AHF '01 Elegance - "Jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie..."
Komentarz
-
-
GrzechS Pod fotelami masz zółte złącza, które idą do poduszek w bokach fotela.
Natomiast czujniki uderzenia są pod wykładziną pod fotelami.
Sprawdź na wag-u jakie masz błędy:
- zbyt duży opór na poduszkach(rozłączona wtyczka, zaśniedziała, itd..)
- zbyt mały opór na poduszkach(zwarcie)
- analogicznie jeśli chodzi o sensory uderzenia
Zamiast kasować od razu błędy to najpierw obejrzyj je to Ci pozwoli uniknąć zbędnej roboty np. z czyszczeniem styków złącza sensora, bo grzebać się z wykładziną to nic przyjemnego->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Wracam do tematu bo właśnie sprawiłem sobie własnego, osobistego VAGa i teraz mogę się trochę pobawić. Z uśmiechem na ustach podłączyłem do Skody laptopa i od razu zaatakowałem sterownik poduszek. Jakież było moje zdziwienie kiedy VAG-COM na mnie nakrzyczał, że w samochodach z grupy VW z rocznika 2000/2001 skanując ten sterownik można go permanentnie uszkodzić. Oczywiście mój szkodnik się pod to załapuje :-( Chodzi o jakiś jeden konkretny model sterownika. Wiecie może gdzie takowy się znajduje w O1? Wolę najpierw sprawdzić jego numer żeby potem nie płakać. No i druga sprawa - czy w związku z powyższym samodzielne odczytywanie/kasowanie błędów poduszek jest bezpieczne? Może zamiast VAG-COMa można użyć innego, "bezpieczniejszego" programu?1.9 TDI 110KM AHF '01 Elegance - "Jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie..."
Komentarz
-
-
Sterownik znajduje się na z przodu środkowego tunelu "pod nogami"
Dostęp do niego jest dosyć trudny. Trzeba zdjąć boczną osłonę tunelu w okolicy pedału gazu. Tam znajduję się skrzyneczka sterownika przykręcona na trzy śruby.->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Witam. Mam pytanie odnośnie kontrolki poduszki. Miałem wywalone poduchy po remoncie skody i zamontowaniu poduszek swieci mi sie kontrolka. Była kasowana i po jakims czasie znowu sie swieci. Nie przezkadza mi to jeżdzi siue normalnie . Czy jeżeli świeci się ta kontrolka to poduszki są nie aktywne? Jakie rady? Dzięki z góry. Aha O I combi 1.6 i z IX.2002 Jak ją składali fachowcy stwierdzili że to jakaś pzrejściówka i były problemy z dopasowanie części. Czy może to być problemem(niedopasowane poduchy)?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GrzechSNo i druga sprawa - czy w związku z powyższym samodzielne odczytywanie/kasowanie błędów poduszek jest bezpieczne? Może zamiast VAG-COMa można użyć innego, "bezpieczniejszego" programu?
W wyniku czego sensor zgłasza błąd wewnętrzny sterownika.
Jeśli świeci się kontrolka, to w przypadku zderzenia poduszki nie zadziałają.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
Komentarz