Zobaczymy jak czas pozwoli to się również pojawię
dziwne spalanie i drżenie kiery
Zwiń
X
-
dziwne spalanie i drżenie kiery
Od dwóch tygodni obserwuję spalanie mojej czeszki i zastanawia mnie, że na tym samym odcinku drogi, w podobnych warunkach drogowych i atmosferycznych raz pali mi 5.0 l/100 km a drugi raz 6,5 l/100 km (przynajmniej tyle pokazuje komputer). Kiedyś też były różnice, ale nie aż takie. Poza tym przejazd przez miasto bez żadnych korków i spalanie w granicach 6,5 -6.8 l/100 km to mnie trochę drażni.
Co to może być ?? Stosowałem dzisiaj już nawet PSJ i znowu wyszło grubo ponad 6 l/100 km
Aaa, i jeszcze jedna rzecz - czasami kierownica wpada mi w takie wibracje, że ciężko ją utrzymać. Kółka wyważone OK, przykręcone na 5 śrób każde ...... a kierownica czasami napier .... Tu też pytanie, cop to może być ?JaroSz
Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)
-
-
Zamieszczone przez JaroSza kierownica czasami napier
Auto wpadało w wibracje w okolicach 120-130. Po optymalizacji i kumatym gościu od wyważania (fela oczywiście też prostowana) problem nie istniejeusrany pracą po same pachy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hEllo)tez tak miałem, powodem była jedna krzywa fela i opony nie profi ułożone do opony i wywazone. Jak zmieniałem na letnie to standardowo dałem do wywazenia. Gosciu napierd. ma fele tyle ciężarków, że mogłbym założyć sklep dla wędkarzy...
Auto wpadało w wibracje w okolicach 120-130. Po optymalizacji i kumatym gościu od wyważania (fela oczywiście też prostowana) problem nie istnieje
Ostatnio znajomy miał podobny problem. Kupił nowe alufele do rocznego wozu. No i zaczął narzekać, że w okolicach 120-130km/h kierownica mu tak drga że jechać się nie da. Pojechał z felgami do reklamacji, sprzedawca mu sprawdził fele (w warsztacie kupował), a fele równiusieńkie. No to zbadał opony. Okazało się, że jedna z opon była tak wypaczona, że nie nadawała się do jazdy. No i musiał wymienić dwie roczne opony. Objawy ustąpiły.
Pytanie tylko czemu roczne letnie Bridgestony sie wypaczyły. Albo źle leżakowane przez zime, albo feralne, albo.... sam nie wiem co.Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hEllo)powodem była jedna krzywa fela i opony nie profi ułożone do oponyZamieszczone przez Kmabz opon była tak wypaczona, że nie nadawała się do jazdyJaroSz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JaroSzopony nóweczki założone podobno w profesjonalnym zakładzieusrany pracą po same pachy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JaroSzO ja pier ....... no to sobie chłopaki liczą .....
Zobacz jeszcze czy nie drze Ci opon , może geometrię trzebaby sprawdzić .
Komentarz
-
-
a gdzie jest to CNF?
bo też bym skoczył posprawdzać kółka->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
chyba wiem
na rondzie na osową i zaraz po 50m po lewej stronie
taki żółty warsztat, teraz kojarzę - całkiem nie daleko ode mnie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
oni też tam geometrię robią?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
A poratuje ktoś sugestiami co do powodów dziwnego spalania ?
[ Dodano: Pią 27 Kwi, 07 20:04 ]
Odgrzewam kotleta. Byłem wczoraj w CNF i wiem, skąd to dziwne drżenie kierownicy - brak pierścieni centrujących na alusiach (swoją drogą jak poprzedni właściciel nią jeździł i jak to się stało, że w zeszłym roku na alusiach kierownica nie drżała).
Dowiedziałem się przy okazji, że moje alusie powinny być przykręcone śrubami stożkowymi, a ja mam przykręcone standardowymi od felg stalowych, czyli kulistymi.
Czy mogę tak jeździć, czy lepiej NATYCHMIAST zmieniać śruby ? Bo to człowiek przed wypłatą, a śrubki po 7 zł za szt. + komplet zabezpieczeń za 130 zł. Oczywiście pierścienie centrujące jutro zakładają (116 zł) ...JaroSz
Komentarz
-
Komentarz