Zamieszczone przez jaro4444
SDI - nierówno pracuje i kopci na biało
Zwiń
X
-
-
-
Zamieszczone przez jaro4444Oby tak było...
Planowaliście głowice? Jeśli tak to masz dobraną odpowiednia grubość uszczelki pod głowice? Masz nowe szpilki do głowicy?
Ja to co napisałem o potencjalnych uszkodzeniach to niestety znam z praktyki zawodowej :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez danynxZrobi, odpalę...będę wiedział wszystko bo odgłos zdrowego silnika już umiem odróżnić
Swoją drogą średnie ciśnienie w cylindrze SDI jest takie jak w pompce do roweru więc może wszystko wytrzyma :szeroki_usmiechBył czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaro4444Danynx jak Twój klekot???
Dodatkowo bardzo dużo pali (w oczach wskazówka ucieka...) Wyszło ok. 12-14 l /100 km. Nic jeszcze nie ustawiałem po naprawie (kąt wtrysku, dawkę paliwa, itp). Czym może być to spowodowane?
A samochód jest bardzo pechowy. Policja skonfiskowała mi go w celu wyjaśnienia oryginalności numerów VIN. Wyglądają jakby ktoś papierem ściernym znęcał się nad nimi (chyba wiem kto... lakiernik który go robił 3 miesiące .... :evil: )
Komentarz
-
-
Danynx pisałem kiedyś ale zjadło mi tego posta :evil:
Powtórzę Ci teraz:
- silnik powinien mieś zastosowane korbowody i tłoki z jednej grupy wagowej z tymi co już są na samochodzie,
- głowica powinna być pomierzona i ciśnieniowo sprawdzona,
- głowica powinna być zabielona (obrobiona mechanicznie),
- powinny być zastosowane nowe szpilki i odpowiednia uszczelka pod głowice,
- tuleje cylindrowe powinny być pomierzone na 3 wysokościach i w prostopadłych do siebie płaszyznach,
- wał korbowy powinien być sprawdzony czy nie jest skręcony.
Takie podejście do tematu daje szansę na udaną naprawę a nie na partyzantkę.
Co do odgłosu syczenia to pewnie Twój mistrz dopier... napięcie paska zębatego na maxa i hałasuja rolki rozrządu albo dmucha pod kolektorem wylotowym (skoro dmucha pod obciążeniem).
Palenie olbrzymich ilosci paliwa może powodować "lanie" jednego wtrysku -jeśli przestawiony był wtrysk i dawka to kopcił by silnik przy normalnej pracy.
Za wczesny wtrysk powoduje bardzo hałaśliwą i twardą pracę silnika, za późny miękką i łagodną ale przydymianie może być na czarno lub sino w ekstremalnych przypadkach bardzo późnego samozapłonu i dużych dawek paliwa.
3 razy większa zużycie jak normalne dla SDI sugeruje lanie jednego wtrysku na maxa co powodować powinno nierówną pracę silnika i dymienie za jasno - nie spalone paliwo odparowuje w spalinach i tworzy coś a'la TAD (termiczna apartura dymotwórcza) w czołgach :diabelski_usmiech
Jak chcesz to podam Ci nr do mechaniora w Sulejówku - 80 km od Ciebie i przejrzy Ci tanioTwojego klekota.Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaro4444Co do odgłosu syczenia to pewnie Twój mistrz dopier... napięcie paska zębatego na maxa i hałasuja rolki rozrządu albo dmucha pod kolektorem wylotowym (skoro dmucha pod obciążeniem).
Palenie olbrzymich ilosci paliwa może powodować "lanie" jednego wtrysku -jeśli przestawiony był wtrysk i dawka to kopcił by silnik przy normalnej pracy.
Za wczesny wtrysk powoduje bardzo hałaśliwą i twardą pracę silnika, za późny miękką i łagodną ale przydymianie może być na czarno lub sino w ekstremalnych przypadkach bardzo późnego samozapłonu i dużych dawek paliwa.
3 razy większa zużycie jak normalne dla SDI sugeruje lanie jednego wtrysku na maxa co powodować powinno nierówną pracę silnika i dymienie za jasno - nie spalone paliwo odparowuje w spalinach i tworzy coś a'la TAD (termiczna apartura dymotwórcza) w czołgach :diabelski_usmiech
Jak chcesz to podam Ci nr do mechaniora w Sulejówku - 80 km od Ciebie i przejrzy Ci tanioTwojego klekota.
[ Dodano: Pon 05 Mar, 07 18:04 ]
Zamieszczone przez jaro4444Jak chcesz to podam Ci nr do mechaniora w Sulejówku - 80 km od Ciebie i przejrzy Ci tanioTwojego klekota.
Komentarz
-
Komentarz