Zamieszczone przez Purchawa
Azot w kolach
Zwiń
X
-
Azot w kolach
Koledzy mam u siebie napompowane kola azotem i musze przyznac ze auto prowadzi sie lepiej (odczuwa sie to szczegolnie jak przejezdza sie przez koleiny), mniej tlucze zawieszenie, powietrze ma to do siebie ze potrafi zmieniac swoja objetosc i tak w zaleznosci od temp otoczenia moze go byc wiecej lub mniej w kole. Azot nie zmienia swojej objetosci, jest spora roznica miedzy napompowanymi powietrzem a azotem a koszt napompowania azotem to ok 3-5 zl ( w zaleznosci od wulkanizacji) od kola. Nalezy tylko pamietac ze nie nalezy mieszac go z pow i jak troche gdzies ucieknie trzeba dopomp gaz , bo straci swoje wlasciwosci.... POZDROZałączone pliki
-
-
Też mam azot, lecz:
1. w powietrzu jest aż 80% azotu.
2. azot, jak każdy gaz zmienia swoją objętość za zmianą temperatury - tyle, że mniej niż tlen.
3. jak kiedyś w południe przy +15*C napompowałem azotem na 2,0 to w nocy przy -8*C było już tylko 1,7 :evil: .
Tak więc azot pewnie lepszy jest niż powietrze ale znowu żadna rewelka.90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
Komentarz
-
-
Znajomy w swoim samochodzie na próbę napompował opony azotem. Również zwrócił uwagę na lepsze prowadzenie sie samochodu.
Pompowanie opon azotem.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Jakieś 6 tygodni (6kkm) jeździłem w fabii na azocie bo nadmuchali mi w ramach bonusa przy zakupie opon. Potem założyłem zimówki i skończyła się przygoda z N2
Wnioski: skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
Z resztą 78% powietrza stanowi azot. nie sądzę, że te 22% powoduje jakieś kolosalne zmiany w prowadzeniu auta, korodowaniu felg, czy zmianie objętości, ani też w starzeniu się gumy. Przecież ta guma i tak jest z zewnątrz narażona na działanie powietrza...
IMO promocja pompowania azotem to chwyt marketingowy. 3-5 zł za koło - średnio niech będzie 16 za komplet. No fajny sposób na dodatkowy zarobek.
Komentarz
-
-
śmigam na azocie już trzeci sezon wszystko zależy od tego w jaki sposób napełnią u wulkanizatora .Powinni podłączyć do maszynki , która wyssie resztki powietrza w oponie a dopiero potem napełnić azotem .Wielokrotnie sprawdzałem czy są różnice w ciśnieniu na gorących czy zimnych oponach ale u mnie ich nie maTakie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
ja mialem zakladane nowe opony na nowe felgi i odrazu zostaly napompowane azotem, roznica jest naprawde wielka, tez sprawdzalem cisnienie i musze pow ze nie bylo roznicy. Co prawda po roku musialem dobic troche cisnienia bo z 2,3 zeszlo na 2 ale we wszystkich kolach bylo jednakowe!!! Byc moze faktycznie zalezy to od wulkanizacji w ktorej sie to robi. Kolega teraz tez sobie nabil azotem, jezdzi golfem 4 i tez twierdzi ze jest duza roznica (sam tez to zauwazylem u niego). A to nie jest znowu az taki wielki wydatek bo w ostatecznosci zaplacimy 20 zl za to ( w zaleznosci od wulkanizacji) czasem wiecej wydaje sie na inne nie potrzebne w sumie glupoty hahaha
Komentarz
-
-
A jak ma sie pompowanie azotem do prawa pytam bo kolega zaplacil mandat , sam byl zdziwiony skad wiedza a teraz wie po wentylach wstawil czarne i klopot z glowy . Pozostaje prawo skoro nie wolno to dlaczego karani sa kierowcy a nie wulkanizacje.Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA gdzie taki paragraf jest. A jak wentyl bedzie rozowy to tez dostane mandat, niech sie kolega lepiej przyzna ze dostal, za druty w oponie, a nie azot :diabelski_usmiechJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszKoledzy mam u siebie napompowane kola azotem i musze przyznac ze auto prowadzi sie lepiej (odczuwa sie to szczegolnie jak przejezdza sie przez koleiny), mniej tlucze zawieszenie, powietrze ma to do siebie ze potrafi zmieniac swoja objetosc i tak w zaleznosci od temp otoczenia moze go byc wiecej lub mniej w kole.
Jak niby azot moze miec lepszy wplyw na prowadzenie sie samochodu, to nie wiem. Znaczy inaczej przemieszca sie w oponie wytwarzajac jeakies szczegolne wlasciwosci????
Jak ktos ma np. za niskie cisnienie w oponie i podjedzie podpompowac chocby na stacje benzynowa, to wie, ze auto dostaje nagle drugiego zycia... Pewniej sie prowadzi, lzej chodzi wspomaganie, itd.
I wlasnie to daje taki efekt - czyli poprawnie napompowane kola, a nie azot.
Azot jest miedzy innymi po to, zeby byl wlasnie mniej podatny na zmiany warunkow atmosferycznych i efektow "tarc" na dordze oraz zeby wolniej "schodzil" z opony niz powietrze.
Za prowadzenie sie samochodu jest odpowiedzialne, prawidlowe lub nie, cisnienie, a nie to jaki gaz lub mieszanina gazow jest w oponie.
Myslenie nie boli... 8)TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSMyslenie nie boli...nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
No przecież, jak juz ktoś wydał kaskę i zmarnował czas na podjazd do stacji i nabicie azotem, to teraz musi oszukiwać samego siebie i innych ,jaka to teraz ogromna różnica, w ogóle inny samochód itp :lol:
Prawda jest taka, ze róznice są bardzo subiektywne. Nie twierdzę oczywiscie, że Azot to zło, bo badania wykazują że rzeczywiście posiada lepsze właściwości wewnątrz kół. Nie są to jednak az tak wielkie różnice abyśmy mogli je wyczuć w trakcie jazdy. IMHO tak jak napisał Mikrus....poprostu wyjezdzamy ze stacji z własciwie napompowanymi kołami i stąd ta róznica w prowadzeniu.BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975niedlugo napisza ze odkad azot jest w oponach to ustapily wieczorne bole glowy i krowy wiecej mleka daja[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
to taka sama lipa jak magnetyzery czy "sportowe" paliwa, zeby nie bylo niejasnosci tez ze 2 razy pompowalem azot, ale nie ma zadnej roznicy tak naprawde - co najwyzej autosugestia :wink:Planujesz wakacje w Ustce?
zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/
Komentarz
-
-
hmm no cos na potwierdzenie moich racji : http://www.renowacjafelg.pl/pompowanie_kol_azotem/ http://www.motofakty.pl/artykul/azot...powietrza.html http://www.netcar.pl/x_C_X__P_SAS__P2_4736.html http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=7875 mam nadzieje ze to was przekonaa tak swoja droga to czyzbyscie mnie nie lubili ze tak po mnie pojechaliscie hahaha
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bareqto taka sama lipa jak magnetyzery czy "sportowe" paliwa, zeby nie bylo niejasnosci tez ze 2 razy pompowalem azot, ale nie ma zadnej roznicy tak naprawde - co najwyzej autosugestia :wink:.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Januszno to juz wiadomo dlaczego niektorzy twierdza ze azot nie pomaga hahaha nie napompowali im azotu...........Planujesz wakacje w Ustce?
zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/
Komentarz
-
Komentarz