[O1] Czujniki cofania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • margaj1
    Ambiente
    • 2007
    • 100

[O1] Czujniki cofania

Zamieszczone przez hEllo)
    Zamieszczone przez Qulek
    Wczoraj 18:56
    Przed chwilą z trasy Busko - Kiecle akcja
    Zamieszczone przez Jabar1975
    Wczoraj 21:42
    lubie takie akcje
    Zamieszczone przez paf
    a ja bardzo wierzyłem w subarową grupę i się nie zawiodłem
    Jabbar, trochę mnie zawiodłeś... 2h 46 min. to zdecydowanie za długo na reakcję :lol: Szybszy musisz być :P :wink:
    wiesz... to juz nie te lata :lol:
  • lisiaczek
    Ambiente
    • 2006
    • 210

[O1] Czujniki cofania

mam pytanie czy jesli sie posiada ten system parkowania to na jakiej zasadzie on dziala czy to oznacza ze np gdy cofam i bdzie prszeszkoda to czujniki zrobia tak ze auto w nia nie stuknie czy tylko one sygnalizuja jak blisko mam do przeszkody?

Komentarz

• jlupino
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 362

Tylko sygnalizują akustycznie oraz jezeli masz czujniki z wyswietlaczem to równiez wizualnie w metrach lub za pomoca kolorowych diód.
      Jaro

Komentarz

• Janusz
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 598

nie zatrzymaja samochodu niestety

Komentarz

• -Piotr-
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1018
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Re: Czujniki cofania

Zamieszczone przez lisiaczek
          mam pytanie czy jesli sie posiada ten system parkowania to na jakiej zasadzie on dziala czy to oznacza ze np gdy cofam i bdzie prszeszkoda to czujniki zrobia tak ze auto w nia nie stuknie czy tylko one sygnalizuja jak blisko mam do przeszkody?
          Podobnie ma nietoperz. Fajna i przydatna sprawa przy parkowaniu. Sygnalizuje - jedynie dźwiękowo i wizualnie (LCD panelu) w zależności od wyposażenia odległośc do przeszkody. Im przeszkoda bliżej, tym pikanie częstrze do sygnału ciągłego przy odległości bliskiej kontaktowej. Ma to sens jedynie przy wolnym cofaniu. Wychwyca również wysokie krawężniki, słupki, źdźbła trawy, przeszkada w trakcie cofania podczas opadów deszczu, śniegu oraz jak znajduję się warstwa zmarźliny na czyjnikach bo wyje bez powodu..
          O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
          KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
          O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

lisiaczek, jest jedno auto które samo parkuje za pomocą systemu radarowego zwanego czujnikami parkowania ale to jest toyota prius i ten system sporo kosztuje bo z tego co pamiętam jest za dopłatą tak że może kiedys w octavii zawita taki system ale tylko w opcji z automatyczną skrzynią biegów
            co do systemu parktronic w skodzie to jest tak czujniki zbierają info o przeszkodzie ale niestety decyzja należy do kierowcy trzeba pamiętać że np oblodzenie czy zabrudzenie czujnika będzie mocno utrudniać parkowanie

Komentarz

• handzol
              Ambiente
              • 2006
              • 212

Zamieszczone przez -Piotr-
              Podobnie ma nietoperz. Fajna i przydatna sprawa przy parkowaniu.
              Nigdy nie słyszałem żeby nietoperz robił pi.pi .pi ,ale to żart.Ogolnie polecam jaki kolwiek system,bo jest on pomocny w cofaniu i bardziej zwraca czujnośc kierowcy przy cofaniu.

Komentarz

• Bojan
                Drive
                • 2007
                • 79

ja właśnie w sobotę założyłem czujniki i narazie testuję ale extra się spisuje, taki czujnik to niewielkie pieniądze a cena pękniętego zderzaka będzie napewno kilka razy większa

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców...

Komentarz

• leotdi
                  Classic
                  • 2006
                  • 30

Zamieszczone przez handzol
                  Zamieszczone przez -Piotr-
                  Podobnie ma nietoperz. Fajna i przydatna sprawa przy parkowaniu.
                  Nigdy nie słyszałem żeby nietoperz robił pi.pi .pi ,ale to żart.Ogolnie polecam jaki kolwiek system,bo jest on pomocny w cofaniu i bardziej zwraca czujnośc kierowcy przy cofaniu.
                  polecam jednak min. 4 czujniki :

Mnie założono w leonie typu AmerVox (asymetryczne), i jest to III-cia generacja czujników na rynku, a ma ona polegać ni mniej nie więcej na tzw. " asymetrycznej ultradźwiękowej technologii detekcji obiektów". Prościej - na nasz język : czujniki posiadają max. szerokie możliwości detekcji o kątach 160 stopni w poziomie i 60 stopni w pionie, co pozwoliło na zwiększenie kąta detekcji o niemalże 100% w porównaniu do innych, tradycyjnych systemów ... to tyle mądrości z instrukcji obsługi 8)

Amervox to dystrybutor sprzętu samochodowego. Oferujemy zestawy głośnomówiące, czujniki parkowania, systemy alarmowe, kosmetyki samochodowe, systemy wizyjne, rozwiązania dla floty i inne. Bezpieczeństwo i komfort to podstawa!

ps
                  Zaznaczam, że nie jestem żadnym akwizytatorem / reklamodawcą w/w firmy, a jedynie użytkownikiem ich systemu i polecam go właśnie tylko dlatego, że się u mnie sprawdził i sprawdza dalej

Posiadam jedynie akustykę (bez wizualizacji), gdyż jest to moim zdaniem w zupełności wystarczające.
                  pozdrowienia

leotdi
                  -----------------------
                  +180kM ASV by Ali

Komentarz

• ida.mac
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 141

Zamieszczone przez handzol
                    Nigdy nie słyszałem żeby nietoperz robił pi.pi .pi ,ale to żart
                    Nie mogłeś słyszeć, bo nietoperze "pracują" wydają dzwięki w zakresie ultradzwięków, czyli na zakresie niesłyszalnym dla ludzkiego ucha.
                    Oczywiście cholera wie czy to jest pi, pi, pi czy inaczej, w każdym bądź razie wysyłają a potem "zbierają" odbicie dzwięku i na tej podstawie oceniają odległość przeszkody. :szeroki_usmiech
                    ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• Spike
                      Drive
                      • 2007
                      • 55

Znalazłem ostatnio oryginalny do Octavi.

Czy ktoś się orientuję czy wystarczy tylko to wpiąć czy trzeba robić coś jeszcze?? ( nie mówię o dziurach w zderzaku

Pozdro
                      Jahrem
                      :food

Komentarz

• leotdi
                        Classic
                        • 2006
                        • 30

a zwóciliście uwagę TYLKO na 60 stopni w poziomie :?:
                        pozdrowienia

leotdi
                        -----------------------
                        +180kM ASV by Ali

Komentarz

• henio
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 631

Ja się też przymierzam do załorzenie tego partronika , tymbardziej że zmieniam zderzak na poliftowy.Jest kilka na Allegro w moim kolorze i z 4 dziurami na właśnie czujniki.Powiedzcie gdzie zakupić taki zestaw i czy tylko to trzeba?

Komentarz

• hankasz7
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1097

Zamieszczone przez henio
                            Jest kilka na Allegro
                            znajomy kupił,zainstalował i odesłał-badziewie!!!najlepiej kupić oryginał w ASO.
                            Piszę poprawnie po polsku.
                            Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• nico21
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 2640
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez hankasz7
                              henio napisał/a:
                              Jest kilka na Allegro
                              znajomy kupił,zainstalował i odesłał-badziewie!!!najlepiej kupić oryginał w ASO.
                              ja kupiłem na allegro, użytkowałem prawie 2 lata i chodziło wyśmienicie. Wiec nie zawsze to co z allegro to Beeeee
                              DACAR.team

Komentarz

• hankasz7
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1097

nico21, Tak ale to jest ruletka-kupić kilka i po kolei sprawdzać? :?:
                                Piszę poprawnie po polsku.
                                Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• henio
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 631

nico21 a u kogo kupiłeś?

[ Dodano: Nie 16 Gru, 07 16:26 ]
                                  Ja zamierzam u tego klienta http://www.allegro.pl/item284802539_...per_cena_.html

Komentarz

• koja86
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 3178

A ja kupiłem ory nówencje od Grygiego już w kolorze mojego auta :szeroki_usmiech
                                    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• kokos
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 30

ja kupilem do vectry za ok 100 na alegro (oryginal-strasznie duze i malo estetyczne czujniki) a do skody oryginal za 250 i oba dzialaja bez usterek.pozdrawiam
                                      VECTRA KLUB POLSKA Opc Line

Komentarz

• nico21
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 2640
                                        • Volkswagen

henio, nie pamietam juz jak tez uzytkowniak sie nazywał. było zestaw podobny do tego :
                                        DACAR.team

Komentarz

• kokos
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 30

Zamieszczone przez nico21
                                          henio, nie pamietam juz jak tez uzytkowniak sie nazywał. było zestaw podobny do tego :
                                          http://www.allegro.pl/item283334755_...gwarancji.html
                                          ten ktory ja kupilem jest praktycznie identyczny

Komentarz

• damian
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 178

ktoś moze polecić jakąś sprawdzoną firmę z allegro, jeżeli chodzi o czujniki cofania, ale bez wyświetlacza.
                                            nie chcę kupić jakiegoś gów....ai potem się wściekać że działa nie prawidłowo.
                                            Jakiś czas temu przymierzałem się do kupna czujników, al emusiałem zrezygnować, teraz ponownie się przymierzam, tym razem skutecznie

wiem , ze polecano mi VALEO, ale teraz to one troszkę drogie.
                                            a jak wygląda podłączenie ory czujników. wogóle jest taka możliwość??
                                            Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• kokos
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 30

Zamieszczone przez damian
                                              ktoś moze polecić jakąś sprawdzoną firmę z allegro, jeżeli chodzi o czujniki cofania, ale bez wyświetlacza.
                                              nie chcę kupić jakiegoś gów....ai potem się wściekać że działa nie prawidłowo.
                                              Jakiś czas temu przymierzałem się do kupna czujników, al emusiałem zrezygnować, teraz ponownie się przymierzam, tym razem skutecznie

wiem , ze polecano mi VALEO, ale teraz to one troszkę drogie.
                                              a jak wygląda podłączenie ory czujników. wogóle jest taka możliwość??
                                              jest jest i montaz jest banalnie prosty,ja zamontowalem troszke inaczej niz fabryczne bo nie w samym zderzaku tylko w tej czarnej listwie(bez lakierowania sa moim zdaniem troszke mniej widoczne niz na czarnym lakierze( zreszta znajomy w aso ktory mi je zalatwial polecil mi montaz w tym miejscu,poza tym pod zapasem jest dziura juz gotowa do przeciagniecia przewodow do wnetrza.pozdrawiam

Komentarz

• damian
                                                Ambiente
                                                • 2007
                                                • 178

no właśnie, też myślałem o tym czarnym pasie na zderzaku, ale mi odradzano i to chyba na tym forum, ze inny kąt padania mają. ale rozumiem że tobie sprawowłay się one wporządku na tym czarnym pasie??
                                                To mam rozumieć, że wystarczy mi tylko to http://www.allegro.pl/item280876256_...koda_nowe.html
                                                podpiąć (rozumiem że tam w zderzaku będą jakieś styki/złącza będą) i będzie hulać??
                                                Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

Pracuję...