Maciek_H ale jaki zawór odpowietrzający masz na myśli?.. nie bardzo pasuje mi ta teoria korozji ponieważ objaw szarpania miałem prawie co dzień latem, a teraz gdy jest wilgotno, zimno występuje tak średnio raz w tygodniu..
[O2] Problemy z odpalaniem
Zwiń
X
-
[O2] Problemy z odpalaniem
Witam.
Juz trzeci miesiąc jeżdżę Octawką z dwulitrowym dieslem. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do tego auta i jestem bardzo z niego zadowolony.
Auto użytkuję własciwie cały czas, a gdy stoi jeden dzień to już jest święto. I własnie tutaj pojawia się mały (?) problem. Bardzo często po takim jednodniowym przestoju silnik nie zaskakuje po pierwszym przekręceniu kluczyka. Przebiega to w ten sposób, że po załączeniu silnika, przez chwilę silnik pracuje na obrotach ~ 400 obr/min po czym po około 2 sekundach gaśnie. Następne odpalenie przebiega już normalnie. Taką sytuację miałem około 5 razy.
W zeszłym tygodniu byłem na serwisie olejowym (15 kkm) i sprawę w ASO badali za pomocą VAS-a jednak nie stwierdzono żadnego błędu zapisanego w sterowniku.
Czy ktoś ma pojęcie co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania?
PozdrawiamOctavia 2.0 BKD
-
-
adeks, Uważam,że należy sprawdzić i dokładnie zacisnąć opaski na przewodach paliwowych,miedzy filtrem paliwa,a zbiornikiem.Wydaje mi się,że po dłuższym postoju z powodu poluzowania się opasek zaciskowych paliwo z przewodu wraca do zbiornika,lub jeśli jest luźna opaska przy zbiorniku kapie na podłoże.Po uruchomieniu silnik pracuje przez chwilę na paliwie znajdującym się w fitrze i gaśnie.Trzeba chwilę potem pokręcić,aby pompa zaciągnęła nową porcję.Nieszczelność jest minimalna,jeśli bywa tak po dłuższym postoju. :idea:Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
nie jestem szpec ale to wytlumaczenie dla mnie nie ma sensu....po kazdym przekreceniu kluczyka poma paliwa i tak pracuje tak ze nawet jak jest jakas nieszczelnosc i spada cisnienie w obwodzie paliwa pompa powinna je uzupelnic.... u mnie sprawdzano cisnienie w ukladzie paliwa przez ok 7 godzin i nie bylo zadnego ubytku.....
adek a czy jak juz zapali ci samochod to pusci dymek z rury?gachul
czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum
Komentarz
-
-
no tak...tylko ze mi to zdarzylo sie raz ze dopiero za 5 razem zapalil....i wtedy zapalila sie zolta lampka odpowiadajaca za elektronioke....po czym zgasla( za jakies 2 h) jak pojechalem wtedy na servis to powiedzieli mi ze byl blad zwiazany z wtryskiem ale juz go zlikwidowali...
reasymujac ...jest jak bylo tylko lampka sie nie zapala....i teraz za drugim razem pali.....gachul
czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum
Komentarz
-
-
witam jakies 2 tygodnie temu kupilem oktawie 1.9 TDI 90KM z 2000 roku autko ladnie chodzilo odpalolo bez problemu! az nagle dzisiaj chcialem je odpalic! i dzieje sie tak ze auto odpala ale tylko na kilka sekund i gasnie i tak sie dzieje za kazdym razem? czy wie ktos moze co moze byc tago przyczyna? z gory dzieki!
Komentarz
-
-
tak samo mam...ale ostatnio zauwazylem ze jak rano przekrece kluczyk w stacyjce i mimo ze zgasna kontrolki poczekam jeszcze jakies 5 sek. to zapala bez problemu...zo to za cholerstwo? nie wiem czy to bedzie na to sposob czy zbieg okolicznoscigachul
Komentarz
-
-
dzikei wszystkim! bylem u elektronika i autko juz smiga popsuly sie zegary i wymienila na inne zaprogramowal i pali bez problemu tylko zalozyl takie prowizoryczne a tamte sprubuje naprawic!koszt naprawy wyniósl mnie 200 zl nie najgorzej bo autko chodzi! a ostatnio pojechalem z tym do mechanika nic nie zrobil tylko potpiol pod kompa i wziol za to 100zl co o tym sadzicie? bo ja ze zdarl ze mnie! ale ma moze ktos na sprzedasz zegary do oktawi 1.9TDI!
Komentarz
-
Komentarz