opony letnie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yanooshiiik
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 172

Hmmm ...

To ze to koncern metalurgiczny to jeszcze nic nie znaczy

To,ze Chiny a nie UK tez nie argument. Octavie tez zaczna przychodzic z Chin i co ... gorsza ? Liczy sie raczej proces a nie kto macha lapkami.

A poza tym, mialem kiedys zimowe opony Michelin ..... rewelka firma prawda ?
    Moge podeslac komus linka jak ladnie te gumy pracuja na wodzie przy predkosci 60 km/h w temp. 4-6 C ???

Wiec ja bym raczej zdal sie na opinie expertow a nie slepo wierzyl w potege i marke jakiesjs tam firmy.

Komentarz

• Garret
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1196
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Panowie, ale odróżnijcie opony znanego koncertu produkowane w Chinach od chińskich rodzimych producentów! W tej drugiej sytuacji mamy na razie z podróbką pełnowartościowego towaru, często z zerżniętym wzornictwem i niekiedy nazewnictwem (patrz ichniejsze "merce" "MG" etc. które nijak się mają do jakości (jak dotąd) oryginału :wink:
      Pewnie się to kiedyś zmieni (tak jak było z wyrobami japońskimi klikadziesiąt lat temu i koreańskimi kilkanaście lat temu) Czytałem wyniku kilku testów opon 16"gdzie takie wynalazki brały udział i efekty były zadziwiające - 15-20m dłuższej drogi hamowania ze 100km/h na mokrym :shock: To tak jakby przywalić w przeszkodę z predkością 50km/h :idea:
      Sorki, ale jak dla mnie zaoszczędzenie 100zł -300zł na komplecie gum do auta za kilkadziesiąt kafli, którym wożę bliskich i siebie samego to.... nie najlepsze IMO posunięcie :wink: Tak naprawdę te 4 cholernie małe powierzchnie styku rozpędzonej masy z podłożem są zbyt istotne by na tym oszczędzać.
      A odnośnie potęgi marki powiem tak: proces projektowania i wykonania opon, doboru mieszanki, technologie nakładania osnowy, opasania to kawał cholernej wiedzy i doświadczenia, efekt wielu lat pracy i nakładów finansowych- to nie bawełniane t-shirty, której na marginesie i tak po jednym praniu nadaja się na ścierkę :twisted:
      Garret

-----------
      Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• misiek^wro
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8321

Garret, piekne podsumowania

Juz wiem czemu wybralem Micheliny
        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• jedrzejm
          Drive
          • 2005
          • 83

yanooshiiik, podeślij mu jednak zdjęcia Twojego auta po jezdzie na Michelinach... Albo filmik jak ruszaja na sliskiej pod gorę w porównaniu z Barumem, może uwierzy...
          Marcin
          Octavia 1,9TDi 140KM
          Octavia RS TDi 170KM

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

To trzeba bylo zareklamowac gumy. Ja kupilem uzywki i co ? I nie narzekam, na kocich lbach po deszczu jezdzi sie naprawde w porzadku, w porownaniu z ContiSportami, ktore wczesniej mialem. Nie wiem jakie wy predkosci uzyskujecie i na jakich wymagacie super imba przyczepnosci, ale mi na moje cywilne warunki i brak zapedow maclarenowskich zupelnie te top sporty wystarczaja.

Spelniaja swoja role, pozwalaja mi jezdzic w miare bezpiecznie kolo 100-80km/h po miescie w warunkach gdy swieci slonce i nie pada, a jak spadnie deszcz to niestety, cale zycie mialem blokade i bede mial, zeby na nim nie swirowac. Poza tym, ruszac pod gore ruszam codziennie, bo parkuje w garazu, niejeden raz jakis idiota zamknal mi drzwi niemal przed nosem i musialem z gorki ruszac ... i co ? I nie narzekam. Na te 90 KM co mam, te opony w zupelnosci wystarcza. Nie ma na nich zadnego efektu zabkowania, zuzywaja sie rownomiernie z tego co patrzylem, a co najwazniejsze, auto mi tak nie plywa na zakretach i nie buja sie jak szalone.

Komentarz

• yanooshiiik
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2007
              • 172

Moze troche offtopic .... na jakich gumach przyjezdzaja teraz O2 elegance ? Zamowilem 17'ki ?

Komentarz

• jaro4444
                Rider
                • 2006
                • 508

Garret ---> piękne podsumowanie, choć chinole nauczyli się już robić niektóre rzeczy dobrze (np. sprzęt audio) ale jest dobra "chińszczyzna" i ta całkiem shitowata :evil:

misiek^wro ---> ContiSporty to nie są dobre opony. Właśnie dziś zdjąłem z kół 205/55/16 91W i mogę o nich powiedzieć, że na suchym trzymają dobrze, ale na mokrym ślizgają się jak diabli. Są twarde i tłuką na dziurach, głośno się toczą i na zimno (tak np dziś rano 6*C) są cholernie twarde. Pracować zaczynają dobrze od ok. 15*C.

jedrzejm ---> mam służbową Lagunę I 2.0 115 KM na laczkach 195/65/14. Dokąd jeździła na starych Dunlopach SP 9 było fajnie, na Barumach Bravura niech ją ch.... strzeli :evil: Tylko jezdnia robi się mokra a ona się ślizga przy hamowaniu, ruszaniu i w zakrętach. Jak pokazałem szefowi ostatnio co za g... z tych gum to pozwolił zmienić w maju na inne. Poza tym kord się rozwala w tych gumach. Non stop są wyważane i zaraz znów biją na kierze. Ogólnie to nie są opony do szybkiej jazdy ciężkim wozem. Może w nich sobie kapelusz do kościoła w niedziele pojeździć.

Co do Premium Contact 2 - założyłem je dziś i zrobiłem trochę km. Cichutkie, miękkie, bardzo komfortowe. Wyśmienicie pokonuja pęknięcia w jezdni, kostkę brukową i tory tramwajowe. Jak się dotrą i pośmigam więcej to napisze coś obszerniej o nich.
                Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• darek93
                  Classic
                  • 2007
                  • 36

Ja jezdze na BF Goodrich G-Force profiler 205/55/R16. Oponka bardzo fajnie trzyma sie drogi. Jest nieco slyszalna przy predkosciach 50-60 km/h - to jedyny minus.

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 10970
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez jaro4444
                    załozył mi nowe Dunlopy 200E
                    Jeżdżę na tych samych gumach 3 sezon i nic złego nie mogę powiedzieć
                    Są super, ale już stare. Na przyszły sezon jakieś dunlopy R16 i felgi ALU
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• jedrzejm
                      Drive
                      • 2005
                      • 83

Goodrich super, nie mówię o Brum Bravuris, ale o Barum Polaris... Szczerze mówiąc gdybym teraz kupował letnie 225/45/26 to w grę wchodzą tylko takie:

1) Goodrich G Force profiler
                      2) Goodyear Eagle F1
                      3) Linglong

Mówcie co chcecie, kumpel jeździ na Linglong i wszystko extra, bardzo jest zadowolony... Jeśli na nich nie jeździliście, trudno jest oceniać.

A ja po prostu nie lubię Michelina... Bez konkretnego powodu...
                      Marcin
                      Octavia 1,9TDi 140KM
                      Octavia RS TDi 170KM

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

A ja sie zalapalem na ten ich caly mega pakiet Kumpel mi zalatwil odp. rachunek, zadzwonilem i hoooop

Nie straszne mi zadne gwozdzie

Komentarz

• Golfista
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 183

Zamieszczone przez krzynol
                          Jeżdżę na tych samych gumach 3 sezon

U mnie po jednym sezonie Continentale są przód na śmietnik a tył poszedł na przód.
                          Zazdroszczę.

Natomiast zimowe Pierlki - 4 sezon będzie.
                          Pozdrawiam Bartek.

Current: Honda Civic
                          Ex: O1

Komentarz

• greszczyn
                            Elegance
                            • 2005
                            • 893
                            • Nissan

Zamieszczone przez krzynol
                            Na przyszły sezon jakieś dunlopy R16 i felgi ALU
                            - jakieś dunlopy ? Przemyśl decyzje .Od miesiąca mam SP 9000 sport . Na suchym asfalcie zajebiście sie jeżdzi , lecz na mokrym asfalcie porażka .IMO oponki mocno przereklamowane . Na prostej jest wszystko ok , koszmarr zaczyna sie na zakrętach . Nawet wjeżdzając w mieście w jakiś zakręt np. na skrzyżowaniu trzeba uważać , bo przód lubi wyjechać :shock: .

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

yanooshiiik powinieneś mieć CSC 2 , świetne gumy , jak takie dostałem w 16" , a jakby ich nie było tylko jakieś brigestony to i tak bm je założył od razu , ewentualnie jakis michał . tylko fakt , dość szybko znikają , szczególnie jak energicznie , szybko jeżdzisz ale trzymanie w zakrętach wzorowe , nawet tych o 90st. wiadomo - coś za coś.
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mad_mark
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 413

a ja mam takie pytanko:

jezdze obecnie na kormoranach gamma 195/65r15 91V, nie mam pojecia kiedy byly zalozone, pewnie z dwa albo i trzy lata temu. bieznik wyglada ok... ale na przedniej prawej i tylnej lewej zrobily mi sie delikatne 'gorki'. jest to denerwujace poniewaz kola delikatnie bija podczas jazdy. fachman powiedzial ze tttm i zaleca oczywiscie zmiane opon na nowe. i teraz pytanie, czy przy takim stanie rzeczy jest sens przekladac dobra opone z przodu na tyl i kupic 2 nowki na przod czy trzeba caly komplet od razu? zakladam ze nie dostane takich samych opon wiec wymiana 2 wiazac sie bedzie z jazda na dwoch roznych rodzajach ogumienia inne na przodzie inne na tyle. na razie nie stac mnie na caly komplet nowek i dlatego sie zastanawiam. czy np. jazda 2 miesiace na takich oponach z 'gorkami' jest bezpieczna? nie jestem jakims szalencem i w trasie z reguly nie przekraczam 110-120km/h.
                                poradzcie prosze co zrobic? kupowac 2 nowki? czy odczekac troche czasu i komplet? a moze skusic sie na uzywany komplet.. bedzie taniej i szybciej, ale czy bedzie lepiej???

Komentarz

• Golfista
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 183

Zamieszczone przez mad_mark
                                  jezdze obecnie na kormoranach gamma 195/65r15 91V, nie mam pojecia kiedy byly zalozone, pewnie z dwa albo i trzy lata temu. bieznik wyglada ok... ale na przedniej prawej i tylnej lewej zrobily mi sie delikatne 'gorki'. jest to denerwujace poniewaz kola delikatnie bija podczas jazdy.
                                  Polskie opony nadają się na odbojnice na molo a nie do jeżdżenia. :wink:

Wywal je jak najprędzej - wynika, ze albo rozwarstwia się guma, albo kord pęka.

Ja przy następnym zakupie walę nowe tył 225/55/15 i przód taki sam (jak wejdzie) a jak nie to 205/60/15

zobacz na www.baloon.pl
                                  Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

Golfista, ja mam 225z tym ze 45/r17 ))) Chwale sobie ta szerokosc, auto duzo lepiej sie trzyma, czekam tylko az wymienie amory, bo narazie to sie przez amory za mocno buja ;/

Komentarz

• mad_mark
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 413

Golfista, dzieki za link, ciekawy sklep. co do opon, w warsztacie cos mowili ze 'siatka sie konczy' czy cos takiego. nie znam sie na tym kompletne i nie wiem na ile mozna na takich gumach jezdzic?

i jeszcze jedno pytanie, czy na fabryczne alu z wersji SLX przed liftem wejda opony 205? z gory dzieki.

Komentarz

• Golfista
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 183

Zamieszczone przez misiek^wro
                                        Golfista, ja mam 225z tym ze 45/r17 ))) Chwale sobie ta szerokosc, auto duzo lepiej sie trzyma, czekam tylko az wymienie amory, bo narazie to sie przez amory za mocno buja ;/
                                        NIe mam felg 17"
                                        na 15" dobrze się jeździ...
                                        Dla mnie styka.
                                        Tylko tył wiał, dlatego dałem szersze.
                                        Potworna różnica do 195

[ Dodano: Czw 10 Maj, 07 12:08 ]
                                        Zamieszczone przez mad_mark
                                        Golfista, dzieki za link, ciekawy sklep.
                                        Jest ok. Kupuje tam wszystkie opony od 5 lat

co do opon, w warsztacie cos mowili ze 'siatka sie konczy' czy cos takiego.
                                        Druty/kord

nie znam sie na tym kompletne i nie wiem na ile mozna na takich gumach jezdzic?
                                        Mogą jeździć jako zapas

i jeszcze jedno pytanie, czy na fabryczne alu z wersji SLX przed liftem wejda opony 205? z gory dzieki.
                                        Myślę że tak.
                                        Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Zamieszczone przez Golfista
                                          tył 225/55/15
                                          To straszny balon z tego wyjdzie Ale trzymac bedzie dobrze
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Golfista
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 183

Zamieszczone przez Maicroft
                                            Zamieszczone przez Golfista
                                            tył 225/55/15
                                            To straszny balon z tego wyjdzie Ale trzymac bedzie dobrze
                                            Opona jest takiej samej wielkości jak 195/65/15 - czyli firmówka dla TDI.
                                            Wg. kalkulatora jest 0.6 cm różnicy.
                                            Ja nie widziałem. Przyłożyłem obi do siebie.
                                            Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Golfista, Ale wizualnie bedzie duzo wieksza Na wysokosc wiem, ze taka sama
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Golfista
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 183

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Golfista, Ale wizualnie bedzie duzo wieksza Na wysokosc wiem, ze taka sama
                                                to gdzie będzie wieksza????

Z tyłu tego nie widac aż tak, za błotnik nie wystaje...
                                                Pozdrawiam Bartek.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Wzgledem serii bedzie widac, ale tak jak mowisz z tylu takiego walca az tak nie widac
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

Przesadzacie, sam mam taki "walec" i nie wyglada to tak tragicznie

Panowie z policji sie nie doczepiaja, wiec raczej jest ok

Komentarz

Pracuję...