siemano Babeczka
[O1] Przeciekanie przy drzwiach
Zwiń
X
-
[O1] Przeciekanie przy drzwiach
Witam
Mam problem z przeciekaniem wody do wnetrza. Najczesciej po srednim deszczu znajduje wode na progach drzwi. Jak rusze woda wpada do wewnatrz. Przed kazdym ruszeniem po dluzszym postoju musze najpierw pootwierac wszystkie drzwi i wypuscic wode. Po wiekszym deszczu woda nie stoi na progach tylko jest juz na wycieraczkach :shock:
Czytalem posty na forum, ze to moze byc przez niefachowy montaz glosnikow. Fakt na przodzie zmienialem glosniki i oklejalem matami, ale na tyle zupelnie nic nie robilem, a tam wlasnie najczesciej stoi woda. Sprawa jest o tyle dziwna, ze woda pojawia sie losowo: raz tylko lewe tylne drzwi, raz prawy przod, raz cala lewa strona. Moze to kwestia nachylenia podloza :?:
Bylem u Panow na Syreny, ale stwierdzili ze to kwestia blacharza i odeslali na Prymasa 1000-lecia. A tam mi powiedzieli, ze jak na Syreny nie wiedza co zrobic to oni tym bardziej nie wiedza ops:
No i tak cieknie i cieknie a ja susze dolnym nawiewem i czekam na suchsze dni zeby wysuszyc samochod :x
Moze macie pomysl co moze byc nie tak? czy to uszczelki?
dziekistøíbrná diamantová metalíza
-
-
Czy w drzwich jest taka blacha do ktorej prymocowany jest mechanizm szyby - bo jesli tak to miedzy nim a drzwiami jest taka uszczelka - to przez nia przechodzi woda - np w Fabii TTTM i trzeba bylo uszczelniac dodatkowo - wjedz do jakiegos garazu , otowrz drzwi , lej woda po szybie - jesli woda zacznie pojawiac sie spod tapicerki drzwiowej to masz przyczyne
Komentarz
-
-
No to ja jestem innego zdania we wszystkich markach samochodów jakie miałem a miałem ich 7 były te folie w drzwiach. Czyli nad tym patentem myślało wielu konstruktorów i nikt nie wymyślił lepszego rozwiązania, więc nie wydaje mi aby Twój pomysł z jej zdemontowaniem był jakims rewelacyjnym pomysłem. Po prostu nie zauważasz tego, że masz wodę bo woda moze wcieka Tobie pod wykładzinę.Teraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
raz zerwaną folię ciężko dobrze przykleić, ale jest sposób.
Wystarczy dołożyć kawałek folii, przykleić ję w połowie dźwi na całej szerokości a dolny brzeg wsunąć do środka dźwi w to korytko, na wierzch nakleić folię fabryczną i już. mam tak zrobione we wszystkich dźwiach, bo musiałem zawsze poprawiać po "fachofcach" od audio . zasada jest prosta, jak sobie sam nie zrobisz to jest bardzo duża szansa że ci spieprzą robotę.
pozdr.
Komentarz
-
-
dzieki za posty
otwory odplywowe sprawdzalem i sa ok. Uczelki sa jak nowe, 0 uszkodzen., zawsze na zime smaruje silikonem do uszczelek. Nie ma tez zadnych przetarc.
Jezeli chodzi o folie to faktycznie nie ma jej z przodu, ale jest z tylu na 100%, oryginalna, bez demontazu. I wlasnie najdziwniejsze jest ze tam sie najczesciej leje woda :shock:
moze faktycznie drzwi sie opuscily... jak to sie reguluje?støíbrná diamantová metalíza
Komentarz
-
-
Octavian jakbyś chciał na 100 % zdiagnozować miejsce którędy leci woda ( z których drzwi i przez które miejsce) proponuję taki sposób: podjeżdżasz pod "szlauch" z wodą ,na podłogę w samochodzie przy badanych tylnych drzwiach kładziesz np. gazetę i polewasz wodą np. tylne drzwi od zewnątrz ale tylko przy dolnej uszczelce przy szybie i tylko tam, następnie przez drugie drzwi zaglądasz do środka patrzysz na gazetę jak mokra to masz bingo-przecieka przez folię pod tapicerką, jak nie to polewasz dalej wodą np. wokół drzwi i tak dalej. Ja tak zlokalizowałem miejsce przeciekania szyberdachu w jednym z moich poprzednich samochodów. Nie miałem dostępu węża to przed blok wyszedłem z wiaderkiem i kubkiemTeraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
Kurde mam to samo z przodu w obydwu drzwiach.Po otwarciu stoi woda.W przyszłym tygodniu chcę jechac do kumpla blacharza,zeby mi to rozebrał.No chyba,ze ze zdjeciem tapicerki nie ma problemu.Moze jakies podpowiedzi z waszej strony.Czy ktos to sam zdejmował?Czy trzeba miec jakies extra narzedzia?Jaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoCzy ktos to sam zdejmował?Czy trzeba miec jakies extra narzedzia?
nie treba specjalnych narzędzi, wystarczy śróbokręt płaski i krzyżak do tego małe torxy i wyczucie w rękach. za pierszym razem idzie wolno, później to moment i masz boczki zdjęte. najgorzej zdejmować boczek od kierowcy bo można połamać osłonę guzików el. szyb.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoNo chyba,ze ze zdjeciem tapicerki nie ma problemu.Moze jakies podpowiedzi z waszej strony.Czy ktos to sam zdejmował?Czy trzeba miec jakies extra narzedzia?Teraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
mi leci z przednich prawych drzwi na poczatku wkurzalo mnie to a teraz sobie mysle ze taki urok sam , zreszta nie tak czesto mi sie leje (nie po kazdym deszczu mam kaluze :shock: moze nie tyle kaluze co plame wody na wycieraczce )... nie bylbym do konca taki pewny czy to wina foli bo nie mam jej w zadnych drzwiach (drzwi mam wygluszone mata ) a leci tylko z tych 1
Komentarz
-
-
jakby nie stanął zawsze d... z tyłu.
obserwowałem kiedyś zachowanie się wody w dźwiach, z zewnątrz woda z węża a ja patrzyłem w środku co się dzieje, otóż część wody spływajac po szybie wchodzi pod uszczelkę i leci na wewnętrzną blachę dźwi, tam po folii (macie) jak jest dobrze przyklejona, dwoma otworami do korytka i na zewnątrz.
niewiele potrzeba aby woda wleciała do środka po boczku na podłogę.
można to doraźnie rozwiązać (jak się komuś nie chce rozbierać boczków) przyklejając taśmą izolacyjną kawałek rurki ok. Φ 5 mm na dole, bliżej przodu, do tej uszczelki co leci w okół dźwi. utworzy się w ten sposób otwór odpływowy i woda , zamiast przelewać się przez próg i wlatywać na dywanik, będzie wypływać na zewnątrz.
Komentarz
-
Komentarz