[O1] Przeciekanie przy drzwiach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hermik
    Classic
    • 2004
    • 7

siemano Babeczka
  • Octavian
    Classic
    • 2004
    • 18

Witam

Mam problem z przeciekaniem wody do wnetrza. Najczesciej po srednim deszczu znajduje wode na progach drzwi. Jak rusze woda wpada do wewnatrz. Przed kazdym ruszeniem po dluzszym postoju musze najpierw pootwierac wszystkie drzwi i wypuscic wode. Po wiekszym deszczu woda nie stoi na progach tylko jest juz na wycieraczkach :shock:

Czytalem posty na forum, ze to moze byc przez niefachowy montaz glosnikow. Fakt na przodzie zmienialem glosniki i oklejalem matami, ale na tyle zupelnie nic nie robilem, a tam wlasnie najczesciej stoi woda. Sprawa jest o tyle dziwna, ze woda pojawia sie losowo: raz tylko lewe tylne drzwi, raz prawy przod, raz cala lewa strona. Moze to kwestia nachylenia podloza :?:

Bylem u Panow na Syreny, ale stwierdzili ze to kwestia blacharza i odeslali na Prymasa 1000-lecia. A tam mi powiedzieli, ze jak na Syreny nie wiedza co zrobic to oni tym bardziej nie wiedza ops:

No i tak cieknie i cieknie a ja susze dolnym nawiewem i czekam na suchsze dni zeby wysuszyc samochod :x

Moze macie pomysl co moze byc nie tak? czy to uszczelki?
    dzieki
    støíbrná diamantová metalíza

Komentarz

• juhas77
      Drive
      • 2007
      • 72

Kolego a uszczelka w drzwiach nigdzie nie jest uszkodzona. Może gdzieś się poprzecierała. W mojej przetarła się cała od strony kierowcy.
      Juhas
      Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
      Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

Czy w drzwich jest taka blacha do ktorej prymocowany jest mechanizm szyby - bo jesli tak to miedzy nim a drzwiami jest taka uszczelka - to przez nia przechodzi woda - np w Fabii TTTM i trzeba bylo uszczelniac dodatkowo - wjedz do jakiegos garazu , otowrz drzwi , lej woda po szybie - jesli woda zacznie pojawiac sie spod tapicerki drzwiowej to masz przyczyne

Komentarz

• wiewioor
          Drive
          • 2006
          • 83
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Ja mam taki sam problem (i nie tylko ja). Myślę, że nie chodzi tu tylko o zużytą uszczelkę, ale o złe umieszczenie otworów odprowadzających wodę z drzwi.
          Jak się dobrze przyjrzeć, to po zamknięciu drzwi otwory są praktycznie wewnątrz samochodu.

Komentarz

• ryhO
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1302

u mnie też po prawej stronie z przodu po deszczu czy myjni dywanik mokry.

Komentarz

• markom
              Drive
              • 2007
              • 93

Koledzy, jak ściągniecie tapicerkę w drzwiach to bedzie tam folia. Jeśli będzie ona przetargana to wode bedziecie mieli w środku. Otwory raczej są dobrze zrobione. Ja miałem taki problem w octavi i była to wina folii ochronnej. Pozdrawiam
              Lichy

Komentarz

• bogusg
                Rider
                • 2007
                • 355

Kolega markom ma rację najważniejsze jest aby folia pod tapicerką drzwiowa była cała
                Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• ryhO
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1302

siet, w takim razie trzeba wybebeszyć drzwi i poprawić o Pawełku który mi głośniki wymieniał grrrrr

Komentarz

• deespe
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1468

nie koniecznie sie z wami zgodzę. ja swoją folię z tylnych drzwi posłałem w diabły i nic nie przecieka itp.
                    :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• bogusg
                      Rider
                      • 2007
                      • 355

No to ja jestem innego zdania we wszystkich markach samochodów jakie miałem a miałem ich 7 były te folie w drzwiach. Czyli nad tym patentem myślało wielu konstruktorów i nikt nie wymyślił lepszego rozwiązania, więc nie wydaje mi aby Twój pomysł z jej zdemontowaniem był jakims rewelacyjnym pomysłem. Po prostu nie zauważasz tego, że masz wodę bo woda moze wcieka Tobie pod wykładzinę.
                      Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• borut
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 299

Na 100% folia - trzeba ją bardzo dobrze przykleić w dolnej części drzwi oraz na "zakrętach" w górę. Byle jakim klejem tego nie można zrobić.
                        Powered by VSI PRINS

Komentarz

• b-bar01
                          Elegance
                          • 2007
                          • 985
                          • Octavia I (1U2)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

raz zerwaną folię ciężko dobrze przykleić, ale jest sposób.
                          Wystarczy dołożyć kawałek folii, przykleić ję w połowie dźwi na całej szerokości a dolny brzeg wsunąć do środka dźwi w to korytko, na wierzch nakleić folię fabryczną i już. mam tak zrobione we wszystkich dźwiach, bo musiałem zawsze poprawiać po "fachofcach" od audio . zasada jest prosta, jak sobie sam nie zrobisz to jest bardzo duża szansa że ci spieprzą robotę.
                          pozdr.
                          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• ewa.saganowska
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 165

Kiedys mialam podobny problem. Przyczyna byly obnizone drzwi kierowcy. Wyrobil sie zawias i trzeba bylo regulowac. Pozdrawiam

Komentarz

• Porter
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 144

do tych co mają wodę pod dywanikami - upewnijcie się, że cieknie od drzwi. mnie się lało z podszybia i wentylacją. katastrofa była. leżak wstawić i jak nad morzem...
                              Every man dies. Not every man really lives.
                              1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Sebastian_M26
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1823
                                • Superb II (3T4)

ja stawiam na folie

zwykle blacharze ją wyrzucają bo wg. nich nie jest potrzebna...

sprawdz otwory odpływowe na dole pod uszczelką, idealnie wykałaczka nadaje się do ich udrożnienia
                                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Octavian
                                  Classic
                                  • 2004
                                  • 18

dzieki za posty

otwory odplywowe sprawdzalem i sa ok. Uczelki sa jak nowe, 0 uszkodzen., zawsze na zime smaruje silikonem do uszczelek. Nie ma tez zadnych przetarc.

Jezeli chodzi o folie to faktycznie nie ma jej z przodu, ale jest z tylu na 100%, oryginalna, bez demontazu. I wlasnie najdziwniejsze jest ze tam sie najczesciej leje woda :shock:

moze faktycznie drzwi sie opuscily... jak to sie reguluje?
                                  støíbrná diamantová metalíza

Komentarz

• bogusg
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 355

Octavian jakbyś chciał na 100 % zdiagnozować miejsce którędy leci woda ( z których drzwi i przez które miejsce) proponuję taki sposób: podjeżdżasz pod "szlauch" z wodą ,na podłogę w samochodzie przy badanych tylnych drzwiach kładziesz np. gazetę i polewasz wodą np. tylne drzwi od zewnątrz ale tylko przy dolnej uszczelce przy szybie i tylko tam, następnie przez drugie drzwi zaglądasz do środka patrzysz na gazetę jak mokra to masz bingo-przecieka przez folię pod tapicerką, jak nie to polewasz dalej wodą np. wokół drzwi i tak dalej. Ja tak zlokalizowałem miejsce przeciekania szyberdachu w jednym z moich poprzednich samochodów. Nie miałem dostępu węża to przed blok wyszedłem z wiaderkiem i kubkiem
                                    Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• jlupino
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 362

Kurde mam to samo z przodu w obydwu drzwiach.Po otwarciu stoi woda.W przyszłym tygodniu chcę jechac do kumpla blacharza,zeby mi to rozebrał.No chyba,ze ze zdjeciem tapicerki nie ma problemu.Moze jakies podpowiedzi z waszej strony.Czy ktos to sam zdejmował?Czy trzeba miec jakies extra narzedzia?
                                      Jaro

Komentarz

• b-bar01
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 985
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez jlupino
                                        Czy ktos to sam zdejmował?Czy trzeba miec jakies extra narzedzia?
                                        napewno było na forum, nawet ze zdjęciami, poszukaj.
                                        nie treba specjalnych narzędzi, wystarczy śróbokręt płaski i krzyżak do tego małe torxy i wyczucie w rękach. za pierszym razem idzie wolno, później to moment i masz boczki zdjęte. najgorzej zdejmować boczek od kierowcy bo można połamać osłonę guzików el. szyb.

Komentarz

• bogusg
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 355

Zamieszczone przez jlupino
                                          No chyba,ze ze zdjeciem tapicerki nie ma problemu.Moze jakies podpowiedzi z waszej strony.Czy ktos to sam zdejmował?Czy trzeba miec jakies extra narzedzia?
                                          tu masz link z fotkami o demontażu tapicerki http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=3836
                                          Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• Janusz
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 598

mi leci z przednich prawych drzwi na poczatku wkurzalo mnie to a teraz sobie mysle ze taki urok sam , zreszta nie tak czesto mi sie leje (nie po kazdym deszczu mam kaluze :shock: moze nie tyle kaluze co plame wody na wycieraczce )... nie bylbym do konca taki pewny czy to wina foli bo nie mam jej w zadnych drzwiach (drzwi mam wygluszone mata ) a leci tylko z tych 1

Komentarz

• b-bar01
                                              Elegance
                                              • 2007
                                              • 985
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

jakby nie stanął zawsze d... z tyłu.
                                              obserwowałem kiedyś zachowanie się wody w dźwiach, z zewnątrz woda z węża a ja patrzyłem w środku co się dzieje, otóż część wody spływajac po szybie wchodzi pod uszczelkę i leci na wewnętrzną blachę dźwi, tam po folii (macie) jak jest dobrze przyklejona, dwoma otworami do korytka i na zewnątrz.
                                              niewiele potrzeba aby woda wleciała do środka po boczku na podłogę.
                                              można to doraźnie rozwiązać (jak się komuś nie chce rozbierać boczków) przyklejając taśmą izolacyjną kawałek rurki ok. Φ 5 mm na dole, bliżej przodu, do tej uszczelki co leci w okół dźwi. utworzy się w ten sposób otwór odpływowy i woda , zamiast przelewać się przez próg i wlatywać na dywanik, będzie wypływać na zewnątrz.

Komentarz

• Mirosław Brożyń
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 147

mnie sie lało na tylnia prawą wycieraczke.
                                                w moim przypadku to była uszczelka , poprostu taśma mocująca uszczelkę sie odkleiła i tyle.
                                                benzynka ekstrakcyjna , troche taśmy dwustronnej i po krzyku
                                                KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• jlupino
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 362

Dzieki bogusg o to mi własnie chodziło.Jak tylko na słonce zaswieci sie za to zabiore.
                                                  Jaro

Komentarz

Pracuję...