[O1] Zakres temperatur w klimatroniku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ddanielbb
    Classic
    • 2007
    • 4

nie dziala ci nic w przyczepie bo w 7 pinowce nie masz stalego +12V - wlacz przeciwmglowe w samochodzie a zapewne pojawi sie napiecie w przyczepie
  • Highspeed
    Rider
    • 2006
    • 298

Witam

Mam pytanie. W O1 zakres temperatur klimatronika to +18 do +29. Nie można ustawić mniej niż 18 bo wtedy jest LO - czyli chłodzi na temp zewnętrznej (czy tak?) i podobnież w górę HI i grzeje chyba bez opamiętania .. ;-) choć nie sprawdzałem. Ale do rzeczy.
    Czy można obniżyć zakres temp np do 16 - jak jest w O2 - lub nawet niżej.

Pozdrawiam
    nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Re: Zakres temperatur w klimatroniku

Zamieszczone przez Highspeed
      Witam

Mam pytanie. W O1 zakres temperatur klimatronika to +18 do +29. Nie można ustawić mniej niż 18 bo wtedy jest LO - czyli chłodzi na temp zewnętrznej (czy tak?) i podobnież w górę HI i grzeje chyba bez opamiętania .. ;-) choć nie sprawdzałem. Ale do rzeczy.
      Czy można obniżyć zakres temp np do 16 - jak jest w O2 - lub nawet niżej.

Pozdrawiam
      Jak jest LO to chłodzi "bez opamiętania" czyli tyle ile wydoli klima. Przy niskich temp na zewnątrz ( powiedzmy 8 - 15 st ) możesz zejść z temp wnętrza naprawdę nisko ( nawet poniżej 10 st ), przy wyższych temp zewnętrznych 25 - 30 st utrzymanie wewnątrz nawet 18 st to duże wyzwanie dla klimy ze wzgledu na kiepską izolację termiczną samochodu ( sama blacha i pojedyncze szyby ).
      Niestety nie wiem czy można to zmienić programowo w Climatronicu...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• adeks
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 87

Witam
        Ja teraz jeżdżę paskiem z 98 roku i też mam taki klimatronik. W tych klimatronikach producent nie przewidział regulacji temperatur poza zakresem 18 - 29 st. Najprawdopodobniej stwierdzono, że poniżej 18 jazda nie jest przyjemna. Osobiście w lecie, gdy na dworze było + 35 st. to miałem zawsze ustawione na 18 st. Gdy po około 15 km jazdy wnętrze osiągnęło odpowiednią temperaturę to ustawienie 18 st. było w sam raz (chociaż żonie było za zimno).
        Nie słyszałem o tym, aby ktoś zmienił zakres regulacji temperatur, chociaż na forum passata było bardzo dużo na temat klimatroników.
        Jeżeli uważasz, że chłodzi za słabo to udaj się na przegląd klimatyzacji. W kilkuletnich samochodach potrafi ucieć dosyć dużo czynnika z układu.
        Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• Highspeed
          Rider
          • 2006
          • 298

Nie uważam że chłodzi za słabo. Chodzi OK.
          Chodzi mi o to - że np przy chłodnych rankach czy wieczorach wsiadasz do auta np w polarze OCP :lol: no i wtedy 18 stopni to dla mnie za dużo. Stąd temat .....
          a ZTCW to w O2 ten dolny pułap to 16 stopni...

Komentarz

• Marian
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2006
            • 225

Zamieszczone przez Highspeed
            wsiadasz do auta np w polarze
            dużo łatwiej i taniej bedzie...
            ...zdjąć polar. Wtedy +18 wyda Ci się syberyjskim mrozem i zaraz ochczo włączysz HI :szeroki_usmiech
            tylko nie pytaj potem jak podnieść temerature do +35 :wink: :szeroki_usmiech
            20v

Komentarz

• Highspeed
              Rider
              • 2006
              • 298

Marian.... dzięki
              Wiedziałem że ktoś znajdzie odpowiedź na moje pytanie :P

Komentarz

• -Piotr-
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1018
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie przy climatroniku w ustawieniu temperatury na "19" na ECON praktycznie podawane jest powietrze niepodgrzewane, a obroty dmuchawy są w normnie. Przy nastawach "20" czuć głównie na nogi podawanie cieplejszego powietrza. Fakt test robiłem w podobny dzień jak dzisiaj. Jeśli przy "19" na ECON nie przynosi mi rządanego ostudzenia, włączam AUTO na "21" i jest komfortowo.
                O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

Pracuję...