Zamieszczone przez CASKP
Co ile kkm zmieniac filtr paliwa w naszych warunkach?
Zwiń
X
-
Co ile kkm zmieniac filtr paliwa w naszych warunkach?
Witam
Na wstępie zaznacze, że pobieżnie użyłem szukajki, bo naogól wszystko znajduje zanim napisze posta :lol: Ale teraz niestety nie. Ksiazke mam niestety w jezyku, ktorego nie trawię, dlatego nawet nie zaglądalem. I teraz zasadnicze pytanie co ile kkm zmieniac filtr paliwa w TDI?
Pozdrawiam
-
-
ja wymieniam wszystkie filtry co 15tyś razem z olejem. Przyznam że ostatnio byłem na serwisie Vito i sprawdzali jakość paliwa, powiedzieli że jest bardzo dobre a to co było w zbiorniku to akurat było zalane na Orlenie więc chyba nie jest tak źle.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Skoda zaleca co 30kkm.
Tak robie i narazie nie mialem problemow, kilka razy zdazylo mi sie
wymienic po 45kkm i tez bylo dobrze.
Darek
[ Dodano: Wto 17 Kwi, 07 10:29 ]
...dobrze jest wymienic przed zima, zeby w odstojniku woda nie zamarzla.
Jezeli nie wymieniam na poczatku zimy to przynajmniej go zawsze odwodnie.
Komentarz
-
-
Wymieniam razem z filtrami wszystkimi co 10 tys ! :wink:OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Sigma_74ja co 15 tysiecy wszystkie.
nie jest koszt powalający
a człowiek spokojniejszy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Paweł Toryginalny filtr kosztuje 100pln, skoda zaleca wymianę co 60kkm, sprawdźcie instrukcję.
Tą metodę stosowałem w kilku dieslach jakie miałem. Tankuję się na sprawdzonej stacji.1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
www.samochodowy-warsztat.prv.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konos513Raz przeoczyłem i oczywiście parafinka się wytrąciła (zima). Parafinka+syf w filtrze = przymusowy postój.
Nie wiem na ile w tym prawdy, ale generalnie silniki na pompowtryskiwaczach są bardziej czułe na lipne paliwo.
Ja mam zwykłe wtryskiwacze w skodzie,ale i tak tankuję tylko na Shellu.
Poprzednie auto miałem na pompowtryskiwaczach i po 3 miesięcznym tankowaniu na jednej Orlenowskiej stacji rozsypała mi się pompa wysokiego ciśnienia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kombiakZamieszczone przez konos513Raz przeoczyłem i oczywiście parafinka się wytrąciła (zima). Parafinka+syf w filtrze = przymusowy postój.
Nie wiem na ile w tym prawdy, ale generalnie silniki na pompowtryskiwaczach są bardziej czułe na lipne paliwo.
Ja mam zwykłe wtryskiwacze w skodzie,ale i tak tankuję tylko na Shellu.
Poprzednie auto miałem na pompowtryskiwaczach i po 3 miesięcznym tankowaniu na jednej Orlenowskiej stacji rozsypała mi się pompa wysokiego ciśnienia.
znajomy miał Passata na pompowtryskiwaczach i troszkę się wykosztował 1900/sztukę a 2 mu padły. Powód marne paliwko.1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
www.samochodowy-warsztat.prv.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kombiakZamieszczone przez konos513znajomy miał Passata na pompowtryskiwaczach i troszkę się wykosztował 1900/sztukę a 2 mu padły. Powód marne paliwko.
Dzieki za opinie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kombiakZamieszczone przez konos513znajomy miał Passata na pompowtryskiwaczach i troszkę się wykosztował 1900/sztukę a 2 mu padły. Powód marne paliwko.
...jak bedziesz jezdzil na dupiatym paliwie to wymiana filtra co 15tkm w zaden sposob nie wydluzy zycia twojemu ukladowi wtryskowemu.
Problem przy takim paliwie to przedewszystkim zle smarowanie pompek lub resztki kwasu co powoduje korozje( czasteczki na dyle male ze przeplywaja nawetprzez nowy filtr), teraz powiedz w jaki sposob nowy filtr polepszyich smarowanie :?:
Darek
Komentarz
-
-
Ja od siebie dodam że najlepiej filtr paliwa wymieniać na oryginalny cena np w ASO VW 98 PLN. Do oryginalnego filtra dodane są dwa "O" ringi które też warto wymienić. Ostatnio gdy wymieniłem filtr wkładając zamiennik bez oringów, kosztowało mnie to podwójnie, a samochód miał trudności z odpalaniem po dłuzszym postoju. Musiałem kupić oryginalny filt z tymi o ringami i teraz pali na dotykTeraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
Ja wymieniam zazwyczaj na filtrona (czasami knechta) i tam są uszczelki
Pomimo opinii, że filtron to polskie ustrojstwo i nie może być dobre, ja używam
i nigdy żadnych problemów nie miałem (zresztą wszystkie filtry filtrona używam)->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
lec
Maicroft, u mnie na kazdym innym niz oryginalny sa pecherzyki powietrza w przewodzie, ciekawe nie ? :P
Komentarz
-
lec
ja juz rozne kombinacje robilem, i po jakims czasie pecherzyki sie pojawialy. w koncu kupilem oryginal w ASO i do tej pory nic.
Komentarz
Komentarz