tak maly przebieg i tyle dolewki -niby miesci sie w normie ale dziwne
TDi ma prawo brac olej czy nie?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Bartol_kbkNo to podpowiedzcie gdzie szukac przyczyny tego podpijania oleju przez mojego gruzlika?????
1. mniej w doope na zimnym silniku.
2. zmień olej na siakiś 505.01
Co ciekawe mój firmowy kolega jeżdżący w Austrii Audii A4 Avant 1.9TDI (zdaje się że 130 KM), dolewa regularnie co 8.000 km litr oleju. :roll: W Austrii przeglądy są co 30.000 km (bez żadnych sewrwisów olejowych) w związku z tym od przeglądu do przeglądu wymienia prawie całą oliwę (niecałe 4 litry) :|
Komentarz
-
-
Jak jeździłem AHF 1,9TDI to przez 7 lat 2 razy musiałem dolać kapkę oleju. Wymiana zawsze co 15000km
Teraz mam 1,9TDI BLS i na razie nie zauważyłem ubytku. Zobaczę przed samą planową wymianą? Wożę 1l oleju na dolewkę, ale jeszcze nie odkręciłem butelki.Pozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."
Komentarz
-
-
wymiana co 15 kkm. Motul 5w40 bez dolewek.
Zamieszczone przez mario_opAle z olejem chyba znowu jakieś przekręty bo po 8000 od wymiany czarny i rzadkiO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuwymiana co 15 kkm. Motul 5w40 bez dolewek.
Zamieszczone przez mario_opAle z olejem chyba znowu jakieś przekręty bo po 8000 od wymiany czarny i rzadkiCOMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rekinPo przeczytaniu wątku dochodzę do wniosku, że mam chyba spier..ny silnik gdyż nic nie dolewam :P wystarczą same wymiany co 15 tys
Pewnie że spier...., bo nie masz TDi
Branie 0,5 między przeglądami czyli od stanu max do stanu min to norma w dieslach.
I powiem Wam jeszcze jedną rzecz ludziki:
Często ludzie jeżdżący dostawczakami czy innymi wozami dieslowskimi zarobkowo nie mają czasu żeby zmieniac olej co 15kkm. I jak im np. po 8kkm lampka zaświeci to dolewają do stanu, Po 5kkm znowu zaświeci i znowy dolewają, tym razem zaświeci szybciej bo już po ok. 2kkm. I na tym poziomie zużycia już zostanie.
Morał z tego taki, że diesle mają to do siebie, że im starszy olej tym szybciej go biorą.
Wiem co piszę, bo mam w firmie kilka dostawczaków które robią dziennie 400-600km i takie zachowanie silnika to nic nowego.
Komentarz
-
-
Kilka dni temu wymieniałem rozrząd, olej w silniku, olej w skrzyni biegów, ogólny przegląd całego auta po zimie, zawieszenie itp. Okazało się, że mam nieszczelne simeringi (wymienione). To jedna z przyczyn "brania" oleju. Do przeglądu dolewałem 1 litr MOBIL 1 OW/40 Turbo Disel między wymianami. Teraz ma być lepiej. Zobaczymy. Przebieg 260kkm.Pawel Octavia 1,9 TDI COMBI 2001 AUTOMAT
Komentarz
-
-
u mnie nic nie ubywa ale zmieniam olej co 10tys i dlatego pewnie nie zauwazam strat...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz