[O1] pyt dotyczace klimatronika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez djpi
    Trzeba było sobie sprawic zestaw taki jak ja mam - jestem bardzo zadowolony
    mianowicie?
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

witajcie.

wiem ze tematy klimatronikow byly poruszane nascie razy ale jakos szukajka mi nie odpowiedziala na moja niewiadomą. otóz tak: czy jesli teraz (poniewaz jest ponizej 3 st) sprezarka klimy się nie zalacza to czy moge miec ustawiony klimatronik na auto? czy musze przjesc na ECON? no i czy jak dam na auto to osuszanie powietrza bedzie działac czy nie?

no i druga czesc tematu: kiedys opisywalem problem z klimka - padl czujnik cisnienia klimy. po dzisiejszej wizycie w aso doznalem lekkiego szoku;p gosc mial na kompie blad czujnika, a szukal dziury w calym, kombinowal z czujnikiem temp zewnetrznej, znow sprawdzal cisnienie i czy jest r136 w ukladzie klimy ale po dlugich bojach doszedl do punktu bez wyjscia i musial zmienic czujnik za co skasowali mnie prawie 100zl;(. nie wiem skad ta cenka za robocizne, ale to chyba za to ze musial sie tyle nasprawdzac ! - wniosek: trzeba przy nich stac od początku do konca

prosze o opinie odnosnie pierwszej czesci postu za co z góry dziekuje
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez janusz_007
      wiem ze tematy klimatronikow byly poruszane nascie razy ale jakos szukajka mi nie odpowiedziala na moja niewiadomą. otóz tak: czy jesli teraz (poniewaz jest ponizej 3 st) sprezarka klimy się nie zalacza to czy moge miec ustawiony klimatronik na auto? czy musze przjesc na ECON? no i czy jak dam na auto to osuszanie powietrza bedzie działac czy nie?
      Przy tych temperaturach jak nastawię na AUTO szyby szybciej odparowują niż na ECONie , co nie oznacza że przez okres gdy są takie temperatury nie warto włączać klimy tylko wręcz przeciwnie , sprężarka musi mieć smarowanie.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• -Piotr-
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1018
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

janusz_007, przy niższych temperaturach >5*C, kiedy sprężarka klimatyzacji się nie załącza tryb pracy AUTO i ECON jest prawie taki sam. Układ dąży do osiągnięcia temperatury w kabinie najbliżej ustawionej więc nie poczujesz różnicy. Puki sprężarka nie pójdzie w ruch, powietrze w kabinie nie będzie osuszane.

Musze sie jeszcze upewnić, ale wydaje mi się, że przy temperaturach zewnętrznych ok 0*C jak wciśnie się "rozmrażanie" przedniej szyby, do pracy rusza i sprężarka klimatyzacji. :idea:

[ Dodano: Wto 20 Lis, 07 00:20 ]
        Zresztą szukajka prawdę Ci powie;
        O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
        KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
        O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• janusz_007
          Rider
          • 2007
          • 473

-Piotr-, no wlasnie wczoraj gosc z aso mowil ze ponizej 3st wogole sie nie załącza, kiedys ktos z naszych kolegow tez tak pisal. czyli spokojnie moge sobie ustawic 21 st i auto a gdy temp zewnetrzna pojdzie do gory to klimatronik najwyzej sobie odpali sprezarke? tak?

Komentarz

• mdo1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 441

Zamieszczone przez -Piotr-
            Musze sie jeszcze upewnić, ale wydaje mi się, że przy temperaturach zewnętrznych ok 0*C jak wciśnie się "rozmrażanie" przedniej szyby, do pracy rusza i sprężarka klimatyzacji.
            tez sie ostatnio nad tym zastanawialem, bo tak powinno byc, bylo by to logiczne
            nie umiem niestety tego sprawdzic

Komentarz

• janusz_007
              Rider
              • 2007
              • 473

czyli teraz mozna caly czas na auto jezdzic i nic sie nie stanie?

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

janusz_007, tak , tak jeżdzi wiele osób . maja włączone auto na stałe i się nniczym nie przejmują . econ służy do wyłączania sprężarki /i klimy co za tym idzie / kiedy nie jest ona potrzebna , na przykład gdy na dworze jest 10st a ty chcesz mieć 18 w środku . na auto też sie temperatura zwiększy tylko że nagrzewnica będzie powietrze nagrzewała a klima chłodziła a wię c marnotrawstwo energii i troche większe spalanie. żeby tego nie było włączamy wtedy econ i wtedy tylko sie ogrzewa . krótko mówiąc econ włączamy wtedy gdy temperatura na zewnątrz jest niższa niż ta jakaą chcemy uzyskać w środku. ewentualnie włącz sobie auto i się nie przejmuj. nie wiem czy masz jakiś chip ale mia jak miałem agr z chipem to brakowało czasami troszkę i wtedy wyłączałem klime , tylko ja miałem manualną.

klima poniżej 3 st nie powinna się załacząć dla jej włąsnego bezpieczeństwa , mogłą by sie zamrozić na śmierć bidula. ale o tym wszystkim juz kiedyś było.......
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Bazyli76
                  Rider
                  • 2006
                  • 487

Zamieszczone przez janusz_007
                  nic sie nie stanie?
                  a co miałoby się stać?

A to nie można jeździć cały czas na auto??? Ja jeżdżę zawsze na auto niezależnie od warunków pogodowych i NIGDY nie miałem problemów z klimą. Chyba wogóle nie kumam o co chodzi i skąd problem :niewiem

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Bazyli76
                    a jeżdżę zawsze na auto niezależnie od warunków pogodowych i NIGDY nie miałem problemów z klimą.
                    ja również, od lat.
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• janusz_007
                      Rider
                      • 2007
                      • 473

dzieki za info :diabelski_usmiech