[O1] OI 2002 kombi 1.6 130kkm z LPG sekw stefanelli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • -Piotr-
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1018
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Temat trochę odbiegł od wątku, ale i nawet dobrze z racji naświetlenia sprawy LPG vs ON z innej strony. Kwota wejściowa na zakup auta według mnie gra tu pierwsze skrzypce.
    O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
    KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
    O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• sygma
      Drive
      • 2007
      • 47

jeżeli ktoś nie jest jakimś super znawcą silników to też kwota na doprowadzenie silnika TDI do dobrej formy i takiego wolnossaka 1.6 czy 2.0

gdzieś czytałem, że 2.0 z LPG mniej palą niż 1.6 czy to prawda ?
      1.8T 20v AUQ + k04

Komentarz

• borut
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 299

huwe,

Po co się denerwować. Kolega chce zamontować instalkę do samochodu z silnikiem 1.6. Taki wózek jest troche tańszy ( nie zapominaj o tym ) od TDI i prawdopobobnie może być mniej zjeżdżony ( chociaż tu nigdy nie ma pewności ). Jeśli ma taką alternatywe to rozważa jak ją potanić - i to jest oczywiste że pomyślał o gazie. Każdy z motorów ma swoje + i - TDI, beznyna, benzyna+gaz . Dla zdecydowanej większości z nas ( forumowiczów ) ważna jest kasa bo gdyby tak nie było to wstawialibyśmy nasze auta do serwisów, tankowali nieważne co i nieważne za ile a jedyną cechą charakteryzującą silnik byłaby jak największa moc. Co do obliczeń to nie będę kontynuował debaty bo i po co. Szczerze powiedziawszy czy będę jezdził benzyniakiem czy z gazem czy TDI to nie ma znaczenia. Ja operuje na rynku używek i kupuje to co wzbudza zaufanie, a jakie leje się tam paliwo do baku to dla mnie sprawa drugorzędna. Wszędzie rządzi ekonomia.
        Powered by VSI PRINS

Komentarz

• paf
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3140

borut, masz rację że nie ma co się denerwować.
          Generalnie ten wątek zmierza do udowadniania wyższości TDI nad Pb+LPG i obalania tych twierdzeń, a co lepsze to i tak tylko w przypadku jednego silnika bo cięzko generalizować o różnych silnikach benzynowych i instalacjach - wiec już poważny OT się zrobił

Zamieszczone przez borut
          Wszędzie rządzi ekonomia.
          natomiast tu się nie zgodzę - nie wszędzie czasami oderwane od rachunków szaleństwo też rządzi i to jest piękne - sugeruję zamknąć wątek

Komentarz

• DirkDiggler
            Ambiente
            • 2005
            • 220
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Sygma

2.0 też potrafi wypić lecz przy równomiernej jeździe z prędkością 90km/h można zejść poniżej 9 l lpg/100km.
            Co do częstszych wymian świec, kabli itp. Ja wymieniłem każdorazowo po przejechaniu 40tys km. Była to profilaktyka bo świece wizualnie po demontażu wyglądały OK i pewnie by jeszcze pojeździły.
            WORK: Mondeo Titanium
            FUN: TypeR ver.IV

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

a kto tu się denerwuje??
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• rezon
                RS
                • 2006
                • 1894
                • Volvo
                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez huwe
                Ty zgodnie z instrukcją obsługi i gwarancji sekwencji
                jak nie wiesz to nie pisz
                Jest to zalecane ale nie konieczne. W o1 wymieniałem świeczki co 50kkm i to dlatego, że uważałem, że wystarczy a nie że były problemy. To 5,5l to masz przy jakiej jeździe - w mieście? chyba marzysz. Bo u mnie to 9l LPG to tylko po mieście i na trasie przy ok. 140. I policz sobie jeszcze raz, tylko bez przekrętów. Akurat przy braniu nowej O2 o wyborze silnika to u mnie ekonomia przemówiła, a nie wrażenia.
                Zamieszczone przez sygma
                jeszcze jeden parametr powinien być wzięty do obliczeń a mianowicie wartość zakupu samochodu
                Nie no, po co :szeroki_usmiech przecież 10kzł za TDI przy nówce to się odrabia w 2 tygodnie, a nie jak wg wyliczeń 5 lat.

[ Dodano: Nie 25 Lut, 07 21:44 ]
                Zamieszczone przez paf
                oderwane od rachunków szaleństwo też rządzi i to jest piękne
                tyz prowda. TDI to właśnie to..., ale przecież nie wszystko się da przeliczyć i popieram Cię Paf - nie trzeba

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2274
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Paweł T
                  orzeł, a ile robisz kkm rocznie?
                  od 2002.06 zrobiłem na mojej F16 229000-61000= 168kkm czyli wychodzi około 36kkm/ rocznie. To byłoby i już chyba bedzie 3 autko marki Skoda na LPG.. szczególów wiecej w pierwszym poście zapraszam do czytania i odpowiiedzi , porad pomocy...

[ Dodano: Pon 26 Lut, 07 10:28 ]
                  Zamieszczone przez Maicroft
                  orzel720, Za 28 tys nie mogles znaleźć diesla - to zle szukales, albo masz za duze wymagania

Co do tego LPG, oczywiscie ze bedzie dzialac. Ale jaka to instalacja tam siedzi, bo od tego chyba trzeba zaczac, po drugie zmniejszasz ladownosc i pakownosc auta juz na wstepie, bo kolo w sumie gdzies trzeba dac
                  uaktualniłem post zapraszam

[ Dodano: Pon 26 Lut, 07 10:29 ]
                  Zamieszczone przez Paweł T
                  orzeł, a ile robisz kkm rocznie?
                  ok 36kkm

[ Dodano: Pon 26 Lut, 07 10:39 ]
                  Zamieszczone przez -Piotr-
                  Być może orzel720 miał do czynienia z samochodani z instalacją LPG i chce przy tym pozostać. Jeśli instalacja gazowa jest dobrze zainstalowana i dobrana :!: , i na czas serwisowana, świece również wymieniane na czas, przewody WN dobrej firmy, nie powinno być mowy o problemach w ekspoloatacji auta na LPG. Większośc użytkowników takich aut zaczyna zgłaszać problemy np. z wolnymi obrotami, ale już po większym przebiegu na tym paliwie nie robiąc wcześniej przy instalacji zupełnie nic. Fakt kufer traci trochę na pojemności, zwłaszcza jak się ma koła 15`` i nie uznaje się dojazdówek. Są i takie osoby, które boją się samochodów z silnikami diesla z racji późniejszych napraw.
                  dokładnie tak myślę... co do LPG i Diesla
                  w aucie robię wszystko na czas i jakoś nic mi nie strzela wybucha itp....

[ Dodano: Pon 26 Lut, 07 10:40 ]
                  Zamieszczone przez DirkDiggler
                  Mam wrażenie że większość kolegów pisze zupełnie nie na temat. Orzeł pyta o sekwencję a wy mu tu opisujecie doświadczenia z instalacjami II gen.

LPG też może być bezobsługowe (pomijając wymianę filtrów itp.), nie musi być regulowane w nieskończoność i gubić nastawy.

Za 28tys ciężko jest znaleźć tdi w dobrym stanie, zwłaszcza z 2002r, a 1.6 już można trafić i przebieg będzie bardziej ludzki.

PS. Mam na LPG zrobione 80tys km

uaktualniłem post zapraszam na marginesie zgadzam się z Tobą

Komentarz

• huwe
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 976

Zamieszczone przez rezon
                    Zamieszczone przez huwe
                    Ty zgodnie z instrukcją obsługi i gwarancji sekwencji
                    jak nie wiesz to nie pisz
                    Jest to zalecane ale nie konieczne. W o1 wymieniałem świeczki co 50kkm i to dlatego, że uważałem, że wystarczy a nie że były problemy. To 5,5l to masz przy jakiej jeździe - w mieście? chyba marzysz. Bo u mnie to 9l LPG to tylko po mieście i na trasie przy ok. 140. I policz sobie jeszcze raz, tylko bez przekrętów. Akurat przy braniu nowej O2 o wyborze silnika to u mnie ekonomia przemówiła, a nie wrażenia.
                    może wyluzuj??
                    co do sekwencji to jednak wiem.- a Ty o razu zarzucasz niewiedzę.....nie wiesz gdzie pracuję, przy czym pracuje.... więc wyluzuj
                    a przepraszam - ujeżdżasz moją oktawkę, że uważasz, że nie mam 5,5l/100km?? lejesz mi do baku??Nie marzę, a mam. właśnie wróciłem z tankowni: na 28 litrach zrobiłem 570 km. policz sam ile wychodzi?? więc też wyluzuj. a jak jeżdżę - 60% miasto 40% trasa. i wystarczy tylko troszku się wysilić, żeby mieć takie spalanie. i raczej nie jestem zawalidrogą.
                    na koniec: peace rezon bo uważam, że nie ma o co toczyć wojny, która zaczyna mi przypominać przekomażanie się co lepsze : margaryna czy masło
                    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

HUWE toteż nie toczę wojny, tylko wskazuję na nieścisłości.
                      Nie wiem gdzie pracujesz, ale powołujesz się na gwarancję do sekwencji więc mały cytat:
                      Warunki gwarancji Czakram instalacja BRC Sequent 24 pkt. 11 Użytkownik jest odpowiedzialny za utrzymanie dobrego stanu techniczego pojazdu w tym elementów układu zapłonowego (tj. świec zapłonowych, kabli wysokieog napięcia, cewki zapłonowej, kopułki i palec rozdzielacza). Koniec cytatu masz gdzieś coś nt. co ile należy wymieniać świeczki? nie ma. Jest to w pkt. dodatkowe zalecenia, ale nie warunki gwarancji, a to "prawie" to samo. Prawie robi dużą różnicę.
                      Jako dowód ekonomiczności dokonujesz obliczeń naginając fakty i wprowadzasz tym samym ludzi w błąd, więc o tym piszę. Ja akurat żyję m.in z liczenia różnych rzeczy, także opłacalności różnych inwestycji, więc opłacalność tego czy innego napędu jeszcze potrafię policzyć. Jak ktoś chce jeździć TDI bo o tym całe życie marzył to jestem za, nic tak ludzi nie uszczęśliwia jak spełnianie własnych marzeń. Niech tylko nie próbuje uzasadniać tego liczbami bo a/ się nie uda b - ważniejsze nie ma teakiej potrzeby
                      Zamieszczone przez rezon
                      paf napisał/a:
                      oderwane od rachunków szaleństwo też rządzi i to jest piękne
                      tyz prowda. TDI to właśnie to..., ale przecież nie wszystko się da przeliczyć i popieram Cię Paf - nie trzeba
                      bo na tym poolega piękno marzeń, że nie muszą poddawać się ekonomii, co jak widać popieram

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Ale wkładanie LPG do nowego samochodu wiąże się z pewnymi konsekwencjami, tak jak chipowanie w ASO i nie tylko diesla na gwarancji. Ale o tym wielu zagazowanych zapomina, tak samo jak zachipowanych - a jednak coś na rzeczy jest :twisted:

rezon, Zaloguj sie tu: http://www.spritmonitor.de/en/login.html i wrzuc w podpis spalanie, sam jestem ciekaw jak to bedzie Bo chyba nikt na forum nie chwali sie osiagami nowych silnikow w OII oprocz TDI

BTW Ile musisz km przejechac, zeby instalacja przelaczyla sie na LPG
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• tomi98
                          Rider
                          • 2004
                          • 564

silnik 1.6 dość dobrze znosi lpg, nie słuszałem jakoby byłyby jakieś problemy. Ale trzeba zakładać dobre instalacje, a stefaneli to instalka z niższej półki ja bym sobie darował taką instalację. W octavii 1.6 AEE miałem landi renzo omegas i zero problemów, aktualnie mam galaxy 2.3 z bigasem seqent gis i też smiga aż miło.

Komentarz

• huwe
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 976

rezon, przestań tłuc głową w mur, bo cię od tego rozboli. jak mam naginać fakty i wprowadzać ludzi w błąd niby?? co , że jeżdżę na wodę?? leję do baku ON i wiem ile mi auto pali, a że nie odpowiada to Twojej koncepcji wyższości ekonomii lpg nad ON to już Twój problem, a nie mój.
                            END

Komentarz

• jacek2407
                              Drive
                              • 2006
                              • 45

BTW Ile musisz km przejechac, zeby instalacja przelaczyla sie na LPG[/quote]

Witam
                              To zależy od sterownika instalacji:
                              w moim przypadku:
                              otwieram garaż i odpalam samochód, wychodzę do bramy(około 40m), otwieram bramę, wracam do samochodu, wyjeźdżam za bramę , wysiadam i zamykam bramę, ruszam z miejsca i po przejechaniu kilku metrów już jadę na LPG, przy wyższych temp. zewn. w momęcie ruszenia przełącza na LPG.
                              Temperaturę przełączania na LPG mam ustawioną na 25 stopni C.
                              Nie odczuwam momentu w którym następuje przełączenie, tylko kontrolka się świeci informując że jadę na LPG.
                              Filozofia instalacji LPG sekwencyjnej polega na:
                              sterowniku, wtryskiwaczach i reduktor-parownik, reszta jest praktycznie nie istotna.
                              No i oczywiście montarzysta, ale to już osobna sprawa.
                              Pozdrawiam Jacek
                              Biała Kombi teraz z LPG

Komentarz

• orzel720
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 2274
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomi98
                                a stefaneli to instalka z niższej półki ja bym sobie darował taką instalację.
                                No tam ale ta instalka już tam jest ok 65kkm - to co mam ja zmienić ? i jesli tak to co zmienić na co (1.6 AKL 2002r.)

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez orzel720
                                  i jesli tak to co zmienić na co (1.6 AKL 2002r.)
                                  jak dobrze działa to po co? Ewentualne oszczędności nie będą warte nakładów.
                                  Zamieszczone przez Maicroft
                                  BTW Ile musisz km przejechac, zeby instalacja przelaczyla sie na LPG
                                  u mnie jest to przy ujemnych temperaturach ok. 1,5km (pierwsze skrzyżowanie ze światłami i zawsze tam przeskoczy. Latem ok 600-800m. W O1 było gorzej zimą bo ok. 2 km, a lepiej latem bo ledwie kilkanaście metrów wystarczyło. Ale to była instalacja tzw. III generacji.
                                  Zamieszczone przez huwe
                                  nie odpowiada to Twojej koncepcji wyższości ekonomii lpg nad ON to już Twój problem
                                  to nie koncepcja tylko wyliczenia, liczenie nie boli

Komentarz

Pracuję...