Ja sie wkurzylem bo separator niewiele dawal, Przy okazji porzadkow w bagazniku, zdemontowalem antene, obszedlem wzmacnaicz i wszystko gra swietnie, a nie musze nigdzie separatora upychac ,a kabli za radiem mam od gorma Ciut Ciut
Nowy akumulator
Zwiń
X
-
Nowy akumulator
W zeszłym roku kupiłem nowy akumulator, rok stał nieużywany, a dzis autko lekko "sie zamuliło" przy odpalaniu i chyba ten stary "umiera". Moje pytanie brzmi tak: czy musze ten nowy akumulator podładować (ile godzin)? Czy moge go włozyć bez ładowania? Ewentulane jak ktos ma jakieś porady do tej "operacji" to chętnie je przyjme.
-
-
cerzam, generalnie sprawa wyglada tak, ze akumulator jest zbudowany na zasadzie prostej elektrolizy z chemii. Zalany elektrolit, paleczki i te sprawy, jony coś tam się motaja w elektrolicie, zachodzi reakcja tj przejscie ladunkow no i ... mamy prund!
Wiec jesli masz nowy akumulator to go wsadz, odpal auto, przejedz sie troche ... sam sie bedzie ladowal. Jednak nie powinno byc zadnych problemowByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Koniecznie trzeba naładować. Akumulator z samej swojej zasady budowy nie może stać tak długi czas (rok!) bez podładowywania chociaż co miesiąc, lub kilka tygodni, gdyż ma tzw. prąd upływu, a więc sam się rozładowuje. Tak długi czas bez podładowania grozi zasiarczeniem płyt i utratą pojemności.
Najlepiej naładować nie dużym prądem, ok. 2÷3A conajmniej przez 12 godzin, np. przez noc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cerzamrok stał nieużywany
zasady postępowania:
1. sprawdź poziom elektrolitu.
2. podłącz prostownik, jeśli masz automatyczny, czekaj aż wskazania amperomierza spadną do zera. jeśli masz ręczny, podziel Ah przez 20 i wyjdzie ci prąd ładowania i zostaw aż elektrolit zacznie "bąbelkować".
pzdr.
Komentarz
-
-
Kiedyś "dawno temu" akumulatory były sprzedawane w stanie suchym, bez elektrolitu, i taki akumulator mógł w tym stanie leżeć w nieskończoność. Kłopotem dla użytkownika było zalewanie elektrolitem i wstępne ładowanie, tzw. "formowanie".
Obecnie tego się nie praktykuje. W sklepie akumulator nigdy nie stoi przez długi czas, gdyż jest rotacja.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cerzamA to tzw. ustrojstwo w prosty spoób sie odkreća przy wymianie?!Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Wymiana nie jest skomlikowana chociaż za pierwszym razem trzeba chwilę podumać. Na akumulator założona jest metalowa "szyna" a do niej nakłada sie plastikowa skrzyneczke z bezpiecznikami i kablami. Żeby oddzielić skrzyneczkę trzeba wycisnąc zatrzaski a żeby zdjąć szynę to dosyć ordynarnie użyłem śrubokręta, ktorym ją podważyłem.
Komentarz
-
-
WITAM. PLANUJE PODłADOWAC AKUMULATOR PROSTOWNIKIEM NA ZIME , ALE TROCHE SIE OCZYTALEM I BOJE SIE GO PRZEłADOWAC. pROSTOWNIK KUPILEM 10A , 12V. BEZ REGULACJI. bOJE SIE ZE MOZE SIE AKUMULATOR PRZELADOWAC I BEDZIE JESZE GORSZY NIZ BYL.
w ASO SPRAWDZILI MI GO I OKAZALO SIE ZE MA 9,5V (CHYBA W SPOCZYNKU) . MOWILI ZEBY SPROBOWAC PODLADOWAC ALBO POMYSLEC O NOWYM. bOJE SIE TROCHE GO RUSZAC POZA TYM , BO JAK ZAJRZALEM POD MASKE TO TROCHE TO SKOMPILKOWANE( NIE WIEM CZY DAM RADE) PIERWSZY RAZ BEDE WYMONTOWYWAL AKU.
TE POJEMNIKI Z ELEKTROLITEM SA ZAKRYTE TAKIMI ZASLEPKAMI (NA KONCU DUZE TROJKąTNE WGLEBIENIA (CHYBA NA KRZYżAK ZEBY ODKRECIC) ) AKUMULATOR JEST CHYBA OD NOWOSCI ( 8 LAT) . SAMOCHOD SPROWADZONY Z NIEMIEC ( OCTAVIA TDI 1,9 110KM) . JESTEM UZYTKOWNIKIEM OD 3 TYG.
pORADZCIE CZY JEST SENS PODLADOWYWANIA TEGO AKU??
CZY NIE PRZELADUJE GO TYM PROSTOWNIKIEM BEZ REGULACJI PRąDU??
Komentarz
-
-
BOODZISZ, Na początek wyłącz Caps lock i nie krzycz na forum.Co do akumulatora,to należy go podładować małym prądem,nie większym niż 5-10% pojemności akumulatora przez 12 godz.Twój prostownik jest prawdopodobnie automatyczny,bo nie wierzę,żeby cały czas dawał 10A.On automatycznie dostosowuje się do akumulatora.Przeczytaj instrukcję.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BOODZISZAKUMULATOR JEST CHYBA OD NOWOSCI ( 8 LAT)
możesz spróbować naładować, prostowniki dostępne w sklepach są automatyczne, inaczej byłaby regulacja a 10 A to prąd max. jaki daje ten prostownik.
odkręć te zaślepki i sprawdź ilość elektrolitu, jak odkręcisz korek to w dziurze jest taki występ-poprzeczka, ma być równo z nią, jak nie, dolej wody destylowanej.
podłącz prostownik na noc, na jakieś 12-15 godz. rano zobacz czy wszystkie cele z elektrolitem "bąbelkują", jak nie wszystkie tzn. że masz zwarcie i aku jest do d......
minimalny prąd jaki może być na celi to 1,8 V x6=10,8V jest to minimalne napięcie przy którym nie zachodzą jeszcze nieodwracalne zmiany chemiczne na płytach w aku.
8 lat to i tak baaaardzo długo na aku. musisz liczyć się z kupnem nowego.
pzdr.
Komentarz
-
-
kontakt z "motoryzacja" mialem na zasadzie poruszania sie słuzbowym samochodem i samochodem ojca. Na silnikach sie nie znam . A o tym co pod maska wiem tyle ze sprawdze olej i doleje plynu do spryskiwaczy. Poprostu nigdy sie nie interesowalem.
Teraz kiedy zakupilem pierwszy raz swoj wlasny samochod, jestem na etapie poznawania tzw. minimum.
Przecierz kazdy z was robil cos po raz pierwszy. Z tym sie czlowiek nie rodzi
Komentarz
-
-
Srryyy za OT ale porzebuje informacji na temat nowego akumulatora bo mój jest na padnięciu potrzebuje mocnego aku aby szybko nie padł silnik 1.6 + wzmak 600RMS moj padl raz tzn.. przez przypadek jak myłem autko to miałem kluczyk w stacycje i radysjko sobie cykał oraz miałem włączony nawiet :/ i takim cudem padło ale jakoś go odratowało się i działa dalej ale już kiepskawo coś widze po nimNavi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Reasumując : zdemontowac ten akumulator, dolac wody destylowanej i podłączyc na noc??
az elektrolit sie zagotuje?
czy musi byc jakis przewiew w pomieszczeniu?? Wolałbym nie . W koncu mamy na minusiew nocy.
Nie ma obaw ze sie przełąduje??
Na prostowniku są lamki kontrolne. A moze on sie wylaczy jak sie naladuje i zapali sie czerwona lamka? czy nie ma takiej mozliwosci??
Troche zapobiegawczo postepuje, bo samochod zapala i jest ok, ale mam z moja octavia bardzo znany problem słabego palenia na cieplym silniku i nie chce kiedys go calkiem rozladowac. Poza tym narazie jest 0 st. a boje sie ze zima bedzie ostra i co wtedy jak zrobi sie -20 st. ??
Komentarz
-
-
Dzieki za pomoc marekzu. Dobrze wiedzieć ze są ludzie na których mozna liczyc.
Czy ma ktos inny pomysł niz (idz Pan do sklepu i kup nowy). Idąc tym tropem to poszedlbym i kupil nowy samochod. ?? Nie dam głowy ze akum. ma 8 lat .
Narazie kręci ale boje sie mrozow jak pisalem.
Czy takie podladowanie przedluzy jego zywotnosc.??
Wydalem kupe ksay na samochod oc,ac, rozrzad itp.
Gdyby kasa byla, to nie pisalbym teraz na forum .
Pozdro
Komentarz
-
-
skoro zmierzyli na nim napiecie 9,5V to padaka - akumulatora nie da sie zregenerowac jakims domowym sposobem
Zamieszczone przez BOODZISZWydalem kupe ksay na samochod oc,ac, rozrzad itp.
Gdyby kasa byla, to nie pisalbym teraz na forum
[ Dodano: Sob 17 Lis, 07 23:19 ]
Zamieszczone przez BOODZISZNie ma obaw ze sie przełąduje??
Komentarz
-
-
Jesli do tej pory niczego nie wykrecales z auta to nie ryzykuj, mozesz naladowac akumulator nie wyjmujac go z gabloty, odkrecajac korki, pozostawiajac je w otworach, przy wyjetym kluczyku, uwazajac by nie zrobic zwarcia i nie iskrzac przy otworach na gorze. Koniecznie dolej wody destylowanej ale nie pod korek. Jesli ladowarka ma kolorowe lampeczki to przeczytaj co one oznaczaja podczas swiecenia. Nie znasz kolegow ktorzy wiecej majsterkuja niz Ty?- to najlepszy sposob na lizniecie co i jak.PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BOODZISZCzy ma ktos inny pomysł niz (idz Pan do sklepu i kup nowy).
zadajesz wciąż to samo pytanie, parę postów wcześniej odpowiedziałem ci co możesz zrobić ze starym aku, poświęć chwilę i przeczytaj. :!:
jest szansa że po uzupełnieniu elektrolitu i nocnym ładowaniu wszystko będzie ok.
z tego co piszesz masz automatyczny prostownik, który wyłączy się po naładowaniu aku.
Komentarz
-
Komentarz