tak maly przebieg i tyle dolewki -niby miesci sie w normie ale dziwne
TDi ma prawo brac olej czy nie?
Zwiń
X
-
Gbybam:Zamieszczone przez Bartol_kbkNo to podpowiedzcie gdzie szukac przyczyny tego podpijania oleju przez mojego gruzlika?????
1. mniej w doope na zimnym silniku.
2. zmień olej na siakiś 505.01
Co ciekawe mój firmowy kolega jeżdżący w Austrii Audii A4 Avant 1.9TDI (zdaje się że 130 KM), dolewa regularnie co 8.000 km litr oleju. :roll: W Austrii przeglądy są co 30.000 km (bez żadnych sewrwisów olejowych) w związku z tym od przeglądu do przeglądu wymienia prawie całą oliwę (niecałe 4 litry) :|
Komentarz
-
-
Jak jeździłem AHF 1,9TDI to przez 7 lat 2 razy musiałem dolać kapkę oleju. Wymiana zawsze co 15000km
Teraz mam 1,9TDI BLS i na razie nie zauważyłem ubytku. Zobaczę przed samą planową wymianą? Wożę 1l oleju na dolewkę, ale jeszcze nie odkręciłem butelki.Pozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz
-
-
wymiana co 15 kkm. Motul 5w40 bez dolewek.
...czarny to on będzie chwilę po wymianie, "rzadki" to chyba pojęcie względne :?:Zamieszczone przez mario_opAle z olejem chyba znowu jakieś przekręty bo po 8000 od wymiany czarny i rzadkiO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
No dobra, z tym czarnym to może trochę przesadziłem :-), ale trochę kilometrów mam już za sobą różnymi autami i na różnych olejach i jak olej na zimnym silniku w dość niskiej temperaturze kapie z bagnetu prawie jak woda to dla mnie jest rzadki. Tylko nie mówcie że pewnie płyn chłodzący się dostaje do układu, bo na pewno nie.Zamieszczone przez endryuwymiana co 15 kkm. Motul 5w40 bez dolewek.
...czarny to on będzie chwilę po wymianie, "rzadki" to chyba pojęcie względne :?:Zamieszczone przez mario_opAle z olejem chyba znowu jakieś przekręty bo po 8000 od wymiany czarny i rzadkiCOMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rekinPo przeczytaniu wątku dochodzę do wniosku, że mam chyba spier..ny silnik gdyż nic nie dolewam :P wystarczą same wymiany co 15 tys
Pewnie że spier...., bo nie masz TDi
Branie 0,5 między przeglądami czyli od stanu max do stanu min to norma w dieslach.
I powiem Wam jeszcze jedną rzecz ludziki:
Często ludzie jeżdżący dostawczakami czy innymi wozami dieslowskimi zarobkowo nie mają czasu żeby zmieniac olej co 15kkm. I jak im np. po 8kkm lampka zaświeci to dolewają do stanu, Po 5kkm znowu zaświeci i znowy dolewają, tym razem zaświeci szybciej bo już po ok. 2kkm. I na tym poziomie zużycia już zostanie.
Morał z tego taki, że diesle mają to do siebie, że im starszy olej tym szybciej go biorą.
Wiem co piszę, bo mam w firmie kilka dostawczaków które robią dziennie 400-600km i takie zachowanie silnika to nic nowego.
Komentarz
-
-
Kilka dni temu wymieniałem rozrząd, olej w silniku, olej w skrzyni biegów, ogólny przegląd całego auta po zimie, zawieszenie itp. Okazało się, że mam nieszczelne simeringi (wymienione). To jedna z przyczyn "brania" oleju. Do przeglądu dolewałem 1 litr MOBIL 1 OW/40 Turbo Disel między wymianami. Teraz ma być lepiej. Zobaczymy. Przebieg 260kkm.Pawel Octavia 1,9 TDI COMBI 2001 AUTOMAT
Komentarz
-
-
u mnie nic nie ubywa ale zmieniam olej co 10tys i dlatego pewnie nie zauwazam strat...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-

Komentarz