F1 lecą jak woda
Ja na swoje Uniroyalki muszę czekać ponad miesiąc :evil:
No właśnie ... 25kkm rocznie zrobie.Głównie po mieście więc chyba sobie podaruje F1
Dobra piękna guma ale ta jej żywotność w testach nie wypada najlepiej a 2-3 sezony chciabym pojezdzić za te 2k zł :wink: To jednak kupe kasy ...
No to letnie mam i ja. Ale co mi do Was - mam zwykłe Matadory Elite 2 - te co dają z autem ... i chyba jeszcze ze 2 sezony pociągna jak nic.
Wiosna .. ach to ty ...
Wymieniam stare opony letnie na nowe /myślę o Kleberach - jak ktoś kupił niedawno to niech napisze który model i jak się sprawują/.
Chodzi mi o koło zapasowe. Nigdy go nie używałem ale nigdy nie wiadomo.
Mam zamiar wybrać najlepszą oponę z 4 letnich na których jeździłem i zatrzymać ją jako koło zapasowe. Pozostałe 3 opony letnie + obecne zapasowe zostawię w sklepie przy wymianie.
Co o tym sądzicie?
Właśnie zamówiłem nowe letnie opony Yokohama AVS dB V500 195/65R15 95 H XL. Zdecydowałem sie na ten zakup gdyż wczoraj po założeniu poprzednich (które myślałem, że jeszcze sezpn wytrzymają) Continental - Super Contact , jest tak głośno w aucie, że nie da sie wytrzymać. Zupełnie nie słuchać silnika tylko upierdliwy hałas jak by łożyska we wszystkich kołach nadawały sie do wymiany. czekam teraz na potwierdzenie kiedy dostane nowe opony. jak przyjda to natychmiast zmieniam i opisze odczucia z jazdy. mam nadzieję, że będzie juz ok i nowe gumy posłuża ze 3 sezony.
Pozdrawiam!
[2007-03-23]
No i tak jak obiecałem przedstawiam wrażenia z jazdy na nowych oponach. Jednym słowem mogę określić to tak ....rewelacja! Opony są tak ciche podczas jazdy, że wcale ich nie słychać wewnątrz samochodu. Pierwszy raz od momentu jak zakupiłem auto słyszę tylko dźwięk silnika. Co najważniejsze, niezależnie od prędkości opony zachowują się tak samo. Dobrze trzymają w zakrętach i nie ma żadnych problemów przy hamowaniu. Zauważyłem jeszcze jeden pozytywny aspekt wymiany opon. Przy nowych nie mam już problemów z drgająca kierownica podczas jazdy z prędkością ~120km/h. Przeszkadzało mi to przy poprzednich oponach mimo tego, że koła były dobrze wyważone.
Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Zapłaciłem za 4 opony 1000zł i myślę, że ni ebyła to zbyt wygórowana kwota za opony tej klasy. Zobaczymy jak długo na nich pojeżdżę. Pierwszy raz zakupiłem japońskie opony firmy Yokohama i jak do tej pory wrażenia mam pozytywne. Polecam.
Pozostałe 3 opony letnie + obecne zapasowe zostawię w sklepie przy wymianie.
Zostanie przynajmniej jedna ładna opona na podpuchę dla klienta. Jeśli nosisz się z zamiarem ich sprzedania to można tak oczywiście zrobić w całym zakresie Twojego toku rozumowania.
U siebie opony zmieniłem w ostatni piątek w konfiguracji takiej jak ma Highspeed.
Zamieszczone przez Jabar1975
wspierajmy polski przemysl oponiarski
Jabar1975-owi :jaja hasełek propagandowych się zachciewa.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Zostanie przynajmniej jedna ładna opona na podpuchę dla klienta. Jeśli nosisz się z zamiarem ich sprzedania to można tak oczywiście zrobić w całym zakresie Twojego toku rozumowania.
No wiesz! Trochę mnie źle zroumiałeś /prawie się obraziłem. :?/.
Opony są z 1999 więc kto to kupi. Chcę zostawić w sklepie żeby nie wyrzucać na śmietnik.
A na zapas chcę wziąść którąś z opon jeżdżonych bo boję się, że jak np. za 3 lata złapię kapcia to założona opona z zapasu z 1999 się rozpadnie :shock:
Opona nie jeżdżona jest gorsza od tej z przebiegiem. Stąd taki pomysł. Co prawda wyższe koszty /trzeba jeszcze przekładać 5-tą felgę/ ale to lepsze niż zakup piątej opony.
Chcę wiedzieć czy inni też tak robią?
mam 225/45/17 Falkeny 452 o ile dobrze pamietam, bardzo dobre opony... ale cholernie glosne :!: :!: :!:
[ Dodano: Nie 11 Mar, 07 17:00 ]
Zamieszczone przez JaroSz
A ja kupiłem właśnie Goodyear Eagle NCT5 215/50/17
Podobno dobre ...
czemu taki dziwny rozmiar :?:
[ Dodano: Nie 11 Mar, 07 17:01 ]
Zamieszczone przez psychodad
Chciałbym się zamknąć w 1700zł za komplet ( 205/50 R17 215/45 R17 )
prawidłowy zamiennik to 225/45/17
[ Dodano: Nie 11 Mar, 07 17:06 ]
Zamieszczone przez Paweł T
Zamieszczone przez Piotr_T
Wczoraj zalozone - firmowe Pirelli P6000 205/55R16W , poki co swietnie sie na nich smiga
zobaczymy, kiedy zaczniesz narzekać na hałas i inne tam
P6000 to chyba najgorsze opony na jakich kiedykolwiek jezdzilem :? ojciec mial takie w P406 i jak tylko pojawiala sie wilgoc a juz nie daj boze woda na jezdni to zaczynaly sie jaja :? chyba tylko vivo w felicji byly porownywalnie tragiczne :roll:
P6000 to chyba najgorsze opony na jakich kiedykolwiek jezdzilem :? ojciec mial takie w P406 i jak tylko pojawiala sie wilgoc a juz nie daj boze woda na jezdni to zaczynaly sie jaja :? chyba tylko vivo w felicji byly porownywalnie tragiczne :roll:
Nie jest tak zle, moglby byc cichsze, ale daja rade. Na mokrym sie jezdzi swietnie, przynajmniej w porownaniu z Toyo Proxes T1-R i Conti EP3 (czy jakos tak).
Musze na ten sezon kupić komplet nowych oponek bo fabryczne Matadory wyząbkowały a 2 z nich rozpadły sie.
Zastanawiam sie nad Nokian V 195/65R15 - co o nich sadzicie?
Komentarz