SDI - nierówno pracuje i kopci na biało

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • danynx
    Classic
    • 2007
    • 18

Zamieszczone przez jaro4444

W sumie nie jest to groźne uszkodzenie ale:
    - wał korbowodowy nie jest skrzywiony? W silniku 4 cylindrowwym rzędowym wał korbowodowy powinien być jednopłaszczyznowy (wszystkie czopy wały powinny leżeć na jednej płaszczyźnie),
    - najczęsciej takie uszkodzenie (dostanie się płynu do przestrzeni cylindra) może również uszkodzić głowice, zawory, pierścienie, sworzeń tłokowy, tłok (owalizuje się otwór sworznia i później nieźle napier...) oraz gładź cylindrową,..

Dlatego z euforią optymizmu bym się nie śpieszył a raczej czekał na gorsze następstwa :?

To co pisałeś o białym dymieniu i wielkim spalaniu śwadczy o niedostatecznym stopniu kompresji (za mała temperatura na końcu sprężania i dlatego nie dochodzi do samozapłonów w silniku ZS). Mam nadzieje, że to tylko pogięte korbowody...
    nie strasz mnie...... mechanik rozebrał silnik już tydzień temu. czekaliśmy do dzisiaj na części. w trakcie było sprawdzane wszystko (zawory, tłoki, panewki, głowica). Mechanik mówi że tylko 2 korbowody (jeden dosyć istotnie, drugi minimalnie). Miejmy nadzieję żę wie co mówi a zna się facet na rzeczy

Komentarz

• jaro4444
      Rider
      • 2006
      • 508

Oby tak było...
      Planowaliście głowice? Jeśli tak to masz dobraną odpowiednia grubość uszczelki pod głowice? Masz nowe szpilki do głowicy?

Ja to co napisałem o potencjalnych uszkodzeniach to niestety znam z praktyki zawodowej :?
      Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• danynx
        Classic
        • 2007
        • 18

Oby tak było...
        Planowaliście głowice? Jeśli tak to masz dobraną odpowiednia grubość uszczelki pod głowice? Masz nowe szpilki do głowicy?

Ja to co napisałem o potencjalnych uszkodzeniach to niestety znam z praktyki zawodowej :?
        Głowicy nie trzeba było planować... Uszczelka jest kupiona na 1 karb...taka jaka była. Szpilki te same co były. ten mechanik rozbierał i składał (remontował) juz nie jeden silnik więc co będę polemizował. Zrobi, odpalę...będę wiedział wszystko bo odgłos zdrowego silnika już umiem odróżnić

Komentarz

• jaro4444
          Rider
          • 2006
          • 508

Zamieszczone przez danynx
          Zrobi, odpalę...będę wiedział wszystko bo odgłos zdrowego silnika już umiem odróżnić
          Oby był zdrowy jak dzwon 8)
          Swoją drogą średnie ciśnienie w cylindrze SDI jest takie jak w pompce do roweru więc może wszystko wytrzyma :szeroki_usmiech

Komentarz

• danynx
            Classic
            • 2007
            • 18

Oby był zdrowy jak dzwon 8)
            Swoją drogą średnie ciśnienie w cylindrze SDI jest takie jak w pompce do roweru więc może wszystko wytrzyma :szeroki_usmiech
            oby...bo wtedy będzie rozpacz :shock:

Komentarz

• jaro4444
              Rider
              • 2006
              • 508

Danynx i jak Twój wóz?

Komentarz

• danynx
                Classic
                • 2007
                • 18

Danynx i jak Twój wóz?
                dzisiaj wieczorkiem do odbioru. Stresik jest ale machanior zapewnia że wszystko będzie OK. Czy prócz tej wiary coś innego pozostało mi ?

Komentarz

• jaro4444
                  Rider
                  • 2006
                  • 508

Danynx jak Twój klekot???

Komentarz

• danynx
                    Classic
                    • 2007
                    • 18

Danynx jak Twój klekot???
                    silnik pracuje OK. Pozostało dziwne syczenie przy przyspieszaniu (jakby była gdzieś dziurka przy kolektoże / tłumiku początkowym. Na postoju podczas gazowania zero syczenia, syczenie występuje tylko podczas jazdy tak do 3,5 tys. obr. Powyżej znowu ustaje...

Dodatkowo bardzo dużo pali (w oczach wskazówka ucieka...) Wyszło ok. 12-14 l /100 km. Nic jeszcze nie ustawiałem po naprawie (kąt wtrysku, dawkę paliwa, itp). Czym może być to spowodowane?

A samochód jest bardzo pechowy. Policja skonfiskowała mi go w celu wyjaśnienia oryginalności numerów VIN. Wyglądają jakby ktoś papierem ściernym znęcał się nad nimi (chyba wiem kto... lakiernik który go robił 3 miesiące .... :evil: )

Komentarz

• chester121
                      L&K
                      • 2005
                      • 1053

duze spalanie jak najbardziej moze byc spowodowane zlym ustaweiniem rozrzadu (nie wiem tylko czy moze byc az 2 krotnie wieksze)

Komentarz

• jaro4444
                        Rider
                        • 2006
                        • 508

Danynx pisałem kiedyś ale zjadło mi tego posta :evil:
                        Powtórzę Ci teraz:
                        - silnik powinien mieś zastosowane korbowody i tłoki z jednej grupy wagowej z tymi co już są na samochodzie,
                        - głowica powinna być pomierzona i ciśnieniowo sprawdzona,
                        - głowica powinna być zabielona (obrobiona mechanicznie),
                        - powinny być zastosowane nowe szpilki i odpowiednia uszczelka pod głowice,
                        - tuleje cylindrowe powinny być pomierzone na 3 wysokościach i w prostopadłych do siebie płaszyznach,
                        - wał korbowy powinien być sprawdzony czy nie jest skręcony.

Takie podejście do tematu daje szansę na udaną naprawę a nie na partyzantkę.

Co do odgłosu syczenia to pewnie Twój mistrz dopier... napięcie paska zębatego na maxa i hałasuja rolki rozrządu albo dmucha pod kolektorem wylotowym (skoro dmucha pod obciążeniem).

Palenie olbrzymich ilosci paliwa może powodować "lanie" jednego wtrysku -jeśli przestawiony był wtrysk i dawka to kopcił by silnik przy normalnej pracy.
                        Za wczesny wtrysk powoduje bardzo hałaśliwą i twardą pracę silnika, za późny miękką i łagodną ale przydymianie może być na czarno lub sino w ekstremalnych przypadkach bardzo późnego samozapłonu i dużych dawek paliwa.
                        3 razy większa zużycie jak normalne dla SDI sugeruje lanie jednego wtrysku na maxa co powodować powinno nierówną pracę silnika i dymienie za jasno - nie spalone paliwo odparowuje w spalinach i tworzy coś a'la TAD (termiczna apartura dymotwórcza) w czołgach :diabelski_usmiech
                        Jak chcesz to podam Ci nr do mechaniora w Sulejówku - 80 km od Ciebie i przejrzy Ci tanioTwojego klekota.

Komentarz

• danynx
                          Classic
                          • 2007
                          • 18

Co do odgłosu syczenia to pewnie Twój mistrz dopier... napięcie paska zębatego na maxa i hałasuja rolki rozrządu albo dmucha pod kolektorem wylotowym (skoro dmucha pod obciążeniem).

Palenie olbrzymich ilosci paliwa może powodować "lanie" jednego wtrysku -jeśli przestawiony był wtrysk i dawka to kopcił by silnik przy normalnej pracy.
                          Za wczesny wtrysk powoduje bardzo hałaśliwą i twardą pracę silnika, za późny miękką i łagodną ale przydymianie może być na czarno lub sino w ekstremalnych przypadkach bardzo późnego samozapłonu i dużych dawek paliwa.
                          3 razy większa zużycie jak normalne dla SDI sugeruje lanie jednego wtrysku na maxa co powodować powinno nierówną pracę silnika i dymienie za jasno - nie spalone paliwo odparowuje w spalinach i tworzy coś a'la TAD (termiczna apartura dymotwórcza) w czołgach :diabelski_usmiech
                          Jak chcesz to podam Ci nr do mechaniora w Sulejówku - 80 km od Ciebie i przejrzy Ci tanioTwojego klekota.
                          fenx za porady. póki co, jak wynika to z mojego ostatniego posta, nie mam możliwości sprawdzenia go bo stoi na .....parkingu policyjnym

[ Dodano: Pon 05 Mar, 07 18:04 ]
                          możesz podać namiary? kolega chce zregenerować pompę wtryskową w swoim Audi A6 2.5 TDI V6.

Komentarz

Pracuję...