Co ile kkm zmieniac filtr paliwa w naszych warunkach?
Witam
Na wstępie zaznacze, że pobieżnie użyłem szukajki, bo naogól wszystko znajduje zanim napisze posta :lol: Ale teraz niestety nie. Ksiazke mam niestety w jezyku, ktorego nie trawię, dlatego nawet nie zaglądalem. I teraz zasadnicze pytanie co ile kkm zmieniac filtr paliwa w TDI?
ja wymieniam wszystkie filtry co 15tyś razem z olejem. Przyznam że ostatnio byłem na serwisie Vito i sprawdzali jakość paliwa, powiedzieli że jest bardzo dobre a to co było w zbiorniku to akurat było zalane na Orlenie więc chyba nie jest tak źle.
Skoda zaleca co 30kkm.
Tak robie i narazie nie mialem problemow, kilka razy zdazylo mi sie
wymienic po 45kkm i tez bylo dobrze.
Darek
[ Dodano: Wto 17 Kwi, 07 10:29 ]
...dobrze jest wymienic przed zima, zeby w odstojniku woda nie zamarzla.
Jezeli nie wymieniam na poczatku zimy to przynajmniej go zawsze odwodnie.
Wymieniam razem z filtrami wszystkimi co 10 tys ! :wink:
Wymieniam filtry co 10 tys, bo tyle robie rocznie :lol: I mysle, czy zmieniac tym razem tez filtr paliwa, bo w poprzedniej furze to co 60 000 km zmienialem chyba :roll:
Ja średnio rocznie robię 40-50 i filtr wymieniam 1 w roku, przed zimą. Kupuje filtr ~za 50-60 pln. Zgadzam się z Paweł_T co 60 zalecają. Raz przeoczyłem i oczywiście parafinka się wytrąciła (zima). Parafinka+syf w filtrze = przymusowy postój.
Tą metodę stosowałem w kilku dieslach jakie miałem. Tankuję się na sprawdzonej stacji.
Raz przeoczyłem i oczywiście parafinka się wytrąciła (zima). Parafinka+syf w filtrze = przymusowy postój.
Tu chyba filtr nie pomoże jak się parafina wytrąci. Jak będzie paliwo chrzczone to pozatykaja się przewody i auto stoi.
Nie wiem na ile w tym prawdy, ale generalnie silniki na pompowtryskiwaczach są bardziej czułe na lipne paliwo.
Ja mam zwykłe wtryskiwacze w skodzie,ale i tak tankuję tylko na Shellu.
Poprzednie auto miałem na pompowtryskiwaczach i po 3 miesięcznym tankowaniu na jednej Orlenowskiej stacji rozsypała mi się pompa wysokiego ciśnienia.
Raz przeoczyłem i oczywiście parafinka się wytrąciła (zima). Parafinka+syf w filtrze = przymusowy postój.
Tu chyba filtr nie pomoże jak się parafina wytrąci. Jak będzie paliwo chrzczone to pozatykaja się przewody i auto stoi.
Nie wiem na ile w tym prawdy, ale generalnie silniki na pompowtryskiwaczach są bardziej czułe na lipne paliwo.
Ja mam zwykłe wtryskiwacze w skodzie,ale i tak tankuję tylko na Shellu.
Poprzednie auto miałem na pompowtryskiwaczach i po 3 miesięcznym tankowaniu na jednej Orlenowskiej stacji rozsypała mi się pompa wysokiego ciśnienia.
zdarzyło mi się to 2 lata temu, od tamtej pory jeżdżę bez awarii, wymieniam filtr paliwa tak jak napisałem powyżej i niczym nie płukałem układu paliw. , na razie jest OK.
znajomy miał Passata na pompowtryskiwaczach i troszkę się wykosztował 1900/sztukę a 2 mu padły. Powód marne paliwko.
znajomy miał Passata na pompowtryskiwaczach i troszkę się wykosztował 1900/sztukę a 2 mu padły. Powód marne paliwko.
i własnie dlatego radośnie wymieniam filtr paliwa co 15kkm pomimo tego że ASO naleca wymieniać co 60kkm.
OT
...jak bedziesz jezdzil na dupiatym paliwie to wymiana filtra co 15tkm w zaden sposob nie wydluzy zycia twojemu ukladowi wtryskowemu.
Problem przy takim paliwie to przedewszystkim zle smarowanie pompek lub resztki kwasu co powoduje korozje( czasteczki na dyle male ze przeplywaja nawetprzez nowy filtr), teraz powiedz w jaki sposob nowy filtr polepszyich smarowanie :?:
Ja od siebie dodam że najlepiej filtr paliwa wymieniać na oryginalny cena np w ASO VW 98 PLN. Do oryginalnego filtra dodane są dwa "O" ringi które też warto wymienić. Ostatnio gdy wymieniłem filtr wkładając zamiennik bez oringów, kosztowało mnie to podwójnie, a samochód miał trudności z odpalaniem po dłuzszym postoju. Musiałem kupić oryginalny filt z tymi o ringami i teraz pali na dotyk
bogusg, Trzeba kupowac dobre filtry to bedziesz mial wlasnie te dwa oringi, jak kupujesz tanie to ich nie masz - ot cala filozofia Jakos problemow z odpalaniem nie mam :roll:
Ja wymieniam zazwyczaj na filtrona (czasami knechta) i tam są uszczelki
Pomimo opinii, że filtron to polskie ustrojstwo i nie może być dobre, ja używam
i nigdy żadnych problemów nie miałem (zresztą wszystkie filtry filtrona używam)
Komentarz