Ja tez probowalem roznych super-duper-xtrmow i ostatnio kupilem Motguma za 17zl i jest lepiej niz na tych cholernych wynalazkach za ciezkie pieniadze :twisted:
Purchawa zgadzam sie z toba. tajemnica motguma jest taka ze robia z czystego gumokauczuku bez grafitu, wytrzymuja spokojnie 20tys km a kosztuja 20% innych wiec bilans jest jasny... i co ciekawe zadziej sie brudza tzn bosche czesto trzeba myc bo nie zbieraja a motguma w zasadzie nigdy
1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR
Kiedyś Championki też uważałem za dobre, ale 2 lata temu kupiłem ostatni raz bo się spaściły.
Teraz kupuje orginalne do Skodowki za 75zł - potaniały z 95zł, a Championki tez kosztują prawie stówę.
Skodowskich nie można zapodawać na zaszronionej szybie - są na to wyjątkowo wrażliwe.
Oryginalne Skodowskie to Bosch - wiem z ASO. Bardziej się opłaca kupić Boscha w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym podając wymiary piór. Płacisz 40 zł zamiast 75 zł. Chyba że ASO sprzedaje ze spojlerem, to różnica jest mniejsza.
Zamieszczone przez Qulek
A nie wiem ktoś z was próbował piór firmy ALCA... to są niemieckie pióra grafitowane i wcale nie drogie... kosztują około 10zł za pióro .. Mam je w sprzedaży i jeszcze żaden klient nei narzekał.. i jestem ciekaw waszych opinii..
ALCA mam teraz jedno pióro, drugie Bosch. Kupiłem w celach testowych. Zbierają tak samo, tyle ża ALCA niemiłosiernie piszczy. Właśnie się zbieram by się z nią pożegnać.
A nie wiem ktoś z was próbował piór firmy ALCA... to są niemieckie pióra grafitowane i wcale nie drogie... kosztują około 10zł za pióro .. Mam je w sprzedaży i jeszcze żaden klient nei narzekał.. i jestem ciekaw waszych opinii..
Te wycieraczki działają chyba tylko w dodatnich temp.Latem pewnie by się sprzwdziły Założyłem je zimą lecz niestety ,jak przyszły mrozy zrobiły sie twarde i zamiast scierać wodę cała powierzchnią ,przeskakiwały.Wyrzuciłem 20 zł do kosza.
Nie kupuję w ASO tylko w pewnym sklepie moto (tylko asortyment skody).
Pozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."
Trochę się dziwię, że nie którzy potrzebują wycieraczek sprawdzonych powyżej 160km/h. To jeździcie przy takiej pogodzie (deszcz/śnieg) tak szybko :evil:
Przy tych prędkościach to powinniście jak do Migów-21 do spryskiwaczy używać spirytus :lol:
Ja kupiłem ostatnio wycieraczki Unipoint (chyba jakoś tak się pisze) niebieskie opakowania. W Makro pakowane po 2szt za około 15zł (para). Niestety pakowane w tych samych rozmiarach. Działają poprawnie ale mam niecały miesiąc.
Witam,
jest szansa aby wysłał mi ktoś komplet wycieraczek z Motgum`a skoro tak je chwalicie.
Rozeznawałem w mojej okolicy i nie mozna ich nigdzie kupić, a firma nie sprzedaje detalicznie-wysyłkowo
Oczywiście za opłatą
[ Dodano: Pią 12 Sie, 05 13:19 ]
ponawiam pytanie
Pozdrawiam
Witam,
jest szansa aby wysłał mi ktoś komplet wycieraczek z Motgum`a skoro tak je chwalicie.
Rozeznawałem w mojej okolicy i nie mozna ich nigdzie kupić, a firma nie sprzedaje detalicznie-wysyłkowo
Oczywiście za opłatą
Ja zmieniam wycieraczki zaraz po zimie i tak praktycznie cały rok jeżdżę na tych samych (no chyba że coś się z nimi stanie). Czasami wymieniam tylko gumowe pióra, reszta zostaje ta sama.
Valeo są niezłe, ale jak mam się zastanawiać czy ktoś przypadkiem się na nie połaszczy to wolę sobie darować...
Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...
Przez pół roku użytkowania octy z "płaskimi wycieraczkami " spisywaly się one bez zarzutu , ale jest jedno ALE . Letnie muchi na szybie czy inne błoto im były nie straszne , niestety śnieg spowodował iż faktycznie są one do du....py. Kilka set metrów , no może parę kilometrów jazdy w gęstym mokrym śniegu powoduje iż wycieraczki te przestają funkcjonować . Momentalnie zabijają się śniegiem i o czystej wytartej szybie można zapomnieć :shock: Zaczynają mazać i co gorsza przeskakują , tak jakbym miał dwa sople ,zamiast wycieraczek . Nawet spryskiwacz wymięka . Klasyczne wycieraczki podczas intensywnych opadów śniegu spisywały się o niebo lepiej ,bo fakt faktem , również łapały śnieg , ale to , że są tak, a nie inaczej zbudowane(większa ruchomość ) powoduje , iż nawet jeśli śnieg przykleji się do takiej wycieruchy , to po po trochu jakoś samoistnie kawałki tego lodu- sniegu same się odrywały .
Czy przesmarowanie ich, jakimś sili-coś tam , może pomóc ,by nie zaklejały się śniegiem ?
W mojej hurtowni ALCA schodzi kilogramami
U siebie co prawda nie mam jej ale na jednej firmówce zwykłe ALCA po 5 zł (hurt) a na Focusie elastyczne( coś jak valeo extrem ) po 30zł
Zwykłe wycieraczki są jak dla mnie super, za cene 10zł ( komplet) przejeżdze 1 sezon , jak znajde chwile to zakładam elastyczne do swojej octa bo moje bosch twin po roku są do wyrzucenia a kosztowały 10 razy tyle.
Ja mam wycieraczki od czerwca 2004 lewa sciera ok prawa wlasnie cos rozmacuje zostaja sumugi.Ludzie roznie oceniaja wycieraczki . Jak czasem uruchomie wyciraczki wygladaja jak by scieraly do dupy czy desz czy zabrudzona szyba. Ale to zadne widze odniesienie bo uzyje spryskiwacza i dzialaja dobrze . W tedy wycieraja juz normalnie przy czym prawa wycieara caly czas do dupy nie wiem wlasnie dlaczego.Plaskie bardzo fajne sa z wygladu trzeba przyznac!Technologia sie rozwija i na pewno te wszytskie xtremy sa duzo nowoczesniejesze niz dawane teraz fabrycznie. Kupilem znajomemu do C5 i kolega ma W OC2 popytam go po zimie jak dzialaja!
nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
Mozna również samo pióro np. motgum'a zainstalowac w płaskim x-tream'ie bez większych problemów.Sprawuje się znakomicie-a koszt śmieszny.Jak dla mnie zaletą "płaskich" jest równy nacisk pióra na szybe co sie przekłada na jakość ściągania wody (brak smug).
dokładnie!
kupuje się zwykłe motogumy za 20zł o odpowiedniej długosci i instaluje same pióra w płaskich oprawach stare pióra wyrzucając - koszt symboliczny (gdy ori płaskie ~120zł) a efekt doskonały.
Swoją drogą vw nieźle kombinuje - "nowe" wycieraczki za 6 razy cena starych - oto przykład nowoczesnego marketingu! ciekawe jaka jeszcze ciemnotę nam wciskają....
Komentarz