Wyłącznik siedzi w zamku
Drżenie kierownicy
Zwiń
X
-
Drżenie kierownicy
impreza integracyjna? symulacja rajdu? wyprawy Afryka i Azja, co-driving w N'kach/WRC ? -> dzwoń, pisz chętnie pomożemy
o syfie czytaj:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24429Tagi: Brak
-
-
Drżenie kierownicy
Witam wszystkich.
Mam problem, który był już na forum omawiany lecz odpowiedzi nie rozwiązały mojego problemu.
Podczas jazdy kierownica bardzo delikatnie zaczyna wibrować, natomiast podczas hamowania między 150 a 70km/h kierownica bardzo mocno drży na wszystkie strony...
-Całe zawieszenie sprawdziłem i jest ok
-Koła są wyważone
-opony są ok
- tarcze nowe dodatkowo sprawdzone u tokarza
-łożyska i piasty wymienione
Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyn??
Z góry dzięki za pomoc..
-
-
Sigma_74
albo
1. sa wywalone poduchy pod wahaczem simbloki tylne przedniego wahacza
2. albo tarcze, i to że tokarz sprawdził nie znaczy zę są proste,
3. ewentualnie sprawdz wyważenie kół, może któreś bije delikatnie
Komentarz
-
Zamieszczone przez maciejposzPodczas jazdy kierownica bardzo delikatnie zaczyna wibrować, natomiast podczas hamowania między 150 a 70km/h kierownica bardzo mocno drży na wszystkie strony...
Jakie miałeś watrości bicia tarczy zamontowanej na piaście? Nie na tokarce a na piaście :szeroki_usmiechBył czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
To Ci sie pojawiło tak nagle?
Ja mialem taki objaw jak wpadlem w dziure wyważanie nie załatwia sprawy wychodzi super a drży. Wiedziałem , które koło dopier zamiana felgi zlikwidowała drgania.
Teraz mam znowu ale wpadlem do dziury jak przyspieszałem.
Ale wibracje są bardzo mało wyrażnie (wizualnie) ale silne.
[ Dodano: Sob 15 Wrz, 07 10:48 ]
Zamieszczone przez Sigma_74albo
1. sa wywalone poduchy pod wahaczem simbloki tylne przedniego wahacza
2. albo tarcze, i to że tokarz sprawdził nie znaczy zę są proste,
3. ewentualnie sprawdz wyważenie kół, może któreś bije delikatnienowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bartolini1978przetocz tarcze na samochodzie i po problemie
Wielu na forum opisywało podobny problem. Sam osobiście mam nowe tarcze ATE PD i nadal czasem mam cuda na kiju podczas hamowania leciutko podryguje kierownica. Jak depnę mocnej na pedał hamulca - żadnego drgania. Ktoś wreszcie postawił jedyną słuszną diagnozę przy założeniu, że wszelkie złote środki nie przyniosły poprawy. Obawiam się, że w przypadku kolegi winowajcą jest wewnętrzny przegub. Sam niebawem zajmę się podobną kwestią.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
===Tomy===, ja ostatnio robilem wymiane stabilizatorow, przegubow i calej reszty gum w aucie, wraz z okazyjna wymiana amorow.
Mam te same opisywane errory w aucie i jestem w 100 % przekonany ze winne sa u mnie tarcze. Drganie przy hamowaniu gdy jade > niz 80 mniej wiecej
Ptzy okazji wymiany tarcz, bede tez wymienial opony na nowe ... ale do konca litego mniej wiecej chce wytrzymac :diabelski_usmiechByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ===Tomy===Obawiam się, że w przypadku kolegi winowajcą jest wewnętrzny przegub.
Ja bym obstawiał na zły montaż tarcz , złe dokręcenie kół. Weź odkręć i zdejmij tarcze, przeczyść dokładnie wszystkie powierzchnie dolegania tarcz, piasty, i klocków. sprawdź czy nie masz czegoś przypadkiem od środka felg. Załóż koła i dokręć ręcznie przez jakąś nasadkę wszystkie szpilki, aż do momentu gdy ręcznie nie będą szły. Potem mocniej dokręć.MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto
# # # # # # # # # # #
Moja O2
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawilosmam ten sam problem w swojej skodzinie-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
misiek^wro, tylko co :idea: znajomy mechanik nic nie znalazł innego :?:-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Arek, cholera ich wie, ale cos jest mocno wysrane, bardzo duzo osob pisze ze ma problem z drganiami, zmieniaja tarcze i co ? 2000-5000 km i problem wraca :|Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
dlatego wniosłem teorie ze TTTM :szeroki_usmiech-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Arek, to jest cholerna wada ... mozna dostac ta chorobe, co maja robotnicy pracujacy przy mlocie pneumatycznym :diabelski_usmiech :diabelski_usmiechByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DobaCo do kwestii przegubów to bym się nie zgodził, bo przy ciagłej jeździe i przyśpieszaniu powodował drgania, a nie tylko przy hamowaniu.
Ja mam lekkie wibracje tylko w przedziale 80km i w dół tak do 50-tki.
Ktoś na forum właśnie trafił, że winowajcą jest przegub wewnętrzny.
Sam problem nie jest uciążliwy i idzie z tym żyć=jeździć.
Tarcze nowe, wszystko przed założeniem na piastach doczyszczone.
Łożyska niebawem do wymiany ze względu na zwiększony hałas toczenia.
Przy przeglądzie na 135kkm zmienię wszystkie łożyska i wówczas ocenię czy w moim przypadku to było to.
[ Dodano: Pon 17 Wrz, 07 09:30 ]
Zamieszczone przez bartolini1978===Tomy===, ja wymieniłem przegub i qufno dało okazało sie ze trzeba tarcze przetoczyć.
Brat zamontował podobne do E-Klasse i hamulce stają mu "dęba". Strasznie wszystko trzeszczy przy dohamowywaniu na małych prędkościach. Z drugiej strony na oryginalnych też miałem wibracje w identycznym przedziale prędkości więc czort jeden wie ...
[ Dodano: Pon 17 Wrz, 07 09:31 ]
Zamieszczone przez TymonU mnie po wojażach na kopalni i umyciu Octavki cała buda drga, no ale w moim przypadku to na bank źle umyte felgi.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Znaczy ,ze cos wpływa na tarcze. Po jakim czasię się krzywią przez jakiś elemnt w zawieszeniu.
JA swoja octavia tylko jeżdżę i wiem kiedy wpadłem do dziury itd. To było najczęstszą przyczyną drgań. W pierwszej kolejności dostają opony i felgi. Nawet jak są wyważone to i tak może drgać.nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
Komentarz