Wentylatory chlodnicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr_T
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 479

Zamieszczone przez BOODZISZ
    Wskazowka "ciezko" sie podnosi. Auto musi pare km przejechac zeby byla idealnie w pionie.
    Zdarzylo mi sie nawet kilka razy w duze mrozy ze na luzie zaczynala lekko spadac, ale wtedy wystarczylo dac mocniej w kociol i znowu wracala do pionu.
    Z profilu widze, ze masz diesla. Proponuje zapytac kogos z tym samym silnikiem ile mu zajmuje ustawienie do pionu wskazowki. Kilka kilometrow w ujemnych temp. to chyba nie jest zle. Moja Octavia (1.8T) stawiala wskazowke do pionu po ok. 2km - opadania nie zauwazylem, ale juz np. Focus (1.8 benzyna), ktorym obecnie jezdze potrzebuje dluzszego dystansu na osiagniecie normalnej temp. przy czym jak mam nadmuch oraz grzanie na maksa i sie zatrzymam (silnik na luzie) to potrafi zaczac zjezdzac (zwlaszcza jak to jest poczatkowa faza jazdy, gdy silnik niby jest rozgrzany wedle wskazowki, ale to nie do konca jest takie rozgrzanie) - termostat mam nowy. Podobnie do Focusa zachowywal sie Lanos, ktorego mialem poprzednio. Gdybys mial uwalony termostat (w przyapdku gdy sie blokuje na pelnym otwarciu) to podczas jazdy obserwowalbys spadki temperatury silnika, bo obieg caly czas otwarty, a ped lodowatego powietrza wali na chlodnice. Jezeli jest sprawny, to nie pusci goracej wody w chlodnice poki nie trzeba. Z kolei wentylatory w tych temperaturach raczej sie nie zalaczaja podczas normalnej eksploatacji. Jest prosty trik na zalaczenie obu - wlaczenie klimatyzacji, ale klimatyzacja nie odpala sie jak temp. jest ponizej (o ile mnie pamiec nie myli) 3.5C.

Komentarz

Pracuję...