mnie oczywiscie tez
1.6 FSI - samodzielna wymiana filtra i pokrywa silnika
Zwiń
X
-
1.6 FSI - samodzielna wymiana filtra i pokrywa silnika
Mam Octavię z silniekiem 1,6 FSI, już jest po gwarancji więc
- chciałbym sam wymienić filtr kabinowy (przeciwpyłkowy) - Gdzie on się znajduje?
- jak zdjęć tą wielką, plastikową pokrywę silnika??
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny, z góry dziękuję.
-
-
Komentarz
-
-
Bouli, Moge wiedziec po co mieszasz, a FSI bylo w OI??
Tu chodzi o OII czego auto niestety nie raczyl zaznaczyc. No coz.
W OII filtr kabinowy znajduje sie pod schowkiem pasazera. Trzeba obrocic glowe w gore gdy patrzy sie na dol schowka i bedzie widac jak sie to wyjmuje.
A co oslony silnika, nie wiem nigdy nie macalem serca FSI
Komentarz
-
-
Tak, ja wymieniałem (filtr powietrza). Też się bałem urwać, więc pojechałem do mechanika, a gość po prostu w miarę delikatnie, ale stanowczo RWAŁ tę plastikową osłonę z silnika w górę. Po wymianie posmarował zaczepy (a raczej te dziury na zaczepy) wazeliną i powiedział, ze następnym razem będzie dużo lżej schodziła.
Generalnie to ostatnio wszystkie filtry wymieniałem, ale powyżej mowa o powietrzu, więc wytłumaczyłem. Filtr kabinowy to inna sprawa, ale z tym w miarę bezproblemowo poszło mi samemu za pierwszym razem. Potem już luzik.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
filtr kabinowy i odgrzybianie nie były aż tak trudne
osłonę plastikową ciągniemy mocno w w górę odpinając wcześniej kabelek jeden udało mi się odpiąć a drugiej wtyczki nie :/ ale kabelek jest na tyle długi że da się klapę obrócić i rozkręcić osłonę filtru powietrza 8 śrub jak dobrze pamiętam
są to 4 kulowe zamki (tak bym to nazwał) można śmiało ciągnąć nic się nie urwie ja wyciągałem każdy róg osobno - po kolei
Komentarz
-
Komentarz