[O2] Przelali OLEJ !!! DEBILE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big Wojtek
    Rider
    • 2010
    • 440
    • Hyundai

Mi też przelali. Wczoraj byłem w Śląsk Auto Katowice( auto na gwarancji) Wymiana po 15 tys. Poprosiłem o samą wymianę, bo przegląd mam po 30 tys. Olej miałem swój. Poprosiłem o sprawdzenie terkotania w prawym tylnim nadkolu. Byłam już z tym w Auto- Centrum Tychy. Tam wymienili mi filtr paliwa i ... po 1 dniu terkotanie wróciło.

Efekt wizyty:
    1. Do silnika wchodzi 3.6 L z baniaka ubyło 4 L. Jak sprawdzam bagnet to nawet ten plastik jest upieprzony olejem. Jutro muszę strzykawkę i wężyk kupić
    2. Książka serwisowa pomazana korektorem, bo panu się pomyliło , że to nie jest przegląd i zaczął wypisywać.
    3. Przyczyna terkotania nieustalona. Pan stwierdził, że za mało czasu i proponuje oddać samochód na pół dnia.

Qrfa, ja naprawdę nie spodziewałem się cudów po ASO. Jak dotąd jeździłem tylko używanymi samochodami i serwisowałem je u zaufanych "panów Kaziów" bo w fachowość ASO nie wierzyłem. Cudów się nie spodziewałem ale poziom wykonania usługi zwala z nóg.

Komentarz

• zadariusz1
      Rider
      • 2011
      • 543
      • Octavia III (5E3)
      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Koledzy tam tez pracuja tylko ludzie,ktorzy tez miewaja gorsze dni, a z olejem jest tak skoda ma norme dla kazdego silnika ile wchodzi oleju,ale debile pracujacy w ASO nie biora pod uwage,ze norma dotyczy pustego silnika,a nie ma bata,aby na przegladzie po odkreceniu korka zleciala cala oliwa zawsze cos zostanie i stad te przelania.Ja gdybym pracowal w ASO nie bawil bym sie w sprawdzanie poziomu oleju bagnetem,gdyz tam jest za duzy przemial,aby bawic sie z kazdym autem.Dlatego ja zawsze jak konczyla mi sie gwarancja zaczynalem sam robic sobie przeglady i nigdy nie mialem przelanego oleju ,a jak auto zaczyna sie sypac tak,ze nie potrafie go naprawic to znak,ze czas sie go pozbyc i kupic drugie.Zaloze sie o kazde pieniadze,ze kazdy z nas w swojej pracy nie robi nigdy czegos na 100% zawsze sa jakies niedorobki,no fakt my moze nie pracujemy w ASO,ale moze ktos z nas naprawia kompy,lodowki czy inne ustrojstwa i na bank odwala fuszery,bo my tacy jestesmy nie damy sie zatyrac kapitalistom

Komentarz

• Big Wojtek
        Rider
        • 2010
        • 440
        • Hyundai

zadariusz1, ja wiem, że wszędzie pracują ludzie, ale są pewne granice. Jak po wymianie opon kółko Ci odpadnie , bo pan miał gorszy dzień i nie dokręcił, to się nie będziesz pocieszał, że nikt nie pracuje na 100 %.

Facet miał zrobić najprostszą rzecz z jaką się jedzie do mechanika. Mogę zrozumieć kilka mm ponad MAX. Ale to nie jest tak, że on nie pomyślał, że zostaną jakieś resztki oleju. On wlał 4 litry, bo po prostu nie miał pojęcia, że do tego silnika wchodzi 3.6 L.

Nikt nie pracuje zawsze na 100%, ale zawsze trzeba zachować jakieś MINIMUM staranności, a tego zabrakło.

Komentarz

• xtremesystems
          RS
          • 2010
          • 2254
          • Hyundai

to jak mi u zimnego zle zamontowali filtr powietrza i cos napierdalalo. i jeszcze wmawiali ze to podcisnienia silnika.

w bednarka od razu doszli ze to filtr i chwala im za to

Komentarz

• idas
            Elegance
            • 2006
            • 828

Ja tylko napisze, ze przynajmniej w VW serwisanci maja lac olej pod MAX na przegladzie. Pewnie to skutkuje tym, ze margines prawdopodobienstwa przelania jest dosc wysoki.
            VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
            VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• xtremesystems
              RS
              • 2010
              • 2254
              • Hyundai

tam gdzie ja jezdze leje idealnie w polowe
              cenie sobie ten serwis tylko mam daleko do nich bo sa w łeczycy

Komentarz

• chimek11
                Rider
                • 2007
                • 482

djczas,

"nie ma dobrych fachowców poniewaz pierwsi wyjechali do anglii"

i tu sie grubo mylisz, co mądrzejszy mechanik został i pracuje sobie w polsce.

trzeba wiedziec tylko do kogo sie udac.

np Rafał

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Zamieszczone przez chimek11
                  djczas,

"nie ma dobrych fachowców poniewaz pierwsi wyjechali do anglii"

i tu sie grubo mylisz, co mądrzejszy mechanik został i pracuje sobie w polsce.

trzeba wiedziec tylko do kogo sie udac.

np Rafał
                  Znajdź takiego w Bydgoszczy albo w okolicy...

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                    Zamieszczone przez swojak11
                    Ktoś tu pisał że zimeringi mogą sie uszkodzić ! o co z tymi zimeringami chodzi ????
                    O nic, jakieś zabobony.

Od ciśnienia oleju jest pompa i zawór regulacyjny a nie poziom oleju. Oczywiście w przypadku zbyt dużego przelania (ale nie wiadomo o ile, może o 100%) może dojść do zassania poprzez odmę i dostania się do katalizatora, ale jeszcze nie słyszałem o takim przypadku....
                    Żadne zabobony.
                    Od cisnienia jest pompa - to kolega już wie, ale jak w misce jest stan dużo większy od prawidłowego to obracający sie wał korbowy i pracujące tłoki mogą nie mieć na tyle duzo buforu kompresyjnego jaki daje skrzynia korbowa bo tam będzie olej. olej jak wiadomo sie nie spręza i może powypychać uszczelniacze na wale, dekla zaworów itp...

[ Dodano: Pią 13 Sty, 12 17:10 ]
                    Zamieszczone przez djczas
                    gruto, nie ma dobrych fachowców poniewaz pierwsi wyjechali do anglii
                    Do Anglii pojechały 2 grupy ludzi:
                    1. ci co nie boją się wyzwań - pojechali odnaleźli się i tam zostali
                    2. ci co sobie tu nie radzili - pojechali i podzielili się na kolejne dwie grupy:
                    2.1-ci co i tam nie dali sobie rady i wrócili żeby nie żyć w gorszej biedzie niz tu
                    2.2 - ci co pieprzą rodzinie i znajomym jakimi tam sa milionerami, ale nie wracają tylko wolą żyć od wypłaty do wypłaty bo wstyd wrócić z niczym

Komentarz

• gruto
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1262
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazik4x4, hahaha coś w tym jest
                      Zamieszczone przez kazik4x4
                      2. ci co sobie tu nie radzili - pojechali i podzielili się na kolejne dwie grupy:
                      2.1-ci co i tam nie dali sobie rady i wrócili żeby nie żyć w gorszej biedzie niz tu
                      2.2 - ci co pieprzą rodzinie i znajomym jakimi tam sa milionerami, ale nie wracają tylko wolą żyć od wypłaty do wypłaty bo wstyd wrócić z niczym
                      i ci co uciekają przed czymś ....lub kimś

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

gruto, racja, znam kilku takich!!

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Mi też przelali i też odsysałem...

Komentarz

• kazik79
                            Drive
                            • 2011
                            • 88

co do przelanego oleju - z życia wzięte- kupel opowiadał mi o swoim pierwszym dniu na praktykach czeladniczych u mechanika:

[mechanik]: młody tam stoi maluch, a tu masz bańkę z olejem (5 litrów), idź i zalej silnik olejem

po chwili...

[młody]: (kończąc zlecone zadanie) panie majster, ale cała nie wejdzie ...

w ASO też są uczniowie i to im daje się do zrobienia najprostsze zadawało by się prace

Komentarz

• freekon
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 424

a ja sobie sam wlewam i nie mam takich problemów zyciowych :twisted:
                              Ambiente + pakiet na bezdroża
                              było 153,4KM / 349,4Nm jest 176,1KM / 386,7Nm

Komentarz

• innova
                                Rider
                                • 2011
                                • 554

Zamieszczone przez gruto
                                i ci co uciekają przed czymś ....lub kimś
                                gruto,

nie ten kraj, w takich przypadkach to sie wycina do jakiejś republiki bananowej
                                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• dwaoka
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 927

Zamieszczone przez kazik4x4

Łatwo przychodzi ci rzucanie takimi opiniami, zbyt łatwo... Rozumiem, że podpierasz się badaniami na ten temat? Czy tylko tak się wymądrzasz, bo nie musiałeś wyjeżdżać?
                                  bkc+dsg

Komentarz

• słoń
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 777

natash, a gdzie robiłeś??

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

dwaoka,
                                      Nie wymądrzam sie, nie podpieram się badaniami a jedynie własnymi obserwacjami.
                                      Z naszej firmy w 2004/2005 roku wyjechalo 5 chłopaków, wszyscy byli z tych co zawsze im mało bylo, zawsze było ciężko, zawsze nie tak, że rzad zły że ludzie do dupy.
                                      Kazdy jak pierwszy raz przyjechał do Polski to opowiadał o GB/IR jak o krainie mlekiem i miodem plynącym oraz o własnym bogactwie jakie udało im sie w pół roku zdobyć, a także o świetlanej przyszłości.
                                      Z tych 5 trzech wróciło - dwaj chcieli z powrotem do naszej firmy, dwoch zostało - jeden pracyje w chłodni przy kurczakach drugi ma pół etetu w burger kingu i na noce na taryfie jeździ. sukces pełna gęba. Nieprawdaż??
                                      Poza tym ktoś juz trafnie napisał w temacie kosztów utrzymania tam - jakby tu sobie 15 osób wynajeło jeden domek to by ich koszty chałupy miesięcznie po 200pln wyszły.
                                      Tam wypada mieszkac jak na squacie, tu nie, co???

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

Zamieszczone przez słoń
                                        natash, a gdzie robiłeś??

Komentarz

• słoń
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 777

natash, thx

Komentarz

• natash
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2599

Jeszcze ojciec zna tam pracowników... :P

słoń Ty jesteś z Bdg?

Komentarz

• dwaoka
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 927

kazik4x4,

Pokazujesz tylko jedną stronę medalu.

Może ja akurat miałem inne towarzystwo, ale odbieram to całkowicie inaczej i inne mam obserwacje. Większość moich znajomych, którzy wyjechali mieli normalne prace zarówno w Polsce jak i na zachodzie, w firmach architektonicznych, urzędach, IT, czy bankach. Moja narzeczona pracowała np. w Polsce w HSBC, a w Irlandii w Bank of Scotland, teraz znowu w porządnej firmie w PL. Ja miałem niezłą pracę, nigdy nie brylowałem w domu, wolałem oszczędzać i kupić kilka nieruchomości w Polsce (w tym kilka za gotówkę). Większość wyjechała, żeby zdobyć doświadczenie, podszkolić język, większość wróciła, bo taki był plan. Są oczywiście tacy o których piszesz, miałem takich montażystów w swojej firmie, ledwo koniec z końcem, ale plazma 50" w wynajętym domu, do polski trupiaszczym A6 zajeżdżali, a w ustach potężny szkorbut

Może warto poznać temat trochę szerzej, zanim wyrobisz sobie zdanie na temat "nieudaczników". :lol:
                                              bkc+dsg

Komentarz

• gruto
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1262
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jadąc na przegląd po zdarzeniu przelania zawsze prosze o minimum oleju - w garażu sam potem uzupełniam i jest ok.........a tak nawiasem jade do polecanej Rudy Śląskiej do Emidy ......zobaczymy ....

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

dwaoka kilka działek?? kilka za gotówkę?? ech, milioner, milioner...

Komentarz

• dwaoka
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 927

Koledzy wybaczcie moje posty nie na temat. Czasem człowiek musi się odezwać jak ktoś bzdury wypisuje. Jestem świeżym userem na formu i właśnie nauczyłem się, że lepiej gówna nie ruszać. Jeszcze raz przepraszam :wink:

A lista ignorowanych nadal rośnie

EOT z mojej strony.
                                                    bkc+dsg

Komentarz

Pracuję...