Mam Octavię 1,9 o mocy 90km. Od pewnego czasu straciła moc, wymieniłem przepływomierz ale mimo to dalej nie ma mocy. Można kręcić tylko do 3 tysiecy obrotow, prędokość max 130km/h. Po resecie komputera ponownie odzyskuje moc, lecz po przekroczeniu "bariery" 3 tysięcy obrotów i prędkości 130km/h wszystko powraca do poprzedniego stanu- "mulasty". Probowałem już trzech innych przepływomierzy lecz przy każdym wystepuja te same kłopoty. Proszę o jakąś podpowiedz i rade w dalszym postępowaniu. Jestem zdesperowany ponieważ planuje w najbiższym czasie rodzinny wyjazd nad morze.
marek-b
marek-b, wiecej info o aucie jak wspomniał Maicroft
Moze wpada w awaryjny .. sprawdz N75 .. a najlepiej podepnij VAG-a jak masz. Moze turbo sie konczy albo właśnie N75 szaleje i auto łapie awaryjny tryb.
Paweł T, najlepiej wpakować inny i sprawdzić czy dalej bedzie wpadał w awaryjny. Mozna tez VAG-iem sprawdzic zrobic loga i depnąc na 3 biegu z 1500 - 4500. zobaczyć co sie dzieje z doładowaniem. Jak ostro faluje w sensie takim ze nagle wartosci doładowania nie idą płynnie w góre tylko wystepują dziwne falowania typu wartości sa za duze potem za małe i znów za duze widać ze zawór nie wyrabia i za pozno reaguje stąd moze byc notlauf.
Jak mi padł N75 to doładowanie na fabryczniej 90konnej turbince wyglądało coś wtym stylu :
1100
1350
1180
1000
1360
1540
1420
1200
1100
1400
widać ze zawór za pozno zareagował i za bardzo chciał zniejszyć doladowania i z powrotem za mocno zmniejszył i stąd dziwnie zachowanie jego i złapałem 2 awaryjne w ciagu jednego dnia. Zawór poszedł do wymiany i już logi wyglądały normalnie
u mnie wyglądało to tak:
1100
1100
1150
1170
1200
1220
1300
1900
1980
2100
turbina brała się do roboty, ale dużo za późno, dzisiaj poszedłem znowu grzebać, no i znalazłem chyba. Przewody dochodzące do N75 i do tego drugiego zaworu przetarte do drutów na wysokości zaczepu za EGR. to chyba nie było miejsce aby ten przewód tam zaczepić, rozerwana czarna rurka i kabelki mogły stykać się ze sobą. Zaizolowałem, ale chyba N75 padł od zwarcia, wymienię to zobaczę. Do czego służy ten drugi zaworek na lewo od N75 patrząc od przodu auta?
no to super, u mnie niestety jest jeszcze gorzej
turbo dmucha nie więcej niż 1300mbar, wymieniłem N75, bo nie pukał przy diagnozie. Niestety nie pomogło, dzisiaj po wizycie w ASO Bednarek dowiedziałem się, że jest uszkodzony bypass w turbinie i trzeba regenerować. Dodatkowo padł jakiś malutki zaworek zwrotny na wężyku od N75 do puszki podciśnienia. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi.
Jeśli wymieniać turbinę to chyba lepiej od ASZ?
Komentarz